Búra Tanácsadás – 2018. október vége

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. október, udolsó hét
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


 

Lucyliu kérdése:

Kedves Tibor!

Ön szerint mekkora az esélye, hogy valaki skizofrén de egy jól eltalált gyógyszer alkalmazása és több éves terápiás kezelések után már többet nem kell kórházba feküdnie? Természetesen aktív életmód, családi élet, munka, hobbi mellett. Tud Ön ilyenről, van remény?

Köszön válaszát, üdv

Szőllősi Tibor válasza Lucyliu kérdésére:

Kedves Lucyliu!

Igen tudok olyan esetről, ahol ez megvalósult. Elhagyta a kórházat, állapota stabilizálódott, de rendszeresen kontrollra kell visszajárnia, melynek célja az állapot nyomon követése, a megsegítés. Amennyiben romlik a pszichés állapota, sokszor indokolttá válik az osztályos ellátása ismét.

A jól „eltalált” gyógyszer, célja az állapotromlás mérséklése, megállítása. A terápiás megsegítés célja mindezeken túl a személyiség építése, gazdagítása, stabilizálása.

Az „aktív életmód, családi élet, munka, hobbi” meglétét nagyon fontosnak tartom, az állapot megőrzésében, a pszichés egyensúly folyamatos fenntartásában.

Kérdéses mindig, hogy mennyi időre van szükség egy nagyon stabil állapot eléréséhez.

 

 

Anonymous kérdése:

 

Kedves pszichológus! 

Leírom nagyjából, mert nem igazán vagyok egy író típus. Nehezen vettem rá magam. Apám alkoholista, sok veszekedés, vita volt mindig. Rengetegszer kellett menekülnünk előle, télen-nyáron, általában éjjel. Szerencsére találtunk mindig helyet ahol aludhattunk. Egyszer nagyon megverte anyámat, miután hazajött egy munkahelyi összejövetelről. Nem is gondoltam, h így meg tudja verni, eltört több bordája a feje legaláb duplájára dagadt, haja alig volt, kék és lila foltokkal volt tele. Akkor megfogadtam, h többé nem hagyom, h ez megtörténjen. Elköltöztünk. Azt hiszem akkor egy idő után meggyőzött minket, h megváltozik, így vissza is mentünk, de nem sokáig tartott, ismét menekültünk, h legalább míg elalszik ne legyünk otthon, de nem bírtuk már sokáig,ezért végleg ott hagytuk. Utánunk jött, elkezdett megint kötözködni, odáig fajult, h nekitámadt a sógornőmnek, én meg apámnak. Lett egy verekedés, főleg velem, miközben eltört egy üvegpolc amiből én felvettem egy darabot, és mikor anyámra akart támadni, én felé vágtam vele, a száját vágtam meg, de ettől megtorpant, és a tesóm kirakta a szobából bezártuk az ajtót, de már nem jött vissza. Ismét elköltöztünk onnan is kis időre, mert azért tudtuk h meg fog látogatni ezután. El is jött, de nem talát minket. Pár hónap után vissza tudtunk költözni, szerencsére utána már nem jött. Kb 10-12 évig nem beszéltem vele, utána kibékültünk, most hetente kéthetente átmegyek, néha ő is jön. Nem tudom még, hogyan tervezem a megoldást, egyenlőre tudjam meg mi a probléma. Köszönöm a válaszát. 

 

Szőllősi Tibor válasza Anonymous kérdésére:

Tisztelt Anonymous

Édesapja problémája az alkoholbetegség. Alkoholfüggőség. Önök pedig egy alkoholproblémával küzdő család a leírtak alapján. Erről bővebben. http://kimondhato.hu/

 

renhoek kérdése:

 

Tisztelt Tibor!Ha a borderline teszten 38 pontot értem el, és 40-től számít komoly problémának az értékelés szerint, akkor hogy értelmezzem ezt a pontszámot?

Szőllősi Tibor válasza renhoek kérdésére:

Tisztelt renhoek!

Mindenképpen jelez a teszt. Ez annyit jelent, hogy elképzelhető van valamilyen problémája. Érdemes lenne kontrolképpen több különböző borderline tesztet is kitöltenie.

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést