Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Gyógyszer

ElőzőOldal 305 / 327Következő
Idézet tőle: Avana

A figyelemzavar-ingerültebb állapot is előjött vagy ennyi idő alatt (4-5 nap)nem derül ki? (Írtad még január 30-án, hogy nálad így hatott korábban a Elontril-Wellbutrin.)

Ez a fulladás aztán magától elmúlt?

A fulladás nem múlt el, de most éppen enyhült.

Figyelemzavart és ingerültséget nem érzek, bár észlelem, hogy kevésbé vagyok pihepuha-megértő-simisimi jellegű; mondjuk úgy, hogy csökkent az empátiás képességem (ami nem baj, mert az enyém végtelen volt, és végtelenül ki is használták sokan).

A fejem fáj (szintén gyakori mellékhatás).

A régebbi Wellbutrin hatást annak tulajdonítom inkább -- mostani hipotézisem szerint --, hogy megnövelte a szerotonerg cucc okozta kevert epizóddal járó egyes kognitív és hangulati hatásokat.

Tehát: most egyáltalán nincs kevert epizódom. A gondolkodásom tiszta, nincsenek benne a szokásos negatív elemek (depresszió), és nem torlódik-ugrál (mánia). Ha beáll ez az állapot, majd megint csinálok egy IQ tesztet, mert bizonyos gyógyszerek 10 pontot is rontottak az IQ-mon. Az önértékelésemből szintén eltűntek a depressziós elemek. Az energiaszintem jó -- magamhoz képest magas, de egyébként a mindennapi élet elvárásaihoz képest normális, megfelelő. Szociális szorongást nem érzek.

Számomra is elég meglepő, ami történik... 

A figyelemzavar-ingerültebb állapot is előjött vagy ennyi idő alatt (4-5 nap)nem derül ki? (Írtad még január 30-án, hogy nálad így hatott korábban a Elontril-Wellbutrin.)

Ez a fulladás aztán magától elmúlt?

Szia mandula!

A személyes tapasztalatok leírása szerintem fontos. A hivatalos papírokon gyakran nincs rajta minden mellékhatás, vagy úgy van rajta, hogy nem igazán ismersz rá. Rengetegen érdeklődnek gyógyszeres tapasztalatok iránt. Ha odaírjuk, hogy ez SZEMÉLYES tapasztalat (és ha lehet tudni, hogy kb ki vagy, tehát mennyire vagy hasonló az érdeklődő személyhez), akkor rendkívül sokat segíthet.

Úgyhogy le is írom, hogy a WellbutrinSR 150 monoterápia kísérletem során előállt egy ritka mellékhatás, a fulladás, tegnap este. Nem pánikroham (bár egy idő után elég ijesztő), hanem légzési nehézség. Mivel voltam influenzás, és dohányzom (bár pár napja abbahagytam), és allergiás is vagyok, elég bizonytalan, hogy önmagában is kiváltott-e volna ilyen fulladásos rohamot. A külföldi fórumokat böngészve azonban azt találtam, hogy sokaknál előfordult hasonló tünet. Egyébként a magyar használati utasítás ezt allergiás reakcióként írja le, de szerintem nem az, hanem egy mellékhatás, mert akkor jelentkezett, amikor emeltem az adagot.

Még reménykedem benne, hogy elmúlik, vagy ki lehet trükközni valahogy.

Ezekben miért kéne visszafogni magad? A tapasztalat tapasztalat, nem tanács(ami viszont tényleg eléggé kétes hatású). POnt az a jó, ha őszinte vélemények(neked hogy hatott, rajtad mit cisnált) kerülnek fel, a rossznak is van információértéke. Azt leírni, hogy pl. pörögtél valamitől, hasznos, mert lehet, az illető jobban figyeli majd magát. 

"De ha leírom, lehet, hogy megijed és nem veszi be vagy csak minden második nap veszi be vagy mittómén."

A jó véleményekre is igaz(ezen logika alapján)-összeolvas itt mindent, hogy milyen jól hatott, aztán ki tudja miket koktéloz össze vagy duplán szedegeti be.   Ki tudja, mit csinál.

Mások dolgaiért egy szint után nem lehet vállalni a felelősséget.

Még kiegészítettem (volna).

Persze nem jó hülyeségeket olvasni vagy félrevezető  tanácsokat(és korrigálni is kell), de végső soron mindenkinek van valami orvosa, nem? 

