Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Motiváljuk egymást! (Munka, Sport, Hobby)

Köszi szépen Kedves Vpollard. Sajnos nem vagyok jó az ilyen versenyekben, de igyekszem azért. smileyheart

aha, így már értem. akkor maradjon sokáig ez a profilkép:)

Szia cicus Vpollard,

szerintem ha lefordítom magyarra a "Challenge accepted"-et: Kihívás (vagy Verseny) elfogadva". Azonban én n. vagyok szakértője eme dolgoknak csak 1x véletlenül tizenéve a Szerelmem FB-jén láttam, hogy egyik osztálytársa megivott 1huzamra egy hatalmas korsó sört (?), na akkor azt gondoltam ez mekkora "hülyeség", de aztán motoszkált bennem a gondolat, hogy versenyezni szeretnék csak úgy, meg talán h. legyek valaki. A Szerelmem mesterfokon űzi a "no profilkép & üres FB challenge"-t stb. de nem tudok igaziból semmit ezekről a challenge dolgokról csak "lejött" nekem, mintha az nyerne ki tovább bírja... na amit én eldöntöttem, h n. fogok profilképet cserélni 1 jooo ideig de pl veszélyes challengebe nem mennék bele.

mit jelent ez a challenge accepted? milyen kihívás és miért?

Sziasztok,

én sajnos nem futok, pedig nagyon szeretnék, de itt nem annyira van lehetőség rá. Itthon viszont elkezdtem tornázni - tudom nem a legjobb, de egy picit muszáj h mozogjak ha itthon pizzával tömnek (amitől leginkább a wc-re sétálnék, de ha bemegyek is megkérdik mit csinálok, így marad a teli has, hízás cryingcryingcrying), nade nem adom fel, igyekszem csökkenteni a folyadékbevitelt, nem drasztikusan, gondolom az már igencsak veszélyes lenne. De most csak azt szerettem volna leírni, hogy profilképet cseréltem, mert a PhotoLab app értesítése jelent meg a mobilom képernyőjén ezzel a text-el: "Challenge accepted", úgyhogy a legutóbbi profilképemet használom, és remélhetőleg jó ideig ezt hagyom fent smileyheart

Hát én sem értem mit keresnek ilyen dilettánsok futócipőboltban...

Egyébként eleinte biztos kellett több alátámasztás a lábamnak, de mivel akkor sem sarkonfutó voltam, nem pont ez kellett volna. Ott nem nézték hogy futok, csak a bokasüllyedést meg hogy hogy SÉTÁLOK. Aminek nem sok köze van a futóstílushoz - ahogy a példában is látszik. Kleó, amúgy nekem is a sarkán kopnak az utcai cipőim. Azt hiszem nekem is a külső szélén.

Tom2: köszi! 🙂 én itt kezdtem el futni, így magyarországi boltokkal/eladókkal nincs tapasztalatom. De legutóbb mintha a Plandurance + Dagadtköcsög is a Nyúlcipőboltot ajánlotta volna.
Amit el tudok mondani tapasztalatból: ha sarkon futsz, akkor lehet hogy jobb az Asics (amilyen nekem volt), mert ki van bélelve a sarka rendesen.
Mivel én talponfutó vagyok, ezért nekem arra van szükségem, hogy a talp része szélesebb legyen, és ne legyen úgy leszűkítve az orra, mint az Asicsnak. A sarkára nem kell semmilyen alátámasztás. Így kaptam Brooks Glycerint.
Nagyon finom, puha, kényelmes cipő, és mióta ezt hordom, kezdenek eltűnni a nagyon vastag bőrkeményedéseim is.
Amit a maratonfutóknál eddig láttam a facebook csoportban azok ezek a márkák: Brooks, Saucony, Salomon és Hoka One One - és Murakami miatt még megemlíteném a Mizuno-t. Szóval semmi Asics, Adidas, Nike széthypeolt márkák.
Plusz a facebook csoportban még azt mondták, hogy felejtsem el a pronációt meg szupinációt, és vegyek szépen neutrális cipőt. Ha jól emlékszem, neked úgyis az van.

