A hozzászólásaitokról

Információ a hozzászólásaitokról! Az elmúlt hetekben mindenféle rémhír terjeng, hogy a hozzászólásaitokat valaki — vagy én magam — használja valamire. Marhaság.

SENKI NEM HASZNÁLJA ÉS NEM IS HASZNÁLHATJA FEL A HOZZÁSZÓLÁSAITOKAT, legalábbis szó szerint. 

– A hozzászólások — fórumokban, blogokban, stb — a nickekhez tartoznak. Csak a moderátorok törölhetik vagy módosíthatják őket. Módosítás azonban eddig soha nem történt és nem is fog.

– A saját tartalmaitok — blogok, stb — megjelenítési szabályait ti szabályozzátok. Rendelkezhettek úgy, hogy lássa mindenki, de úgy is, hogy csak meghívottak (ehhez egy csoportot kell létrehozni). Rendelkezhettek úgy, hogy más látogatók és Búralakók hozzászólhassanak, de úgy is, hogy ne szólhassanak hozzá. Törölhetitek az egészet vagy részeit. 

– A vitát az váltja ki, ha jól értem, hogy

a hozzászólások felhasználási jogával az impresszum és jognyilatkozat szerint a Búra Alapítvány rendelkezik.

Ez a Búralakók és látogatók védelmét szolgálja. Így ugyanis SENKI nem másolhatja ki és idézheti teljes terjedelmében a hozzászólásaitokat (legfeljebb néhány szót). Ha mégis megteszi, megsérti a szerzői jogi törvényt. Csak az ALAPÍTVÁNY adhat erre engedélyt, tehát személy szerint nekem sem szabad másolnom vagy hosszan idéznem.

Miért nem rendelkezik egy-egy nick a saját hozzászólásainak kizárólagos felhasználási jogával?

Mert a nickek nem természetes személyek. Képzeljétek el, mi lenne, ha egy nick egy másik nickjén kimásolná vagy bemásolná a saját hozzászólásait. Hogyan ellenőriznénk, hogy valóban ő-e a szerző vagy valaki más? A Búrán teljes az anonimitás. Magyarán szólva nincs eszközünk arra, hogy tudjuk, egy természetes személy mit írt és mit nem írt.  

Miért a Búra rendelkezik a hozzászólások felhasználási jogával?

Mert ha valaki idézgetni vagy másolgatni kezdi a fórumok stb. tartalmát, akkor a Búra fel tud lépni ellene (jogi személyként). Egy nick — mivel nem jogi személy — ezt nem tudja megtenni. Szóval az csak szép szó, ha azt írjuk, hogy minden jog a felhasználóé — ezzel nem jár jól, mert nem tudja érvényesíteni (jogilag). 

Írok-e könyvet a Búra tartalmainak felhasználásával?

Nem. Ezt a hülyeséget azért találta ki egy kedves troll, hogy ijesztgessen titeket. Ha valaha idéztem volna valakitől is, akkor szóljatok — de ez sosem történt meg és nem is fog megtörténni. Jogom se volna hozzá (éppen a szabályzatból adódóan).

Használja-e a Búra Alapítvány a hozzászólásaitokat?

Egyetlen módon hasznosítja a Búra újra a hozzászólásokat: hogy kiemeljük, ha olyan kérdés volt Ratkóczi doktornő topikjában, ami sokakat érdekelhet. Ilyenkor ezt átmásoljuk a könnyebben elérhető tartalmakhoz, a válasszal együtt. A nick nevét ilyenkor eltüntetjük, mert így szeretnénk védeni az anonimitásotokat. Eddig ezt senki nem sérelmezte. Ne feledjétek, hogy ezek a hozzászólások amúgy is nyilvánosak, kereshetők, stb — tehát ha nem titkos fórumba írjátok (létrehozhattok ilyet), akkor amúgy is mindenki olvashatja a Búrán. Gondolom, azért írjátok, hogy olvassa a többi Búralakó és válaszoljon. Ha nem ezért írtok, akkor sokkal jobb forma a blog, mert ott csak akkor lehet válaszolni, ha akarjátok.

Vélemény, hozzászólás?