Búra Tanácsadás – 2018. szeptember, negyedik hét

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. szeptember, negyedik hét
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


 

Anonymous kérdése:

 

Kedves pszichológus! Voltam egyszer egy pszichológusnál, aki nem mondott semmit, csak h járjak hozzá. Nem mentem, viszont arra h mi bajom lehet nem tudtam rájönni eddig. Ehhez szeretnék egy tetsztet kérni Öntől, vagy többet, amiből kiderülhet, h ne kelljen megint elmennem vizsgálatra.Mert nem kellemes. Régebben voltak border tüneteim, mostanában annyira már nincsenek, viszont semmi életkedvem, se motívációm, nem tudok azon a szinten működni mint régen. Nő/46. Sehol nem találom a helyem, önpusztító gondolataim kordában tudom tartani, kéne kis segítség h rájöjjek mi lehet a baj. Köszönöm

 

Szőllősi Tibor válasza Anonymous kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Anonymus!

A felsorolt tünetek alapján, lehet személyiségzavarra, depresszióra, krízisre is gyanakodni.

A depresszióról egy segítő oldal – https://ifightdepression.com/hu/

A borderline tünetekről a BURA oldalán is talál  tesztet – https://www.bura.hu/tesztek

A krízisről érdemes felkeresnie, felhívnia egy krízisközpontot.

Létezik egy szabály, amit érdemes figyelembe venni – „1 teszt nem teszt, 2 teszt fél teszt, 3 teszt egy teszt”.

Amint lája, a tesztek szerteágazóak, önmagukba csak egy-egy területről adnak egy szűk, pillanatnyi információt. A helyes diagnózis felállítását kérem bízza szakemberre. Amennyiben nem bízik meg egy szakemberben, keressen fel egy másikat.

Egy teszt kitöltésénél mindig fennáll annak a lehetősége, hogy kitöltő másként értelmezi a kérdést, a választási lehetőségeket, mint aki a tesztet összeállította. A kitöltő vajon ugyanarra fog válaszolni, amire gondoltak? A tesztek csupán eszközök, arra, hogy egy aktuális állapotról informáljanak. Ahhoz, hogy pontosabb képet tudjon kapni állapotáról, Önmagáról, mindenképpen érdemes egy kollégát felkeresnie. Természetesen a rendelkezésre álló tesztekből egy minimális iránymutatást, pillanatnyi megnyugtatást elképzelhető, hogy kap, ennek ellenére, ez sovány vigasz tud lenni. A tesztek eredményét értelmezni kell. A megfelelő, a pontos diagnózis megállapítására mindenképpen szakember segítségére lesz szüksége!

„Értem Én, hogy gőzgép. De mi hajtja?” Nekem ilyenkor az az egyik további kérdésem, hogy mi a hozzám forduló története. Ez már több mint egy, vagy több teszt eredménye. A teljes képre vagyok kíváncsi.

Miért tartja magát szenvedésben? Segítséget mindenképpen kérjen!

A diagnózis felállítása után mit tervez? Hogyan tovább? Megtudja mi is lehet a „probléma”. Rendben. Ennek a megoldását, hogyan tervezi?

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést