Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Mellékhatások és megvonási tünetek

Jaj nagyon köszönöm, átolvasom!

Ezek nagyvonalakban megvannak nálam is, de egészen iskolás korom óta ,h üresnek érzem magam, vagy amitől anyám mindig idegbe jött, mikor megkérdezte, h min jár az agyam, h csendben ülök és nézek ki a fejemből, én meg válaszoltam h semmin! Teljesen üresnek érzem magam, minden értelemben. Mit beszélek hülyeségeket ilyen nincs, valamire csak gondolok.... tényleg semmire. Ilyen most is sokszor van h ülök és bambulok magam elé, főleg mikor egyedül vagyok itthon, mint akit kikapcsolnak 1 időre, aztán megyek tovább a dolgomra, mintha mi sem történt volna. Tudom, valószínűleg az ürességet esetleg nem így gondoltad, de nekem kb ezt jelenti így nagyvonalakban. Egyedül lenni viszont szeretek!

Jaj ez nagyon bonyolultan hangzik így , megkérdezhetem, h Neked mennyi idő után " derült ki " a diagnózisod? Mármint, amikor valaki végre megmondta, hogy nah ez és ez a helyzet.

Bipol:

https://www.bura.hu/forumok/bipolaris-zavar-35 - csevej

https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-dsm-iv-es-mas-szakirodalom-szerint/hangulati-zavarok/bipolaris-zavar - tájékoztató

 

Bordi:

https://www.bura.hu/forumok/borderline - csevej

https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-dsm-iv-es-mas-szakirodalom-szerint/hangulati-zavarok/bipolaris-zavar - tájékoztató 

Bordernél sok olyan megnyilvánulás (nem tudom, h mi a jó szó rá) lehet, amit nem lehet gyszerrel kezelni. Pl üresség, egyedülléttől félelem, féltékenység, sértődékenység. 

Ezért javasolják rá a terápiát. 

Csoportban a dialektikus viselkedésterápia javasolt rá, itt többek között érzelemszabályozást lehet tanulni. Az egyéni kötelező mellette, mert az egyéni problémákkal ott csak érintőlegesen foglalkoznak.

Egyéni terápiára is lehet menni, ha zavar, h sokan hallanak. Nekem amúgy is az egyéni vált be.

Bipolra jó esetben hat a gyszer, ilyenkor tünet sincs. Ha nem hat, bipol 2-nél depressziós, kevert és hipomán fázisok lehetnek, de kórház általában nem szükséges. Bipol 1-nél hipomán helyett mániás fázisok vannak, gyakran kórházi kezelés szükséges.

Bordernél ritka vagy talán nincs is olyan, hogy gyógyszerrel tünetmentes vki. De olyan rossz állapot sincs, mint egy mániás fázisban. 

Nekem a most szedett gyszerek mellett nem volt sem kevert, sem hipomán fázisom. Depresszió viszont igen. Depi lehet bordereknél is.

 

Igazából melyik a nehezen kezelhetőbb, a border vagy a bipol? mert olvasgattam már ezekről , de leírások alapján nem igazán sok az eltérés közöttük.

Utána olvasok mindennek, amiket válaszoltok, annyira köszönöm Nektek, hogy Veletek is meg tudok osztani gondolatokat és  hogy leírjátok mit gondoltok, tapasztaltok stb, nagyon sokat segít.

A Sertralint azért kaptam, hogy lehessen babát tervezni, a másik kettővel nem érte volna meg. Terápia nem lenne rossz, de én nem tudnék mások előtt úgy megnyílni szóban, hogy mindenki engem néz :/ nekem az stressz lenne és nem is menne semmilyen szinten sem. Doki nénivel is azért tudok bizalmasan beszélgetni, mert látom rajta,hogy tényleg érdekli, amit mondok és tényleg sokat segített eddig is nekem.

Ez olyan borderes hangulatingadozás. Szoktak rá adni hangstabit... De a kezelésében segíthet a terápia is.

Jó, h talált olyan gyszert, ami nálad beválik, ha nem is mindenre. 

