Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Teljesítményromlás, memóriazavarok

ElőzőOldal 2 / 2

http://www.semmelweiskft.hu/?app=service&sublayout=show&id=6

 

agykoponya natív és kontrasztanyagos MRI, valszeg ez lehet az

Nézem a  helyet...hát, elég klauszrofóbiás vagyok..

(vagyis volt fülzúgás, de kimosták a  fülem és megszűnt :D)

A kistarcsai kórházban voltam a Huniko Kft-nél. Vasárnap is fogadtak, de muszáj volt, mert akkor már pszichotikus voltam. Sajnos most nincs erre újabb 50 ezrem.:(

megírod majd, hol voltál? Nem mintha most raktáron állna ilyenre a zsé, de eltárolom. 

Én voltam kontrasztanyagos MR-en, amikor azt vettem észre, hogy butulok. 50 ezer FT volt magánban. Teljesen negatív volt. Érdemes lenne most 1 évvel később csináltatni mégegyet, hogy zsugorodott-e a szürkeállomány a depressziótól.

Nekem is úgy vannak memóriagondjaim mint Nemkéne-nek, plussz feledékenység, dekoncentráltság. A terapeuta viszont csinált velem memóriatesztet, abban tök jól teljesítettem. Én teljesen a depressziónak tudom be ezeket, mert gyógyszert nem szedek a quetiapine-on kívül semmit. De el tudom képzelni, hogy gyógyszert szedőknél még ront a helyzeten a nyugtató. A SOTE-n azért veszik el a fiataloktól a benzokat, próbálnak nyugtató hatású antidepresszívumot adni helyette mert azt mondják, hogy memóriaroncsoló hosszú távon. Az időseknél már hagyják.

 

 

Nemkéne!Neked cysta van az agyadban?

Avana!Nálam sem volt sok variálás,évekig voltam anafranil-rivotril kombón.Tavaly nyáron váltani akartam,mert motiválatlannak éreztem magam.Így lett cymbalta kwentiax lamolep rivo.Ezt pár hónapig bírtam,s visszaálltunk az anafranil rivo-ra.de sajnos a kwentiax-ot hiányolja az agyam nagyon durván,a ripedon sem segített.Az agyi kihagyást a lamolepnél vettem először észre,előtte nem volt ilyen problémám.Mivel ideges típus +border vagyok,ha nem megfelelő az alvásom,dühkitöréseim lehetnek,ezért kell megoldást találnom.

A vizsgálómódszerrel kimutatható a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása is. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy csökken az agyi vérátáramlás, ami átmeneti oxigén- és tápanyaghiányt okoz az agyszövetben. Ilyenkor a beteg szédülést, rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás-, vagy beszédzavar tüneteit észleli, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetben az agyállomány tartósan károsodhat, a tünetek súlyosbodnak, és kialakul a stroke-nak nevezett állapot. Doppler vizsgálattal követni tudjuk az artériás érfali elváltozásokat, a tapasztalt jelek alapján időben kaphat célzott terápiát a Páciens. Ez segít  megtartani a kielégítő áramlást, és megakadályozza, hogy súlyos szűkület alakuljon ki. Ugyancsak segít az ér-ultrahang vizsgálat annak az eldöntésében, hogy kell e műtéttel szabaddá tenni a vér útját. Egy idejében elvégzett érműtét súlyos következményektől kímélheti meg az érelmeszesedésben szenvedőt.

A végtagi erek vizsgálatával megállapítható a kar és a láb  artériáinak szűkülete, illetve teljes elzáródása. Az eljárás vénákra irányuló része pontos információt ad arról is, hogy van-e vérrögképződés a mélyebben fekvő  vénákban , illetve kell-e ezek leszakadásától tartani?

 

http://www.diagnoscan.hu/2012/05/ultrahangos-ervizsgalat-a-gyors-es-fajdalmatlan-vizsgalomodszer/

Szia, inkább Esztert kérdeztem, azért, mert nála nincs akkora gyógyszer variálás, így jobban be tudja lőni, melyik mit okozhatott, mitől lehet a kognitív zavar.

