Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Kisfilmek lelkizős témában

Oldal 1 / 2Következő

A falcolás topikba írom.

Pityu! Ígértem visszajelzést a falcolásos videóddal kapcsolatban (ha kipróbáltam a javaslataidat). Szívesen leírom, bár nem igazán értem, h ez kinek és mi hasznára lesz...

Hova írjam? Ide a topikodba vagy a falcolásos topikba? 

Bocsánat, hogy nem vagyok túlzottan aktív az oldalon, és hogy nem szóltam hozzá a múltkori beszélgetéshez. Nem igazán vagyok most ott mentálisan ahol lenni kéne, ezért lassultam le egy kicsit, de nemsokára befejezem a videósorozatot a konfliktuskezelésről, és utána beszélek minden olyan témáról, amiről szerintetek érdemes lenne 🙂

Ez itt jelzés lehet Pityunak, hogy a kriminálpszichológia is érdekel bennünket...

Amikor Tasnádiról megállapították, h kevert szem.zavara van, mondtam is, hogy mibe kerülhetett ez neki, nekem bezzeg ingyen van.

"mentálisan full egészséges gyilkosok" – ez jóóó, nagyon jó

Bilkei...le sem írom mit gondolok róla.

csak Bilkeit ne kérdezzétek erről... az összes pszichopata állat, értem itt a mentálisan full egészséges gyilkosokat, megszakértette s lám, ez is border az is border..ajjajj

https://m.hvg.hu/itthon/20091214_nem_beszamithato_gyilkosok

Így-így.

Csak akkor nem büntethető, ha cselekmèny elkövetésének idején nem volt beszámítható állapotban. Ez gondolom nem úgy működik, h valaki beteg és akkor automatikusan felmentik. (Más kérdés, hogy van aki tovább kényszergyógykezelődik mintha börtönben ülnè le azt az időt)

Diagnosztizált, "szakértett" szem. zavaros... A többi csak úgy hülye 😀

Idézet tőle: Kleó

Úgy tudom, hogy az USA-ban betegség (DSM besorolás), nálunk nem, nincs BNO-kódja. Ezért kell dg.-t hazudjon az áter gyszerezéskor. Viszont ha gyszerrel kezelhető, akkor az betegség. 
Igazándiból az igazságszolgáltatásban van szerepe: büntethető–nem büntethető. Na most az a furcsa, h a büntethetőséget (nem a kényszer-gyógykezelést) kizárja, ezek szerint tehát betegség.

Ja, BNO-kódja van, csak arra nem írható fel gyszer...

Jól értettem? Aki személyiségzavaros, nem büntethető? Én azt hittem, a börtönök csak szem.zavarosakkal vannak tele...

Idézet tőle: Kleó

Izé, érzésem szerint már szétoffoljuk Pityu topicját (ezúton is bocs, Pityu), menjünk kocsmázni!

Gyere a Kocsmába!

Lenti cikkben is leírják, h nem az. Szval számomra erősen kérdéses, h miért írják betegségnek egyes cikkekben ill miért írják máshol, h nem az.

Izé, érzésem szerint már szétoffoljuk Pityu topicját (ezúton is bocs, Pityu), menjünk kocsmázni!

http://m.life.hu/intim/20101111-borderline-betegesen-ragaszkodsz-hozza.html

Igen, mert bár itt a személyiséggel van a gond, ha valaki indulatos v hullámzik, oda jól jöhet a gyszer. Hangstabhoz pedig kellhet egy kamu bipol diag.

 

Idézet tőle: Kiscsillag

https://m.webbeteg.hu/keresok/bno/14826

Jé, én meg ezt használom: https://www.hazipatika.com/keresok/bno

A személyiséget nem struktúrálja át a gyszer, talán ebből a megfontolásból nem engedik a BNO kódjára felírni a gyszert. Persze ez csak tipp.

Ha betegség is kialakul, annak tünete már kezelhető gyszerrel.