A korábbi boltban mindig rámsóztak ilyen 30-40 eurós szipi-szupi talpbetétet, amit legutóbb már egy hónap alatt kicsináltam (meg ő is engem). Ebben a másik boltban meg azt mondták hogy betét sem kell, csak amit eredetileg adnak hozzá.

Örülök, h rendben a lábad! 🙂 Tudom milyen idegesítő amikor emiatt nem tudsz a terveknek megfelelően futni. Jártam úgy, h felkészülés közepén kezdett fájni a talpam. Borította a felkészülést..

Magyarországon van szerinted olyan bolt, ahol normlisan kiértékelnek?

Szóval ott is vannak "szakemberek", a francba...

Érdekes, nekem az összes cipőm a sarka külső oldalán kopik, oszt kifejezett x térdeim vannak. (Vagy egyenesen olvashatatlan. 😀 )

Egyébként kaptam új cipőt 🙂 Azóta félmaratonok után sem fáj a talpam, nincs víz+vérhólyagom sem, és már az IT szalag szindrómám ("futótérd") is majdnem teljesen rendbejött. Futásnál már nem fáj, csak ha olyan pozícióban ülök, akkor néha meg tudja nyomni úgy a szék széle, hogy fájjon kicsit.
Volt pár nap pihenőnap, jegelés, meg ibuprofén miatta.

Kiderült, hogy nekem nem kell pronáló cipő, kaptam egy neutrálisat, azóta semmi bajom. De sajnos a cipő szélét továbbra is kikezdem, így még próbálok javítani a futástechnikámon - nehéz. Nem tudom hogy alapból is O-lábasan futottam-e, vagy a pronáló cipő miatt vált ilyenné.

Egyébként a pronáló lábnak nincs köze a lúdtalphoz - még a múltkor besztélünk róla.
pronáló láb = X láb
szupináló láb = O láb

És mivel X-lábra kaptam cipőt, O-lábasan futok kicsit. Viszont a bokám érkezése futáskor teljesen rendben van (felvették videóra a másik boltban ahogy futok a futópadon, és kielemezték 🙂 ), tehát igazából nekem nincs egyik sem, ezért is kaptam neutrális cipőt.

Mikor elkezdtem futni még lábujjhegyen futottam, próbálok most már talpon futni. Viszont a cipők amiket eddig hordtam, sarkonfutóknak vannak (mint kiderült), ami én sosem voltam! Nekem néha direkt sarkon kell futni (nem tudok sokáig, és csak gyakorlatképp), hogy ne lábujjhegyezzek megint. Ebben a másik cipőboltban el sem akarták hinni, hogy nekem ezeket a régebbi cipőket tanácsadók adták, futócipőboltban, és nem én választottam ki őket...

Ezt a videót tegnap dobta fel nekem a youtube. Ha nincs az a hülye német házifeladat, és Kleó nem keresi meg nekem Monspart Saroltát, akkor valószínűleg elgörgetek mellette. 

Remélem elfér ebben a topikban 🙂

Roxana,

Tényleg létezik lábméret növekedés felnőttként. Találtam egy cikket, ahol pont a terhes nők kapcsán írtak róla.

https://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20130305-miert-valtozik-meg-a-labmeret-terhessegkor.html

Nekem ez új volt.

[quote=Liliomlány]

A mérleg szerint annyi, 9-10% között, mikor éppen mennyit edzettem. De röhej hogy nem látszik rajtam.

Nekem azért van 2 számmal nagyobb, mert azt adták a boltban, hogy nekem az kell. Neked meg valszeg a a jó ami neked van 🙂  gondolom azért neked is segítettek kiválasztani, nem?
 

Igen segítettek. A nyúlcipő bolt budapesten, de több hasonló is van. biztos ismered őket. Jobban benne vagy. 🙂

Pont ma gondoltam rá, h ősszel lehet megyek egy tízesre, ha jobb hangulatban leszek akkor félmaraton. 🙂

Ősszel már tuti lesznek futóversenyek. Gondolom Bécsben már az is van. 🙂

Idézet tőle: Roxana Roxy

Nagyobb fiam apja és nagyobb fiam 180 cm magasak és 41-42-es lábuk van, kisebb fiam apja és kisebb fiam 186 cm magasak és 43-as a lábuk. Én 180 cm vagyok és 38-as volt a lábam, 39-es első gyerek után, 40-es második gyerek után.