Parrot:)

Ez a lépcsőről leesés veszélyes. A keti annyira szedál, hogy én is estem el tőle éjjel amikor pisilni mentem ki. Már a kórházban mondtam a dokinak, hogy éjjel nekiestem a falnak amikor mosdóba mentem, mondta, hogy sajnos ez az erősen altató hatása miatt van, ha nincs meg vele a 7-8 óra alvás, akkor szédül, kóvályog az ember.

A lecitin+gingko is naturlandos?

Nem találtam meg.

 

Úgy látszik, népszerű kombináció.

Nagyon kicsi adagot,25 mg-ot.Sajnos már ennyitől is falásrohamaim voltak,de ami igazán aggasztott,az az alvaevés.Hihetetlennek tűnik,nimcs tudomásod róla,csak reggel látod az eredménytÉn el sem akartam hinni.Veszélyes lehet,pl.a lépcsőn leestem,hiába,már alvajáró is vagyok.Mi jön még?Jött ugye a,cymbalta,s ekkor kezdődött az alvásprobléma.De hiába tettem le,s álltam vissza az anafranilra,a szervezetem már követelte az  kwentiaxot./ketilep,seroquel/.Az orvos már leponexet adna,de legszívesebben kitenne húsz év után.

 

Igen, végül nagyon lassan, meg nem is szisztematikusan tettem le(sőt, tulképpen teljesen le se tettem), de tavaly nyáron pl. magamtól tudtam aludni hónapokig. Ezek a 2 napos be nem vételek időhiányból adódtak és mert elfelejtettem. 

Nálam kérdés, mi a jobb(már amikor problémásan alszom) -

-bevenni és mondjuk fél délelőtt kómázni(rám így hatott a kicsi is) , viszont kialudva lenni

-vagy gyógyszer nélkül keveset aludni, de frissebben és pörgősebben kelni, délelőttözni, viszont egészében dekoncentráltabbnak  lenni

(Konkrétan a  Seroquel, ketilepre írtam.)

nagyobb adagnál(a 300 mg) úgy alakult, hogy nem vettem be 2 napig, bekúszott a hányingeres fejfájás, rohanás haza, bevétel. Kb fél órán belül elmúltak a bajok, akkor is , ha csak keveset vettem be.

Ezek után én orvosi részről becsapásnak éreztem ezt a nincs függőséget, mert nem a lelkem nyugodott meg a  bevételtől, hanem a szervezetem kapott meg valamit, amit megszokott.

Avana:)

Tudod a pszichiáterem mondta, hogy nincs kémiai függés. Én már akkor is vitába szálltam vele, hogy lehet nincs függés, de nélküle meg nem tudok aludni, akkor mégiscsak egy függőség ez. Jó nem kell emelgetni a dózist az tény, mint a xanaxot/frontint.

Elhagyás csak 25 mg-okkal csökkentve szabad, akkor nem visel meg. 

Egy éjszaka nem vettem be, amikor este sokat piáltam, nem akartam még ezzel tetézni. Elaludtam a pia miatt de sokkal felületesebben aludtam mint a quetivel, korábban keltem, de sokkal frissebb voltam reggel. Kora délután viszont majd elaludtam.

..azért sajnos ha valaki mondjuk 300 mg-ot szed és elhagyja egyik napról a másikra, pl.  két napig nem szedi be, pár nap után(ahogy ürül.) nagy eséllyel hányingere lesz, fájni kezd a feje, rossz közérzet... 

Ebben az esetben nem lehet mondani, hogy a betegségtüneteim jöttek vissza, mert gyárilag nem fájt előtte a fejem.

Ez a nincs kémiai függőség sztem elég félreérthető, mert arra asszociálnak az emberek, hogy nem lesznek megvonási tüneteik, pedig...csak annyiról van szó, hogy a dózist nem kell fokozatosan növelgetni belőle, mert nem válik hatástalanná az adag, de valamiféle kémiai függés ki kell alakuljin ennél is, antidepresszánsoknál is, különben nem lenne a hirtelen elhagyás akkora szívás.

 

 

 

 

 

 

Quetinél nincs kémiai függőség, mint a benzoknál, rivo-nál. Én is Quetiapine-t szedek minden este 100 mg-ot, már lassan egy éve. Anélkül nem tudok aludni az istennek sem. Alvás nélkül meg élhetetlenné válik az életem.Legközelebb azért felvetem a dokinak, hogy csökkentsük 75 mg-ra.

