Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris

gáz

Ez kórházban esett meg, ott azt kellett szedni, amit kiadagoltak. :))

(Illetve nem is lehet mindig elkülöníteni, hogy azért dübörög a pulzus, mert éppen pánikol-izgul valaki vagy mellékhatás...)

Nekem adtak volna 135-re , úgy hogy hazudtak. igaz kell szakorvosi javaslat. Az én házorvosom többek közt kardiologus. Elküldhettek vonla SZTK-ba, ha ezért nem szedted tovább akkor örüljneki, hogy nem küldtek.

Hmm...volt, amikor 5-6-féle pszichére ható gyógyszert kaptam, köztük Seroquelt. 

Össze-vissza dobogott a szívem, nem tudtam pihenni, annyira "rohant"  a pulzusom.Mintha folyamatosan futnék. Kértem volna szívdobogás-pulzus csökkentőt(azt hiszem, a Betaloc is erre szolgál), de mondták, hogy 150-es pulzustól adhatnak csak.. :/

Nálad nem kötelező, hogy úgyan az a hatás legyen, és a nagy nálam sem halmozodott, és én is indulatos természet vagyok sokszor, a kicsiket gyüjötte csokorba.

Egy hónapban átlag kétszer sorban legalább háromszor üvöltőm mint a sakál, hogy akaszák fel az összes mocskos/rabló és hazaárúló politikust. 😉

dokik mondták többben "Zyprexával megtudta milyen elmebetegnek lenni." - nem sértésnek szándam idézet. 

wazze, bennem már így is túl sok az indulat... hisz tudod

Én írtam nekem az indulat halmozodás volt az egyetlen mellék hatás. Az eredeti GSK-s változattal. Pedig sokat szedtem. És ez ha felőltötte egy szorzóval kiegészíve a pufert akkor robbantam. De amúgy mint a szuper express olyan sima futású voltam. 

Ezt a Sero SR-t Ausztriában már bipolárisoknak is törzskönyvezték. 🙁

na, én simán beájultam 3 órára, aztán nuku alvás, emelt adagtól meg hallucinációk, víziók
aztán elolvastam, h aki nem pszicho, annak pszichót okoz, hát ennyi
ennek az új carnak már biztonsági okokból megnéztem a kémiai képletét – jó esély van rá, h legalább nem árt 
a doki rosszul lett, h majd én utánanézek, milyen heterociklusos vegyületekből áll... persze heti két gimis kémiaórával ez nem menne, de nonszensz, h olyan, mint amikor kertészmérnök kellett a lányom második" osztályos természetismeret házijához 

Sero XR tényleg nálunk is "csak" a keringési rendszert gyilkolta, amúgy úgyan ott hat az agyban mint ami azt vezérli, Kleó is említette - hát nem tudom, egy szívinfarktus nekem túl nagy kockázat, orvosaim is így ítélték meg. De aki nélküle tényleg sz@rul van (Már elnézést a kifejezésért!) az megértem.

Ismerek olyant aki tíz ezer+ mg felett vett be és igaz utána nem volt pupillareflexe, sem egy napig, de rendbe jött. 

De nekem kapásból 35-40-el emelte a pulzusom, erre még lehet volna Betaloc-ot adni, de a vérnyomásom is megemelte volt vele a nálam normális és szokásos ~120/~80-hoz képest ~160/~120-es is. öcsémnek 160+ os pulzisa volt vele és aritmia és isémia lépett fel. Erre mondták neki a "pszicho"-k, hogy feküdjön le aluja ki, háziorvos meg metőt hívott hozzá és a belgyógyászaton eltiltották a gyógyszer szedéstől.

Nekem is a Sero XR vált be, de most hiánycikk, ezért Kventiaxot "retardizálok" napi 2×. A lamotriginek egyáltalán nem váltak be, mondjuk az asszem nem is antipszichó.
Én nem az a maniaco féle bipol vagyok, hanem az agitált (főleg magamat szedem szét) de belül robbanó depresszív kevertes...
Nem panaszkodom az antipszichóra, így antidepivel együtt viszonylag jól megvagyok.

