Antipszichotikum vs fájdalomcsillapítás

Sziasztok! 

Elég pocsék helyzetbe kerültem. Skizo gyógyszerre kifakadt gerincsérv miatt fájdalom csillapítás kell, mert nem tudok menni, meg ülni. Pregabalint írtak, amit ha kell, 150mg ról 300 ra emelhetek. Mi a véleményetek? 

Szerző:

Belépett: 4 év

Eszkam

Blog kommentek: 77Blog bejegyzések: 1Regisztráció: 12-12-2019

14 gondolat erről: “Antipszichotikum vs fájdalomcsillapítás”

 1. Szia! 

  Ezt azonnal meg kell műteni, mert még rosszabb lesz a helyzet. Én kiszakadt gerincsérvvel a végén már nem a fájdalomtól nem tudtam menni, hanem mert az akkorra már elmozdult csigolya úgy nyomott egy ideget, hogy teljesen járásképtelen lettem stb., és sürgős műtét következett. Ez a gyszer tényleg elnyomná (átmenetileg) a fájdalmat, de szervileg csak rosszabbodik a helyzet. A skizo gyszer adagolásának módosít(gat)ására pedig egészen biztosan szükség lenne.

 2. Műtéti javaslattal próbálok feküdni itthon. Azt mondták, hogy 6-12 hét, amit ki kell bírni az ideggyógyász szerint. Az invega adagja marad, még akkor is, ha úgy döntök, hogy megemelem a pregabalint 300mg ra. Most reggel megemeltem. Még van apranax, meg mydeton. Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz, mert eszementen fáj. A lelet szerint egy 18 *19 *9 mm nagyságú sérv szakadt be a gerincxsatornába. Ennek kéne összehúzódnia a hetek alatt. Az ideggyógyász vakarózott, mikor felírta a gyógyszereket, mert az invega miatt nem lehet csak úgy, össze vissza próbálkozni mindennel. Én meg nem akarom, hogy az antipszichotikumot elhagyják, mert még csak egy sub hiányozna az életemből most, hogy ez a sérv így bekavart. Az is gond, hogy az invegát a mellékhatásai miatt pont most cseréltem volna reagilára. Már vártam, hogy a pszichodokim beleegyezzen végre, most megengedte, de le kellett álljak vele. Azt mondta, hogy a reagilának kell hat hét, mire beépül és el lehet hagyni az invegát. Most ennyi gyógyszert nem akartam szedni, mert nem tudom figyelni a mellékhatásokat. Úgyhogy a gyógyszerváltásról le kellett egyenlőre mondjak.

  Visszatérve a blog témájára: Tényleg az operáció lenne a gyors megoldás. Csak az idegsebész szerint az mr felvételek és a kórtörténdt alapján túl fiatal a beszakadt sérv. Nagy a kockázat, hogy ha ilyen fiatal sérvet operál, hogy heges lesz és az fog fájdalmat okozni. Az lenne a célom ezzel a bloggal, hogy segíteni lehessen másoknak, meg most egyenlőre nekem, hogy mi a legjobb fájdalomcsillapításra.

  Egyébként másik idegsebész véleményét is kikérem, ha sikerül, de magán úton. A neurológushoz is magán úton jutottam, aki két nap múlva adott mr időpontot háziorvosi beutalóval. Tb vel január 02.án mehettem volna csak a neurológiai szakrendelésre. Îgy derült ki két hét alatt, hogy egy nagy, kiszakadt sérvem van.

  Eddik az elején, mikor kezdődött a derékfájás, elkezdtem aflamint szedni. Megkérdeztem a dokit minden fájdalom csillapítóról, úgyhogy ezt lehet invegával. Tehát aflamin. Két napig jó volt. A következő két napba már nem. Jött a voltáren. Nem hatott semmit. Öt nap után háziorvos. Kaptam xiloxot fájdalomra és sirdaludot. A következő hét pokoljárás volt. Telefonálgatás orvosoknak, mert menni nem tudtam. Beutaló kell neurológiára. Megszereztem, de az időpontot már írtam, hogy mikor mehettem volna. Telefonálgatás, jó tanács: menjek maszekba neurológushoz. Ez se egyszerű ám. Valamelyik maszek csak kidobott pénz. Eltelt egy hét kínok közt, mert egyre jobban fájt. Én ki voltam akadva, hogy nem jó a xilox. Persze most már tudom, hogy akkor szakadhatott ki a sérv, mert nekem ugye dolgom volt és menni kellett. Ezt tudom tanácsolni mindenkinek, kezdődő derékfájással, ha a fájdalom csillapítótól jobb is, amíg nincs diagnózis, ne ugrabugráljon.

  Eljutottam neurológushoz. Az egyből leállította a sirdaludot. Invegával nem lehet szedni. Mondom jó. Mit ad helyette. Erre ő: amíg nincs diagnózis, semmit, de ne aggódjak, van saját mr. Harmincezerért. Pénz nálam, mondja, hogy egy óra és lesz eredmény. Erre mondom én, hogy akkor nálunk nem lesz karácsony, meg mikulás, három gyerek van, stb. Ideggyógyász együttérző lett, mondja, hogy két nap múlva van időpontja tb re. Îgy lett gyorsan mr diagnózisom. Gördülékenyen ment. Ezután felírta a gyógyszereket.

  Mydeton – izomlazítót

  Apranax – gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító

  Pregabalin – neurotikus fájdalomcsillapító

  Ezeket lehet szedni invega mellett. A reagila új gyógyszer. Elvileg azzal se ütközik, de hasonlóak a gyógyszerek mellékhatásai, így most azt hagyjuk. 

  Eddig a xilox volt a legjobb. Most szenvedek az új gyógyszerekkel. Lehet, hogy kell pár nap. 

  Lelkileg a leghosszabb, de amióta tudom a diagnózist, valamivel jobb. 

  Van e más ötlet fájdalomcsillapításra valakinek? Előre is köszi. 

 3. https://drinfo.aeek.hu/interakcios-vizsgalat

  Szóval nyugodtan szedheted. Neuropátiás fájdalomra nincs jobb gyszer, nem véletlen, h ezt adják ilyesmire a cukorbetegeknek is. Mydeton mindenképp szükséges, kérdezz rá, h nem lehetne-e kiegészíteni még diclofenac-kal (NSAID). Szteroid szóba sem jöhet (nem is csak a gyszer, hanem az alapbetegség miatt sem). Vannak erős fájdalomcsillapítók, de azok mind morfinszármazékot (v hasonló hatóanyagot) tartalmaznak, nem kell ecseteni, miért ne…

  Lélekben készülj fel a műtétre, amikor az orvos szerint „beérett” a sérv. Viszont előjöhet másodlagos tünet, h mi, attól függ, h a gerinc mely szakaszán van a sérv, azaz milyen kilépő ideget nyom. Viszont ha ilyen fellép, azonnal műteni kell.

  Tudom, miről beszélsz, egy másik topicban megírtam, h nekem egy éven át nem hitte el! a házidoki, h olyan fájdalmam van, h 2 háznyira csak kínok árán bírok elmenni, ill. 2 megállónyira taxival kell menjek; azt hitte, csak pszichés tünet: agorafóbia vagy merő lustaság. 2 Algopyrinnel vonszoltam magam, és jött a SÜRGŐS műtét, ott már nincs válogatás, az műt, akihez kerülsz. Nekem spec. szerencsém volt, de nem folyt a dolog zökkenőmentesen. Utólag derült k, h tulajdonképp milyen tünetek is maradhattak volna vissza… Ja, és nem mondom, h azóta nem fáj, mondjuk nem úgy és nem állandóan, és elég a 2 algo.

  Jaj, bocs, most látom, az apranax is NSAID, akkor az O. K.

 4. Köszi Kleo a tapasztalati hozzászólást. Segít. Bemásolhatnád ide a hivatkozást, ahol leírtad a te történeted. Köszi. 

  Nálam is úgy kezdett a házidoki, hogy lehet csak pszichés eredetű a fájdalom. Mondom neki, hogy eddig nem jöttem, mert elmúlt aflaminnal, meg voltárennel. Kérdezi, mióta? Mondom neki, hogy két éve. Ja, akkor beutaló neurológushoz. 

  Szóval most úgy gondolom, xilox jobb. Fel is hívtam a házidokit, hogy ez a helyzet, mit mond. Erre mondja, hogy a xiloxot 15 napig lehet szedni. Várjak még pár napot és szedjem amit felírt a neurológus, mert kell a gyulladás csökkentő. Mondom jó.

  Most kezdek kicsit nyugodtabb lenni. Szokom a fájdalmat. 

 5. Szívesen, örülök, ha segíthettem. 

  Hú, az egy hosszú beszélgetés volt anno a Kocsma és a Hipochondria topicban, talán megvan. Most pár napja a Kocsma topicban emlegettem, a mostani nyavalyám (?) kapcsán a házidokinő általános hozzáállását és szakmai kvalitásait. De bármi ha érdekelne konkrétan, nyugodtan kérdezz!

 6. Kellett négy nap a neurológus által felírt gyógyszerekkel, hogy kiegyenesedve tudjak menni húsz métert és üljek egyfolytában tíz percet. Utána vissza az ágyba. 

  A xiloxxal ez már ment, hosszabban is. Órákat tudtam ülni és száz métereket sétálni. 

  Eddig nem vagyok megelégedve a pregabalinnal. Bár még mellékhatása nem jött ki. 

 7. Az jó, ha nem fáj, de az csak tünetmentesség. A műtét helyreállitHATja a dolgokat, de rizikós, az tény. Nekem azt mondta a doki, h „ennél rosszabb nem lesz”. De a járásképtelenségen kívül én nem kalkuláltam bele a katétert… 
  Tényleg, milyen gerinctájékon van a sérved?

 8. Eltelt három hét. Ez most a hatodik hét. Ma volt valamivel jobb.

  Xiloxot szedek megint. 3*1et. Ez vált be.

  Mivel nincs sürgősségi tünet, ezért január végén kaptam időpontot idegsebészhez. Maszekba. Tb re március eleje. 

Írj megjegyzést