Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Szakmai könyvek

https://www.libri.hu/konyv/marco_rauland.az-erzelmek-kemiaja.html

(Ez is Debut-tól.)

Köszi. 🙂

Dr. Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy, és a Változó agy.

(Debut ajánlásait is idemásoltam.)

https://salguman-dbbd7.firebaseapp.com/11/Az-agy-%C3%A9rzelmi-%C3%A9lete.pdf

Debut és Kleó!

Itt is megoszthatnátok a gyszer topikban említett könyveket. 

Sématerápia

http://animula.hu/konyv/sematerapia-javitott-kiadas

Azt hallottam hogy a személyiségzavarok kezelésére talán leginkább a sématerápia való, erről szól ez a könyv, érthetően. Nem is tudom van-e más kifejezetten ebben a témában. Elmélet is meg konkrét esetpéldákon keresztül magyarázatok, rávilágítások, amelyekből mi is megérthetünk a saját múltunkra vonatkoztatva miért-eket.

Kognitív viselkedésterápia

http://animula.hu/konyv/kognitiv-viselkedesterapia

Ez egy vaskos darab, nagy alapmű lehet a szakemberek és a tanulnivágyók körében.

Ebben pszichés problémánként van leírva a kognitív viselkedésterápia, vagyis arról lehet képet kapni sorstársként hogy mi is egy ilyen és hogyan is zajlik nagyjából, ha valaki adott problémával terápiára adja a fejét mint páciens. Meg egyfajta 'minden egy helyen az adott témában'-lexikon is. Persze szakszavak ebben is vannak, de a személyiségzavarok sématerápiája is kapott egy jó fejezetet. Itt már nincs szűkszavúra méretezve kb semmi. Konkrét módszerek is bemutatásra kerülnek példával is, amit egy terápia során alkalmaznak majd a szakemberek. Ugyanakkor magunkon egyedül is alkalmazható technika itt sem rémlik, bár én részletesen csak egy fejezetet olvastam át, meg a többiből a számomra lényegesebbeket még nagyjából. Szóval esélyes hogy sok esetben kell az iránymutatás ennél a módszernél, meg a közös munka, mert azért nagyon összetett is tud lenni, de hátha segítenek az ebben foglaltak is.

A szorongásos zavarok és fóbiák kognitív szemlélete

http://animula.hu/konyv/a-szorongasos-zavarok-es-fobiak-kognitiv-szemlelete

A címében benne van hogy miről szól, a szerzők a link-en láthatóak, itt van is róla egy rövidke leírás. Nekem ez segített talán a legtöbbet a konkrét alkalmazások terén. Nem csak szakemberek számára érthető szerintem. Két részre osztható, az első fele elmélet (ebben a generalizált szorongás, a pánik, az agórafóbia is helyet kap), a másodikban viszont jól alkalmazható szorongásoldó technikákat találtam, ami lényegében tényleg bárhol bevethető, nem kell hozzá lefeküdni nyugodt helyen vagy ilyesmi, magunkra is alkalmazhatjuk. Mindegyik egyfajta szemlélet, felfogás, gondolati rálátás, tehát csak belegondolás szükséges, egyfajta felismerés. Csak persze ki kell hámozni a szövegből, mert van azért emellett más is. Annak idején tudom azt gondoltam amikor olvastam, hogy na persze, az ilyen gondoljunk erre vagy arra dolgok nekem nem fognak segíteni. Aztán egyszer egy szorongásos helyzetemben úgy voltam vele nagy mérgesen, hogy na most megpróbálom hogy mondhassam hogy na ugye, én megmondtam hogy nem fog működni.. nagyon megdöbbentem mert mégis bejött, észrevehetően enyhítette az aktuális szorongásom és máskor is, sokáig ezekkel tudtam kikerülni legjobban az ördögi körből és jóval könnyebb lett a hétköznapi élet. Emlékszem annál az első esetnél rámjött a nevetés, mert alig akartam elhinni, felszabadító volt hogy van végre az eszköztáramban valami, ami tényleg segíthet másodpercek alatt bárhol és ez már jó eséllyel évek óta ott pihent egy könyvesbolt polcán, csak nem tudtam hol is keressem. Az is egy nagy tanulság volt ekkor, hogy amiben első ránézésre nem hinnénk az is működhet, szóval nem érdemes elhamarkodottan ítélni. Az én példányomnak ki van dekorálva a második fele, mert aláhúzogattam színessel is a számomra lényeget, mint valami tankönyvben.