Nagyon szomorú egyre több féle antipszichotikum írhatnak fel, egyre több féle zavara és  neurozisra is. :(((

Szeptembertől újra fel akarták írni, nekem ezt is, Bipoláris zavarra, meg ott volt a zárom, hogy egy Kórház főorvosa szerint mi a betegségem, ami másik kóráz főorvoa is kiadott már,  és milyen gyógyszereket szedjek. Erre ők elküldtek a francba, ha nem szedem, vagy váltom ki a ~40-80-120 ezer Forintos antipszichotikumokat, nem hazudom magam skizofrének ami ehhez kell, akkor menjeka pics@ba. 

Remek. :S 🙁

Én kiprobáltam, mert bipolára is van több ország ahol felírják, nekem hamis kötelezően aláírandó skizofrén dg-re adták ki, mert küllönben a saját gyógyszereim sem írták fel. Borzalmas egy szer. A katatonia nem móka. :S 🙁 ...

Igen az USA-ban még rosszabb a helyzet ezen a téren, de már ausztriában is több gyógyszert törzskönyveztek indokolatlanul. 

Az akatézia borzalamas. A Zyprexa Velotab mellék hatásai még inkább, és nem is írhatók fel a betgeségemre. Ezért hamis dg-ket írtak be. Orvosi autónomia van, ... .

Már itt is bevezették az alkalmazását az orvosi protokollba!

http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/abilify-depresszio-ellen.htm

"a nem tiszta bipolár+kevert bordis kifeyik bármelyiktől" +

"kifexik... és tényleg skizo tüneteket produkál"

A szakírodalom is azt írja, okozhat, hogy átmeneti-pszichózis is okozhat a betegséged, amit hazánkban az OEP gyógyszerkönyv szerint kétféle antipszichotikummal is kezelhetnek, de nem bármelyikkel.

Amúgy sz@r ügy, együtt érzésem.

kifexik... és tényleg skizo tüneteket produkál

a nem tiszta bipolár+kevert bordis kifeyik bármelyiktől

A dg-m nálam is számalanszor elfelejteték nekik tetszőre visszaírni. Ott maradt a kórházi dg. :S Tehát szabályt is szegtek. Bipolárra kétféle antipszichotikumot lehet felírni. Mind kettőről ők is leírták a beteg szervezete nem tolerálja, mert gondolom olcsók (mert generikumok), amúgy a többit sem tolerálta azt meg az egyik kórház írta le, ezzeket sem kihagyva.

Na, én közöltem a gondozóban, h ez nekem árt, és no. A doki meg 1-etértett. Ilyen is van. (De a dg. nem is támasztotta alá, h kéne, ez már egyenest ciki.)

Nálunk a GondOkozó főorvos párosa mindenkit skizoférnek diagnosztizál akit csak lehet és tömi beléjük az antipszichotikumot 50-100-150 ezer Forint értékben. Az összes többi kórház és szakintézményvéleménye véleménye szerintük idézem "Sz@rt sem ér.", és ha valaki szólni mer az ellen gondoksági eljárást inditanak. Mi az nekik, jó móka, nekik egy levél semmi több munka, meg az egyik bajszos ápolónőjüket kiküldik környezet tanulmányra, aki egyben szoc. munkás is. És az utána az aláírt jegyzőkönyvet dokinak tetszőre kiegészíti. Kb. ennyit a pszichiátriai gondozókról és az antipszichotikumokról.

"És óóó az nem okoz pszichozist pont azért az ellen van." "Na b@sz@meg, a Nyírőben megállapították. "Antipszichotikum okozta pszichotikus tünetek. A gyógyszer azonali elhagyát írtuk elő." Erre a gondozóban újra felírják. Féltucat helyen álltam kezelés alatt, és ahol félórát is beszél velem valaki, az beszélt több órát is megállapította nem vagyok skizofrén. De őket ez nem érdekli, úgyan ezt csinálják öcsémel is. Döme László szakvéleménye nekik semmit nem ér. Félszáz embert váltva igaz de tudtak toborozni skizófrén csoortra, na mert ez ugye egy skizófénre jellemző, hogy csoportra jár és egyáltalán szedi a gyógyszert. Ennyit a GondOkozó Hállózat megmentőjéről és a témáról most elég.

Na, én bipoláris és kevert személyiségzavaros is vagyok bordi jegyekkel. Ha depis vagyok, akkor az vagyok, most épp hipózok; gyógyszerezés ua., amikor elhagyták ilyenkor az antidepit, még rosszabb lett... elolvastam, miért. Adtak antipszichotikumot (ez már a kib...ósdi), ez meg már a kádári gyógyszerkönyv szerint is aki nem pszichotikus, annak mit okoz, na, mit??? Pszichózist! Szóval a függés miatt szedem az "eredetieket", de nem osztanak, nem szoroznak.
Ugyanez a gyógyszerkönyv még az alkohol és – horribile dictu! – a nikotin poz. hatásairól is ír – azzal a fenntartással, h óvatosan alkalmazandó, mert függőséget okoz.
Nekünk gyerekkorunkban nyomatták az efedrines orrcseppet, ami ma már doppinglistás!!!
Amúgy egyetlen emberrel találkoztam, aki épp efedrinezett, pedig sok mindent láttam már. 

SSRI nálam működőt, öcsémnél nem. Pedig a gyógyszerekre 80-90%-ban azonosan reagálunk. Nálam az egyik generikum vakteszten nem hatótt (segédanyag küllönbség?), aztán újra kaptam a sajátom és hurrá. De ha nem vagyok mély depresziós túl pörget.

Korházban kaptam és nem tudtam, hogy másik generikumot kapok. Csak jeleztem 5 napja rosszabból vagyok, a nővérke meg, hogy azóta kapom a másik generikumot, utána kaptam a Xexal-ost és újra hatott. amúgy a nővérkének én segítettem mindig a legfelő polcról leszedni az újabb doboz félre tett és késbbi lejárati dátumos Hexal-ost. Sőt végül levélben kaptam minden gyógyszerem.

A THC meg csak az alkohol lobbi és magyar ultra konzervatív kádár barokk felfogás miatt nincs legalízálva.

Idézet tőle: Rakéta

RÉ-vel most váltotunk erről levelet.

Dr. Dulka főorvos véleményét fogom szerintem halálomig osztani.

A pszichét nem lehet hosszan átverni legális kémiai szerekkel, néha röviden sem.

Kívétel a legális vagy illegális borzalamasan ártalmas szerek, visszafordíthatalan mellékhatásokkal. Ágyúval verébre. - bár a mondás sántit. Inkább a "Bunkós bottal gyógyítani a fejfájást."

Igen, de sztem annak nem igazán van jelentősége, h mi a legális és mi nem, hiszen ilyen alapon ez országonként is változik, na meg évente is változik, hogy éppen mit minősítenek annak, tehát annyira ez nem mérvadó. Sőt, a fordítottjára is van példa, hogy egy elvileg tök legális de ópiát-tartalmú fájdalomcsillapító olyan függőséget okoz, mint a huzat, és nehezebb belőle kikeveredni, mint egy heroin-függésből, és mégis legális. 

Idézet tőle: Kleó

ez se piti...

ugye szarakodnak a szerotoninunkkal: hol azt adnak, hol serkentik a termelését, hol lassítják a lebomlását; aztán mégsem stabilizálódunk...

Na de mit is akarunk, amikor nekik a szakmában is komoly viták vannak arról, hogy egyáltalán tényleg működik-e ez a szerotonin-re-uptake-gátlás folyamata, mert sokan támadják ezt az elgondolást is, és szerintük teljesen haszontalan akkor az SSRI antidepiket szedni. 

De a bipolár megint más sztem, és lehet h tévedek, de akár tapasztalati úton, akár ismereteim szerint is, ott inkább hangulat-stabilizálók jönnek szóba, és ezek is igen kevés eredménnyel. Egy vérbeli bipolár nyugodtan szedheti valamelyik SSRI többszörös dózisát is, ha éppen abban a fázisban van, akkor az ugyan nem fogja kihozni belőle. Ilyen alapon meg tényleg elgondolkodtató, hogy egyáltalán kell-e ... Mondjuk én úgy látom, hogy az antidepik nem osztanak, enm szoroznak, talán az alprazolam, clonazepam, carbamazepam együtt adhatnak eg yviszonylagos stabilizálást, de ez se védi ki a mély fázisokat, inkább a mániást nem engedi annyira elszabadulni. Legalábbis ez az én személyes véleményem (de sokszoros). Amit nagyon erőltettek egy időben, mint modern szer, a valproát-sav, nos kevés emberről tudok, akinek bejött.

Szal oda lyukadunk ki, hogy valóban nem lehet a szervezetet átverni, és ha az a biokémiai folyamat megborult, akkor bizony nem igen lehet azt így kívülről irányítgatni, meg kell várni, míg lezajlik, és magától regenerálódik.

