Búra Tanácsadás – 2018. november, harmadik hét

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. november, harmadik hét
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


 

Kleó kérdése:

 

Tisztelt Szőllősi Úr!    

A személyiségzavarokról szeretnék kérdezni.

Az első pszichiáterem mondta (sok-sok éve), hogy azt, hogy meddig normál, és honnantól kóros egy személyiségjegy vagy egy tünet, szubjektívan meghúzott határ dönti el.
Akkor hogyan értelmezendő, ha egy 40-es ponthatárú tesztben elér az ember 41 pontot, aztán ugyanezen a teszten egy hónap múlva 39-et?

További problémám, hogy ha az adott zavar döntő számú jellegzetessége fennáll, de épp az, amit „vezető tünet”-nek tekintenek, pont nincs, akkor mi a helyzet?

 

 

Szőllősi Tibor válasza Kleó kérdésére:

 

 

A diagnózis adása egy összetett folyamat. Írtam már korábban, hogy a teszteket miként érdemes értelmezni. Nem tudom, hogy írtam-e a diagnózisadás folyamatáról. A DSM IV alkalmazása esetén multitaxiális – több tengelyes értékelés történik, a DSMV  alkalmazása esetén egytengelyű az értékelés, melyet kiegészítenek a pszichoszociális és környezeti problémák, ill. a funkcionális károsodás mértékére vonatkozó értékeléssel.

 

Teszt kitöltése közben mindig az aktuális állapotnak megfelelő eredményt kapjuk.

 

Míg előbbi – DSM – tágabb időtartamban vizsgálódik, pontos kritériumok alapján, mely megállapításait a tesztek kiegészítenek, alátámasztanak, vagy cáfolnak. A tesztek önmagukban, csak tájékoztató jellegűek. A kapott értékek „jeleznek”, melyeket tovább kell vizsgálni, értelmezni!

Különböző teszteket alkalmaznak a gyakorlatban az állapot aktuális megismerésére, a megfigyelés alátámasztására, az állapotváltozások nyomonkövetésére.  Fontos szempont, hogy egy teszt alapján nem lehet pontos diagnózist felállítani, a kapott eredményt értelmezni kell. Kérjen segítséget egy kollégától az értelmezéshez. Beszélje át vele a problémáját mindenképpen!

 

Az öndiagnózis a lehető legkárosabb dolgok közzé tartozik!

 

Vezető tünet hiánya nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott diagnózis nem adható meg. Ilyenkor ismételten egy folyamat indul el, melynek célja az adott kategórián belüli elhelyezés.

 

 


 

 

Artemis kérdése:

 

 

Kedves Tibor! Minek éljek, ha már nincs értelme? Semmilyen értelemben nincs. Nem kifogásokat várok. Azt hiszem hogy semmilyen értelemben nincs értelmem.

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Artemis kérdésére:

 

 

Tisztelt Artemis!

 

Örülök, hogy megosztotta velem gondolatait. Megkérném, hogy az alábbi telefonszámot hívja fel minél hamarabb! Maradjon köztünk!

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (mobilról is hívható) +36-1-116-123

 

 

(Szerk.: Google Keresés: Krízisközpontok Magyarországon)

https://www.google.com/search?q=krízisközpontok+magyarországon

(Szerk.: Google Keresés: Krízisambulanciák)

https://www.google.com/search?q=krízisambulanciák

 


 

 

 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést