Kényszer(gondolatok) és szorongás
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2015.06.11., 13:12NEM TUDHATOM
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát;
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztítandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.
Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.
(Radnóti Miklós)
Aha...
NEM TUDHATOM
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát;
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztítandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.
Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.
Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.
(Radnóti Miklós)
Aha...
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2015.06.09., 11:26Alig írnak ide kényszeresek....
Alig írnak ide kényszeresek....
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2015.04.28., 11:34Sztem düh.
Sztem düh.
Idézet tőle: Izé ekkor: 2015.04.27., 18:29Nekem az a kényszergondolatom van, hogy valagba kéne rúgni egy pszichiátert, olyan megalomán gondolatom is van, hogy az összeset vagalba kéne rúgni, de tudom, hogy ez képtelenség, innét tudom, hogy még nem szakadtam el teljesen a valóságtól. A valagbarúgást nekifutásból képzelem megvalósítani, ennek a betegségnek vajon mi a kódja?
Nekem az a kényszergondolatom van, hogy valagba kéne rúgni egy pszichiátert, olyan megalomán gondolatom is van, hogy az összeset vagalba kéne rúgni, de tudom, hogy ez képtelenség, innét tudom, hogy még nem szakadtam el teljesen a valóságtól. A valagbarúgást nekifutásból képzelem megvalósítani, ennek a betegségnek vajon mi a kódja?
Idézet tőle: renori ekkor: 2015.03.19., 22:15Köszönöm szépen a segítséget! 🙂
Igen, onnan leszedték, de szerintem addigra már látták páran 🙂
Köszönöm szépen a segítséget! 🙂
Igen, onnan leszedték, de szerintem addigra már látták páran 🙂
Idézet tőle: renori ekkor: 2015.03.18., 20:50Kedves Közösségi Tagok,
Rejtő Nóra vagyok, a Debreceni Egyetem harmadéves pszichológus hallgatója.
Most készítem a szakdolgozatomat, melyben a kényszerbetegség/OCD témakörét vizsgálom. Segítségre lenne szükségem a szakdolgozatom kutatási részéhez szükséges kérdőívcsomat kitöltésében, ami kb. 15-20 percet vesz igénybe. Minden egyes kitöltés nagyon nagy segítség a számomra. Köszönöm mindenkinek, aki időt és energiát szán a kérdőívem kitöltésére!Remélem nem probléma, hogy ilyen tartalmat teszek közzé közösségükben. Ha olyan visszajelzést kapok, hogy bárkit zavar, leveszem.
A kitöltés természetesen önkéntes és teljes mértékben anonim módon történik!A kérdőív az alábbi linken található:
https://docs.google.com/forms/d/1xZ5g21B0SvN_WCm9x-MML0lMPVgxL2BcQjkNFq47vbg/viewform
Kedves Közösségi Tagok,
Rejtő Nóra vagyok, a Debreceni Egyetem harmadéves pszichológus hallgatója.
Most készítem a szakdolgozatomat, melyben a kényszerbetegség/OCD témakörét vizsgálom. Segítségre lenne szükségem a szakdolgozatom kutatási részéhez szükséges kérdőívcsomat kitöltésében, ami kb. 15-20 percet vesz igénybe. Minden egyes kitöltés nagyon nagy segítség a számomra. Köszönöm mindenkinek, aki időt és energiát szán a kérdőívem kitöltésére!
Remélem nem probléma, hogy ilyen tartalmat teszek közzé közösségükben. Ha olyan visszajelzést kapok, hogy bárkit zavar, leveszem.
A kitöltés természetesen önkéntes és teljes mértékben anonim módon történik!
A kérdőív az alábbi linken található:
https://docs.google.com/forms/d/1xZ5g21B0SvN_WCm9x-MML0lMPVgxL2BcQjkNFq47vbg/viewform
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2015.01.08., 10:48Nem vagyok sok? Hogy ilyen sokat írok ide?.....kicsit bűntudatom van már emiatt
Nem vagyok sok? Hogy ilyen sokat írok ide?.....kicsit bűntudatom van már emiatt
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2015.01.08., 10:41Ha születne egy gyerekem, sztem állandóan azon aggódnék, hogy mikor hal meg:(......így ahogy belegondolok, elég sokat idegeskednék, lehet visszatérnének a kényszercselekvéseim, szóval betegebb lennék:(.....rémkép, de ahogy magam ismerem..
Ha születne egy gyerekem, sztem állandóan azon aggódnék, hogy mikor hal meg:(......így ahogy belegondolok, elég sokat idegeskednék, lehet visszatérnének a kényszercselekvéseim, szóval betegebb lennék:(.....rémkép, de ahogy magam ismerem..
Idézet tőle: akbar ekkor: 2015.01.07., 18:07Vidd el optikushoz, annyit mondj csak,h.ferdének érzed. Csak a lényeget. Amúgy meggyógyúltál? Volt leoltás?
Vidd el optikushoz, annyit mondj csak,h.ferdének érzed. Csak a lényeget. Amúgy meggyógyúltál? Volt leoltás?
Idézet tőle: Manyika ekkor: 2015.01.06., 17:29Lonely, lehet, hogy a telihold erősítette fel most, és pár nap alatt elcsitul. Bízzunk benne!
Lonely, lehet, hogy a telihold erősítette fel most, és pár nap alatt elcsitul. Bízzunk benne!
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.11.23., 20:45????
ezt nem egészen értem, ez kényszergondolat?
????
ezt nem egészen értem, ez kényszergondolat?
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.28., 21:59
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.28., 06:53Kifogytam az ötletekből, szerintem egy boyfriend biztos tudna segíteni rajtad, vagy eszembe jutott még a Kék Oszt Riga Bár, csak nem tudom hol vannak ilyen helyek.
Kifogytam az ötletekből, szerintem egy boyfriend biztos tudna segíteni rajtad, vagy eszembe jutott még a Kék Oszt Riga Bár, csak nem tudom hol vannak ilyen helyek.
Idézet tőle: Manyika ekkor: 2014.10.27., 15:26És esetleg ha oldalfekvésben a fal felé fordulsz? Úgy nem vehető észre ha benyitnak, max azt látják, h filmet nézel :).
És esetleg ha oldalfekvésben a fal felé fordulsz? Úgy nem vehető észre ha benyitnak, max azt látják, h filmet nézel :).
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.27., 13:41sajnálom, hogy így érzel, akkor nem marad más csak a sátor állítás...
sajnálom, hogy így érzel, akkor nem marad más csak a sátor állítás...
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.27., 12:53esetleg laptop és wifi?
esetleg laptop és wifi?
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.27., 09:27Még arra is vigyázni kell nehogy a fityma csattogás kihallatszon
Még arra is vigyázni kell nehogy a fityma csattogás kihallatszon
Idézet tőle: a b i g e l ekkor: 2014.10.26., 09:05
Idézet tőle: Manyika ekkor: 2014.10.26., 07:25Lonely, és ha kivernéd még egyszer? Hátha attól megnyugodnál. De gondolom, ez a kényszer olyan, hogy ha ettol megnyugszol, akkor jön egy másik helyette, nem?
Lonely, és ha kivernéd még egyszer? Hátha attól megnyugodnál. De gondolom, ez a kényszer olyan, hogy ha ettol megnyugszol, akkor jön egy másik helyette, nem?
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2014.10.26., 06:29Nekem ún. gondolatrohanásom szokott lenni, olyankor aludni sem tudok – azt mondják, olyankor üljek le írni, de ahhoz nincs erőm. Én agyfosásnak hívom.
A lányom úgy mondja: hazaér, és belecsöppen egy háromórás vitába, amit magamban folytatok vele... igen.
Nekem ún. gondolatrohanásom szokott lenni, olyankor aludni sem tudok – azt mondják, olyankor üljek le írni, de ahhoz nincs erőm. Én agyfosásnak hívom.
A lányom úgy mondja: hazaér, és belecsöppen egy háromórás vitába, amit magamban folytatok vele... igen.
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2014.10.26., 01:11..............
..............
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2014.10.25., 23:57Nem tudok aludni
Nem tudok aludni
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.25., 22:26Idézet tőle: ReminaNagyon sokat szenvedtem a kényszerekkel:(, volt hogy azt hittem, megbolondulok, emiatt tanulni se tudtam normálisan
Gondolom, sokkan atmentunk hasonlon, a betegsegek ellejen ....
de, ahogy latszik at mentunk rajta , megtanultunk elni " betegsegeinkel " 🙂
Idézet tőle: ReminaNagyon sokat szenvedtem a kényszerekkel:(, volt hogy azt hittem, megbolondulok, emiatt tanulni se tudtam normálisan
Gondolom, sokkan atmentunk hasonlon, a betegsegek ellejen ....
de, ahogy latszik at mentunk rajta , megtanultunk elni " betegsegeinkel " 🙂
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2014.10.25., 22:02Nagyon sokat szenvedtem a kényszerekkel:(, volt hogy azt hittem, megbolondulok, emiatt tanulni se tudtam normálisan
Nagyon sokat szenvedtem a kényszerekkel:(, volt hogy azt hittem, megbolondulok, emiatt tanulni se tudtam normálisan
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.25., 21:47"
KÉNYSZERBETEGSÉG (OCD) - MI IS EZ?
A kényszerbetegség (OCD, azaz obsessive compulsive disorder) a kevéssé ismert problémák közé tartozik, pedig sok ember életét keseríti meg. Mi is ez tulajdonképpen? Röviden talán úgy írható körül, hogy a kényszeres embernek folyton olyan dolgok jutnak az eszébe, amire nem akar gondolni, vagy olyan cselekedeteket ismételget, amelyeket nem akar megtenni. Az érzés rendkívül kellemetlen, szinte kényszeríti az embert egy olyan dolog megtételére, amelyet nem akar megtenni. Aki még nem szenvedett kényszerben, nagyon nehezen érti meg ezt az állapotot.
Alapvetően két fő formája van, az egyik a gondolati kényszer, a másik a cselekedeti kényszer. A mindennapi életben (nem kóros) gondolati kényszer például, ha egy dallam, amelyet reggel hallottunk a rádióban, beleül a fülünkbe, és mindig eszünkbe jut, nem tudunk megszabadulni tőle. Cselekedeti kényszer, ha folyton dúdolgatjuk is, pedig már háromszor ránk szóltak. Gyakori, kórossá váló kényszer pl. a körömrágás. Sokan tickelnek (ezek lehetnek pl. izomrángások pl. a szemnél), vagy rágcsálják a hajukat. Sokan háromszor is visszamennek a lépcsőházból, hogy biztosan bezárták-e az ajtót. Néha a vásárlási vágy tűnik kényszeresen erősnek. Még ezek az ártalmatlannak tűnő kényszerek rendkívül súlyos formát ölthetnek, és komolyan ronthatják az életminőséget.
A kényszeres ember úgy érzi, hogy ha végrehajtja mindazokat a cselekedeteket, vagy végiggondolja mindazokat a kényszergondolatokat, amelyeket sürgető erővel érez, csökken a szorongás mértéke. Nem szabad alábecsülni a kényszer érzésének az erősségét, rendkívül intenzív érzés, és nagyon nehéz ennek ellenállni. Ahhoz hasonlítható, amikor a tüsszentést próbáljuk meg visszafojtani, vagy nem vakarni a szúnyogcsípést. A kényszerek rengeteg időt visznek el, kizökkentik az illetőt pillanatnyi tevékenységéből, és erős szorongással járnak. Ezen emberek többnyire tudják, hogy a gondolat vagy cselekedet ismételgetése teljesen értelmetlen, harcol ellenük, mégsem tudják azokat abbahagyni. Kezelés híján komolyan súlyosbodhatnak, az ebben szenvedőt teljesen meggátolhatják a normális életvitelben, a munkájában.
A kényszer meglehetősen gyakori probléma, gyakoribb még a pániknál is.
A kényszer kiváltója végső soron a szorongás. Az, hogy ez kényszer formájában jelenik meg, genetikailag kódolt, nagyon jelentős itt az öröklődés szerepe. Aki hajlamos erre, az a szorongásait kényszer formájában fogja kifejezni. Ebből következően a szorongás csökkentésével a kényszerek igen jelentősen csökkenni fognak, bár a hajlam mindig megmarad.
A kényszer nagyon gyakran társul más problémákkal is (depresszióval, szorongással, pánikkal, fóbiával).
A KÉNYSZEREK - FAJTÁI
A gondolati és a cselekedeti kényszerek többnyire együtt fordulnak elő.
GONDOLATI KÉNYSZEREK (obsessio)
A kényszergondolatok olyan én-idegen gondolatok, amelyek állandóan betolakodnak a gondolatok közé, és erős szorongást okoznak. Az ebben szenvedő ember hiába próbálja a gondolatot kiverni a fejéből, újra és újra visszatérnek, komoly szenvedést okozva. Általában az érintett tisztában van azzal, hogy ezek a gondolatok kórosak, és megpróbál megszabadulni tőle pl. figyelemeltereléssel, más gondolatokkal – változó sikerrel.
A kényszer jelentkezhet kívánság formájában (pl. valakinek a halálát kívánva), impulzusként (pl. megérinteni valamit), fantáziálásként (pl. szexuális gondolatok), aggódásként (pl. nehogy valamilyen botrányost tegyen).
A leggyakoribb témakörök, amelyek köré rendeződnek
- bepiszkolódástól való félelem
- undorodik attól, hogy piszkos lesz, fél a baktériumoktól, bogaraktól
- fél attól, hogy mást megbetegít
- agresszív gondolatok
- attól tart, hogy valakit vagy önmagát bántani fogja
- attól tart, hogy ha valamire gondol, azzal valamilyen mágikus módon szerencsétlenséget, vagy balesetet okoz
- saját testre vonatkozó kényszer
- valamely testrészre való kényszeres gondolat (pl. annak kinézetére)
- betegségre vonatkozó kényszeres aggodalmak
- gyűjtögetési kényszer
- semmit nem dob ki, mindent, megőriz
- vallással kapcsolatos kényszergondolatok
- erkölccsel, Istennel kapcsolatos félelmek
- félelem az erkölcstől való eltéréstől, és a büntetéstől
- rendre, szimmetriára vonatkozó kényszer
- mindennek szimmetrikusan kell elhelyezkednie, ill. tökéletes rendnek kell lennie, különben rosszul érzi magát
- rendezgetési vagy érintési kényszercselekvéssel szokott együtt járni
- szexualitással kapcsolatos kényszerek
- perverziók, vagy nem elfogadott szexuális gondolatok
- döntésképtelenség, örök kételkedés
cselekedeti KÉnyszerek (Compulsio)
Az érintett nem csak gondolatban foglalkozik a kényszerrel, hanem cseledet szintjére is viszi. Ha nem teszi meg, nagyon kellemetlen, szorongó érzése keletkezik. Általában tisztában van azzal, hogy a cselekedet nincs összefüggésben a szorongást okozó dologgal, mégis valamilyen mágikus összefüggés érzése van ezzel kapcsolatban.
- tisztasággal kapcsolatos kényszerek (nagyon gyakori)
- gyakori kézmosás, fürdés, akár olyan szintig, hogy a kéz az állandó mosástól kisebesedik
- túlzó, állandó takarítás
- ellenőrzési kényszerek
- folyamatosan ellenőrzi, pl. elzárta-e a csapokat, bezárta-e a lakásajtót, lekapcsolta-e a villanyokat
- közlekedéssel kapcsolatos kényszerek, pl. nem okozott-e balesetet
- megszámolási kényszer
- mindent megszámol
- ismétlési kényszerek
- folyamatosan ismételget cselekedeteket, pl. újra „kell” olvasnia a könyv sorait, újra megtenni egy mozdulatot (pl. valamit megérinteni)
- kérdezgetési kényszer
- mivel bizonytalan magában, folyamatosan kérdezget
- rendezgetési kényszer
- mindennek a helyén kell lennie, nem mozdulhat el, nem állhat más szögben, különben valami baj fog bekövetkezni
- sorba tétel kényszere
- gyűjtögetési kényszer
- a gondolati kényszernek megfelelően mindent megőriz, ennek következtében irreálisan sok tárgyat halmoz fel
- bizarr dolgokat és a szemetet is felhalmozzák
- nem feltétlenül ismeri fel ennek irracionális voltát
- nem tartozik ide a hobbi, vagy az értékes gyűjtemény!
- kényszeres lassúság
- egy cselekedetet csak „tökéletesen” lehet végrehajtani
- ennek következtében minden cselekedet végrehajtása irreálisan hosszú ideig tart
A kényszer odáig fajulhat, hogy a normális életet beszűkíti, sőt teljesen élvezhetetlenné teszi. A nagyon súlyos kényszerbeteg reggeltől estig a kényszerei végrehajtásával van elfoglalva, annyira, hogy mellette nem tud munkába, iskolába járni, gyakorlatilag összeomlik az élete.
A kényszer nagyon gyakran társul más problémákkal is (depresszióval, szorongással, pánikkal, fóbiával).
MEGBIRKÓZÁS A KÉNYSZEREKKEL
Mivel a kényszernél meglehetősen erős a genetikai hajlam (az egypetéjű ikreknél 63%-os a betegség valószínűsége), a kényszerbetegség kezelése lassú, viszont a szorongás csökkentésével ill. megszüntetésével jelentős mértékben lehet csökkenteni a tüneteket.
Hasonlóan az eddigiekkel, a kényszer kezelhető gyógyszeres úton, ill. pszichoterápiás módszerek segítségével (lásd szorongás). A kényszer kezelése időigényesebb a többi terápiánál, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Itt is egyrészt a kényszer mögött álló szorongásokat kell feloldani, másrész kognitív és viselkedésterápiával megtanulni bánni a tünetekkel."
http://www.szorongas.hu/kenyszer.html
UI : NEKEM IS van :OCD ! a kulombseg koztem es kozted AZ ! :, hogy en HARCOLOK ! hogy feken tarcsam ! / kezeljem !
TE meg kakilsz raja ! mindent raja fogsz ! ...mert konnyebb neked igy ! nyafogni !
Neha, NAP MIND NAP KUZDOM VELE ! ! ! azert nalam jelentkezik CSAK GONDOLATBAN ! alltalaban ...
[ depreszioban jelentkezik nalam, es kezelem : MUNKAVAL ( ami neked, allitolag nagyon : budos ! ....) majdnem ALLANDOAN a ZSUFOLCSAGIG ! LEFOGLALOM MAGAM ! plane gondolataimat ! reggell 6, 7 tol ejszaka 24, 1, 2 oraig ! hogy kevesebb idom legyen hogy GONDOLKOZAM !
alltalaban munka kozben : MEG 3 - 4 dologal fogglalom le az agyamat ! : a Kossuth radiot hallgatom, kozben meg megy a zene a Winamp ban vagy valami konferencia meghalgatasa ... Ujabban Dr. House t is hallgatom, meg a Roman teve is megy kozben ! ...
CSAK IGY SIKERUL ALLTALABAN FOKOZNOM, a kenyszer gondolataimat ! mert agyam 100 fele kalandozik alltalaban ! HA, hagyom , Ha, hagynam ! / megengedem neki ....