Kösz, közben rájöttem, hozzá is szerkesztettem a hsz.-hez.
Nekem pl. "nem volt elég" a Depakine-hoz a depr., szorongás; borderline hangulati hullámzásra adta, bipol diaggal, azzal, h "maga nem bipoláris". Na aztán kiderült, hogy mégis. Az is. (Mondjuk a Depakine egyikre sem hatott, kicsit sem...)

https://m.webbeteg.hu/keresok/bno/14826

Van BNO kód: F60.30 vagy F60.31  (érzelmileg labilis személyiségzavar)

Én úgy tudom, h ha nem rakódik rá vmi diagolható betegség, akkor nem nagyon van mit kezelni rajta gyszerrel. Pl ha valaki csak féltékeny, bizalmatlan, céltalan, nem tudja mit akar, dug fűvel-fával, felelőtlen stb. Erre mit lehet felírni??

Mit lehet felírni, ha valaki nárcisztikus és emiatt kapcsolati gondja van? 

Többnyire vmi kialakul a talaján és akkor máris van egyéb diag. Pl depresszió, szorongás, akut és átmeneti pszichotikus zavar stb.

Úgy tudom, hogy az USA-ban betegség (DSM besorolás), nálunk nem, nincs BNO-kódja. Ezért kell dg.-t hazudjon az áter gyszerezéskor. Viszont ha gyszerrel kezelhető, akkor az betegség. 
Igazándiból az igazságszolgáltatásban van szerepe: büntethető–nem büntethető. Na most az a furcsa, h a büntethetőséget (nem a kényszer-gyógykezelést) kizárja, ezek szerint tehát betegség.

Ja, BNO-kódja van, csak arra nem írható fel gyszer...

"DSM rendszerében a személyiségzavar a multiaxiális diagnosztika egy tengelye (II. tengely)" – e szerint viszont betegség... 

Persze az is lehet, h az téved, aki azt írja h nem betegség. Egy biztos, hol ezt írják, hol azt. Bár szerintem mindegy hogy minek hívjuk...

https://www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://semmelweis.hu/pszichiatria/files/2016/10/gytk_hun_szemelyisegzavarok_2015.pdf&ved=2ahUKEwjC-t-ZruXdAhVGKewKHVEUBG8QFjADegQICBAB&usg=AOvVaw2kJ8-5d38saIoO8cX0qusM

Ez egy SOTE-s anyag, itt is leírják, h nem betegség, hanem...kifejtik h mi.

 

Az is érdekes, hogy személyiségzavarra (annak BNO kódjára) nem lehet gyszert felírni. Ha az orvos gyszert szeretne adni, diagolnia kell mèg vmit (pl depresszió) és arra már fel tudja írni.

Passz. Csak azt tudom, hogy az első lógusom kioktatott, h a szem zavar nem betegség és definiálta a szem zavart. 

Miért nem számítanak a személyiségzavarok betegségnek? Eddig úgy tudtam, hogy ezek is a mentális betegségek közé tartoznak.

Igen, ez ellentmondásos.

Rengeteg cikkben szerepel az, hogy ez betegség.

Ugyanakkor, ugyanott: 
A borderline (határeseti) személyiségzavar ... Gyakran társul más pszichiátriai betegségekkel,

A személyiségzavarról készült kisfilmedt megnéztem. Abban az nem tetszett, hogy azt mondod, hogy ez betegség. Én is ezt mondtam, míg egy lógus kijavított. Nem betegség, hanem állapot. Talaján viszont könnyen alakul ki betegség. 

Ezekben a cikkekben is leírják, h nem betegség. 

https://m.webbeteg.hu/cikkek/psziches/2453/borderline-szemelyisegzavar

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/szemelyisegzavar/948

Idézet tőle: Pityu

Nagyon-nagyon örülök, hogy hasznos volt számodra a videó!! Ha esetleg kipróbálod a dolgokat, amiket mondtam a leszokásos videóban, akkor mindenképp írd meg, hogy beváltak-e neked ezek a tippek. Hú, tényleg boldoggá tesz, amikor ilyeneket írnak az emberek, hogy segített egy videó. 😀

Írok majd a tapasztalataimról. Az említettek közül néhánnyal eddig is próbálkoztam. 