A kéz- és lábfej méret nem arányos... semmivel. wink

Felnőtként nőt a lábad? A gyerekek miatt? Azt hogyan???

Nekem is van két gyerkőc, de a lábam ugyanakkora mint 20 évesen. 🙂

A mérleg szerint annyi, 9-10% között, mikor éppen mennyit edzettem. De röhej hogy nem látszik rajtam.

Nekem azért van 2 számmal nagyobb, mert azt adták a boltban, hogy nekem az kell. Neked meg valszeg a a jó ami neked van 🙂  gondolom azért neked is segítettek kiválasztani, nem?

Most kipróbálom az eggyel régebbi cipőmet újra, keresek még szakembereket, ajánlásokat hogy hova menjek, aztán ha döntöttem elmegyek máshova mint szoktam. 
Eddig a FB csoportban kettten válaszoltak, ők is a neutrális cipőre való átállást javasolták - vagyis nem mondtam nagy hülyeséget.

Én is csak azért ástam bele jobban magam mert valami nem okés 🙂

A talpizmokra meg tényleg jobban oda kellene figyelnem asszem.

Én ennyire nem ástram bele magam a cipő témába. Anno az ortópéd orvosom a lúdtalp tornát javasolta és szerintem nem mondott hülyeséget.

A talpizmok karbantartása, erősítése tényleg fontos lehet. Mindig akkor tapasztaltam a talppanaszaim mikor jobban terheltem.

9% testzsír az nagyon jó. Tényleg komolyan nyomod. Lehet túl komolyan is 🙂

Cipőben én max 1 számmal veszek nagyobbat. nekem elég, petrsze ez egyéni lehet, mint minden msá is:)

Magyarul "lábtípust" találtam. Ez az összeset  jelenti, a neutrálisat is.

Van ahol a supination-t nem használják egyáltalán, helyette:

over-pronation

under-pronation = over supination

beleolvastam ebbe a cikkbe, érdekesnek tűnik - ha lesz időm később, elolvasom:
https://futolepes.com/edzesnaplo/a-pronaciorol-amit-egy-futocipo-boltban-soha-sem-fogsz-hallani.futas

Mármint Klejó megnyugtatására közlöm, hogy ha és amennyiben nézem a képeket, akkor értem, hogy melyik melyik, de a szupinációval is ugyanezt el lehetne játszani ugye (over-under-neutral). Tuti fix, hogy a csoportokban mások is keverik ám! Sőt, sztem a boltokban is. Sőt sztem a képeken is. 

Tehát kéne egy név, mondjuk bokadőlésszög, és CSAK a szupináció vagy CSAK a pronáció szavakat használni. Ti. az over vagy under pronation-nél én azt hittem (logika, nyelvtan, szó eredete, blabla), hogy a pronáció lehet "over" = túlzott vagy "under" = alig megnyilvánuló. Így lehetne over vagy under supination. Ami azt jelentené, hogy túlzott vagy alig megnyilvánuló. Capisce?

Na de az összefogó neve mi? Boka dőlésszög? Nagyon nem könnyű ám egyes földi halandóknak (roxyka) megérteni, hogy melyik melyik és mire megértettem, hogy melyik a szupináció (nekem ti. az van), addigra megzavar a k.rva pronáció szó. És miért over vagy under vagy neutral???

Na írtam közben a fb csoportba. Ilyenkor mindig attól f0sok, hogy majd szétszednek hogy miért nem tudok jól németül (tuti elszúrtam benne pár helyen a nyelvtant).

A szupinációt hívják under-pronation-nek is. Szóval over- vagy under-pronation. Ezért írtam azt 🙂

Eggyezzünk ki: a pronáció vagy a szupináció számít (mi a közös nevük ezeknek?) ÉS az is, amit én mondok. :)))

Nagyobb fiam apja és nagyobb fiam 180 cm magasak és 41-42-es lábuk van, kisebb fiam apja és kisebb fiam 186 cm magasak és 43-as a lábuk. Én 180 cm vagyok és 38-as volt a lábam, 39-es első gyerek után, 40-es második gyerek után.