A felelősség az  úgy oszlik meg szerintem, hogy azé a nagyobb, aki valahogy beveszi, nincs kényszerítve. Saját gyógyszer abúzusáért(ez sincs rendben, ezért ki a hibás..) ne mást szedjen elő, akkor se, ha hülyeséget olvasott..

Az a baj, Avana, hogy aki nincs jól ÉS befolyásolható (én pölö az vagyok), az összeolvas itt mindent a gyógyszerszekcióban, aztán... aztán ki tudja mit csinál.

Én is igyekszem nagyon visszafogni magam. Attól, hogy nekem nagyon nem jött be egy gyógyszer, attól még például nem írom le, hogy "na ettől úgy pörögtem, mint a ringlispil", mert ő nem fog (remélhetőleg). De ha leírom, lehet, hogy megijed és nem veszi be vagy csak minden második nap veszi be vagy mittómén.

Idézet tőle: CatEye

Idézet tőle: mandula

Én még mindig nem raktam össze, hogy 25 mg ketilept-től miért készültem ki atomra, mígy xanaxból rengeteg kell...

Tegnap éjjel nem tudtam aludni a 100 mg quetiapine-el sem, az okát tudom, egész délután colát ittam a 3 kávém mellé, mert szar volt a gyomrom, arra jó a cola. Bevettem egy 0,5-s retard xanaxot amivel sikerült elaludnom, de reggel és ma egész nap olyan nyomott vagyok, mint akin átment egy úthenger. A 100 mg quetivel, reggel frissen, energetizáltan ébredek. Pont fordítva vagyunk Mandula.

A ketileptet elég jól szokták tolerálni, úgy vélem. Legalábbis abból, amiket itt olvastam. Egyedül Kleó írta, hogy őt is kikészítette ilyen kicsi adag (25 mg). Örülök, hogy neked jó!

ismerem... ez már egy állapot amikor belekötünk egy betübe is... 😀

Kedves georg77,

hogy én mit csinálok saját magammal, az az én felelősségem. Másnak nem tanácsoltam, hogy össze-vissza vegyen be dolgokat, és én is egyeztetek az orvossal. Próbáld meg elfogadni, hogy a Búrán úgy kell viselkedni, hogy ne ártsunk másnak, és nekem az egyik fő feladatom az, hogy akik erről elfeledkeznek, azokat figyelmeztessem rá. Ez nem személyed ellen irányul.

Egyébként drugs.com.

Még kiegészítettem (volna).

Persze nem jó hülyeségeket olvasni vagy félrevezető  tanácsokat(és korrigálni is kell), de végső soron mindenkinek van valami orvosa, nem? 

A felelősség az  úgy oszlik meg szerintem, hogy azé a nagyobb, aki valahogy beveszi, nincs kényszerítve. Saját gyógyszer abúzusáért(ez sincs rendben, ezért ki a hibás..) ne mást szedjen elő, akkor se, ha hülyeséget olvasott..

Idézet tőle: babarczyeszter

Hol lehet ilyen orvost találni, aki ilyen turbulens módon ír fel gyógyszereket? Akár tartalékba is, hogy állítgassa magának az ember.

Mert én inkább azt tapasztaltam, nem szeretik, ha sok minden van "raktáron", azonos kategóriából(3-4-féle antidepresszánst, stb)

Úgy érzem, eleget szenvedtem csak terápiával.

A lelkiismeretes orvosok nem szeretik az ilyesmit, én sem szoktam össze-vissza beszedni dolgokat, de most a Brintellix utáni kiakadás következtében újra kell találni egy gyógyszer kombót, ami működik. Viszont írok napi gyógyszeres naplót (mit vettem be és mi történt), hogy ne idegesítse magát nagyon.  Nekem van itthon ez az, mert megmaradtak korábbról. 

Nagyon jól ismerem a drug.com -ot. Esetleg ott irnak olyat, hogy ha kell találni egy működő gyógyszerkombinációt, akkor nyugodtan próbálgass abból ami maradt otthon "ez az"? 🙂

Igen, ez így teljesen érthető! Én se akarnék a nyakamba ilyen felelősséget.

Sztem ilyenkor Ő MAGA okozza a saját rosszullétét, aki bekapkodja a gyógyszert. 

ne az legyen már az utolsó felelős s sorban, aki fogja magát és összevissza bekapkod valamit egy fórum alapján.

Én nem tartom lehetetlennek vagy kizártnak. De akkor maradjunk csak annál, hogy engem be lehet perelni érte, nekem ez is elég jó ok arra, hogy megkérjem georg77-et, hogy a kifejezett tanácsadástól tartózkodjék.

Egyetértek.