Az megint más, amit Rakéta írt, amikor konkrétan megragadható külső okai vannak egy major depressziónak. Persze! De bipolárról tudok, aki olyan szinten volt kataton állapotban, hogy aztán megülni s etudott, és fekve szállították kórházba, mert végül már infúziósan kellett táplálni.

RÉ-vel most váltotunk erről levelet.

Dr. Dulka főorvos véleményét fogom szerintem halálomig osztani.

A pszichét nem lehet hosszan átverni legális kémiai szerekkel, néha röviden sem.

Kívétel a legális vagy illegális borzalamasan ártalmas szerek, visszafordíthatalan mellékhatásokkal. Ágyúval verébre. - bár a mondás sántit. Inkább a "Bunkós bottal gyógyítani a fejfájást."

ez se piti...

ugye szarakodnak a szerotoninunkkal: hol azt adnak, hol serkentik a termelését, hol lassítják a lebomlását; aztán mégsem stabilizálódunk...

Nekem az, hogy összevesztem általam szeretett apámmal és közben meghalt, közben nem megingott a hittem (a négy legfontosabb dologból kettőben) és nem tudtam mit fogok kezdni az életben, mert három külső forrás is keresztbe vágta egyesével a terveimet. Inkább egy pszcihés major deprszióra ad okot, mint bármely, biokémiás folyamat.

Amúgy máfélévig csak WC, rövid evés ívásra kelltem fel, ezzen kívül összesen nem voltam fent egy napot/napnyit sem (ami 24h) távol az ágytól, ahol meg szinte végig aludtam.

Engem a tea függésem mentet meg a szomj haláltól, tíz perc alatt csinálok 7 liter jeges teát.

találtak rá hajlamosító gént... ha a párja is az, ajjaj
és még hozzá a kevert személyiségzavar, köztük a bordi... 

hát biztos van gén-eredete, de én neurológustól az agysejtekben felboruló biokémiai folyamatot hallottam. ilyenkor valahogy viccessé válik előttem a pszichiátria terápiás erőlködése, és a szokásos "ugyan, szedd össze magad" -FÉLE ELMÉLETEK.

találtak rá hajlamosító gént... ha a párja is az, ajjaj
és még hozzá a kevert személyiségzavar, köztük a bordi... 

hát kemény ügy ez. de ugye pont ezen a téren is hatalmas vita van neurológia és pszichiátria között, és nekem a neurológiai magyarázat ezerszer logikusabbnak tűnik. mindenesetre kéwz katasztrófa, ha az ember életét iylenek vágják taccsra 🙁

attól függ, mi történik velem, körülöttem... ilyen hosszú 2x volt, de a 2.-nál 3 napom volt a szomjhalálig a házidoki szerint, utólag mondták meg

antidepi, szorongásoldó (változóak) meg Depakine Chrono (adag változó)

nem betegség, lustaság, punktum!

ez kemény. és egy ilyen 9 hónapos időszak után mennyi időn keresztül vagy jól? és megkérdezhetem, mit szedsz ilyenkor vagyis kb általában erre? mert ha 9 hónapig kész vagy, akkor annyira hatásos terápia ezek szerint nincs 🙁  Ez a betegség, nem a térdműtét, csak ezt valamiért legtöbben nem tudják értékelni.

ja, ez nem végig, elég belőle úgy 1,5 hónap, előtte süllyedek, utána hullámozva mászkálok kifele... lassan

Idézet tőle: David

nálam 9-10 hónap... evés nuku, ivás min., alvás kb. 20 óra

az egész világon a pszic. mint tudomány bizonyítani akarja a létjogosultságát

igen, gyakorlatilag bárkiről felállítható dg., mert abszolút "középen" nemigen áll senki

és ez idő alatt mennyire vagy mélyen? szal evés nuku de azért elvagy otthon vagy esetleg felkelni se nagyon tudsz?

felkelni??? WC-re meg 2x gyógyszert bevenni... se tv, se gép; teló igen, slussz

Igen.

Van egy minimális megengedt eltérés a generikumoknál. Ami jó azt a Hexal gyárotta és az sem azonos hatású a Seroprámmal, csak nagyon közel azonos, vakteszten mérhető.