A kéz- és lábfej méret nem arányos... semmivel. wink

Anyám mindig siránkozott, hogy milyen nagy lábam van. És futócipőből 2 számmal nagyobb kell 😉 így abból 42-est hordok 😀

Szerintem a terhelés itt a pronáción múlik nagyon.

Ma voltam egy lazát futni, és az eggyel régebbi cipőmet vettem fel (spéci betét nélkül), és sokkal kényelmesebb! 

És most utána is néztem, a cipő ami széttörte a lábam: over-pronation, amit most vettem fel és kényelmes volt meg: neutral-pronation.

Szóval sztem itt lesz a kutya elásva.

De a lényeg: ha tényleg így van, akkor már nem gágog annyira a lúdtalpam!

Az eloszlás lehet más. Felteszem, egy cipőben számít, hogy mennyire "terheled" a talpat. Gondolom nincs nagy lábad. Bár miért ne lehetne?? laugh Asszem itt már fizika kell, tehát elosztani a súlyodat a cipő talpának a felületével (??) és a felületre jutó nyomással (??). (Roxana, állj mán le.)

A súllyal is összefüggésben lehet. 🙂

Mármint arányaitokat nézve. 

Liliom: 168 cm / 63 kg

Tom2: 186 cm / 82 kg

ELVILEG egy nőnél "ideális" a magasság mínusz 110, férfiaknál a magasság mínusz 100. 

Hülyeségnek tűnik, de nekem most először van ilyen 110-es különbség (nem direkt) és most jó. Eddig mindig sokkal kevesebb voltam, magasság mínusz 120 {esetemben}, ill. az utóbbi 1-2 évben jóval több (a hülye gyógyszerek miatt), azaz magasság mínusz 100 {esetemben}.

Én már nem tudom 😀 amikor elkezdtem futni, 56 kg voltam. Amit híztam az mind izom, a zsír 9% rajtam. A ruhaméretem nem változott. Ha nem így lenne, nem is árulnám el mennyit "híztam" laugh

De sztem ha a 82őt jól bírja egy cipő akkor a 63mat is kéne neki.

Izületekre ni mit találtam:

https://www.gal.hu/GAL-Halkollagen-peptidek

https://www.gal.hu/GAL-Marhakollagen-peptidek

https://www.gal.hu/GAL-Serteskollagen-peptidek

Nem annyira drága, magyar termék és nagyon dicsérik.

"6,1g magnézium/ tabletta az nem elírás? Az 6100mg. Jó sok."

A magnesolv-ban tasakonként:

Magnézium 365 mg.

Kálium 195 mg.

Nátrium 238,93 mg. 

Igen, én sem magam választom ki a cipőket, futócipő-boltba járok, ott egyszer megvizsgálták a lábam géppel is meg ránézésre is gyakorlatokkal,de most kezdek szkeptikus lenni - lehet meg kéne néznem másik boltot.

Amúgy kérdeznék én magyar maratonos csoportban is, de múltkor amibe végül felvettek, kiderült hogy ez az: 
https://magyarmaratonklub.eoldal.hu/

😀 😀 😀

Amúgy te neutrális futócipőt használsz? 
Csak hogy neked nem kopik annyira - az gondolom azért van mert neked nem pronál-szupinál a lábad 🙂

Igen. Nagyon jól bírják a cipőim. Igaz nem is futok annyit mint Te. 🙂

Bécs? Úgy könnyű. mindet még szívatnak rendesen. Unom nagyon ezt a sok szar korlátozást.

Nekem cipőt anno futóboltban ajánlottak. Ha szerencséd van ért hozzá aki ott dolgozik.:) A facecsoport is jó ötlet.

Budapesten még nem nyitottak ki. Legalábbis a miénk nem. Lehet azért van Budaőrsön nyitva mert vidék? Szép. Minket meg szivatnak.

 

Liliom Osztrákiában van. 

Bp-en (azaz dehogy) szóval Budaörsön nyitva van a városi uszoda.