Lehet abban reménykedik, h ezeket az éles hangulati váltásokat más gyszer jobban megfékezné. 

Ha szeretnéd ezt megtartani, jelezheted is neki. 

Lehet pszichoterápia is segítene.

A Tegretol nekem a pajzsmirigyemet szórakoztatta, meg nem is nagyon volt jó, visszagondolva ,hogy a Sertralin előtt azt szedtem a Rexetinnel együtt. Így látva, h a Sertralinnal kimondottan jobban vagyok, azokkal ugyanúgy vegetáltam mint a gyszerek szedése előtt. Jaj nálam a hangulat akár percek alatt is változik néha, a hirtelen iszonyú kirobbanó jókedvtől a totál sírógörcsbe forduló összeomlásig. Szörnyű.... egyik pillanatban tőlem szebb,jobb, tökéletesebb ember nem létezik, következő pillanatban meg pont az ellenkezője jön, h hogy szerethet engem bárki is, itt kéne hagyni mindent, telefont iratokat és menni bele a világba szó nélkül és majd lesz, ami lesz.... meg hátha feldobom a talpam gyorsan stb stb stb

Igazából én nem szívesen változtatnék a gyszeren mert most jobb és fogyni is tudok ,előző hízlalt, durván. 

Hangulatingadozásra személyiségzavarban fel szokták írni a hangstabot is, általában kisebb adagban, mint bipoloknak. Lehet csak súlyosabb tünetek esetén érdemes kipróbálni. 

Nekem Lamolep a legjobb gyógyszerem. A szedése óta nincs gondolatrohanásom, nem szétesett a beszédem, kevesebb a nyelvtani hibám, nincs akatíziaszerű érzésem.

Nekem napi/óránkénti ingadozásom sosem volt. Dühös állapot sem jellemző.

250 mg-nál voltak kiütések, ezek 150 mg-ra csökkentéstől elmúltak. Most 200 mg-ot szedek.

Akut antidepresszív hatása csak a Lamolepnek és a Lítiumnak van. 

Tegretollal is jó tapasztalatom van, de csak kis adagot bírtam szedni, csak csökkentette a kevert epizód tüneteit. 2-3 hétig szédültem tőle. 

Lamolepnek nem volt mellékhatása a pöttyöket leszámítva. 

Az én volt dokim arra esküdött, hogy aki valójában nem bipol, annak kifejezetten árt a hangulatstabilizáló.
Volt szerencsém lítiumhoz és lamotriginhez is, az előbbit nem tudtam egy idő után lenyelni szó szerint, és nem is csinált nagyon semmit, akkor lefújtuk, az utóbbira allergiás lettem, de csak 8 hét után, az viszont durva angioödéma volt. És a Lamitrin még hányingert is okozott, amikor az egyáltalán nem volt rám jellemző korábban, nem voltam egy ilyen típus egyáltalán, szóval nagyon nyilvánvaló volt a mellékhatás.
(Jó, mondjuk Cymbaltától is volt gyomorbajom, ami nem hang.stabi.)
Ja, és a Depakine chrono meg hasmenést csinált, holott alapban ellenkező ritmusú emésztésem van.
Szóval lehet ebben is valami.

Lehet, h hangulatstabilizáló segítene. 

Igen kell várnom :/ a bipolt Ő elvetette, hogy szerinte nem ez a gond nálam. de majd kiderül hogy a teszt alapján mi van velem

Erre akkor sokat kell várni. 🙁 

Kényszer + személyiségzavar vagy bipoláris zavar ugrik be ezekről a tünetekről.

Rendben. A teszt csak augusztus elején lesz, nem tudom mikor fogják kiértékelni, nem voltam még ilyenen sosem.

Majd írd meg nekünk, h milyen diagot adott.