Fizikailag : kerteszkedesel, allatok gondozasaval, testverem gondozasaval, irasal, olvasasal, STB. el foglalkozom / HARCOLOK ! a kenyszer gondolatokal !
meg szorongasaimban segitet nagyon jol az Orbancfu - tea ) eddig
es CSAK IGY SIKERUL !, hogy a kenyszer gondolataimat ne tegyem cselekedetben is !
mind te ! szerintem UNATKOZASAID ( unalmasagodban ! ...) utan, jonnek a cselekedeteidben is a kenyszer gondolataid ! ....
"
KÉNYSZERBETEGSÉG (OCD) - MI IS EZ?
A kényszerbetegség (OCD, azaz obsessive compulsive disorder) a kevéssé ismert problémák közé tartozik, pedig sok ember életét keseríti meg. Mi is ez tulajdonképpen? Röviden talán úgy írható körül, hogy a kényszeres embernek folyton olyan dolgok jutnak az eszébe, amire nem akar gondolni, vagy olyan cselekedeteket ismételget, amelyeket nem akar megtenni. Az érzés rendkívül kellemetlen, szinte kényszeríti az embert egy olyan dolog megtételére, amelyet nem akar megtenni. Aki még nem szenvedett kényszerben, nagyon nehezen érti meg ezt az állapotot.
Alapvetően két fő formája van, az egyik a gondolati kényszer, a másik a cselekedeti kényszer. A mindennapi életben (nem kóros) gondolati kényszer például, ha egy dallam, amelyet reggel hallottunk a rádióban, beleül a fülünkbe, és mindig eszünkbe jut, nem tudunk megszabadulni tőle. Cselekedeti kényszer, ha folyton dúdolgatjuk is, pedig már háromszor ránk szóltak. Gyakori, kórossá váló kényszer pl. a körömrágás. Sokan tickelnek (ezek lehetnek pl. izomrángások pl. a szemnél), vagy rágcsálják a hajukat. Sokan háromszor is visszamennek a lépcsőházból, hogy biztosan bezárták-e az ajtót. Néha a vásárlási vágy tűnik kényszeresen erősnek. Még ezek az ártalmatlannak tűnő kényszerek rendkívül súlyos formát ölthetnek, és komolyan ronthatják az életminőséget.
A kényszeres ember úgy érzi, hogy ha végrehajtja mindazokat a cselekedeteket, vagy végiggondolja mindazokat a kényszergondolatokat, amelyeket sürgető erővel érez, csökken a szorongás mértéke. Nem szabad alábecsülni a kényszer érzésének az erősségét, rendkívül intenzív érzés, és nagyon nehéz ennek ellenállni. Ahhoz hasonlítható, amikor a tüsszentést próbáljuk meg visszafojtani, vagy nem vakarni a szúnyogcsípést. A kényszerek rengeteg időt visznek el, kizökkentik az illetőt pillanatnyi tevékenységéből, és erős szorongással járnak. Ezen emberek többnyire tudják, hogy a gondolat vagy cselekedet ismételgetése teljesen értelmetlen, harcol ellenük, mégsem tudják azokat abbahagyni. Kezelés híján komolyan súlyosbodhatnak, az ebben szenvedőt teljesen meggátolhatják a normális életvitelben, a munkájában.
A kényszer meglehetősen gyakori probléma, gyakoribb még a pániknál is.
A kényszer kiváltója végső soron a szorongás. Az, hogy ez kényszer formájában jelenik meg, genetikailag kódolt, nagyon jelentős itt az öröklődés szerepe. Aki hajlamos erre, az a szorongásait kényszer formájában fogja kifejezni. Ebből következően a szorongás csökkentésével a kényszerek igen jelentősen csökkenni fognak, bár a hajlam mindig megmarad.
A KÉNYSZEREK - FAJTÁI
A gondolati és a cselekedeti kényszerek többnyire együtt fordulnak elő.
GONDOLATI KÉNYSZEREK (obsessio)
A kényszergondolatok olyan én-idegen gondolatok, amelyek állandóan betolakodnak a gondolatok közé, és erős szorongást okoznak. Az ebben szenvedő ember hiába próbálja a gondolatot kiverni a fejéből, újra és újra visszatérnek, komoly szenvedést okozva. Általában az érintett tisztában van azzal, hogy ezek a gondolatok kórosak, és megpróbál megszabadulni tőle pl. figyelemeltereléssel, más gondolatokkal – változó sikerrel.
A kényszer jelentkezhet kívánság formájában (pl. valakinek a halálát kívánva), impulzusként (pl. megérinteni valamit), fantáziálásként (pl. szexuális gondolatok), aggódásként (pl. nehogy valamilyen botrányost tegyen).
A leggyakoribb témakörök, amelyek köré rendeződnek
- bepiszkolódástól való félelem
- undorodik attól, hogy piszkos lesz, fél a baktériumoktól, bogaraktól
- fél attól, hogy mást megbetegít
- agresszív gondolatok
- attól tart, hogy valakit vagy önmagát bántani fogja
- attól tart, hogy ha valamire gondol, azzal valamilyen mágikus módon szerencsétlenséget, vagy balesetet okoz
- saját testre vonatkozó kényszer
- valamely testrészre való kényszeres gondolat (pl. annak kinézetére)
- betegségre vonatkozó kényszeres aggodalmak
- gyűjtögetési kényszer
- semmit nem dob ki, mindent, megőriz
- vallással kapcsolatos kényszergondolatok
- erkölccsel, Istennel kapcsolatos félelmek
- félelem az erkölcstől való eltéréstől, és a büntetéstől
- rendre, szimmetriára vonatkozó kényszer
- mindennek szimmetrikusan kell elhelyezkednie, ill. tökéletes rendnek kell lennie, különben rosszul érzi magát
- rendezgetési vagy érintési kényszercselekvéssel szokott együtt járni
- szexualitással kapcsolatos kényszerek
- perverziók, vagy nem elfogadott szexuális gondolatok
- döntésképtelenség, örök kételkedés
cselekedeti KÉnyszerek (Compulsio)
Az érintett nem csak gondolatban foglalkozik a kényszerrel, hanem cseledet szintjére is viszi. Ha nem teszi meg, nagyon kellemetlen, szorongó érzése keletkezik. Általában tisztában van azzal, hogy a cselekedet nincs összefüggésben a szorongást okozó dologgal, mégis valamilyen mágikus összefüggés érzése van ezzel kapcsolatban.