Sokan írnak, hogy kit mi érdekelne, és én mindent szeretnék megcsinálni, de még nem tudom előre, hogy melyik videóra mikor kerül sor.

Most egy kicsit lazább témáról készítettem videót. Ennek 3 része lesz, utána jön a borderline személyiségzavar (mi is ez, kezelés, hogyan segítsünk stb), skizofrénia (ugyanez), milyen fajta terápiák vannak, milyen a jó terapeuta és hasonlók. De remélem tetszeni fog ez a videó is! Minden véleményt, visszajelzést szívesen fogadok.

Rendben, akkor ebben a témában is mindenképpen készítek majd videót!

Igen, hasznos lenne nagyon! Igaz, en hozzatartozo vagyok, de intezmenyes keretekben vajmi keveset mondtak a ferjem betegsegerol es, ami fontosabb, hogy hogyan kezeljem, pedig nagy szuksegem lenne ra, mert gyeden vagyok egy kisbabaval a ferjem pedig feleve probal egy pszichotikus zavarbol kilabalni. 

Egyébként igen, ilyenkor is ezen jár az eszem 😀

Nagyon-nagyon örülök, hogy hasznos volt számodra a videó!! Ha esetleg kipróbálod a dolgokat, amiket mondtam a leszokásos videóban, akkor mindenképp írd meg, hogy beváltak-e neked ezek a tippek. Hú, tényleg boldoggá tesz, amikor ilyeneket írnak az emberek, hogy segített egy videó. 😀

El is kezdtem utánanézni, hogy hogyan lehet az alkoholizmust kezelni, és hogy a hozzátartozók hogyan segíthetnek ezeknek az embereknek. Ebből videó lesz 😀

Most kezdtem el hallgatni/nézni a videóidat. 

Az önbántalmazásról és a leküzdéséről szóló videód NAGYON tetszett!

10 éve kezelnek, terápizálnak (vagyis kezeltek), de szakembertől még nem hallottam azt a szót, h ez függőség, pedig én annak érzem. Azt hittem egyedül vagyok ezzel. Szó szerint sóvárgást érzek.

Nagyon jó ötleteket adtál! 

Szakemberektől nem sok segítséget kaptam ehhez, nem tudom h más hogy van ezzel.

A verzió: semmit nem mondott

B verzió: keressek kevésbé káros önbántalmazási formát és jutalmazzam, ha sikerül megállni

C verzió: szedjek több nyugtatót. Ettől még jobban vagdostam a karomat, még kevésbé zavart a következménye (hegek)

A legtöbbre eddig a saját módszeremmel mentem, de ez sem biztos, h szuper jó megoldás.

Azt tapasztaltam, h a késztetésnek ellenállni is csak akkor érdemes, ha ezzel nem sodródok egy még nagyobb veszélybe. Nálam már az is játszik, h néha a kisebbik baj, ha falcolok.

 

Sztem alkeszoknak, narkósoknak, gyszert abúzálóknak való vmi hasznos anyag jól jönne itt. 

Te a kakasokkal kelsz? 

Hajnali 4-kor kérdezel minket kisfilmekről? smiley

Tervezek videókat csinálni, amikben egyszerűen csak bemutatok egy adott betegséget, elmondom, hogy mik a tünetei, stb. Szerintetek ez hasznos lenne?

Írtam!

Pityu!

Krisz írta, h moderátorként is jelen vagy az oldalon.  Légyszi kukkants be a moderátori topikba és írd le, hogy konkrétan miben segítesz (a filmeken kívül), mivel lehet hozzád fordulni. Olvasod a hsz-eket? Ha zűr van, moderálod?

Sajnos én úgy látom, hogy a betegek sincsenek mindig alapvető dolgokkal tisztában, illetve a fórumokon sokféle betegséggel, szemzavarral írkálnak. Az egyik beteg (pl pánikbeteg) nem igazán érti a másikat (pl skizofrént).