Te mennyit szedtél Parrot? 

Egyszerűen vissza kell állnom a kwentiax-ra este,mert a ripedon kezdi elveszíteni az alvássegítő hatását.Hja,max zabálok majd egész este,100 kiló leszek,ennyi.Azt nem értem,egy évvel ezelőtt anafr-rivo kombóval jól aludtam.Bejött a kwentiax,s azóta sem tudok nélküle aludni.Csacskamacska barátnőm szerint,ha egyszer a szervezet hozzászokik az antipszichotikumhoz,lásd.kwentiax,utána már követelni fogja.

6 éve 10 mg Citopramot szedek, de a neurózisom megvan, a pszichoterápiától remélek felépülést, de arra meg nincs időm. Alvásbajom nekem is van néha, de mivel nem kell eljárjak dolgozni, így tudok aludni, pont úgy vagyok, mint egyik sorstársam ( layuda) , hogyha nem kell másnak senkinek sem "megfelelni" akkor jól alszom. Szociális fóbiám van és erre szedem a citpopramot. Ha nem volt kielégítődő a pihenésem Naturlandos koncentráció fortét veszek be reggelente( olcsó) , ezzel nagyon kedvező hatást tudok elérni, hatékonyan végzem a napi teendőimet. A teljesítményemet szinten tudom tartani. Ha nincs baj az alvással csak kávé. Ha viszont agyilag toppon kell lenni aznap, akkor Koncentráció tabletta, Lecitin és ginko plus forte! Így a szavak eszembe jutnak, választékosan tudok beszélni, nem érzem úgy kikloffolták az agyam és nem vagyok zombie. Az az álmom, hogy egy nap felszabaduljak a neurózisomból és felépülhessek mert életemet a munka terén nem tudtam kiteljesíteni. Csak a magánéletemben, a családban  vagyok boldog, hiányérzetem abból fakad, hogy háztartásbeli és anya vagyok CSAK.

Nálam a teljesítményromlás,ill.az agyam lelassulása a gyógyszerek következménye.Elég látványos tud lenni,hogy alap szavak nem jutnak eszembe.Mintha egy egy láncszem elveszett volna a sorról.Avana,nem tudom kit kérdeztél,mert én is anafranil-lamolep kombót szedek.Plusz rivo ,ripedon este.Soknak tűnik,de inkább az zavar,hogy nem hatásos.Rám azt mondja a doki terápiarezisztens vagyok.Tény,sosem voltam igazán jól életemben,viszont a dührohamok 80%-a le van fogva,a kényszeres dolgaim is jelentősen csökkentek.Csak aludni nem tudok,ill.létezni.

Idézet tőle: babarczyeszter

 nekem is ez a legnagyobb fájdalmam: nem működik az agyam, rossz a memóriám, lassú vagyok, szétszórt, időnként a motiváció is hiányzik.

Na ezt én is írhattam volna, teljesen ezt érzem. Ez depresszió specifikus dolog szerintem.

De valóban sok energiát elvesz az embertől, fárasztja az agyat az ezen való pörgés, rágódás. Azt is észrevettem, hogy ha valamire nagyon szeretnék koncentrálni, az azért megy, ami éppen érdekel, foglalkoztat, azt megjegyzem.Nyilván ennek is van korlátja, hosszú távon nem megy már a koncentrálás, rövid időkre tudom megszívni magam.  Szelektál az agy, lényegtelen információk, vagy amik nem számítanak, azok kirostálódnak.

Például azt remekül megjegyzem, hogy ki milyen gyógyszert szed.:)

 

Ahogy téged olvaslak, néha az a benyomásom támad, hogy elképzelhető, kevesebb gyógyszerrel vagy kevésbé ezekre fókuszálással is jobban lennél vagy ugyanúgy, persze az alváshiány és az emiatti idegeskedés tényleg taccsra vághatja az embert...

A Ripedon is szedál, mint a Ketilept?