- tisztasággal kapcsolatos kényszerek (nagyon gyakori)
- gyakori kézmosás, fürdés, akár olyan szintig, hogy a kéz az állandó mosástól kisebesedik
- túlzó, állandó takarítás
- ellenőrzési kényszerek
- folyamatosan ellenőrzi, pl. elzárta-e a csapokat, bezárta-e a lakásajtót, lekapcsolta-e a villanyokat
- közlekedéssel kapcsolatos kényszerek, pl. nem okozott-e balesetet
- megszámolási kényszer
- mindent megszámol
- ismétlési kényszerek
- folyamatosan ismételget cselekedeteket, pl. újra „kell” olvasnia a könyv sorait, újra megtenni egy mozdulatot (pl. valamit megérinteni)
- kérdezgetési kényszer
- mivel bizonytalan magában, folyamatosan kérdezget
- rendezgetési kényszer
- mindennek a helyén kell lennie, nem mozdulhat el, nem állhat más szögben, különben valami baj fog bekövetkezni
- sorba tétel kényszere
- gyűjtögetési kényszer
- a gondolati kényszernek megfelelően mindent megőriz, ennek következtében irreálisan sok tárgyat halmoz fel
- bizarr dolgokat és a szemetet is felhalmozzák
- nem feltétlenül ismeri fel ennek irracionális voltát
- nem tartozik ide a hobbi, vagy az értékes gyűjtemény!
- kényszeres lassúság
- egy cselekedetet csak „tökéletesen” lehet végrehajtani
- ennek következtében minden cselekedet végrehajtása irreálisan hosszú ideig tart
A kényszer odáig fajulhat, hogy a normális életet beszűkíti, sőt teljesen élvezhetetlenné teszi. A nagyon súlyos kényszerbeteg reggeltől estig a kényszerei végrehajtásával van elfoglalva, annyira, hogy mellette nem tud munkába, iskolába járni, gyakorlatilag összeomlik az élete.
MEGBIRKÓZÁS A KÉNYSZEREKKEL
Mivel a kényszernél meglehetősen erős a genetikai hajlam (az egypetéjű ikreknél 63%-os a betegség valószínűsége), a kényszerbetegség kezelése lassú, viszont a szorongás csökkentésével ill. megszüntetésével jelentős mértékben lehet csökkenteni a tüneteket.
Hasonlóan az eddigiekkel, a kényszer kezelhető gyógyszeres úton, ill. pszichoterápiás módszerek segítségével (lásd szorongás). A kényszer kezelése időigényesebb a többi terápiánál, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Itt is egyrészt a kényszer mögött álló szorongásokat kell feloldani, másrész kognitív és viselkedésterápiával megtanulni bánni a tünetekkel."
http://www.szorongas.hu/kenyszer.html
UI : NEKEM IS van :OCD ! a kulombseg koztem es kozted AZ ! :, hogy en HARCOLOK ! hogy feken tarcsam ! / kezeljem !
TE meg kakilsz raja ! mindent raja fogsz ! ...mert konnyebb neked igy ! nyafogni !
Neha, NAP MIND NAP KUZDOM VELE ! ! ! azert nalam jelentkezik CSAK GONDOLATBAN ! alltalaban ...
[ depreszioban jelentkezik nalam, es kezelem : MUNKAVAL ( ami neked, allitolag nagyon : budos ! ....) majdnem ALLANDOAN a ZSUFOLCSAGIG ! LEFOGLALOM MAGAM ! plane gondolataimat ! reggell 6, 7 tol ejszaka 24, 1, 2 oraig ! hogy kevesebb idom legyen hogy GONDOLKOZAM !
alltalaban munka kozben : MEG 3 - 4 dologal fogglalom le az agyamat ! : a Kossuth radiot hallgatom, kozben meg megy a zene a Winamp ban vagy valami konferencia meghalgatasa ... Ujabban Dr. House t is hallgatom, meg a Roman teve is megy kozben ! ...
CSAK IGY SIKERUL ALLTALABAN FOKOZNOM, a kenyszer gondolataimat ! mert agyam 100 fele kalandozik alltalaban ! HA, hagyom , Ha, hagynam ! / megengedem neki ....
Fizikailag : kerteszkedesel, allatok gondozasaval, testverem gondozasaval, irasal, olvasasal, STB. el foglalkozom / HARCOLOK ! a kenyszer gondolatokal !
meg szorongasaimban segitet nagyon jol az Orbancfu - tea ) eddig
es CSAK IGY SIKERUL !, hogy a kenyszer gondolataimat ne tegyem cselekedetben is !
mind te ! szerintem UNATKOZASAID ( unalmasagodban ! ...) utan, jonnek a cselekedeteidben is a kenyszer gondolataid ! ....
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.02., 19:52Idézet tőle: NemadomfelBiztos így van, ha mondod. De szerintem az nem természetes, ha ilyenek jutnak az eszembe, ha lemegyek a városba a boltba, 1 kg kenyérért pl.
ezektol meg lehet szabadulni ! es meg is kenne szabadulni !
lehet, megolhetnek ! idovel a fellemek !
EGY velemeny ;
Pánikbetegség, pánikroham, a non-hodgkin, és a kissejtes hörgőkarcinóma (ujmedicina, biologika)
https://www.youtube.com/watch?v=pgLupmKlm9w&index=34&list=PL9UBjX2XUV_1zwIcRD71ahjlFrp_UQBu9
KI LEHET GYOGYULNI BELOLE ! 🙂
Idézet tőle: NemadomfelBiztos így van, ha mondod. De szerintem az nem természetes, ha ilyenek jutnak az eszembe, ha lemegyek a városba a boltba, 1 kg kenyérért pl.
ezektol meg lehet szabadulni ! es meg is kenne szabadulni !
lehet, megolhetnek ! idovel a fellemek !
EGY velemeny ;
Pánikbetegség, pánikroham, a non-hodgkin, és a kissejtes hörgőkarcinóma (ujmedicina, biologika)
https://www.youtube.com/watch?v=pgLupmKlm9w&index=34&list=PL9UBjX2XUV_1zwIcRD71ahjlFrp_UQBu9
KI LEHET GYOGYULNI BELOLE ! 🙂
Idézet tőle: Nemadomfel ekkor: 2014.10.02., 19:38Biztos így van, ha mondod. De szerintem az nem természetes, ha ilyenek jutnak az eszembe, ha lemegyek a városba a boltba, 1 kg kenyérért pl.
Biztos így van, ha mondod. De szerintem az nem természetes, ha ilyenek jutnak az eszembe, ha lemegyek a városba a boltba, 1 kg kenyérért pl.
