Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Semmelweis Egyetem - Virtuális Valóság alapú tréning

Na látod. Nem hiszem, de a zagyadban vele egyelőre talán igen.

A lítiummal írni is lehet?

Ha te töltöd ki a lítiummal, tuti nem lesz túl jó!

Reménytelenül elvesztettem a fonalat {lítium}. Robi nem szed lítiumot. A tesztet nem én írtam. Miről van szó?

Mert hülyít annyira, h "jó" legyen a teszted. 😀

Biztos... De most miért is? Megint rosszat mondtam?

Neked segít a lítium! 😀 😀 😀

Idézet tőle: Robo-san

Á, nem vettek be a programba, mert túl sok pontot értem el, ilyen arcfelismerős teszt volt. Szóval, aki be akar kerülni, rontson el minél többet. Csaxólok.

Basszus. 🙁

Sőt, attól tartok, h az IQ-d is...

😀

Túl magos az EQ-d ehhez.

Á, nem vettek be a programba, mert túl sok pontot értem el, ilyen arcfelismerős teszt volt. Szóval, aki be akar kerülni, rontson el minél többet. Csaxólok.

De jó!! Szerintem jó lesz!!

Először hülyeségnek gondoltam, de aztán kitöltöttem. Remélem, én leszek az első. 🙂

Bizony, az agorafóbiát is gyógyítják így. Csak én soha nem éreztem az erőt magamban, hogy elmenjek erre. Plusz marha drága. 

Menjetek, a VR nagyon jó, fóbiákat is lehet vele kezelni. Nekem is van egy csomó VR játékom.

Köszi!!

Hú, ez nagyon jó lehet!

Roxy: kattints rá! 😉

A képet nem lehetne nagyban megnézni? Mármint a plakátot vagy mit. Köszi!

Hajrá lányok! Hajrá fiúk!

A Búra Alapítvány a következő lehetőséget kapta:

 

 

Kedves BURA Alapítvány! 

 

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának alkalmazottjaként és Ph.D. hallgatóként szeretném a segítségüket kérni. 

Pár évvel ezelőtt a Klinika Virtuális Valóság Laboratóriumával kifejlesztettünk egy Virtuális Valóság alapú tréninget, mellyel szkizofrén betegek körében szeretnénk a funkcionális deficitekkel szakirodalmi adatok alapján szoros együttjárást mutató mentalizációs deficit korrekcióját elősegíteni. A módszer hatásvizsgálata másfél éve folyamatban van, azonban a járvány sajnos jelentősen visszavezette a betegbevonás ütemét. Ettől függetlenül a kutatást a helyzethez alkalmazkodva óvintézkedésekkel védett személyes formában igyekszünk tovább folytatni. 

 

A tréning során a betegek virtuális valóság környezetben egy a terapeuta által irányított virtuális személlyel gyakorolhatják meghatározott társas helyzetek kezelését. A szimulációkat úgy alakítottuk ki, hogy lehetőség szerint természetes beszélgetés benyomását keltsék, egyben tartalmazzanak olyan nyelvi fordulatokat (irónia, metafora, humor, kétértelmű, félreérthető kifejezések), melyek segítségével felszínre hozható a mentalizációs deficit. A tapasztalt élmények kognitív és viselkedésterápiás szempontú elemzésében a beteget mindvégig egy terapeuta támogatja és lehetőséget biztosít arra, hogy újabb szimulációk alkalmával a közösen kidolgozott alternatív reakciómódokat kipróbálhassa. Így a beteg valós életbeli következmények nélkül gyakorolhat, mielőtt az újonnan elsajátított ismereteket a mindennapi élethelyzetekbe átültetné. 

 

A biztonsági előírások fokozott betartása érdekében elkészítettük a megelőző szűrő teszt online kitölthető változatát is. Minden teszt kitöltőjének visszajelzést küldünk a teszteredménnyel kapcsolatban, függetlenül attól, hogy a teszteredmény alapján a vizsgálatba be tudjuk-e vonni vagy nem. 

 

A bevont betegek ezt követően egy 2-3 órás (megszakítható) átfogó pszichológiai vizsgálaton esnek át, majd heti egy alkalommal egy órában biztosítjuk a fentebb röviden ismertetett virtuális valóság alapú tréninget az újabb állapotfelmérés előtt. Mind az állapotfelmérés, mind a tréning, a covid ellátástól elkülönített területen zajlik. 

 

A vizsgálatba olyan szkizofrén páciensek jelentkezését várjuk:

-       akik elmúltak 18 évesek

-       gyógyszeres kezelésben részesülnek, ahol az adagolás a vizsgálatot megelőző három hónapban nem változott

-    a kognitív teljesítményt befolyásoló, a szkizofréniától eltérő kórállapot nem ismert, illetve klinikai tünetekkel járó stroke, központi idegrendszeri trauma az elmúlt 6 hónap anamnézisében nem szerepel

-       alkohol és kábítószer-abúzus vagy függőség (DSM-5 szerint) az elmúlt két évben anamnézisében nem szerepel.

-       nem áll fenn antiszociális vagy distanciálatlan magatartás

-       osztályos ellátást vagy gyógyszermódosítást szükségessé tevő pszichotikus állapot nem áll fenn.

-       epilepszia kizárható, vagy arra utaló adat az anamnézisben nem szerepel

  

 

Ezúton szeretném megkérni Önöket, hogy ha lehetőségeik engedik az önökhöz segítségért fordulókat tájékoztassák erről az érdekes lehetőségről. Az eddigi eredményeink nagyon bíztatóak, a betegek általában szeretik a tréninget, azonban a beválasztási kritériumok nagyon szigorúak, így a nagy érdeklődés ellenére csak kevesen tudnak bekerülni. Ahhoz, hogy minél hamarabb elérhetővé váljon a tréning más, nem csak a kutatásban részt vevő betegek számára, fontos, hogy a kutatás folytatódjon, ezért tartjuk nagyon értékesnek az Önök segítségét is. Mellékelve elküldöm a kutatás szórólapját is. 

 

 

Jelentkezni a szűrőkérdőív kitöltésével online, vagy munkaidőben a +30 30 360 9164-es telefonszámon lehet. 

Az online kérdőív az alábbi linken keresztül érhető el. Valamennyi kitöltőnek visszajelzést küldünk a teszteredményekről, függetlenül attól, hogy bekerültek-e annak alapján a kutatásba, vagy nem.

 

https://forms.gle/Wo5PSn4w6QwsWNRc9

 

 

Köszönettel és üdvözlettel, 

Vass Edit

egyetemi tanársegéd, 

klinikai szakpszichológus