Sztem ilyenkor Ő MAGA okozza a saját rosszullétét, aki bekapkodja a gyógyszert. 

ne az legyen már az utolsó felelős s sorban, aki fogja magát és összevissza bekapkod valamit egy fórum alapján.

Idézet tőle: CatEye

Parrot,

A "tályékozódnál" szót én sem tudom értelmezni.smileysmiley

jól van "tájékozódnál"

Én tájékozódom, de tudományos forrásokból, a drugs.com adatbázisát használom. Az általad idézett szöveg egyszerűen valamilyen brazil fórumról való, ahol valaki beszámol róla, hogy bipoláris II-re szed 10mg Brintellixet és 10 mg Lexaprót, és neki jó.  Elég sok nyelven tudok. 

Lehet, hogy neked is jó. De ez nem ok arra, hogy olyan kombinációt ajánlj, ami a tudomány mai állása szerint halálos lehet. Nem mondtam, hogy halálos lesz, hanem azt, hogy halálos LEHET -- de ez bőven elég. 

Tegyük fel, valaki elolvassa a hozzászólásod, és bekap a Brintellixe mellé még egy adag SSRI-t, és szerotonin szindrómája lesz. Ebben az esetben TE okoztad a rosszullétét és esetleges halálát, és ezért ÉN vagyok a felelős, mert én vagyok a felelős e honlap tartalmáért. 

Szóval, pls, ne adj tanácsot. Beszámolhatsz róla, hogy te mit szedsz, de ne adj tanácsot senkinek. Azt amúgy sem támogatjuk, mivel a jelenlévőknek nincs erre vonatkozó szakképzettségük.

nagyon komolyan mondom... ! itt van Putyin!

Parrot,

A "tályékozódnál" szót én sem tudom értelmezni.smileysmiley

Ezen az oldalon lassan már csak CatEye hozzászólását értem.smileysad

georg, kérlek, figyelj egy kicsit oda --  Brintellixet SSRI-vel együtt szedni SZIGORÚAN TILOS, mert szerotonin szindrómához vezethet. Kérlek, tartózkodj attól, hogy tanácsot adsz gyógyszerekkel kapcsolatban -- tehát nagyon komolyan mondom, SENKINEK NE adj tanácsot gyógyszerrel kapcsolatban, mert éppen az imént bizonyítottad be, hogy életveszélyes tanácsot adsz. Még jó, hogy én tudom, mi micsoda.

A személyes projektem az, hogy a szerotonerg cuccot kihagyom az életemből. Most második napja 150 mg Wellbutrin retard tabletta (reggel bevéve), minden mást elhagytam, még a nyugtatót is. Jelenleg jobban vagyok, mint emlékezetem szerint valaha, de nem vagyok hipomániás.

Eszem ágában sincs antipszichotikumot szedni, ha anélkül is tudok funkcionálni.

Már vártam az "életveszélyes szerotoninszindróma" választ! 🙂 Én is tudom mi micsoda. Ha tályékozódnál külfölföldi fórumokon, nem ritkagyakorlat, hogy kombinálják kevés SSRI-vel.

"Eu perguntei a um psiquiatra sobre a diferença entre o Lexapro e o Brintellix. Ele disse que costuma prescrever Lexapro para pacientes com depressão mais forte e Brintellix para depressão moderada com problemas cognitivos. Para potencializar o efeito do Brintellix de 10 mg, ele receita 5 gotas de Lexapro. Acho que não há problema na serotonina, pois existe Brintellix de 20 mg. O meu medo é piorar da depressão"

"Carolini Rossa Oi! Eu tenho Transtorno Afetivo Bipolar do tipo II (mais episódios de depressão do que de hipomania). Também tenho ataques de pânico e ansiedade constante. Tomo Lexapro 10 mg há bastante tempo (quando ainda me tratava somente para depressão e ansiedade e não havia recebido o diagnóstico de Bipolaridade). Quando comecei a me tratar para a Bipolaridade tive que incluir no "coquetel" antipsicóticos e estabilizadores de humor (Topiramato, Quetiapina e Trileptal) e que me deram muito sono, tiraram minha energia física e pioraram muito minha capacidade cognitiva! Eu precisava de mais de 14 horas de sono pra me sentir minimamente disposta.

Foi aí que entrou o Brintellix! Comecei a tomar 10 mg em setembro de 2016 e ele regulou muito meu sono e me deu mais energia, além de melhorar muito minha capacidade cognitiva! Finalmente consegui voltar a ler livros e ver filmes, coisas que eram minha paixão e que estavam deixadas de lado por conta de todo o coquetel pra Bipolaridade que estava me deixando derrubada.