Meg szeretném kérdezni, hogy sikerült-e beazonosítanod, melyiktől-Anafranil vagy a Lamotrigin -történt teljesítményromlás vagy csak a a betegség? Egyiket se szedem, de sose lehet tudni.. a lamotrigin esélyes volt.

(Mondjuk én "gyárilag" is szétszórt vagyok, hajjaj...)

 

http://shop.builder.hu/ginkgo-biloba/biotech-usa-ginkgo-biloba-plus-lecithin-90-kap-p9781

Ebben gingko is van+(szója) lecitin is, előbbiről hallottam, orvosok is felírogatják, de mindkettőről azt olvasom, javítja az emlékezőképességet, memóriát. 

 

Én is szarul vagyok,alig alszom,pedig most megemeltem a rivot,plusz a ripedont is.Nagy nehezen kb 5 óra megvan.De hogy milyen állapotban vagyok,az röhej.Alig állok a lábamon,nyűgös,ideges vagyok.Ez megy már napok óta.Az arcom felpuffadva,karikás szemek,s csak eszem az édességet,hogy az agyam legalább egy kicsit működjön.Ráadásul azt sem tudom,mi lenne a legjobb gyógyszervariáció.Húsz év alatt ez az első komolyabb visszaesésem.Ha az alvásom nem oldódik meg,tényleg bajba leszek.S még három hét kint,lehetőségem sincs orvoshoz mennem.

Szia piris, nekem is ez a legnagyobb fájdalmam: nem működik az agyam, rossz a memóriám, lassú vagyok, szétszórt, időnként a motiváció is hiányzik. Jelenleg kísérletezem úgynevezett nootropikumokkal, amik a figyelmet és a memóriát elvileg fejlesztik, de egyelőre nem tapasztaltam pozitív eredményt. Ha mégis, azonnal megosztom veletek 🙂

Nem olvastam el sajnos már fáradt voltam és lefeküdtem....

Ha úgy gondolod írd le privátba...,  kiváncsi vagyok rá.....

nemkene kár hogy kitörölted a véleményedet,..kíváncsi lettem volna rá......

Most már csak Tegretol CR 200mg 2×0.5, Restigulin 15mg reggel 1, és 0.25 ös frontint 2×1

Nem tudom hogy mi okozza, de az igaz hogy mióta gyógyszert szedek azóta vagyok ilyen más....

Ez nálam is jelen van,Maga a depresszió ill.a mentális problémák rengeteg energiát vesznek el.A gyógyszerek szintén okozhatnak ,,lassulást,,.Most nem vagyok depis,ja idegbeteg az igen,de szedem a gyógyszet,így valamelyest boldogulok.Neked nem az antipszicho okozott lelassulást?Bocs,azt sem tudom,mit szedsz.

idegesít és egyben csalódott is vagyok.....én nem ez vagyok.......

szó szerint amit leírtál....:-(

Piris!Konkrétan miben romlott a teljesítményed?Fizikai munkabírás?Vagy elfelejtesz dolgokat,lelassult a gondolkodásod?

Miért nem lehetek olyan aki voltam...???.ez igazságtalan.....én nem egy 80 éves vagyok, de gyakran úgy érzem....

Segítsen valaki mert úgy érzem elveszett vagyok.....

Terápia? Én régebb elmentem Hegyre, mikor úgy éreztem, hogy nagyon akadályoz a tanult tehetetlenségem.

Idővel lett hatása is, mondjuk én kellően megkavartam az ügymenetet ahhoz, hogy csak késleltetve működjön a dolog igazán, de nem baj.

Élek mert muszáj elni és elfogadni ami van.Nem vaghatom le a kezem csak mert remeg.mindenkinek van valami baja. magas vérnyomás,ilyen-olyan szervi bajok,vagy mentális problémák.Elfogadonak kell lenni. Ez a titka.

Mi történt veled veréb?

Idézet tőle: veréb

Akkor én mit szóljak??

Na igaz. 🙁

Te hogyan tudod a tüneteket elfogadni?

Akkor én mit szóljak??