Bécsben már május végén kinyitottak 🙂 de amúgy van aki már a Dunában is úszik (Alte Donau).

mázlista vagy! nekem elég hamar szétmennek a cipőim (még akkor is így gondolom, ha már beleraktam ezer km-t), de kezd az a sejtésem lenni, hogy rossz cipőt adnak...majd felteszem ma a kérdést a német maratonos facebook csoportban, hátha mondanak valami okosat

én 168 cm / 63 kg vagyok 

 

Úszni hol tudsz ilyenkor? Az uszodák úgy tudom még zárva vannak.

 

Idézet tőle: Liliomlány

A hétvégi programom volt: 

36 km biciklizés

15 km futás

500 m úszás

Sajnos az úszás nem lesz egyszerű menet, mert ha vízben van a fejem, pánikolok kicsit. A szemem sem nagyon bírja. Így a jövő héten veszek úszószemüveget és ilyen műanyag vacakot is amivel tanulhatom a technikákat - és nem merülök el.

Gartulálok! Nekem most a fele is sok. 3-4 km futás az átlagom manapság. Egy két hónap maradt ki, de heti egy futással nehezen jövök vissza.

6,1g magnézium/ tabletta az nem elírás? Az 6100mg. Jó sok.

1000 km után szokták ajánlani a cipő cserét, de szerintem ez testsúly függő is. Van 110 kilós ismerősöm aki alatt nagyon hamar lestrapálódik a cipő, de pl 50 kg környékén szerintem tovább is bírja. Persze futóstílustól is függ gondolom.

Én 82kg vagyok (186cm) és olyan szépen futok, h jól bírják a cipőim. 🙂

Idézet tőle: Roxana Roxy

Liliom:

Szóval ha jól értem, befele dől a bokád, mégis úgy kopik a cipőd, mintha kifele  dőlne. Hüm. Érdekes.

Igen! Szóval az lesz hogy elmegyek a futóscipőboltba (már egy ideje gondolkodom új cipőn, mert már beleraktam kb ezer km-t), és jól kikérdezem őket. Viszem ezeket a képeket is magammal 😀 
 

Liliom:

Szóval ha jól értem, befele dől a bokád, mégis úgy kopik a cipőd, mintha kifele  dőlne. Hüm. Érdekes.

A power gel-t másik linkre teszem.

Idézet tőle: Liliomlány

A power gel különböző fajtáit futáskor:

https://www.powerbar.eu/en_INT/energy-gels

Köszönöm!! Megint beleírok. 🙂

Idézet tőle: Liliomlány

Magnéziumból biztos ugyanaz van benne? Mert nem teljesen mindegy az összetétel, mert nem egyformán szívódik - vagy nem szívódik fel. Én korábban magnéziumtablettát vettem DM-ben, de semmit nem használt. 

Aham, csekkoltam!

https://www.dm.hu/mivolis-magnezium-kalium-por-etrend-kiegeszito-cseresznye-izu-p4010355570086.html

https://benu.hu/shop/magnosolv-granulatum-30x6-1-g

A magnesolv-ban csak magnézium van és jóval több, mint a dm-es magnézium-kálium porban. Hála, hogy megvettem a magnesolv-ot akkor. Akkor azt tömöm a gyerökbe.

Igen, amit porckopás ellen szedek, az egy ilyen lágy kapszula.

Köszi. Akkor talán jó lenne nekem is.

Az energiazselék arra jók, hogy pl. futás közben gyorsan tudd pótolni a szénhidrátot, glükózt és frukózt. 2-4 órát nem lehet ezek nélkül futni 🙂 

Értem. 

Mostanában találtam sportolóknak való szőlőcukrot is, hogy ne mindig ezeket kelljen ennem, mert a végére összetapad a szám a sok cukrostól. Egész jól bevált.

Produkte | Dextro Energy

Ez is jól hangzik. 🙂

Izotóniás italok:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/18241/egeszsegesek-e-az-izotonias-italok

Energiaitalt NEM iszom. 
Izotóniásat is csak nagy futások után.

Magnéziumból biztos ugyanaz van benne? Mert nem teljesen mindegy az összetétel, mert nem egyformán szívódik - vagy nem szívódik fel. Én korábban magnéziumtablettát vettem DM-ben, de semmit nem használt. 