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.02., 19:34Idézet tőle: Nemadomfel.... Nekem egy olyan kényszergondalatom van, hogy attól parázok folyamatosan, hogy elütök valakit.Én ugye, aki egy őrült a vezetésbe,....Volt egy balesetem pár éve, azóta nem tudom mi van velem.Nagyon félve vezettek, főleg városba, azelőtt meg én voltam az őrült. ......Folyamatosan bennem van a félelem, hogy valakit eltrafálok, és az én lelkemen fog száradni... Na most így vezetni, hát nem mondom....
szerintem, ez nagyonis de nagyon ! : egeseges felelem ! :)az "... őrült a vezetés..." utan ! 🙂
en, hasonlon " felek " Teremtomtol ! 🙂
Idézet tőle: Nemadomfel.... Nekem egy olyan kényszergondalatom van, hogy attól parázok folyamatosan, hogy elütök valakit.Én ugye, aki egy őrült a vezetésbe,....Volt egy balesetem pár éve, azóta nem tudom mi van velem.Nagyon félve vezettek, főleg városba, azelőtt meg én voltam az őrült. ......Folyamatosan bennem van a félelem, hogy valakit eltrafálok, és az én lelkemen fog száradni... Na most így vezetni, hát nem mondom....
szerintem, ez nagyonis de nagyon ! : egeseges felelem ! :)az "... őrült a vezetés..." utan ! 🙂
en, hasonlon " felek " Teremtomtol ! 🙂
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.02., 19:30Idézet tőle: Hansmár szinte visszahozza az életkedvemet.)
ez, EGY életkedv lehetne ! 🙂
Rony - Még soha sem
https://www.youtube.com/watch?v=ZE9MesrqrY4
vagy, megse ? 🙁
Idézet tőle: Hansmár szinte visszahozza az életkedvemet.)
ez, EGY életkedv lehetne ! 🙂
Rony - Még soha sem
https://www.youtube.com/watch?v=ZE9MesrqrY4
vagy, megse ? 🙁
Idézet tőle: Nemadomfel ekkor: 2014.10.02., 19:30Én se értek, de szerintem az, ha már 3D meg SMART tévékről beszélgetünk. Nekem egy olyan kényszergondalatom van, hogy attól parázok folyamatosan, hogy elütök valakit.Én ugye, aki egy őrült a vezetésbe, városon belül nagyon lassan közlekedem kocsival, túlságosan is.Volt egy balesetem pár éve, azóta nem tudom mi van velem.Nagyon félve vezettek, főleg városba, azelőtt meg én voltam az őrült. Mindig is dinamiikusan vezettem, mostmár nem..Folyamatosan bennem van a félelem, hogy valakit eltrafálok, és az én lelkemen fog száradni... Na most így vezetni, hát nem mondom....
Én se értek, de szerintem az, ha már 3D meg SMART tévékről beszélgetünk. Nekem egy olyan kényszergondalatom van, hogy attól parázok folyamatosan, hogy elütök valakit.Én ugye, aki egy őrült a vezetésbe, városon belül nagyon lassan közlekedem kocsival, túlságosan is.Volt egy balesetem pár éve, azóta nem tudom mi van velem.Nagyon félve vezettek, főleg városba, azelőtt meg én voltam az őrült. Mindig is dinamiikusan vezettem, mostmár nem..Folyamatosan bennem van a félelem, hogy valakit eltrafálok, és az én lelkemen fog száradni... Na most így vezetni, hát nem mondom....
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.02., 18:13Zavart ? ok ! torolve van ! eltunt !
erdekes csak, hogy mikkor te masokon rohogsz, rajtam is es nemcsak, az nem zavar ! ? 🙁
Legyen egy szep es jo hetveged meg azert !
Zavart ? ok ! torolve van ! eltunt !
erdekes csak, hogy mikkor te masokon rohogsz, rajtam is es nemcsak, az nem zavar ! ? 🙁
Legyen egy szep es jo hetveged meg azert !
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.01., 09:22Idézet tőle: HansNem ez volt a cél, dehát éljenek a vidám externáliák.
KOSSZONOM !
Nekem is mar " meghuztak a fullem " ...hogy gunyolodtam volna...
de, azert mar igazabol, az Isten bocsasa meg ! DE, vannak dolgok, amikk automatikusan mosolyt csal az ember arcara ! en, nem tudtam olyan jol megfogalmazni a gondoltakat mind On ! 🙂
de igazabol, hogy is nezhetsz egy kepernyot, monitort, stb., ha nem tissztititod meg ! ?
elmult a nyar ! tele legyekel ! rakakil a legy, hogy ne tisszticsad meg a teve kepernyojet ?
egy szep es jo napot ! 🙂
Idézet tőle: HansNem ez volt a cél, dehát éljenek a vidám externáliák.
KOSSZONOM !
Nekem is mar " meghuztak a fullem " ...hogy gunyolodtam volna...
de, azert mar igazabol, az Isten bocsasa meg ! DE, vannak dolgok, amikk automatikusan mosolyt csal az ember arcara ! en, nem tudtam olyan jol megfogalmazni a gondoltakat mind On ! 🙂
de igazabol, hogy is nezhetsz egy kepernyot, monitort, stb., ha nem tissztititod meg ! ?
elmult a nyar ! tele legyekel ! rakakil a legy, hogy ne tisszticsad meg a teve kepernyojet ?
egy szep es jo napot ! 🙂
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.10.01., 07:10Idézet tőle: HansIdézet tőle: LonelyMasterA TV-t viszont tisztítani nem lehet, kifejezetten tilos (tehát a képernyőjét törölgetni, stb...) szóval ha rá ment, akkor az már ott is marad...
Ez miféle marhaság, hogy tilos törölgetni? Ezt te találtad ki? Ilyen nincs a világon. Kérjük befotózni a használati leírás releváns részeit. Lapjaira szedett puha zsepi, kicsikicsi szappan, némi nedvesség, lehelgetés, mikroszálas törlőkendő, ismételgetés, stb.
KOSSSZ Hans !
Megvidamitotad a reggelemet ! 🙂 KOSSZZZZZZZZZZZZ:D
Legyen neked is egy jo napod ! 🙂
Idézet tőle: HansIdézet tőle: LonelyMasterA TV-t viszont tisztítani nem lehet, kifejezetten tilos (tehát a képernyőjét törölgetni, stb...) szóval ha rá ment, akkor az már ott is marad...
Ez miféle marhaság, hogy tilos törölgetni? Ezt te találtad ki? Ilyen nincs a világon. Kérjük befotózni a használati leírás releváns részeit. Lapjaira szedett puha zsepi, kicsikicsi szappan, némi nedvesség, lehelgetés, mikroszálas törlőkendő, ismételgetés, stb.