Claro que meu caso é diferente por eu ser Bipolar II também, mas posso dizer que a combinação de Lexapro 10 mg + Brintellix 10 mg me ajudou MUITO!"

Ha gondolod forditsd le...

Amúgy én is együtt szedem a kettőt és még élek! laugh

Én még mindig nem raktam össze, hogy 25 mg ketilept-től miért készültem ki atomra, mígy xanaxból rengeteg kell...

Tegnap éjjel nem tudtam aludni a 100 mg quetiapine-el sem, az okát tudom, egész délután colát ittam a 3 kávém mellé, mert szar volt a gyomrom, arra jó a cola. Bevettem egy 0,5-s retard xanaxot amivel sikerült elaludnom, de reggel és ma egész nap olyan nyomott vagyok, mint akin átment egy úthenger. A 100 mg quetivel, reggel frissen, energetizáltan ébredek. Pont fordítva vagyunk Mandula.

Na meg ez: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vortioxetin

https://www.pharmindex-online.hu/hirek/uj-hatasmechanizmusu-antidepresszans-keszitmeny-kerul-forgalomba

Ebből és különösen:

"Farmakodinámia

Pszichoanaleptikumok; egyéb antidepresszívumok ATC kód: N06AX26

Hatásmechanizmus

A vortioxetin közvetlenül modulálja a szerotonerg receptoraktivitást, másrészről gátolja a szerotonin (5-HT) transzportert is. Nem klinikai adatok alapján a vortioxetin 5-HT3, 5-HT7 és 5-HT1D receptor antagonista, 5-HT1B receptor parciális agonista, 5-HT1A receptor agonista és 5-HT transzporter inhibitor, ennélfogva több rendszerben, így túlnyomóan a szerotonin-rendszerben, de valószínűleg a noradrenalin-, dopamin-, hisztamin-, acetilkolin-, GABA- és glutamát-rendszerben is modulálja a neurotranszmissziót. Ez a multimodális aktivitás felelős állatkísérletekben megfigyelt antidepresszív és szorongásoldásszerű, valamint a kognitív funkciókat, a tanulást és a memóriát javító hatásáért. Egyelőre nem ismert, hogy az egyes célhelyek pontosan milyen szerepet töltenek be az észlelt farmakodinámiás profil összességében, és az állatkísérletes eredmények csak óvatosan extrapolálhatók közvetlenül az emberekre."

Kicsit utánakérdeztem ennek(totál belelkesültem én is a Brintellix marketingtől 🙂    )  , a Brintellix egyben SSRI is "plusz funkciókkal"(most leegyszerűsítve), nem?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25907797

Vortioxetine is a serotonin reuptake inhibitor with additional serotonergic receptor effects of uncertain significance; hence, its classification as 'multimodal'. 

georg, kérlek, figyelj egy kicsit oda --  Brintellixet SSRI-vel együtt szedni SZIGORÚAN TILOS, mert szerotonin szindrómához vezethet. Kérlek, tartózkodj attól, hogy tanácsot adsz gyógyszerekkel kapcsolatban -- tehát nagyon komolyan mondom, SENKINEK NE adj tanácsot gyógyszerrel kapcsolatban, mert éppen az imént bizonyítottad be, hogy életveszélyes tanácsot adsz. Még jó, hogy én tudom, mi micsoda.

A személyes projektem az, hogy a szerotonerg cuccot kihagyom az életemből. Most második napja 150 mg Wellbutrin retard tabletta (reggel bevéve), minden mást elhagytam, még a nyugtatót is. Jelenleg jobban vagyok, mint emlékezetem szerint valaha, de nem vagyok hipomániás.

Eszem ágában sincs antipszichotikumot szedni, ha anélkül is tudok funkcionálni.

Idézet tőle: Kleó

Engem a Brintellix nem pörget, 25-ös Kwetiapin falhoz vág, THC nyugtat. Jól mondta az exférjem, hogy bennem valami fordítva van összekötve. Még itt is feltűnő... és plusz: az Arisppa mintha használna (két hónap szedés). A lítiumot meg utálom, attól vagyok tompa. Xanaxról jót vagy semmit. Az Olanzapin viszont ugyanúgy hizlalt, mint másokat.