Amikor a másik generikumot szedtem meg 10-ből páciesbő, kilencnél nem majdnem azonos volt a hatás, nálam meg nulla hatása volt az új gnerikumnak, beleestem szerencsételnül abba a kevesebb mint ~3-5%-ba aki így reagál arra a kiskülkönbségre. Vakteszten, tehát a kutya sem, mondhatja, hogy pszichés indokkal.

Ezért érdemes a generiku gyártóját is megnézni, és akkár több generikumot is kiprobálni ha ellenőrizhető a hatásossága.

Idézet tőle: David

de figy, hát ha uaz a hatóanyag, csak egy X generikum, akkor ez hogy fordulhat elő?

Úgy , hogy vannak benne segédanyagok. Például a drága gyógyszer 90 %-a hasznosul, és eljut oda ahová kell 24 órán keresztül, a generikumnak meg a 99 %-át kipisiled. De számtalan más különbség lehet még.

igen, gyakorlatilag bárkiről felállítható dg., mert abszolút "középen" nemigen áll senki

és ez idő alatt mennyire vagy mélyen? szal evés nuku de azért elvagy otthon vagy esetleg felkelni se nagyon tudsz?

de figy, hát ha uaz a hatóanyag, csak egy X generikum, akkor ez hogy fordulhat elő? nem értem, de tényleg. én ki szoktam keresni ugyan abból a legfolcsóbb verziót és azzal a listával megyek a dokihoz, legyen az gyomorgyógyszer vagy akármi. hát először pl olyat akart adni, ami 2800,- Ft miközben van neki 260,- Ft-os változata is, mg-ra, mindenre egyezik a hatóanyag. szal nem értem ...

nekem egyszer volt egy nagyon hosszú

Ma nekem télyeg segíteni szokott egy állítólag kamú (SSRI) antidepresszáns. Csak érdekes ez a kamú kérdés, mert hogy egyszer másik generikumot kaptam, ambulanter terápiában, és formára különbség kb. semmi. Szolok növérkének, x napja rosszabbúl vagyok, ez tők gáz - amúgy jobban  voltunk - ő meg mondja pont akkor tájt keztek másik generikumot adni. Aztán visszaváltottunk az elözőt és lőn csoda. (Vak teszt és bízonyítás.)

Nagyítóval nem mondom meg, ha nem láttom a két gyógyszert egymás mellett, hogy másik fajta, és hogy külsőben miben az. Amúgy kb. 0,3 mm átmérő a küllönbség, ami egy kb. 5mm -es gyógyszernél azért nem feltűnő. Ha nem 0.7-es toll mániás lennék, a 0.5 töltőtollak mellet sokszor látva, még szerintem meg sem tudom tippeleni ezt a kis küllönbséget.

Nekem a Citapram (Xexal) (amúgy) a Seropram is, jött be, a többi generikuma nem.

Hát igen ott a Pszichiátriai GondOkozó hálózat.

De a magyar pszichoterápia zömében most ilyen menny és/vagy pokol állpotban van.

Amúgy féltucat gyógyszer mentes technika van ami bevethető bipolárnál az állpot változtatásra, ennek jelentős részét maga is meg tudja tanulni.

Ha min. két-három hónap major depreszó van a kanyarban, max. első hónap után jön nálam a Citapram, ha túlpörget, na bumm tévedtünk. Ha nem, nem leszek major depressziós.

...

arra értem amúgy a veszélyt, hogy csak egyser kell megkapnod a "psicosis maniaco depressiva" diagnózist, aztán iugye onnantól kezdve te örökre maradsz pszichotikus (azaz elmebeteg), és örökre ott lebeg a lehetőség, hogy feletted döntenek mindenben. ha elmebeteg vagy, gyámság alá helyeztethetnek, zárt osztályra tehetnek és stb stb. Hát ezek után fura, hogy nagyon sokan veszélyes helynek tartják a pszichiátriát és inkább menekülnek? Valami nagyon nincs itt rendben ....

értem, hát na ja, magyar pszichiátria ....