Igen, amit porckopás ellen szedek, az egy ilyen lágy kapszula.

Az energiazselék arra jók, hogy pl. futás közben gyorsan tudd pótolni a szénhidrátot, glükózt és frukózt. 2-4 órát nem lehet ezek nélkül futni 🙂 
Mostanában találtam sportolóknak való szőlőcukrot is, hogy ne mindig ezeket kelljen ennem, mert a végére összetapad a szám a sok cukrostól. Egész jól bevált.

Produkte | Dextro Energy

Izotóniás italok:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/18241/egeszsegesek-e-az-izotonias-italok

Energiaitalt NEM iszom. 
Izotóniásat is csak nagy futások után.

És ebből is a felső jellemző rám:

Pin on Gym Monk

Idézet tőle: Artifical Skizo

Látszik, hogy vérhólyag, vagy csak egy pukli a bőr alatt?

Volt ott nekem egy vízhólyagom múlt hétről, erre most az alá és a bőrkeményedésem alá nőtt egy pukli és véres crying

voltak már futó-sérüléseim, pl a 1lábkörmöm 2x belilult-kékült de az elmúlt (lenőtt) és nem is jött elő többet. Ez most nem tudom miért van, de 2 hónap alatt teljesen szét tudok cseszni egy (10ezer Ft-os) cipőbetétet - ott, ahol a bőrkeményedés is van. El kéne mennem a runnerspointba hogy megnézessem  alábam - már nem vagyok benne teljesen biztos, hogy még mindig pronáló - főleg hogy azóta váltottam futóstílust.

Mármint a bokasüllyedés persze megvan, de a cipőm úgy kopik mint a szupinálónak:

The wear test can help you determine your level of pronation

Köszi, Liliom!!

Beleírok. 

Idézet tőle: Liliomlány

Sportolóknak fontos a magnézium pótlása, én ezt szoktam időszakosan inni (amikor elkezd tikkelni a szemem): 
https://benu.hu/shop/magnosolv-granulatum-30x6-1-g

Ilyet én is most vettem (az áter ezt issza, hehe), édesítőszer van benne. 🙁 A DM-ben van ugyanez, cukor van benne. 🙂

Meg porckopás ellen ezt:
https://www.nu3.at/products/doppelherz-gelenk-kapseln-40-stueck-id-9332?variant=31144484733010&wt_ga6297652402=64075887770_341471399654&wt_gk6297652402=_64075887770_&wt_cc2=AdWords%7Cu%7C1756066932%7C64075887770%7C341471399654%7Cpla-314128208388%7Cc%7C%7C%7C9062726&gclid=CjwKCAjw8df2BRA3EiwAvfZWaCJJWE5ugTS2GdVNoE-mEzMCjL7huV00FygBy-AqwLuGRs7P_Br0qBoCV1sQAvD_BwE

Ez lágy/zselés? Csak az jön szóba nekem. 

A power gel különböző fajtáit futáskor:
https://www.powerbar.eu/

Ez mire jó?

meg tőlük vettem múltkor port, izotóniás italhoz.

És ez mire jó?

Látszik, hogy vérhólyag, vagy csak egy pukli a bőr alatt?

Volt már... Csak ki ne szúrd!

Basztikuli!

Na vízhlólyag után ki kapott vérhólyagot? crying

Én ma egész jól haladtam a tanulással, behoztam a tegnapi-tegnapelőtti lemaradást. Még másfél oldal van hátra ebből a tételből és jöhet a ppt/következő tétel! Alig várom, hogy én is újra úszni járhassak! 🙂

A hétvégi programom volt: 

36 km biciklizés

15 km futás

500 m úszás

Sajnos az úszás nem lesz egyszerű menet, mert ha vízben van a fejem, pánikolok kicsit. A szemem sem nagyon bírja. Így a jövő héten veszek úszószemüveget és ilyen műanyag vacakot is amivel tanulhatom a technikákat - és nem merülök el.

Nálunk az "erőltető" testmozgáskor a cápaporcpor/zöldkagylópor a menő. Még a munkakutyák is azt kapják. 😀