Vannak olyanok, akiknek ún. reverz reakciójuk van. A gyerekek bárányhimlő idején fenistil cseppet kaptak (viszketés ellen), na attól minden ismerős/barátnői gyerekei átaludták a napot, az enyémek meg úgy felpörögtek tőle, hogy a végén egyáltalán nem aludtak szinte semmit még éjjel se (a kisebb 10 hós volt).

Engem a Brintellix nem pörget, 25-ös Kwetiapin falhoz vág, THC nyugtat. Jól mondta az exférjem, hogy bennem valami fordítva van összekötve. Még itt is feltűnő... és plusz: az Arisppa mintha használna (két hónap szedés). A lítiumot meg utálom, attól vagyok tompa. Xanaxról jót vagy semmit. Az Olanzapin viszont ugyanúgy hizlalt, mint másokat.

Nem csoda, hogy fejbevàg. A kezdő adag nekem is ennyi volt és az is kiütött, zabáltatott. Fokozatosan emelgették, 4-5 hónapig. Ha rögtön napi 800 mg-ot adtak volna sztem be kellett volna vinni toxikológiára. Igaz, előre azt sem lehetett tudni, hogy mekkora adag fog kelleni, így emiatt is vártak emelések után, hátha hat...

Az elhagyás is fokozatos volt, a nagy adaghoz edződött szervezetem (tolerancia) 100-200 mg-os adagot már alig érzett meg végül. Nem vágott fejbe, de többet aludtam (később ébredtem). Nagy adag mellett csak részmunkaidőben tudtam dolgozni. 

Egyetlen komoly előnye a gyszer elhagyasnak: nem alszom át az életem (sokkal kevesebb alvast igénylek) és energikusabb, motiváltabb vagyok. (de még így is nagyon alacsony a terhelhetőségem). Így a munkavégzés is könnyebb. 

Ez a Brintellix nagyon kíváncsivá tett. Én még soha semmitől nem lettem energikus. Még pörgetős drogtól sem...:-( Mas ugyanattól és ugyanannyitól 24 óran at ébren volt...én bealudtam kb 1 óra múlva...igaz bevettem a fejbevagós adag antipszichót....(max adag Seroquelt kaptam...reggel 400 mg, este 400 mg...) Később újra próbáltam, de csak annyira pörgetett, hogy a nappali álmossagot (igaz aludtam éjjel is) lenullázta, de felkelni így is alig tudtam. (előtte 3 hétig dolgoztam szabadnap nélkül). 

Hol lehet ilyen orvost találni, aki ilyen turbulens módon ír fel gyógyszereket? Akár tartalékba is, hogy állítgassa magának az ember.

Mert én inkább azt tapasztaltam, nem szeretik, ha sok minden van "raktáron", azonos kategóriából(3-4-féle antidepresszánst, stb)

A lelkiismeretes orvosok nem szeretik az ilyesmit, én sem szoktam össze-vissza beszedni dolgokat, de most a Brintellix utáni kiakadás következtében újra kell találni egy gyógyszer kombót, ami működik. Viszont írok napi gyógyszeres naplót (mit vettem be és mi történt), hogy ne idegesítse magát nagyon.  Nekem van itthon ez az, mert megmaradtak korábbról. 

Eszter, ez a Brintellix Téged nagyon kiakasztott! Mi az új projekt? Nem próbálod meg ssri-vel együtt? Vagy minimális antipszichóval? az "megfogná" a mániát. Nem lenne ingadozás de az energetizálás működne...

Szia nemsanyi, köszönöm a beszámolót 🙂

Lehet, hogy újra rászorulok az Olwexyára, meglátjuk. A szerotonin hiánya nálam sírásban és mély depresszióban jelentkezik, ha megint jön a sírás, biztos beveszek valami szerotonerg cuccot. Régebben megpróbáltam 5HTP-t és Tryptophant is ilyenkor, de mind a kettő altat.

Érdekes módon az Anafranil, amit sokáig szedtem, illetve a Remeron -- egy triciklikus és egy tetraciklikus vegyület, mindkettő hat mind a három lényeges neurotranszmitterre -- főként szerotonerg módon hatott rám (időnkénti enyhe mánia, többnyire lelassult, tompa, motiválatlan létezés). Ebből arra következtetek, hogy a szerotonin receptoraim (vagy ezek némelyike) extra érzékenyek, bár az is lehet, hogy összességében a szervezetben szerotonin hatása dominál a noradrenalin és a dopamin hatásához képest. 

Ezt a beszélgetést át kéne pakolni/másolni a gyógyszerekhez...

Én az Elontriltól kerülök kissé érzelmeseb hangulatba,ezért is szeretem,mert sírás és hasonlók az nálam nincs,látszik hogy elég máshogy működünk,persze férfiként vhogy az lenne a furcsa ha sírós napjaim lennének.