Piris, kitartás, én nem bíztatlak gyógyszerre, még ha lehet, hogy segítene is (tünetileg)

Ilyen fiatalon ez tényleg szörnyű érzés lehet. Sajnálom... MI okozza vajon? Nálam pl tudom, hogy a szorongásaim és a nagyjából nulla stressztűrésem meg idegrendszeri állapotom. Memóriám sem túl jó újabban, és a net tényleg leépít. De a magány és elszigeteltség a "normál" élettől is.

El kell valahogy fogadni a teljesítményromlást, anélkül is megmarad, csak még rosszabb. Lehet rajta dolgozni, én hiszek ebben, a koncentrációs készséget fejleszteni, szorongást belülről oldani. Gyógyszerek okozta ilyen tünetek már más tészta 🙁

Nekem brutális módon leromlott a memóriám, főleg ha valamiért pörgök. De az a nagyon rövidtávú is, hogy egy egyszerű munkát el tudjak végezni. "Hova tettem ezt vagy azt, az előbb még a kezemben volt..."

 

És most hallottam a rádióban egy beszélgetést arról, hogy a net mennyire leépíti, átalakítja az ember egyes funkcióit, de az olyan bonyolult beszélgetés volt, hogy nemigen tudom itt visszaadni. Minden estre én magamra ismertem a tünetekben...

erdőjáró.

Nagyon köszönöm hogy ezt megosztottad velem.... Nekem sajnos nem a gyógyszertől van... hisz már egy jó ideje nem szedek.....Napról napra szemvesülök vele, hogy romlik a teljesítményem... és ez nagyon zavaró és nagyon bánt...Próbálok én is tenni ellene megpróbálok jobban odafigyelni a dolgokra.... de nem mindig megy....

Azért is zavaró ez számomra mert 25 éves vagyok, és 1-2 évvel ezelött még minden más volt....

Amikor gyógyszert szedtem akkor meg sokszor pörögtem ezerrel....Nem tudom melyik jobb....vagy rosszabb....

Ha gyógyszer vagy annak a mellékhatása okozza a teljesítményromlást, az is pokoli (ezt én nem ismerem, de tudok, látok ilyen eseteket) - ilyenkor, ha van rá mód, lehetőség, esetleg megoldás lehet gyógyszerváltás (gondolom én), na meg hát annak a letétele, - ez viszont szintén van, hogy lehetetlen küldetésnek látszik (Rivotril, amire én főleg gondolok) -, de vagy addiktológián, vagy vmilyen jó orvos segítségével megoldható lehet- szerintem. Más kérdés, hogy létezik-e jó, tájékozott és nem gyógyszereket istenítő, emberi oldalt is látni képes orvos. Országunkban.

Megint más kérdés, ha olyan gyógyszer okozza, aminek nincs kiváltója, de muszáj szedni, mert nélküle el lenne vágva minden (pl skizofréniánál - nem vagyok képben e téren sajnos szintén)

Harmadik, amikor a mély depresszió, idegi leépülés és hosszú ideje tartó kilátástalanság okozza ezt az ún. teljesítményromlást (magam ebben vagyok érintett) - na meg midnennek a gyökere, azaz maga a nehézségek, amiből az ún. depresszió egyáltalán kibontakozik.

Iszonyú nehéz azzal szembesülni, hogy jóval kevesebbre vagyok képes, még ha a belemet kiköpöm is. Én ezt próbálom valahogy elfogadni, és bízni abban, hogy fel fogom tudni majd ezt még valahogy építeni újra. Gyakorlással, melóval, sokkal.

Hát (én) így.

"hogyha vérré válik minden én maradok tiszta víznek
hogyha űznek engem milliók mér' maradjak itt tíznek
ha nem fog semmit kezem akkor mi a faszért nyúlok
ha nem érzem,hogy éltem már csak az érzem,hogy múlok
ha nem ízlik az étel akkor mitől kéne hízzak
ha nem bízom már senkiben akkor már kiben bízzak."

 

"Fogd meg a kezem, gyere most elmegyünk oda
ahol ránctalan az élet és az összes élmény csoda
ahol az emberek még hisznek egy-két dologban
mit eltemettél magadban én feltárom e sorokban
Jobb ha hozzászoksz, hogy ez még nem a legrosszabb
A nap amikor elvesztesz mindent az lesz a leghosszabb"

           Tkyd-Búcsúlevél

ElőzőOldal 2 / 2