KOSSSZ Hans !
Megvidamitotad a reggelemet ! 🙂 KOSSZZZZZZZZZZZZ:D
Legyen neked is egy jo napod ! 🙂
Idézet tőle: tigerlily ekkor: 2014.09.22., 18:39______________________________________________
FONTOS FONTOS FONTOS FONTOS FONTOS
______________________________________________Eszterrel kísérleti hangulatjavító csoportot indítunk vasárnaptól itt a Búrán mindenkinek, aki kedvet érez hozzá! A kísérlet alapvetően a Seligman-féle pozitív pszichológia mentén fog zajlani, amit már teszteltek, és határozottan jó eredményeket mutat.
Ezen a linken találjátok meg: http://www.bura.hu/csoportok/k%C3%ADs%C3%A9rleti-hangulatjav%C3%ADt%C3%B3-csoport-tal%C3%A1ld-meg-a-boldogs%C3%A1got
Ide részletesen le van írva a jelentkezés módja, illetve a csoport indulásához szükséges első két feladat is fel van töltve.Jelentkezzetek bátran, ugyanolyan anonim módon fog üzemelni, mint itt minden, és jó kedvünk is lesz tőle.:)
FONTOS FONTOS FONTOS FONTOS FONTOS
Eszterrel kísérleti hangulatjavító csoportot indítunk vasárnaptól itt a Búrán mindenkinek, aki kedvet érez hozzá! A kísérlet alapvetően a Seligman-féle pozitív pszichológia mentén fog zajlani, amit már teszteltek, és határozottan jó eredményeket mutat.
Ezen a linken találjátok meg: http://www.bura.hu/csoportok/k%C3%ADs%C3%A9rleti-hangulatjav%C3%ADt%C3%B3-csoport-tal%C3%A1ld-meg-a-boldogs%C3%A1got
Ide részletesen le van írva a jelentkezés módja, illetve a csoport indulásához szükséges első két feladat is fel van töltve.
Jelentkezzetek bátran, ugyanolyan anonim módon fog üzemelni, mint itt minden, és jó kedvünk is lesz tőle.:)
Idézet tőle: Windstorm ekkor: 2014.09.19., 16:10Én nem tudok megbékélni azzal, hogy egy egészséges ember is izgul, szorong első munkába állása előtt, vagy alatt. Szerintem egy csöppet se kéne izgulni senkinek se. Na de sajnos ez nem így van. Talán a szeretetlenség az oka, hogy félünk, hogy nem tudunk megfelelni az új, szokatlan, ismeretlen kihívásoknak. Mert feltételezzük, hogy nem nagyon fogunk elegendő segítséget kapni, hogy simán, zökkenőmentesen beilleszkedhessünk új munkakörnyezetünkbe, az új munkaközösségbe. Ha elegendő szeretet lenne az emberekben, csöppet se kellene azon izgulnunk, hogy új munkahelyünk lesz, mert minden új munkatársunk segítségét megkapnánk, hogy minden simán menjen.
Én nem tudok megbékélni azzal, hogy egy egészséges ember is izgul, szorong első munkába állása előtt, vagy alatt. Szerintem egy csöppet se kéne izgulni senkinek se. Na de sajnos ez nem így van. Talán a szeretetlenség az oka, hogy félünk, hogy nem tudunk megfelelni az új, szokatlan, ismeretlen kihívásoknak. Mert feltételezzük, hogy nem nagyon fogunk elegendő segítséget kapni, hogy simán, zökkenőmentesen beilleszkedhessünk új munkakörnyezetünkbe, az új munkaközösségbe. Ha elegendő szeretet lenne az emberekben, csöppet se kellene azon izgulnunk, hogy új munkahelyünk lesz, mert minden új munkatársunk segítségét megkapnánk, hogy minden simán menjen.
Idézet tőle: Manyika ekkor: 2014.09.19., 15:44És milyen jellegű meló lesz? sok ember között kell lenni? Nekem az a legnagyobb parám, de néha elég egy-kettő is, ha olyanok 😀
És milyen jellegű meló lesz? sok ember között kell lenni? Nekem az a legnagyobb parám, de néha elég egy-kettő is, ha olyanok 😀
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.09.19., 12:46SZIVTELEN VAGY ! de megbocsajtatik neked, mert nem vagy szulo !en gondolom, hogy aggodnak, csak nem kotik ezt a te orrodra !
es ne ironizald szuleid hallalat ! mert holnap is elvesztheted oket ! meg mind a kettot egyszere is ! Isten orozen ! senki homlokara nincs felirva mennyit el !
piszok vagy, de igenis igazad van, mikkor meghalunk, nem meg aggodunk gyerekeinkert , de ti se jojetek sirunkhoz JAJGATNI ! ha, ameddig eltunk nem tisszteltetek es nem becsultetek meg ! 🙁
en is nagyon aggodtam fiamert ! ...megis azt mondtam, hogy mennyen alberletben par honnapot, ti, gyerekek, miert is kenne tudjatok, hogy aggodunk ertetek ! ? fiam is feltetelezem, hogy rossznak tartot, hogy alberletben kuldtem !...
"Titkos " kivansagom volt, hogy nyugodtan meghalhasak ! mert tudom, hogy fiam megal la sajat laban ! ...az elet ugy hozta, hogy megall most a sajat laban !
Kovetkezeskepen, buszke vagyok nevlesemre, buszke vagyok fiamra ! nyugodtan meghallhatok most ! :)...
Nem tudtam, hogy meg dolgoztal, mindha ugy irtad, hogy nem dolgoztal soha ! de lehet tevedek en ! Vagyis, akkor egy kicsit megkonnyebb lesz ! 🙂 Igenis termeszetes, normalis , hogy izgulsz, asszem minden ember izgul az uj munkahelyeknel 🙂
SZIVTELEN VAGY ! de megbocsajtatik neked, mert nem vagy szulo !en gondolom, hogy aggodnak, csak nem kotik ezt a te orrodra !
es ne ironizald szuleid hallalat ! mert holnap is elvesztheted oket ! meg mind a kettot egyszere is ! Isten orozen ! senki homlokara nincs felirva mennyit el !
piszok vagy, de igenis igazad van, mikkor meghalunk, nem meg aggodunk gyerekeinkert , de ti se jojetek sirunkhoz JAJGATNI ! ha, ameddig eltunk nem tisszteltetek es nem becsultetek meg ! 🙁
en is nagyon aggodtam fiamert ! ...megis azt mondtam, hogy mennyen alberletben par honnapot, ti, gyerekek, miert is kenne tudjatok, hogy aggodunk ertetek ! ? fiam is feltetelezem, hogy rossznak tartot, hogy alberletben kuldtem !...