Ezekről a 2in1 3in1 szerekről jut eszembe hogy szedtem én Elontrilt + Olwexyát eggyütt 300 mg os viszonylag nagy adagban,szeretik is az orvosok párosítani mert lefedi mind3 területet,és az eredmény valami baromi nagy fáradtság lett ,hiányzott a koktélból egy csipetnyi noradrenalin.Ezután nemsokkal döntöttem úgy hogy 3 részre szétszedem,úgy kifinomultabban lehet adagolni.

Korábban ha úgy tünt hogy rá akarlak beszélni némi dopaminra,nem ált szándékomban,nehogy aztán a Wellburintól idegbeteg legyél smiley

Nekem sima SZTK-s,igazából szinte mindent felír ami nem kifejezetten káros együtt.Idősebb már tapasztalt,tudja hogy mást nem nagyon csinálhat,vagy ő kisérletezik rajtam vagy én magamon.

Elég ha egy üzemorvoshoz leadod a pszicho dokitól vitt papírt és esetleg nem tartja a száját...

Az Ügyfélkapun keresztül elérhető egy beállítás, ahol le lehet tiltani valamiféle orvosi hozzáférést. Egy SZTKba tett papíron olvastam, hogy ez és ez letiltható, utána csekkoltam és lepődtem meg, hogy jéé, ezt külön nekem kell beállítani?.  Most ezt pontosítani nem tudnám, de belépve megtaláltam. 

Ok, stigmatizál, de elvileg a papírjainkhoz nem férhetnek hozzá, nem?

Elvileg. Gyakorlatilag viszont adódhatnak olyan helyzetek, hogy hozzá akarnak férni és hozzá is férnek. Ha van mihez...

Ok, stigmatizál, de elvileg a papírjainkhoz nem férhetnek hozzá, nem?

Szia nemsanyi, köszönöm a beszámolót 🙂

Lehet, hogy újra rászorulok az Olwexyára, meglátjuk. A szerotonin hiánya nálam sírásban és mély depresszióban jelentkezik, ha megint jön a sírás, biztos beveszek valami szerotonerg cuccot. Régebben megpróbáltam 5HTP-t és Tryptophant is ilyenkor, de mind a kettő altat.

Érdekes módon az Anafranil, amit sokáig szedtem, illetve a Remeron -- egy triciklikus és egy tetraciklikus vegyület, mindkettő hat mind a három lényeges neurotranszmitterre -- főként szerotonerg módon hatott rám (időnkénti enyhe mánia, többnyire lelassult, tompa, motiválatlan létezés). Ebből arra következtetek, hogy a szerotonin receptoraim (vagy ezek némelyike) extra érzékenyek, bár az is lehet, hogy összességében a szervezetben szerotonin hatása dominál a noradrenalin és a dopamin hatásához képest. 

Ezt a beszélgetést át kéne pakolni/másolni a gyógyszerekhez...

Szia Nemsanyi! Igen, pontosan ez történik -- a szerotonerg cuccot próbálom inkább kiváltani a noradranerg és dopaminerg cuccal, mert a szerotonin mániába, és ami veszélyesebb, kevert epizódba nyom át. Erre csak kb fél éve jöttem rá.

Tegnap én is bevettem Wellbutrint, kísérletképpen, jól hatott (megemelte az energiaszintet és a hangulatot). Most elhagytam teljesen az Olvexyát és megpróbálom csak noradrenaline és dopamine alapon folytatni.

Leírnád a pontos diagnózisod és adagolásaid, és hogy mi a tapasztalatod? Végre valaki, aki olyan, mint én 🙂

Nálam depresszió volt a diag kb mindig,de ebbe is voltak hullámzások de valahogy ezt tudtam kezelni,nem volt olyan mértékű  mint egy igazi bipolnál.Illetve tavaly volt egy pszi aki felvilágosított hogy a depreszió ilyen fázisokban jelentkezik általában nekem meg kb mindig megvan jó régóta úgyhogy legyen disztimia/krónikus depresszió,a lényegen nem változtat.

