Segítés a Búrán

Kedves Búralakók és Látogatók!

1. Éva visszavonulásával nagyobb felelősség hárul ránk– rátok, sorstársakra általában.

Ezt a felelősséget én különösen érzem, és nem viselem könnyen. Szeretném, ha a Búra továbbra is elsősorban segítene nektek és mindenkinek, aki ezután még jön. Ehhez szeretném kérni a segítségetek. Aki új a Búrában, igazítsátok el: hol kereshet és találhat információt, hogyan hozhat létre saját blogot, stb. Aki a moderálás terhét hajlandó magára venni, akár ideiglenesen, keressen meg. 

2. Ahhoz, hogy a Búra fejlődjön, lépést tartson a hírekkel, új gyógyszerekről számoljon be, stb, Rátok is szükség van. Például sokat segít, ha valaki vállalja angol nyelvű cikkek összefoglalását időnként — én gyűjtöm és figyelem ezeket, tehát aki vállalná, hogy elolvas néhány cikket és összefoglalja nekünk, az írjon nekem, és én bombázom majd hírekkel és érdekességekkel. Sajnos nekem nincs erőm ezeket lefordítgatni, viszont ha csak belinkelem, az a tapasztalatom, hogy kevesen értik.

3. A sorstársi segítésnek fontos része, hogy mindenkinek van tapasztalata, élménye, tegnapi vagy egy életen át tartó, ami fontos és érdekes. Én hálás vagyok, ha valaki elmondja a történetét vagy az élményeit, mert ebből tanulhatunk a legtöbbet. Sokan nem tudják/merik elmondani, azoknak segít, ha valaki más kimondja, amihez hasonlót ők is tapasztaltak. Nagyon sok hasznos dolgot is lehet tanulni ebből. De sose mondja meg senki a tutit valaki másról, és senki nem tudhatja jobban, mit érez vagy gondol egy másik ember. Tartsuk magunkat ahhoz, amit Éva bevezetett: az „én-közléshez”. Vagyis mindjárt jobb, ha úgy kezdesz egy mondatot, hogy „úgy érzem”, „az a benyomásom”…

4. A konfliktusok és ellentétek elkerülhetetlenek, de aki konfliktusba keveredik, az önmagát kell hogy megvizsgálja. Miért vállalt konfliktust egy internetes oldalon, ahonnan egyszerűen kiléphet? Tényleg érdekel a válaszotok, mert magam is gondolkodom saját magamon néha, miért viselem el, amit elviselek.Talán a szuiciditásom nyilvánul meg ebben? Másféle stratégiák is léteznek, van, aki a haragot kiabálja ki magából, az megkönnyebbülés, és nem arról szól, akire kiabál, hanem a haragról. A lelkünk legmélyét tárja fel, ahogy egy konfliktushoz viszonyulunk. 

Szeretném, ha a Búra segítséget adna mindenféle embernek, aki erre jár, ahogy nekem is segítséget adott, és sokaknak, akik itt elmondhatták, vagy tájékozódhattak, vagy erőt meríthettek — és így tovább. A Búra Ti vagytok, azzá lesz, amivé Ti teszitek. Ezért kérem, még egyszer, a segítségeteket. Aki ad, az kap is, ez a szépség a dologban. 

 

2 gondolat erről: “Segítés a Búrán”

  1. Eszter

    A  konfliktusok es az ellentetek elkerulhetetlenek ez igaz de aki szova nem teszi azt amit gondol es orokke magaba folytja az sem eppen egeszseges , es akkor vontkoztassunk el egy kicsit az internetes forumoktol.Gondolkozzunk el egy kicsit azon , hogy vajon az eletben is kilepunk minden konfliktusbol?Vagy te kilepsz belole? nem hinnem .Ha ez az oldal valos  embreknek es valos problemak megoldasara szolgalna akkor miert hataroljuk el a virtualis vilagot az elettol.Tudod szeintem nem letezik ilyen elesen elhatarolhato kulonbseg . Nem nem arrol szol az internet , hogy ez egy alomvilag ,,,,,,nagyon sokan ezt mondjak ……mindenki csak onmagat hozza .Tokmindegy most , hogy eppen o egy idosodo pasi es eljatsza , hogy egy huszeves lany . Nagyon is valos problemakkal kuzd az ember a hetkoznapi eletben ha valahol allandoan arra van szuksege , hogy ne onmaga legyen . Az interneten vegtelenul sok emvber keres maganak ilyen modon megnyugvast szorakozat megelegedettseget stb .Ismetelem azert mert elotted van egy klaviatura attol meg te nem leszel mas szemely , es eza fajta almodozas csupan addig  lehet pozitiv hatassal valakire ameddig  meg megtalaja a szemlyazonossagat . Igy ebben a tekintetben nem ertem mire celoztal az interntes konfliktus jelzovel .Mindenki onmagat hozza , az a baj ha valaki interneten  szidkozodik mocskolodik es aprivat eleteben nem tudja kezelni a konfliktusokat .Azzal aki vallalja velemenyet es rizikozik azzal , hogy ebbol akar konfliktus is lehet az ugy erzem helyen valo . A gond meg az , hogy hetkonapokban nem mindenki adott az a lehetoseg , hogy kirugjon vagy eltoroljon valakit .Itt ezt meg lehet tenni.

     Ha te ennyire elhatarolod az internets konfliktust a az eletbeli konfiktusoktol ez ad kovetkezteteseket nemileg par dologra  Milyen kozossseg az ahol az emberek nem ismerik egymast szemelyesen .Mibol lehet igy erot meriteni ? Mibol taplalkozik a kozosseg ?betukbol szvakbol egy monitoron ? Neked miben adott segitseget ez ? Mert ha valaki ismerosom nekem bajban van azt meglatogatom , beszlegetek vele esetleg atolelem .

    Szoval azzal kellene foglalkozni , hogy ha van egy ;internetes kozosseg; aki segitene egymast amit en nem igazan tapasztalok ossze kellene hozni az interneten kivul is , ez fokent a fonoknek a dolga , mindenhol altalaban , hogy elinditson egy kezdemenyezest ilyen teren ,Nehez lehet az eleted es sajnalom , hogy ennyi megprobaltasaban van reszed de ha neked fontos ez az oldal amit en szemelyem szerint nem tapasztalok egy teljesen mas sikon is kellene vele foglalkozni . Lehet meg neked is kedved telne benne.

     

  2. Ja es ha ez csupan egy internetes oldal (nem mas , nem egyeb, )akkor inkabb kevesbe komolyabb dolgokrol kene beszelni mint a depresszio az ongyilkossag ,es akkor lehetseges nem is lesz igazan kedve senkinek bavallani egy konfliktust itt.

Vélemény, hozzászólás?