Pszichológusok – A gazdasági válság hatásaival küzdenek

A társadalmi változások szeizmográfjai

Bár egyre kevesebben vallják azt a nézetet, hogy aki pszichológushoz jár, az beteg, a magyarok továbbra is csak akkor fordulnak szakemberhez, ha nagy a baj.


A pszichológusok dolgát a spirituális határterületeken dolgozók és a páciensek romló anyagi lehetőségei is nehezítik.


Berényi Ágnes két éve jár a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára.Már van egy közgazdasági diplomája, és ezen a területen is dolgozik immár hét éve, de úgy gondolta, a pszichológia új szemlélettel bővítheti a tudását, amit kamatoztatni tud majd például a szervezetfejlesztésben.


http://nol.hu/lap/karrier/20110428-a_tarsadalmi_valtozasok_szeizmografjai


– Az már most látszik, hogy nehéz lesz elindulni. A BA, majd az MA fokozatú diploma után 4 éves képzésben kell részt vennie annak, aki például klinikai szakpszichológus szeretne lenni. Emellett évente kell továbbképzésekre járni, és egy-egy terápiás módszer hatékony elsajátítása is csak intenzív, fizetős kurzusokon lehetséges. Nemritkán külföldön, több százezer forintért – mondja, hozzátéve: közben a spirituális határterületekről érkezők fokozatosan felhígítják a szakmát. Segítenek viszont az olyan fórumok, mint a Nyitott Akadémia, ami egy ismeretterjesztő program- és előadássorozat, olyan neves, elismert előadókkal mint Bagdy Emőke, Almási Kitty, Pál Feri atya, Szendi Gábor vagy épp Csernus Imre. – Egy ilyen kezdeményezés nemcsak azért hasznos, mert közelebb hozza a pszichológiát az emberekhez, de egy kevésbé ismert szakember pályájának is lökést adhat, ha például sikerül bekerülnie az előadók közé – véli Berényi Ágnes.


Oláh Attila, aMagyar Pszicholó giai Társaság (MPT) elnöke szerint 8-9 ezer pszichológus praktizál jelenleg Magyarországon. – Még emelkedhetne ez a szám. Nyugat-Európában ezer emberre 3-4 szakember jut – mondja. A legtöbben klinikai pszichológusként helyezkednek el, de sokan dolgoznak az oktatásban iskolapszichológusként vagy a nevelésitanácsadó-hálózat munkatársaként. A versenyszférában elsősorban a nagyvállalatok keresik a szakmabelieket, főként a szervezetfejlesztés, a tanácsadás, a munkapszichológiai vizsgálatok, illetve a kiválasztás területére.


– A pszichológusok társadalmi presztízse magas, a szakma népszerű. Nemcsak a fi atalok, egyre több diplomával már rendelkező ember is jelentkezik az egyetemekre, főiskolákra, emiatt azonban nyilvánvalóan egyre nehezebb elhelyezkedni. Miközben az ország egyes területein – például Szabolcs, Zala és Békés megyében – hiány van pszichológusokból, a fővárosban egyre többen próbálnak érvényesülni, ügyfélkört kiépíteni – mondja Oláh Attila. Hozzáteszi: eközben emelkedik a természetgyógyászok, kineziológusok, asztrológusok száma, ami szintén nehezíti a pszichológusok dolgát. A magyarok jellemzően egyébként is csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már nagy a baj. Kevesen tudják, hogy egy pszichológus nemcsak krízishelyzet esetén, hanem az egészségmegőrzésben, az életvezetés terén is nagy segítség lehet. Azt a nézetet ugyanakkor, hogy titkolni kell, ha valaki pszichológushoz jár, mert akkor nyilvánvalóan beteg, egyre kevesebben vallják.


– A tapasztalatok szerint a gazdasági válság miatt az elmúlt időszakban igencsak beszűkült a magánrendelésekre járók köre. Gyakori, hogy úgy érkeznek a páciensek, hogy előre szólnak: csak 4-5 alkalmat tudnak finanszírozni, ha az nem elég, néhány hónap múlva újra jönnek, mert addigra tudják összegyűjteni a szükséges összeget –mondja Kapusi Gyula, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója, klinikai szakpszichológus. Egy pályakezdő általában 5, egy tapasztaltabb szakember 10-15 ezer forintot kér óránként, egy sztárpszichológusnál pedig akár 35-40 ezer forint is lehet a tarifa.


A piac mindazonáltal kaotikus: egy stabil ügyfélkör kiépítése például szinte csak kollégák, ismerősök ajánlásai révén, informális úton lehetséges. Sok kezdő erre a célra kialakított régi polgári lakások egyik szobáját bérli terápiáihoz heti néhány napra vagy csak órára, és egyre gyorsabb módszereket kell elsajátítania, hiszen az embereknek egyre vékonyabb a pénztárcája. A középréteghez tartozók közül is csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogypszichológushoz járjanak,ugyanakkor a problémák nem szűnnek, sőt.


– A gazdasági krízis, amely társadalmi és értékválságot hozott, súlyos egyéni válságokkal jár együtt. Például a munkanélkülivé válás, a növekvő törlesztőrészletek miatti bizonytalanság, esetleg költözési kényszer óriási pszichés teher is egy család tagjainak vállán – magyarázza Kapusi Gyula. Eddig a fő problémák közé a depresszió, a szorongás, az alkoholizmus, a gyerekekkel való kapcsolat nehézségei, a generá ciók közti különbségekből adódó konfliktusok tartoztak, ma már az élettársi kap csolatok nagy száma és az egyre gyakoribbá váló válások miatt egyre inkább keresik a páciensek a pszichológusokat párkapcsolati terápiák iránti igénnyel is.


Nem hiányzik az utánpótlás


Arról, hogy Magyarországon jelenleg hány ember jár pszichológushoz, nincs adat, a szakember-utánpótlásról annál inkább. Budapesten négy helyen – az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE), a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) –, vidéken pedig Debrecenben, Szegeden, Pécsett évente 6-700 diák kezdi meg pszichológiai tanulmányait. Az MPT idén szeptembertől bocsátja ki az Európai Pszichológus Diplomát, ami azoknak, akik master szakon végeztek és igazolni tudnak legalább egy, szakmai vezető felügyelete alatt eltöltött gyakorlati évet, lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagállamaiban is munkát vállaljanak. A társaság ezen kívül szeretné elérni azt is, hogy a pszichológusok számára is kötelező legyen a kamarai tagság, valamint hogy szülessen egy pszichológustörvény.

Vélemény, hozzászólás?