Ingerlékenység, ok nélküli dühkitörések, álmatlanság, rémálmok ( üldöznek / meg akarnak ölni ) , kedvtelenség, állandóan ellenőrzök mindent, ajtót, csapokat , persze van amikor fél órán keresztül is ott állok pl a tűzhely előtt és számolgatom a gombjait, hogy elzárva elzárva elzárva..... direkt olyan tűzhelyet vettem ,amin rejtett gombok vannak, hogy mikor nincs használatban, akkor belesüllyednek a lapba elől, amikor használom akkor viszont elől vannak . Rettegek a víztől, ha valaki erőteljesebb hangon rám szól, elmenekülök és meg is szakítom vele a kapcsolatot ezután, feleslegesen idegesítem magam egy csomó felesleges dolgon. cikkáznak a gondolataim állandóan oda-vissza, egyik témáról ugrok a másikra. Ha valamivel le is kötöm magam, az általában nem tart sokáig, olyan percekben mérhetően értem ezt most.... meg ehhez hasonlók . rosszak a családi kapcsolataim ,de az már egészen kiskorom óta. Na meg még tudnék regényt írni ,de ezek jutottak eszembe hirtelen elsőre a kérdésedre

Milyen tüneteid vannak? 

 

Szia, jah hát antidepim az van most, eddig ez a legjobb nekem.

Szia, ennek utána nézek, hogy mit takar ez a teszt. 1 órát mondott, hogy kb annyi idő lesz .

Nem tudom , ha a kávé elég stimuláns, napi 5- 6 kávét simán megiszok és nem pörget fel, energiaitalt évek óta nem iszok már.

Stimuláns szót használta, de nem mentünk bele jobban ,mert elsőnek tesztet szeretne csinálni, hogy lássuk mi a legnagyobb gond.

Jelenleg még nincs konkrét diagnózisom sajnos

Szia, nem tudom! Egyelőre csak annyit mondott , hogy lehetne stimulánst is szednem a Sertralin elhagyása után :/ nem fejtette ki bővebben, mert még nem aktuális csak egy javaslat a részéről

A lítiumos nézeteltérésbe nem folyok bele, mert nincs vele tapasztalatom és nem sokat olvastam róla. 

Lamolepnek neked milyen mellékhatása volt?

Egyedi... Igen, kell hajlam a mh.-kra. Hát volt még szar gyszerem 40 év alatt, de ennyire...

Egyelőre nem döglöttem bele (és nem is szándékozom) (ebben a linkelt cikkben nagyon alaposan körbejárják a vese témát és tippeket adnak, hogy hogyan és mire figyeljünk). Én nem leszek tőle depis. Az elhülyülésem pedig szerencsére lelassult. 

Nem tudom, mire gondosz, milyen elsőt haladunk túl? Nekem az első a lítium volt, abbahagytam, a második a valproát volt, abbahagytam, megint lítium, megint valproát, stb. Tavaly ősszel pedig lamolep, ami a legeslegeslegborzasztóbb mellékhatást hozta eddig. 

Ja csak beledöglesz a vesebajba, hülyülsz tőle és depis leszel. Amúgy is: az elsőt mindenben túlhaladjuk...

Esetleg a városi legendák bűvköréből térjünk át a realitás talajára.

Javaslom támasszuk alá a mondanivalónkat, ahogy azt 20 éves koromban Amerikában egy oktatóm erőteljesen javasolta.

https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/management-of-the-renal-adverse-effects-of-lithium/CA07B7B2E4D06F13D3D653FCBB2D72DB

"Lithium has been used in psychiatry for the past six decades. It is a first-line treatment for bipolar disorder and an established augmenting agent for depression. However, in spite of growing evidence of its efficacy and anti-suicidal effect,"

"A lítiumot az elmúlt hat évtizedben használták a pszichiátriában. A bipoláris zavar első vonalbeli kezelése és a depresszió bevett augmentálószere. Annak ellenére azonban, hogy egyre több bizonyíték van a hatékonyságára és öngyilkosság-ellenes hatására,"

(kiemelés tőlem)