A tartalomjegyzék is sokat mondhat. Ha ez nem sért szerzői jogokat és scannelt formában meg lehetne osztani az oldalon, az is segíthetne dönteni egy könyvről. Viszont a legjobb ha belelapoz az ember.

Mindenesetre a link főoldalát, a kiadó honlapját is ajánlom bárkinek aki pszichológiai témájú könyveket keres, mert náluk szerintem van minden ami számít. Egyszer vásároltam ott több mindent, nagyon jó tapasztalat volt, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

A depresszió kognitív terápiája

http://animula.hu/konyv/a-depresszio-kognitiv-terapiaja

Ez a kognitív sorozat egy másik példánya. Ennél az rémlik hogy kevésbé voltak egyedül alkalmazhatóak a technikák, itt mintha már inkább páros gyakorlatként jött volna elő, amit egy terapeutával lehetne jobban elvégezni. Viszont egy jó gondolatra felfigyeltem, aminek kb valami olyasmi volt a lényege, hogy ha valakinél nem lehet az egész depresszió gyökerét beazonosítani és nem is segítenek a depressziónál alkalmazott módszerek, az lehet azért van mert az illetőnek személyiségzavara van és afelől kellene megközelíteni inkább a kérdést.

A személyiségzavarok kognitív terápiája

http://animula.hu/konyv/a-szemelyisegzavarok-kognitiv-terapiaja

Ilyen is van, ebben sokféle személyiségzavarról szó esik, de viszonylag röviden.

Inkább azt éreztem hogy egy betekintést ad, illetve ötleteket, ami mondjuk egy terapeutának többet mondhat, de konkrétabb részletesen kibontott leírást ill. magunkon alkalmazható technikát mintha nem igazán találtam volna ebben.

Atkinson: Pszichológia, Smith&Mackie - személyiség- és szociálpszichológia

Halihó!

Szeretnék pszihológiát tanulni magánszorgalomból. Szinte semmilyen előzetes tudásom nincs a tudomány ággal kapcsolatban.  

Főleg tankönyvekre és frisseb ismeretanyagokra lennék kiváncsi, a pszihológiatörténettel és régebbi tanulmányokkal csak annyira szeretnék foglalkozni amennyire feltétlenül muszály (1-2 könyv erejéig). Sejtbiológia neurobiológia művek is érdekelnének, amennyiben szükséges. Egy hozzáértő iránymutatás sokat segítene.Mely könyvekkel érdemes kezdenem, ha fokozatosan haladva átfogó(elméleti, alkalmazott) ismeretet szeretnék szerezni? Ha van topic vagy cikk ahol le van írva ilyesmi én nem találtam, de egy linket is szívesen veszek . Köszönöm. wink

Paulo Coelho: Veronika ​meg akar halni
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2009. ISBN: 9789639615830, 224 oldal

Vas József Pál: Egy elmeorvos tévelygései (Gondolatok a pszichoterápiáról)
Pro Die Kiadó, Budapest, 2005. ISBN: 963-219-133-1, 511 oldal

Kevin Jackson: Sötét ​nappalok, fényes éjszakák (Egy mániás depressziós vallomásai)
M-érték Kiadó, Budapest, 2004. ISBN: 9639519596, 220 oldal

Havas Henrik: Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztálya
Alexandra Kiadó, Pécs, 2003. ISBN: 9633685133, 316 oldal

Kay Redfield Jamison: A nyughatatlan lélek (Egy mániás depressziós pszichológus visszaemlékezései)
Park Könyvkiadó, Budapest, 2005. ISBN 963 530 059X, 210 oldal

Javítottam, valami félremehetett, most jónak tűnik.

Viccelni a vicc topic-ban szándékozom.

Érdekes, most nekem sem jó, de ha újra a főoldalról behozom a könyvek linkjét, akkor ugyanaz az url jön ki. Próbálom kitalálni mi lehet, addig a főoldalról (http://www.animula.hu/) a bal oldalsó menüben a kognitív viselkedésterápia rész alatt lehet megnézni ezeket a könyveket, a címükkel kezdtem a hozzászólásokat, úgy beazonosíthatóak.

Carvin, ez valami vicc?!
Mindegyik warningos forráskoddal rendelkező weblap!