"Titkos " kivansagom volt, hogy nyugodtan meghalhasak ! mert tudom, hogy fiam megal la sajat laban ! ...az elet ugy hozta, hogy megall most a sajat laban !
Kovetkezeskepen, buszke vagyok nevlesemre, buszke vagyok fiamra ! nyugodtan meghallhatok most ! :)...
Nem tudtam, hogy meg dolgoztal, mindha ugy irtad, hogy nem dolgoztal soha ! de lehet tevedek en ! Vagyis, akkor egy kicsit megkonnyebb lesz ! 🙂 Igenis termeszetes, normalis , hogy izgulsz, asszem minden ember izgul az uj munkahelyeknel 🙂
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.09.18., 20:57Idézet tőle: WindstormEgyütt érzek veled. Nekem is igen nehéz volt beilleszkednem munkakörnyezetembe. Én eleinte dolgoztam teljes munkaidőben is, úgy 3 évig, két munkakörben is. Aztán kis kihagyás után részmunkaidősként, úgy 5 éven át, egy teljesen más munkakörben.
Azzal nekem is vannak nehézségeim. Bár mindig meg tudtam valahogyan oldani, hogy minden rendben legyen, ha máshová kellett mennem hosszabb időkre.
Orvendek, hogy ilyen sikeres voltal eddig ! 🙂
Neked nehez volt az elejen, Lonelynek egy picit konyebb lesz a 4 oraval ! ...
Lonely nek is sikerulni fogg, remeljuk ! ha igyekszik egy kicsit, ahogy te is irod :"...mindig meg tudtam valahogyan oldani, hogy minden rendben legyen..." , remeljuk hasonlo lesz Lonely vel is 🙂
Idézet tőle: WindstormEgyütt érzek veled. Nekem is igen nehéz volt beilleszkednem munkakörnyezetembe. Én eleinte dolgoztam teljes munkaidőben is, úgy 3 évig, két munkakörben is. Aztán kis kihagyás után részmunkaidősként, úgy 5 éven át, egy teljesen más munkakörben.
Azzal nekem is vannak nehézségeim. Bár mindig meg tudtam valahogyan oldani, hogy minden rendben legyen, ha máshová kellett mennem hosszabb időkre.
Orvendek, hogy ilyen sikeres voltal eddig ! 🙂
Neked nehez volt az elejen, Lonelynek egy picit konyebb lesz a 4 oraval ! ...
Lonely nek is sikerulni fogg, remeljuk ! ha igyekszik egy kicsit, ahogy te is irod :"...mindig meg tudtam valahogyan oldani, hogy minden rendben legyen..." , remeljuk hasonlo lesz Lonely vel is 🙂
Idézet tőle: Windstorm ekkor: 2014.09.18., 20:51Együtt érzek veled. Nekem is igen nehéz volt beilleszkednem munkakörnyezetembe. Én eleinte dolgoztam teljes munkaidőben is, úgy 3 évig, két munkakörben is. Aztán kis kihagyás után részmunkaidősként, úgy 5 éven át, egy teljesen más munkakörben.
Együtt érzek veled. Nekem is igen nehéz volt beilleszkednem munkakörnyezetembe. Én eleinte dolgoztam teljes munkaidőben is, úgy 3 évig, két munkakörben is. Aztán kis kihagyás után részmunkaidősként, úgy 5 éven át, egy teljesen más munkakörben.
Idézet tőle: eliza ekkor: 2014.09.18., 20:01Hidd el, majdnem mindenkinek egy eleg nagy kihivast , szorongast, stb jelent egy uj munkahely ! Neked meg jobban, hogy meg soha nem dolgoztal ! De ennek is kell legyen egy kezdetje es lehet, remenykedj benne, en remenykedem, hogy jorra fordulnak a dolgok
Sokk bizalmat kaphatsz magadban ! 🙂
Testverem is buszke, mikkor valami jo munkacskat elvegez, te is lehet majd buszke lehetsz sajat munkadra, sajat penzedre, amiert becsuletesen megdolgozol majd : ) nem lesz konnyu ! de senkinek nem konnyu az uj munka helu ! probalj alapozni es remenykedni, hogy ok lesz ! 🙂 en drukolok ! hogy jorra forduljon a dolog ! 🙂
Gondolj arra is, mien oromet szereznel szuleidnek, ha sikerulne a munkahelyel ! 🙂 milyen buszkek lesznek majd rad ! 🙂
Gondolom, hogy mind szulok, nagyon aggodhatnak, hogy ok mikkor nem lesznek, mi is lesz majd veled ? .....:(
De, ha van egy 4 orasi is munkahelyed, mar minden radikalisan megvaltozhat eletedben ! jo szempontpol, na, ne varj azert tokeleteseget ! lesznek nehesegeg is ! de te nagy fiu vagy es atmes majd rajta ! ok ?
SOKK SIKERT KIVANOK NEKED Lonely ! Master LEGYEL ! 🙂
Hidd el, majdnem mindenkinek egy eleg nagy kihivast , szorongast, stb jelent egy uj munkahely ! Neked meg jobban, hogy meg soha nem dolgoztal ! De ennek is kell legyen egy kezdetje es lehet, remenykedj benne, en remenykedem, hogy jorra fordulnak a dolgok
Sokk bizalmat kaphatsz magadban ! 🙂
Testverem is buszke, mikkor valami jo munkacskat elvegez, te is lehet majd buszke lehetsz sajat munkadra, sajat penzedre, amiert becsuletesen megdolgozol majd : ) nem lesz konnyu ! de senkinek nem konnyu az uj munka helu ! probalj alapozni es remenykedni, hogy ok lesz ! 🙂 en drukolok ! hogy jorra forduljon a dolog ! 🙂
Gondolj arra is, mien oromet szereznel szuleidnek, ha sikerulne a munkahelyel ! 🙂 milyen buszkek lesznek majd rad ! 🙂
Gondolom, hogy mind szulok, nagyon aggodhatnak, hogy ok mikkor nem lesznek, mi is lesz majd veled ? .....:(
De, ha van egy 4 orasi is munkahelyed, mar minden radikalisan megvaltozhat eletedben ! jo szempontpol, na, ne varj azert tokeleteseget ! lesznek nehesegeg is ! de te nagy fiu vagy es atmes majd rajta ! ok ?
SOKK SIKERT KIVANOK NEKED Lonely ! Master LEGYEL ! 🙂