Búra Tanácsadás – 2018. november, első hét

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. november, első hét
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


 

Chainsmoker kérdése:

Tisztelt Szőllősi Tibor!

 

30 éves férfi vagyok, 10 éve kezelnek bipoláris zavarral. Se depresszióban, se pedig mániában nem voltak hallucinációim vagy tévképzeteim.

Szük egy éve azonban elkezdtem hallucinálni (vizuálisan: fények, szinek, foltok, torzulások, ritkán figuratív). Az elején nagyon megijedtem, nem tudtam mi ez, aztán kideolgozva egy módszert sikerült elkülöníteni a valóságot és a hallucinációkat; de ettől még zavaróak maradtak.

A pszichiáter szakorvosom, aki egy remek orvos elküldött pszichológiai tesztekre (szöveges beszámolók, rorschach, MMPI stb), hogy nem pszichotikus eredetűek-e? A eredmények kizárták a pszichózisokat, egyedül a stresszhatásra erősödő paranoiát emelte ki a pszichológus. Viszont nagyon el volt csodálkozva, mert neki azt hozta ki az eredmény, hogy olyan jól kontrollálom az állapotomat és uralkodom a saját énem felett, hogy hallucinációkban csapódik le a szoromgás és a stressz, amikor már nem tud hova raktározódni. Az orvosom felírt aripiprazolt (7,5mg/nap), mire a hallucinációk szépen lassan eltűntek, csupán kellemetlen benyomásokká alakultak át.

A valódi kérdésem az lenne, hogy az elfojtás nagy mértéke tényleg okozhat hallucinációkat? Van olyan határ, ahol a neurózis átcsaphat pszichózisba? Megkérdeztem az orvost, hogy ugye én nem leszek skizofréniás? A családi felmenők között voltak, ő azt állította, hogy nyugodt szívvel kijelentheti, hogy nem, mert teljesen más jellegű az effajta hallucinációk eredete.

 

Szakkönyvekben próbáltam már utánanézni, hogy hogyan hívják az ilyen esetet vagy, hogy valójában mi is ez, de semmit nem találtam.

Reménykedem, hogy Ön felvilágosítással tud nekem szolgálni! Ha esetleg tud szakirodalmat ajánlani a témában, nagy örömmel fogadom!

 

Tisztelettel és Köszönettel:

Chainsmoker (Ádám)

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Chainsmoker (Ádám):

 

Tisztelt Chainsmoker (Ádám)!

Valóban okozhat bizonyos esetekben pszichózis jellegű tüneteket az elfojtás. Az elfojtás és az érzelmek kapcsolatáról itt olvashat: http://impressmagazin.hu/erzelmi-elfojtasok/,

magáról az elfojtásról itt: http://tudasbazis.sulinet.hu/HU/szakkepzes/rendeszet/pszichologiai-szocialpszichologiai-alapismeretek/szemelyisegelmeletek/anna-freud-elharito-mechanizmusok

Azt írta, hogy a családi felmenői között voltak skizofréniában szenvedők. Ez az Ön esetében azt jelentheti, hogy bizonyos helyzetekben jelentkezhetnek a „skizofrénia tünetei”. Ezeknek a tüneteknek a valódi kiváltó oka ténylegesen lehet más, jelen esetben ez egy fokozott stresszre adott válaszként lehet értelmezni. Hogy hol a határ a neurózis és pszichózis között? Erre nehéz válaszolni. Egy dolog a neurózis – http://www.kislexikon.hu/neurozis_a.html,

másik dolog a pszichózis – http://www.kislexikon.hu/index.php?f=pszich%F3zis&all=1.

De! A fokozott szorongás erősen hat a szellemi teljesítményre, viselkedésre, érzékelésre. A leírtak alapján az Ön esetében, a stressz válthatja ki ezeket a tüneteket. Régebbi válaszaimba írtam, hogy a pontos diagnózis mellett az egyén személyiségének, életútjának a megismerése ad támpontot az értelmezéshez.

A kialakult folyamatot értelmezni kell! Ehhez mindenképpen kérje egy kolléga segítségét – pszichológus! Az elmúlt 10 év, a bipoláris zavar, a skizofrén felmenők, a gyógyszeres terápia, az önsegítés egy olyan kombináció, mely ekkora időintervallumban már okozhat meglepetéseket. Pedig azt mondja, jól van a mindennapokban.

Ezzel a területtel elsősorban a klinikai pszichológia foglalkozik. Talán érdemesebb lenne kicsit bővebben olvasnia a pszichoanalitikus irányzat képviselőitől.

 

 

 


 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 2010. 10. 12.

Írj megjegyzést