Idézet tőle: Coryn

Sziasztok, 

Egy kicsit régen voltam már. Legutóbb a doki nénivel való beszélgetés során felmerült 1 teljes pszichológiai teszt lehetősége,amit felajánlott, hogy jobban a mélyére lássunk a gondoknak és tudjunk egy biztos diagnózist felállítani. Kb 1 órás lesz, kicsit aggódom, hogy milyen lesz.... inkább a kérdésektől, hogy miket fognak kérdezni majd... gondolom rossz válasz nincs .... a másik, hogy ennek függvényében javasolt egy lehetséges gyógyszer cserét is, amit majd a teszt kiértékelése után mond meg,hogy szükséges e. Ő jelenleg úgy látja, hogy a Sertralin elhagyható lenne ( jelenleg csak ezt szedem ), illetve hogy ezt lecserélné stimulánsokra. Van valakinek tapasztalata, hogy azok milyenek? Kinek vált be? Köszönöm 

Ha antidepire gondolt:

A sertralin is antidepi. Szerotoninra hat.

Nem mindenkinek ugyanaz válik be. Értem ez alatt, h hatásos és nincs zavaró mellékhatása. Vannak noradrenilinra is és dopaminra ható szerek. Van akinek ezek hatnak jobban, másnak ezek nem.

Mellékhatás jó esetben nincs, vagy csak minimális és pár nap, max 2 héten belül elmúlik.

Sajnos olyanok is vannak, akiknek egyik sem hat vagy minimális hatása van, vagy csak depire hat vagy csak szorongásra.

Nekem egyikre sem igazán hatnak, illetve jobb esetben minimális hatása van. Pl kevésbé mélyül el  depresszió, fizikailag kicsit kevésbé vagyok enervált, meglassult, de a hangulatom nem jobb, leginkább csak feküdnék stb.

Sztem pszichoterápiával érdemes először próbálkozni, ha nem túl súlyos a betegséged. Ez sem mindenkinek segít.

Ha szorongásod van, akkor relaxáció (autogén tréning), meditáció (mindfulness), jóga, sport is segíthet. 

A depakine (convulex ua.) csak és csupán mh.-t okozott. a Tegretolra allergiás voltam, nem kicsit, Lamolepnél féltek a keresztallergiától, aztán a Liticarbra tiltakoztam a macerái miatt főleg, akkor még. Akkor mondta a Balassa-klinikán a doki: akkor mit adjak magának? Mondom, ciánkálit. Erre mondta: na ezért kell a lítium!

Dehogyis! Nekem is csak már "kínjukban" adták... Régi vacak.

FASZT. A mai napig ezt adják ELSŐSORBAN. Ennyire elavult... 

"A lítium a legrégebb óta alkalmazott és leghatékonyabbnak számító hangulatkiegyenlítő (hangulatstabilizáló -- fázisprofilaktikum)." (Bura)

Régi szar!

Ma még nem haraptam rá a nyelvemre, szóval lehet, hogy tényleg megy ki a kvetiapin.

Nevetséges. Beperelném. Mindig mindenki elmondta nekem, hogy rendszeresen ellenőrizni kell a pajzsmirigy működést és a veseműködést. De ha bárhol olvasol a lítiumról, mindenhol azt írják, hogy korszerű és jó szer. 

Idézet tőle: interfunk100

... 

Ja és Kleó a Fehérvári Áternő határozottan tagadta hogy a Litium pajzsmirigybetegséget okoz xD ezek szerint még hazudott is 15 ezerért.. szuper. 

Amikor kiderült ez a nyavalya, azt mondta a dokim, hogy erre van gyógyszer, de a veseelégtelenségre! (mert azt is okozhat) nincs, és azonnal elküldött nefrológushoz, egy nagyon alapos, még nekem is "bácsi" volt, és mondta, hogy az égvilágon semmi baja a vesémnek. De a liticarbot leállítottuk...

Idézet tőle: Kleó

Na, utánanézegettem: tágabb értelemben az antidepik is stimulánsok. Vmi energetizáló hatásút adna valszeg.

Sőt, elvileg a Reagila AP is az, a nevében benne van, hogy mit kellene csinálnia.

Idézet tőle: interfunk100

23. napja nem szedek antipszichotikumot, se semmit.. Liticarbot próbáltam, de csak kedvetlen voltam és non-stop fájt a hasam meg fel voltam fújódva. Nekem az aripiprazole elvonások kb 2 hét után jelentkeztek.. jelenleg össze-vissza sajog a fejem.. néha olyan volt mintha savat öntöttek volna az agyamba.. főleg utazáskor meg zsúfolt helyen jelentkezik.  Van egy olyan sejtésem hogy inkább agykárosodásom van az AP-től mint hogy valós mentális betegségem lenne mert ezek a tünetek nem nagyon sorolhatóak be sehova... Mindenesetre ha végleg sikerül letennem az AP-t többet a pszichiátria közelébe sem megyek.. Rosszabbul jöttem ki a "kezelésből" mintha soha nem is kezeltek volna. 

Nekem egyszer volt olyan, hogy jelen volt egy AP még, már nem tudom mi, de vagy quetiapine vagy olanzapine, és emellé kaptam meg újnak az Arisspát, miközben az előzőt meg le kellett volna építeni. Na, akkor totál hülye lettem tőle, hagytam is a francba, pedig lehet, hogy ha "tiszta" agyra kapom, akkor még be is válik. Ezt már nem tudom meg.
Amikor még fizikailag jobb állapotban voltam és a seroqueles tortúra volt, akkor élesebben éreztem, hogy ami van, az mellékhatás, és ezek főleg neurológiaiak voltak (mozgáskoordináció, homályos látás). Tulajdonképpen a székrekedés is lehet neurológiai, mert a vastagbél érző idegei, hogy ott b.tatja a széklet és ki kéne már tolni, azok is elrenyhülnek, nem indul be a riadó. Szóval az emésztési probléma is lehet idegi eredetű, evvel azt akartam írni.
Sajnálom, hogy ennyire csalódtál a gyógyszerekben, nem vagy egyedül...
Nekem a többéves Seroquel leszokás után (nem rögtön) jelentkezett olyan, hogy meg akartam ölni a szüleimet egy vita után, úgy gondolatban. Nem tudom, ha nincs ott a férjem, akkor mi lett volna.
Egyébként bogarakat sem szoktam eltaposni alapban.
Az AP-k azért is "jók" mert a személyiséget, a jellemet is kiválóan tudják módosítani. Többször vettem észre bizonyos gondolati mintáimról, érzelmi folyamataimról, reakcióimról, hogy "na, ez nem én vagyok".
Ja, egyébként így, hogy már kábé hatodszor szedtem a kvetiapint és még közben volt más AP is, rá kellett jönnöm, hogy ezeknek a mellékhatása szinte AKÁRMI lehet, akár az is, hogy savat öntöttek az agyadba.
A régi áterem farmakológus is volt, és volt olyan mellékhatás, amit neki a gyógyszerészeti intézetben kellett megkérdeznie, hogy az lehet-e, és akkor jött a válasz, hogy igen 🙁
Fel vannak sorolva a drugs.com-on olyan kategóriában egész elképesztő dolgok, amiknek a gyakorisága nem ismert, de lehetséges, mert valaki olyan, mint pl. én, jelentette. Szóval fogd rá a nyuszira 🙁

Na, utánanézegettem: tágabb értelemben az antidepik is stimulánsok. Vmi energetizáló hatásút adna valszeg.

Szia!
Az valószínű az MMPI teszt lesz, nem vészes, ha az. Sok-sok elég fura kijelentés, amire igennel, nemmel vagy ritkán nem tudommal lehet reagálni és sok mondat ismétlődik. Azt méri fel, hogy melyik pszichés terület érintett nálad, ezt egészséges embereknek is csinálják munkahelyi interjúkon pl.
Persze neked nem biztos, hogy ez lesz, csak tippelek, mert ez ilyen hosszú, 566 kijelenetés.
Stimuláns?
Én csak hangulatstíbilizálóról tudonék írni, ilyesmiről még nem is hallottam, csak amit a többiek is emlegettek, koffein vagy esetleg valami neurológiai gyógyszer.

Stimulánst csak ADHD-ra (hiperaktivitás figyelemzavarral) és narkolepsziára adnak.

Semmilyen más pszichés betegségre nem adható.

Legális stimuláns: kávé, energiaital.

Illegális: amfetamin

Pontosan ezt a szót mondta? Nem lehet, h élénkétő, energetizáló gyszert szeretne adni? 

Van egy stimuloton nevű gyógyszer, szertralin a hatóanyaga. Ez nem stimuláns. SSRI típusú antidepi.

Szia!

Mármint milyen stimulánsokra?

Sziasztok, 

Egy kicsit régen voltam már. Legutóbb a doki nénivel való beszélgetés során felmerült 1 teljes pszichológiai teszt lehetősége,amit felajánlott, hogy jobban a mélyére lássunk a gondoknak és tudjunk egy biztos diagnózist felállítani. Kb 1 órás lesz, kicsit aggódom, hogy milyen lesz.... inkább a kérdésektől, hogy miket fognak kérdezni majd... gondolom rossz válasz nincs .... a másik, hogy ennek függvényében javasolt egy lehetséges gyógyszer cserét is, amit majd a teszt kiértékelése után mond meg,hogy szükséges e. Ő jelenleg úgy látja, hogy a Sertralin elhagyható lenne ( jelenleg csak ezt szedem ), illetve hogy ezt lecserélné stimulánsokra. Van valakinek tapasztalata, hogy azok milyenek? Kinek vált be? Köszönöm 

2 hete voltam magánpszichiáternél Székesfehérváron, 1 alkalmat tudtam fizetni pontosabban Anyámék. Kiírt 3 gyógyszert: Liticarb 500mg - Ypsila 40mg+ Akineton ha kellene meg sok szerencsét kívánt.. Mondjuk igaz pont ezekért a gyógyszerekért mentem gondolván akkor hogy az Ypsila hátha végre jó lesz,de csak beraktam a szekrénybe a többi közé olyan "jó ha van azért" alapon. Már ígyis annyi gyógyszer van itthon hogy egy kisebb kórházi osztályt 2 hétig is el tudnék vele látni.  Egyik szarbb mint a másik.. Kapcsolatban amúgyis szakító ok ha nem áll fel a farkam a mellékhatásoktól.. Inkább vegetálok így ahogy vagyok.. Egy dolgot megjegyeztem.. Pszichiátertől én segítséget nem kérek többet.. 

Ja és Kleó a Fehérvári Áternő határozottan tagadta hogy a Litium pajzsmirigybetegséget okoz xD ezek szerint még hazudott is 15 ezerért.. szuper. 

Idézet tőle: Kleó

Nem, ebből soha "nem jön ki". Gyógyszerrel be van állítva...

🙁

Nem, ebből soha "nem jön ki". Gyógyszerrel be van állítva...

Idézet tőle: Kleó

Én is kedvetlen voltam a lítiumtól, sőt inkább depis. Meg észrevehetően butított... A pajzsmirigyről már ne is beszéljünk. Roxy esküszik rá...

Elhagyása után rendbejött a pajzsmirigyed?

Akkor nem vagy sem skizo, sem bipol. 

Voltál már magán áternél?

A bipol diagnózis még jobban megállja a helyét.. mert igen volt már mániás állapotom, de azt szerintem csak az AP elhagyás okozta elmezavar miatt lehetett.. + elég erősen piáltam is akkoriban. De akkor is olyan boldogtalan(diszfórikus) mániám volt.. én magam is a gyógyszerre szavaztam mert utáltam azt az állapotot.  Jelenleg inkább deprimáltabb vagyok, de olyan furán mert kapar az agyam meg néha szurkál is.. Én szerintem ez inkább idegkárosodás amit szerintem AD, AP okozhat.. Aztán lehet nincs igazam.. de olyan nem természetes ez az egész.. azaz magamtól biztos nem így lennék. Erősen gondolkodom elmenjek-e egyáltalán pénteken a rendelésre... Jobban bizom a spontán javulásban mint hogy még keményebb gyógyszereket javasoljanak.