Hogyan fosztogat az energia vámpír?Sokan gondojuk, hogy bennünk van a hiba. Miközben lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem. Álljék itt kezdetnek egy elgondolkodtató cikk az energiavámpírokról. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ismerünk ilyen embereket.


 


http://www.nana.hu/test-es-lelek/lelkiugyek/hogyan-fosztogat-az-energiavampir-39084.html


 


Hogyan fosztogat az energiavámpír?
2008. május 30.

Ha csődtömegnek érzed magad, ha minden erőd elhagyott, vagy állandóan elrontasz dolgokat, nem befelé kell nézni: a környezetedben egy vagy több ember aktívan szívja le az energiáidat. Honnan ismered fel őket?

Előfordul, hogy kimerültnek, mihasznának vagy épp szerencsétlennek érzed magad, ahányszor egy kollégáddal, barátoddal vagy családtagoddal beszélgetsz? Valószínűleg egy energiavámpírral van dolgod, aki az erődet, az energiádat, és főleg az értékes idődet lopkodja.

Ők azok, akik úgy szívják ki mások életerejét, mint a vámpír a vért. Olyanokra tapadnak, akiknek sok az energiájuk, aki többnyire vidámak, optimisták – hiszen innen van mit lopkodni. Te pedig kimerülsz, elkeseredsz vagy egyszerűen rossz hangulatba kerülsz, de aztán újratöltöd magad pozitív energiával – és ő megint jön.


Vámpír-típusok


A lábtörlő:
Állandó kisebbségi érzés gyötri, úgy érzi, nem kap annyi figyelmet és szeretetet, amennyit megérdemelne. Áldozat, akit mindenki cserbenhagy, persze ha segítesz neki, nem érzi, hogy meg is érdemelné. Folyamatosan pesztrálni kell, és bűntudatod van, ha nem törődsz „szegénnyel”.

A paranoid:
Minden emberi kapcsolatot csataként fog fel, állandó harcban áll. Nem törekszik a megoldásra, számára az a lényeg, hogy le tudjon győzni valakit. Motivációja valójában az attól való rettegés, hogy ha mások erősebbé válnak, tönkreteszik őt, így inkább ő csinál ki mindenkit. Persze ez nem mindig látványos, néha nagyon sunyi.

A legveszélyesebb a mosolygós-paranoid, aki úgy tesz, mintha a barátod lenne, a javadat akarná, segítene, közben pedig alattomos, beszúrt megjegyzésekkel, leértékelésekkel próbál kisebbíteni téged, és közben elveszi az életerőd, ő pedig egyre „boldogabb”, hiszen te már nem veszélyezteted őt. Ő az, aki látszólag támogat a céljaidban, valójában pedig csak akadályoz, aki mást gondol, mint amit mutat, és akinek az ember állandóan meg akar felelni.

A tökéletes:
Képes a végtelenségig elfojtani saját személyiségét, hogy egy kívülről tökéletesnek tűnő világot teremtsen magának. Állandóan dolgozik, mindig divatosan öltözködik, irigylésre méltó a látszat. A társasági érintkezés szabályait tökéletesen betartja, udvarias, de olyan, mint egy robotpilóta: valójában sosem beszél semmiről – és nem is hallgat meg igazán, csak bólogat. Ha pozitív dolgokról beszélsz neki, ha lelkes vagy, egyből le fog törni, mert versenyhelyzetet szimatol: gyorsan a saját boldogságát bizonygatja, hogy ő legyen a tökéletesebb. Egy ilyen ember társaságában azt érezheted, sosem leszel elég szép, elég jó, elég boldog.
 


A közös nevezők


Az alábbi tulajdonságaikról könnyebben felismerheted az energiavámpírokat:

Betör a privát teredbe, nem tiszteli a határokat (ahogy téged sem)
Mindenből nagy ügyet csinál, egy letört körömből Shakespeare-drámát rendez.
 ● Folyamatosan panaszkodik a partneréről, a munkahelyéről, a gyerekeiről, a rossz szerencséről, betegségekről. Mintha vele csupa rossz dolog történne.
Kritizálja a hajad, a megjelenésed, a munkád, a gyerekeid, a párod, a barátaid, a céljaid – néha segítő szándéknak tüntetve fel a kritikát.
Bátorít a negativitásra, naivnak, hiszékenynek, gyerekesnek nevez, ha valamivel kapcsolatban lelkesedsz. Állandóan óvatosságra int és negatív példákat hoz.

Onnan tudod, hogy energiavámpírral volt dolgod, hogy utána kissé depressziós, szomorú vagy kimerült leszel. Órákig próbálod feltölteni magad: kényszeresen eszel, vásárolsz, alszol vagy iszol, amíg jobban nem vagy. Minden formában léteznek: lehet szerény, hangos, elbűvölő, rámenős, visszahúzódó, okos, butácska, nem ez a lényeg. A lényeg, hogy hogy érzed magad, miután elváltatok.
 


Hogyan védekezz?


1. Minél kevesebb időt tölts egy ilyen emberrel. Ha menet közben veszed észre, mi történik, zárd le a beszélgetést. Nyugodtan mond, hogy menned kell – majd úgy tesz, mintha nem értené, de te csak hagyd ott nyugodtan.

2. Maradj nyugodt, és érzelmileg tartsd távol magad, ha energiavámpírral beszélsz. Ne vedd magadra semmilyen megjegyzését, ne hagyd, hogy hatással legyen rád.

3. Légy önző. Ne hagyd, hogy felfaljon a negatív energia, gondolj magadra: most dolgoznom/edzenem/pihennem kell. És foglalkozz azzal, ami neked jó.

4. Ne vedd át a problémáit. Megtanultuk, hogy empatikusnak kell lennünk, de ez nem minden esetben igaz. Úgysem tudsz rajta segíteni, mert csak panaszkodni akar, nem megoldani a gondokat, úgyhogy hagyd rá. Bele se gondolj, már azzal is elvész egy csomó energiád.

5. Ne nézz a szemébe. Sokkal hatékonyabban szívja el az energiád, ha rádkapcsolódhat. Ha kerülöd a szemkontaktust, nem tud annyira hatással lenni rád.

Védd a személyes tered, a gondolataid, az élet-energiád! Vedd körül magad pozitív emberekkel, akiknek ugyan vannak néha gondjaik, de egészen máshogy közelítenek hozzá. Nem az a baj, hogy egy barát a válladon sírja ki magát, hanem az, ha ezt hetente többször teszi. Hagyd őket, nem tartozol nekik semmivel, főleg nem az energiáddal. Használd jó dolgokra!

3 gondolat erről: “Hogyan fosztogat az energia vámpír?”

  1. az energiavampirokkal csak egy gond van, hogy mindenki az. muszaj a tuleleshez. az mas kerdes, hogy milyen szinten, minel jobban, annal rosszabbul erzeheti magat.

    felesleges ugyanazokrol a dolgokrol beszelni, mas kifejezessel

    mi lenne, ha nem a menekules lenne a megoldas, hanem az, hogy tukrot tartsunk elejuk? es ha elfogadjak, amit latnak, segiteni nekik, ha pedig nem, akkor tenyleg „menekulni”. jo hat nem mindegy, hogy az a kollegank, vagy epp olyan, akiktol erzelmileg fuggunk. de van az a szint, amikor azt kellene eszrevenni, hogy sajat magunktol menekulunk, nem egeszen toluk.

Vélemény, hozzászólás?