Búra Tanácsadás – 2018. november, második hét

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. november, második hét
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


 

Hiszti kérdése:

Kedves Tibor!

Elakadt terápiával kapcsolatban szerét Öntől kérdezni. Másfél éve járok klinikai szakpszichológushoz kevert személyiségzavarral (borderline, elkerülő), de kezdem úgy érezni, hogy a terapeutám közelít a kiégéshez. Frusztráltnak látom, amikor olyan dologokat hozok fel újra, amit már átbeszéltünk a terápia egy korábbi szakaszában. Ezeket én még nem zártam le magamban, ezért szeretnék még velük foglalkozni, de úgy érzem, hogy ő ebben már nem annyira partner. Hogyan lehetne ezt a dolgot vele megbeszélnem? Félek, hogy megbántom őt, ha elmondom neki ezeket a gondolataimat. Ön szerint mi a legjobb megoldás erre?

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Hiszti kérdésére:

 

 

Tisztelt Hiszti!

 

Amennyiben jól értelmezem, megakadt a terápiája. Több dilemma is felmerült egyszerre Önben. Nem tudja mit tegyen, miként cselekedjen. Megakadt, fél, tanácstalan.

Nem tudom, hogy a terápia miként lett felépítve. A kialakult helyzet érzékelése, értelmezése lehet elakadás, lehet a kevert személyiségzavarának a következménye vagy lehet a terápiájának egyik eleme is. Valószínűnek tartom, hogy az érzékelt érzelmi feszültség szintje is megváltozott – nem ugyanazt érzi, mint régebben, kellemetlenné vált a kialakult terápiás közeg, talán már menekülne is az egész helyzetből.

 

Másfél év egy terápiánál hosszú idő. A hosszú terápiák egyik jellegzetesség, hogy érzelmileg túlterhelheti egymást a kliens és a terapeuta. Türelmetlenség léphet fel mindkét részről. Az egyik sietne, a másik még nem. Ez sajátos párbeszédet eredményezhet, ami az érzések szintjén jelenik meg elsősorban – „frusztráltnak látom, kezdem úgy érezni, hogy a terapeutám közelít a kiégéshez”.

A leírtak alapján, arra gondolok, hogy ez megjelenhetett a terápiájában.

 

A félelem az Ön érzése, bizonytalansága. Miért kerüli el a helyzetet? Talán ez a személyiségzavarának a megnyilvánulása is lehet.

 

A kialakult dilemmát, a reakcióját, helyzetet nyugodtan vitassa meg a kollégával, kérjen visszajelzést, értelmezést tőle.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést