A túlzott tisztaság depresszióhoz vezethet

A szinte teljesen piszok- és baktériummentes otthonok, valamint munkahelyek nem csupán az immunrendszer legyengülését okozhatják, hanem akár depresszió kialakulását is – figyelmeztetnek atlantai kutatók. Kimutatták, hogy a túlságosan tiszta környezet miatt legyengült immunrendszer allergiás reakcióval, gyulladással reagál a baktériumokra és a piszokra, ennek következtében lassul az agyban a boldogsághormonként közismert szerotonin termelése. Ez pedig depresszióhoz vezet.

http://www.50plusz.hu/services/news?nid=35275


Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a túlságosan tiszta otthonokban lakók immunrendszere legyengülhet. Más kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy ha a gyerekek baktériumokkal és állati szőrszálakkal kerülnek érintkezésbe, sokkal ellenállóbbakká válhatnak néhány betegséggel szemben.

Kutatók szerint a depresszióval küzdő emberek aránya sokkal magasabb a fejlett országokban, mint a világ szegényebb részein. Nagy-Britannia lakóinak tíz százaléka küzd a búskomorság tüneteivel, Nigéria lakosságának mindössze egy százaléka. „Úgy véljük, hogy az immunrendszernek jelentős szerepe van a depresszió kialakulásában” – mondta Andrew Miller, a Moleculer Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. „Ahogy az emberek növekednek, az immunrendszerük velük együtt fejlődik. Manapság sokkal tisztább és higiénikusabb környezetben élnek, így az immunrendszerük valójában sosem tanulja meg, hogyan kell védekezni a gyulladást okozó fertőzések ellen” – vezette le a következtetést.

Vélemény, hozzászólás?