Depressziót okoz a virtuális kapcsolatkeresés?

Hány barátod van a Facebookon? Ez napjaink „trendi” kérdése, egyfajta státus-szimbólum. Olyan, mint amikor régebben azt kérdezték, hogy ki milyen márkás cuccot hord, milyen kocsija van, esetleg hová jár nyaralni. És ahogyan azok is rosszkedvűek lettek, akiknek nem futotta a „menő” dolgokra, manapság is rosszkedvűek azok, akik képtelenek szélesebb „baráti kört” összegyűjteni egy közösségi portálon.


http://www.netambulancia.hu/depressziot+okoz+a+virtualis+kapcsolat-keresesA Facebook-depivel már az amerikai gyermekorvosok akadémiája (American Academy of Pediatrics) is foglalkozik. A tekintélyes testület tanulmánya szerint ez a barát-gyűjtögetés veszélyessé is válhat, és ha a virtuális valóság felülírja az igazit, baljós depresszív mechanizmusokat indíthat el a legfiatalabbak között. Különösen érintettek a magatartás-problémás, alacsony önértékelési szinten állók, akiknek e tulajdonságaikat még jobban felszínre hozza a közösségi portálok sajátos értékrendje. A szakértők úgy vélik, hogy nagyon lehangoló azt látni, hogy az osztály „királya” vagy „királynője” millió baráttal van körülvéve, és posztjai is folyamatosan pozitív üzenetet sugároznak. Ez még annál is rosszabb – mondják – mintha valaki beül egyedül egy zsúfolt kocsmába, mert a számítógép előtt semmit nem érnek az arckifejezések, a testbeszéd. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az iskolai erőszak a közösségi hálón tovább él: nemrégiben Massachusetts államban fordult elő, hogy egy 15 éves lány öngyilkos lett, mert nem tudta elviselni a profiljára zúduló megalázó megjegyezéseket.

A pszichológusok szerint a sérülékeny fiatalok nem veszik észre, hogy a Facebook és a többi portál kirakat-valóság, ahová mindenki a jó oldalát teszi fel. Egy kamasz pedig hajlamos arra, hogy mindent abszolutizál, úgy érzi, csak ő a szerencsétlen, a magányos, a meg nem értett (erre ebben a korban amúgy is sokan hajlamosak), mert nem tudja még megkülönböztetni a valóságot az illúziótól. Vannak olyan szakemberek, akik a szociális hálókat egyenesen antiszociálisnak nevezik, mert eltitkolják az élet negatív oldalát. Éppen ezért nem árt, ha a szülők nem hagyják magára a búskomorságra hajlamos gyermekeiket a világhálón, és meg kell tanítaniuk nekik, hogy az élet nem csupán egy Facebook-oldal csillogásából áll.

Vélemény, hozzászólás?