Én most felírattam Elontrilt,Edronaxot,citalopramot,szóval 3 féle AD 3 különböző hatással(dopamin,noradrenalin,szerotonin).és hát ugy szedem hogy elég sürűn van korrekció az adagolásban.Pl amikor SSRI-től túlpörgés van akkor a másik kettőhöz fordulok inkább,de nem vetem el az SSRI-t sem max egy kis szünet, ha teljesen felhagynék vele akkor meg pl az Elontril lenne túltolva egy idő után és attól pörgök túl.Szóval valahogy próbálok egyensúlyozni a szerek között és hát néha elég nehéz eldönteni hogy mit is vegyek be,de erre a 3-ra le van szűkitve a lista.Meg persze nyugtató mert időnként előfordulnak gikszerek és túltolom vmelyiket.Lehet összevisszának tünik néhány pszichiáter kiakadna tőle de még ez jött be a legjobban,valahogy rá kell érezni hogy most melyik is lenne jó,nem mindennap véltoztatom azért de viszonylag sürűn korrigálok.Van hogy egyik állapotban feszültté tesz az Elontril másikban meg nem,változik a hatás az adott állapottól függően.Ha magamból indulok ki te is visszatérsz majd az Olwexyához,de persze nem tudhatom.

Mindenesetre elég nagy bent a kémiai katyvasz és én így próbálom valahogy visszaállítani vm egyensúlyi állapotba.

Tudod, hogy van ez -- stigmatizál. Én azt az utat választottam viszont, hogy ország-világnak elmondtam mindenféle tévékben meg rádiókban. 

Carrie Fishernek van néhány vicces könyve, ahol arról is szó esik, hogy ha egy ismert embernek lesz pszichiátriai diagnózisa, annak mi a következménye. (Nem mintha valaha olyan ismert lettem volna, mint Carrie Fisher.)

Nagyon sokat változott a világ az elmúlt 20 évben, mert egyre több ismert ember vallja be, hogy milyen pszichiátriai problémája van, vagy mivel kezelték. Ez a kilencvenes évek legvége (talán Diana bulimiája) előtt elképzelhetetlen volt. 

Khm....ez most belobbantotta a paranoiámat*....mert ha papír keletkezik, mi történik? 

*Hát ez "nagyon jó", hogy orvosi részről támasztódott alá..

Szia Nemsanyi! Igen, pontosan ez történik -- a szerotonerg cuccot próbálom inkább kiváltani a noradranerg és dopaminerg cuccal, mert a szerotonin mániába, és ami veszélyesebb, kevert epizódba nyom át. Erre csak kb fél éve jöttem rá.

Tegnap én is bevettem Wellbutrint, kísérletképpen, jól hatott (megemelte az energiaszintet és a hangulatot). Most elhagytam teljesen az Olvexyát és megpróbálom csak noradrenaline és dopamine alapon folytatni.

Leírnád a pontos diagnózisod és adagolásaid, és hogy mi a tapasztalatod? Végre valaki, aki olyan, mint én 🙂

Kaptam 2002-ben bipoláris diagnózist, a SOTÉ-n. De én mint "az elit tagja" gyakran nem voltam "beírva" a rendszerbe, tehát igyekeztek megkímélni attól, hogy "papír" keletkezzék a diagnózis stb nyomában. Tehát nekem ilyen papírjaim nincsenek, illetve egy-kettő biztos van a kórházak miatt, de a kezelőorvosaim minimalizálják a papírozást.

Az orvosok arra támaszkodnak, amit mondok nekik. Mivel azt mondtam, hogy az Orfiriltől (akkor így hívták) folyton alszom, a Lítiumot pedig nem bírom, nem volt ötletük. (A lamotrigine akkor még nem volt erre felírható, bár én egy neurológus barátommal felirattam epilepsziára...) 

Nekem az ADHD-ra a reboxetin, tehát a noradrenaline rendszert megcélzó gyógyszer jó. Stimulánst (pl Ritalin) még nem kaptam, de a dopaminnal való afférem után nem is vágyom rá.

Úgy érted szerotonerg depresszánstól ilyen ADHD szerű állapot alakulhat ki és erre a reboxetin pozitiv hatással van,ami ugye szintén antidepresszáns?Akkor te is azt csinálod amit én,csak én Elontrillal,de nekem is van reboxetin,használtam is Elontril helyettesitőnek,most is bevetem néha.

Az én elméletem annyi hogy ezek a neurotranszmiszterek közül ha egyik túlsúlyba kerül akkor jön ilyen átbillenés,mánia, kevertfázis nevezhetjük bárhogy de valamilyen túlpörgés.SSRI-től jellemző nálam is leginkább,régebben ilyenkor hagytam abba az SSRI-t,illetve jöttek a hangulatkiegyenlítők,nyugtatók,aztán jött ez megoldás hogy plusszba még AD csak olyan ami más neurotr.-re hat,és az helyrebillent,ez be is vált mindenképp van benne valami.