én azt bírom a legjobban az egészben, hogy ha tök semmi bajod nincs avagy tök más van, akko ris tuti beléd beszélik, h márpedig neked az a bajod, és legszívesebben ott hagyod a frászba, mert érzed h abszolút nem passzolnak a dolgok, neked nem azok a tüneteid és stb, de annyira erőszakos ez a szakma, hogy agyrém. mintha örömüket lelnék abban, hogy rád ragasszanak valamit mindenképpen, na de itt bejön a képbe megint a rengeteg anyagi (és netán szakmai?) érdek ...

genetikának tuti genetika, de ugye ha tisztességesen akarnának eljárni, akkor ott kezdődne az egész, hogy ilyen panasz/állapot esetén nem rád fognak vmit kapásból, hanem csakis azután kezdenek el pszichésen kutakodni, miután 150%-os mértékben kizárták a fizkai/fiziológiai eredetet! és sztem ez teljesen hiányzik a mai magyar gyakorlatból. 

de kell jobb példa annál, minthogy ha beküldesz egy szakrendelésre úgy találomra bárkit az utcáról, garantáltan pár diagnózissal fog kijönni? erre végeztek is kísérleteket, emlékszem, és hiába fedték fel utána, hogy csak teszt volt az egész, ők ragaszkodtak ahhoz, hogy márpedig az és kész. ebben az a ciki, hogy így egyrészt veszélyeztethetik az ember életét mert netán komoly betegség nem kerül kivizsgálásra, másrészt ha az előbb említett módon kapsz pár diagnózist, nyugodtan ellenkezhetsz, mert nemk felülvizsgálják, hanem te leszel a "betegésgbelátással nem rendelkező és nem együttműködő beteg" :XDD ez kész  ... és abban a bizonyos tesztben is abszolút jól kijött ez az eredmény. szerencsétlen tesztalanyok utána győztek menekülni a pszichiátria karmai közül 🙂

Na most én eddig úgy olvastam kb mindenhol, hogy a bipoláránál ezek a lefolyások teljesen irányíthatatlanok, pontosabban valamennyire tünetileg befolyásolhatók gyógyszeresen, de alapjaiban le kell zajlódnia és kész, meg kell várni, nem tudsz mást tenni. Hyper szakaszodban meg lehet h 5 altatót isa hiába veszel be mert semmit nem fogsz aludni. na most a több antidepi meg mire hatna (ugye 6-8 hét minimum), addigra azért jó esetben kimászol (lezajlik a folyamat).

Tök jó, hogy te is ezt írtad, mert akkor már tényleg felmerül  a kérdés, hogy mi a frásznak egyáltalán bármit "lépni". Hiszen max egy vagon hátrányod lesz belőle, de az állapotod javulni úgyse tud. Még annyira szélsőséges kataton állapotban levőről is olvastam példaként, aki hetekig volt úgy, és érzékelt a környezetéből mindent. csak ő nem tudot reagálni nagyon semmire, és a végén már oda jutott, hogy infúziósan kellett táplálni is, se nem evett , se semmi, fel se tudott kelni az ágyból. kemény dolog ez ...

hát ez az!

jaj, a katatóniával jár együtt, félreérthető volt

igen, azt csinálnak, amit akarnak, adnak antidepit, adagot növelnek, cserélnek gyógyszert, "annyi jó ötletük van még"

csak magadat tudod kihúzni a saját hajadnál fogva... kis segítség nem árt
á, szervi okot nem keresnek, genetika, passz 

1, na oké, de hát azért ez igen nehezen ellenőrizhető, ha belegondolok, azaz ha lepapírozzák, hogy csak 1 órára volt lekötve, közben meg 2 napig úgy van, hát igazából a kutya nem fogja ezt még csak észre venni se. A paciens meg panaszkodhat, hiszen "csak egy dilis paranoid képzelgése" lesz nyilván. most nem?

2, aha, na de a bipoláris az eleve azért bipoláris, mert a depreszió és a mánia váltakozik, nem? és amikor ilyen izikailag is teljesen kiütött állapotban van mélyen, akkor mit szoktak adni, amitől jobban van? vagy az csak magától elmúlik?

és + b, Most azt meg ki és hogyan állapítja meg, hogy szervi/szervezeti okok miatt van teljesen kiütve és ezért nem tud felkelni se vagy bipolár? úgy értem, ha nincs semmi előzmény, csak éppen valaki látja így amolyan kataton-szerű állapotban feküdni?

1.) "indokolt esetben" – és szabályozva van, h max. mennyi időre...

2.) igen, de ott már depresszió is közrejátszik, ahogy elfigyelgetem, a kettő legtöbbüknél együtt jár