Pl: azt mondja x sorstárs, h ne haluzzak! mintha ez olyan volna, amit akaratlagosan lehetne szabályozni...pff

Ide hozzátartozók is érkeznek néha, kérdezik, h mit tegyenek, mit ne. 

Remélem, hogy egyszer majd itt is tudok valami újat mondani. 🙂

Az a baj, hogy sokszor nem nagyon szeretik ezekben a csoportokban, ha "magukat hirdetik" az emberek, meg "nyerészkedni" próbálnak a csoporton. Ezzel nem értek egyet, mert gondolom az ilyen csoportoknak a célja az, hogy minél több emberhez eljussanak a fontos információk a mentális problémákkal kapcsolatban, szóval inkább segíteniük kéne azoknak, akiknek szintén ez a céljuk... Na mindegy. Azért megpróbálom 😀 Legrosszabb esetben mérgesek lesznek rám.

Bélát majd szépen megkérem, hogy mutassa meg magát a közönségnek 😀

Előre is köszönöm, hogy megnézed 🙂 Igen, ez jó ötlet. Igazából a csatornám részben azoknak szólna, akiknek nincsenek mentális problémáik. Mert akinek van valami mentális betegsége, az tájékozódik magától is, nem közömbös és tudatlan a témával kapcsolatban. A hozzátartozók, átlagemberek viszont sokszor még segítő szándékkal is többet ártanak, mint segítenek.

Idézet tőle: Pityu

Értem, köszönöm a kritikát! 

Sajnos a környezetemben nagyon sok olyan ember van, aki igazából nem is tudja, hogy mi az a depresszió, a szomorúsággal azonosítják, vagy pedig olyanokat mondanak, hogy "miért lenne xy depressziós? Tök jó élete van", ezért gondoltam úgy, hogy először is fontos a legáltalánosabb dolgokat tisztába tenni, hogy egyáltalán elindulhassunk valahonnan. 

és valószínűleg jól gondoltad, mivel valóban elképesztő a tájékozatlanság, sokszor még maguk az érintettek körében is! azt fontos megjegyezni egyébként ha már kritika meg minden, hogy valószínűleg legkevésbé én vagyok a célközönséged. én azért néhányszor már végignyálaztam a komolyabb információforrásokat is, meg a jóval kevésbé komolyakat is. nem hiszem, hogy ilyen szempontból a magyar átlagot képviselném. sőt, szerintem azok akik például ezen az oldalon valamilyen rendszerességgel előfordulnak, úgy általában az átlagnál már valamivel több információval rendelkezek ezekről a dolgokról (ami nem egy nagy mutatvány, ugyebár).

én azt javasolnám neked, hogy kezdd el szépen posztolgatni a videóidat a különböző pszichés témákkal foglalkozó fészbúk csoportokban (ha még nem tetted, persze). van több ilyen is, pánik, depresszió, borderline, sőt ha már Kiscsillag nagyon helyesen felhozta, egyszer valami kifejezetten a hozzátartozóknak szóló csoportot is grundoltak. ezekben a csoportokban nap mint nap olvasni olyan bejegyzéseket, hogy "jajj, elmentem orvoshoz, azt írták a papíromra, hogy borderline, most meg fogok halni?!". jó, túlzok persze, de egyáltalán nem sokat. elképesztő a sötétség, tényleg. ezeken a helyeken hemzsegnek a "friss páciensek", akik maguk sem értik mi a "bajuk", és nem is magyarázza el nekik senki, az orvos vagy a terapeuta sem. sajnálatosan egyik sem egy túl konstruktív közeg, de szerintem ott sokan kifejezetten hasznát vennék ezeknek a videóknak. a "hogyan segítsünk" videód szerintem például nagy sikert aratna, és sokan küldenék el a párjuknak, családjuknak, barátaiknak. szóval cserkészd be a célközönséget, ez a lényeg! (és vesd be Bélát is, mindenképp!) 

Oldal 1 / 2Következő