"Nem tartom kizártnak, hogy az AD előtti életemben is volt hasonló élményem, de az AD, és különösen a tartós SSRI-kezelés (hangulatstabilizáló és nyugató nélkül) tette gyakorivá és veszélyessé. Csak 2010-ben jutott arra a kezelőorvosom, hogy hangulatstabilizálót kéne kapnom. 2002-3 táján egyszer kaptam már bipoláris diagnózis, és valproinsavat (Depakin, Depakote stb), ami meg is fékezte az ingadozást, csak egyfolytában aludtam tőle; az a prof közben külföldre költözött, így a következő orvos visszatért az AD-re. "

Nekem ebből az jön le, hogy nem volt akkor diagolva nála a bipol.

Pontosan. Kleó, te figyelsz. 🙂

2002-ben diagolták a bipolt. Nem derül ki, hogy utána mi lett a diaggal. Ahogy az sem, hogy csak 2010-ben vált újra szükségessé a hangulatstabilizáló v. korábban is kellett volna szedni. Nem mindegy.

Szia mandula!

Ha ezek ilyen hirtelen jövő és általában nem jellemző állapotok, amiknek oka sincs (vagy nehéz lenne megjelölni valamilyen okot), és kirúgatod magad a munkahelyedről, akkor én kevert epizódra gyanakodnék (de nem vagyok orvos!).

Avana -- igen, a border és a kevert epizód szerintem is nagyon hasonlít. A magasabb energiaszinten relatíve értem -- tehát én alapjáraton, megfelelő gyógyszer nélkül, egy zöldség vagyok, csak fekszem és kész.

Az a gyógyszer, amivel most ebből a vegetatív létből ki tudom hozni magam, az Edronax, a norepinephrinre (noradrenalinra) hat, ami a szervezet "készenléti" állapotot fokozza. Tehát tulajdonképpen stresszreakciót adagolok magamnak... Van egy elmélet, amely szerint az ún. hipothalamusz-tobozmirigy-adrenerg rendszer "elkallibrálódhat" csecsemőkori vagy magzatkori, esetleg gyermekkori stressz következtében (de ez lehet genetikus is, illetve epigenetikus örökség). Ilyenkor a krónikus stressz miatt az adrenerg receptorok eltompulnak -- ez jellemző a depresszióra --, és a normális kortizoltermelésre kevésbé érzékenyek.

A korizol az, amitől reggel felébredsz (akkor magasabb), éjjel pedig tudsz aludni (akkor alacsony). Depressziósoknál a kortizol szint "lapos", egész nap magasabb, és nincs a bioritmushoz köze. Ez magyarázhatja azt is, hogy miért este ébredünk fel, és miért nem tudunk aludni. 

Szintén a kortizol készít fel a "menekülj vagy harcolj" beállítódásra, aminek persze van ára is biológiailag, pl rosszabb immunrendszer és emésztés. 

Szia Eszter!

Köszönöm. Hát az első télen (azért az durvább pörgéssel járt) nehéz lenne kigobozni, hogy volt-e oka annak, hogy kirúgattam magam, azon kívül, hogy a) utáltam a mh-em b) a mh-emen a rövid (általában egy napos) ill. a hosszabb (akár hetekig tartó) betegszabijaimat viselték nagyon nehezen. A második (mostani) télen volt oka, hogy összeakasztottam a bajszom a főnökömmel, igaz, gyak.lag ép elméjű ember a próbaidő utolsó egy-két napjában nem tenne ilyet...

Szerintem nekem nem igazán jellemző a kevert epizód.

Érdekes volt a többi, amit írtál.

"Nem tartom kizártnak, hogy az AD előtti életemben is volt hasonló élményem, de az AD, és különösen a tartós SSRI-kezelés (hangulatstabilizáló és nyugató nélkül) tette gyakorivá és veszélyessé. Csak 2010-ben jutott arra a kezelőorvosom, hogy hangulatstabilizálót kéne kapnom. 2002-3 táján egyszer kaptam már bipoláris diagnózis, és valproinsavat (Depakin, Depakote stb), ami meg is fékezte az ingadozást, csak egyfolytában aludtam tőle; az a prof közben külföldre költözött, így a következő orvos visszatért az AD-re. "

Pontosan. Kleó, te figyelsz. 🙂

De legalább ritmusra! 😉

B+, ezen hangosan felröhögtem, pedig még mindenki alszik. 🙂

ElőzőOldal 305 / 327Következő