Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris zavar 3.5

Sok dologban nem.. inkább az arra kapott gyógyszer.. de ha nem kapom, akkor meg ki tudja mi lett volna.. Igyekszem stabil maradni, és már tudom hogy az érmének 2 oldala van. 

Nektek mennyire változtatta meg a személyiségetek a mánia?

Eszter és a Bipol Depi egy életen át:

 

 

Azt mondja, h azzal a diaggal jogosult AP-t felírni, aminél pszichotikus tünet is van depinél vagy mániánál. 

A többire csak hangstab vagy AD lehet.

Nekem tuti, h csak bipol 2 és nem 1. 

F3110 és F2520 az utolsó kettő. 

Az F2520 az szkizoaffektív zavar - kevert tünetekkel.

Nekem F3160 és F3140 szokott lenni. 

Azt a hipomániásat sosem írta. Igaz, én többnyire depressziós vagy kevert vagyok.

Idézet tőle: Kleó

Nekem F 3120-at szokik írni, mindig (mert lusta átírni a receptet). 😀 De szövegesen leírja közben, h pl. "kevert fázis".

Nem. F3180. 

  • Egyéb bipoláris affektív zavar

Na képzeld, lényegileg az ángolt is megértettem! Írva sokkal könnyebb.

Idézet tőle: Kleó

"A bipoláris zavar (bipolar disorder (BD)) – úgy is ismert, mint mániás depresszió (manic depression (MD)) – pszichiátriai kórkép, utalva a mánia (vagy hipománia, vagy kevert fázis) és a klinikai depresszió (depressziós, vagy egykedvű/levert hangulat) váltakozásaira, egy hosszabb időtartamon keresztül." – Wiki szerint a hypo egy fázis. Kb.: a bipol 2 nem lép túl a hypo spektrumon. De ugyanúgy MD.

Jóóól megverném, aki ezt írta a magyar wikin. Mi ez a faszság, hogy "utalva a mánia (vagy hipománia, vagy kevert fázis) és a klinikai depresszió váltakozásaira". 

Esetleg "utalva a mánia/hipománia, a kevert fázis és a klinikai depresszió váltakozásaira".

Az angol wikin ez van: "Bipolar disorder, previously known as manic depression, is a mental disorder characterized by periods of depression and periods of abnormally elevated mood that last from days to weeks each.[4][5][7] If the elevated mood is severe or associated with psychosis, it is called mania; if it is less severe, it is called hypomania.[4] "

"A bipoláris zavar, korábbi nevén mániás depresszió, olyan mentális zavar, amelyet depressziós és kórosan emelkedett hangulatú időszakok jellemeznek, amelyek egyenként napoktól hetekig tartanak.[4][5][7] Ha az emelkedett hangulat súlyos vagy pszichózissal társul, akkor mániának, ha kevésbé súlyos, akkor hipomániának nevezzük.[4]"

(Jól fordít ez a fordítógép.)

Nekem F 3120-at szokik írni, mindig (mert lusta átírni a receptet). 😀 De szövegesen leírja közben, h pl. "kevert fázis".

Megvan:

  • F31.00 – Bipoláris affektív zavar, hipomániás epizód
  • F31.10 – Bipoláris affektív zavar, mániás epizód pszichotikus tünetek nélkül
  • F31.20 – Bipoláris affektív zavar, mániás epizód pszichotikus tünetekkel
  • F31.30 – Bipoláris affektív zavar, enyhe vagy közepes depressziós epizód
  • F31.40 – Bipoláris affektív zavar, súlyos depresszió, pszichotikus tünetek nélkül
  • F31.50 – Bipoláris affektív zavar, súlyos depresszió, pszichotikus tünetekkel
  • F31.60 – Bipoláris affektív zavar, jelenleg kevert tünetek észlelhetők
  • F31.70 – Bipoláris affektív zavar, jelenleg remisszióban

"A bipoláris zavar (bipolar disorder (BD)) – úgy is ismert, mint mániás depresszió (manic depression (MD)) – pszichiátriai kórkép, utalva a mánia (vagy hipománia, vagy kevert fázis) és a klinikai depresszió (depressziós, vagy egykedvű/levert hangulat) váltakozásaira, egy hosszabb időtartamon keresztül." – Wiki szerint a hypo egy fázis. Kb.: a bipol 2 nem lép túl a hypo spektrumon. De ugyanúgy MD.

Bipoláris II 😀 😀 😀

Na és ki tudja megmondani, hogy mi a fene a neve a bipol2-nek szaknyelven? Mert múltkor itt elakadtunk...

Fura...

Csak a Risperdált kapta pluszban, és nagyon lassan veszik el tőle a Frontint. Ettől nem érthető.

Valami ütős cucc lehetett, amivel áttolták. 

Na képzeljétek! Fölhív haver, h belőle mániás-depresszióst akarnak csinálni. Mondom, hát eddig is az voltál, minden papírod a bipollal kezdődik. Aszongya: az nem egészen ugyanaz (lásd még: stigma 😀 ). Erre már én is csattogtam kicsit, már hogy a viharba' ne lenne ua.??? Szóval, egész éjjel nem aludt, oszt kisütötték, h átment mániába. Így már értem, miért pörgött úgy 2 napja... De akkor miért csak most vették észre? És mi a búbánattal tolták át kb. 2 hét alatt közepes-mély depiből mániába? 

Jön a líceum...

Szerintem is fontos. Engem épp a pontos diag hiánya miatt kezeltek félre. 

Szerintem a pontos diag fontos. Jobb tudni, hogy mik vagyunk vagy mik nem vagyunk. Tudom, hogy sokan pont az ellenkezőjét gondolják.

Én nagyon örültem az agorafóbia leírásnak, amikor megtaláltam a neten. Úgy éreztem, hazaértem.

A Thegyen kapott hülye bordi diag nagyon kiakasztott és nagyon sok bánatot okozott. Ki is derült, hogy nem vagyok az. Jó sokára persze.

Mire végre összetákolták ezt a bipol diagot, hajaj. Először nagyon rossz volt, aztán nem hittem, aztán végül csak kiderült, hogy igaz. És azóta meg vagyok vele békülve. 

(Az "éjszaka nem tudok egyedül aludni" dolog diagolását meg elengedtem.)

Maitri, neked valamiért mindig ezt a bipolt nyomatják, azt tudom...és mindig mondod, hogy szerinted nem azért pörögsz. Nem tudom, szerintem ne skatulyázd be magad, ha te nem gondolod magad annak. Én régen pont fordítva voltam, hogy kitaláltam magamnak, hogy mi a bajom, és akárhány orvosnak mondtam, csak mosolyogva rázta a fejét. És ezzel igazából jót tettek nekem, mert így fejben mindig afele tendáltam, amit mondtak, h "Teljesen normális lány vagy, csak egy kicsit most nehéz az életed". Ha azt mondta volna, hogy mondjuk bipol vagyok, biztos mindig az kattogott volna a fejemben, hogy beteg vagyok beteg vagyok. Pedig depis voltam is igazából (és kezelték is végül), de jobb, hogy nem nyomták rám a "rohadt beteg vagy" pecsétet.

Vajon hogyan is lettem én bipoláris?!
Mármint papíron.
A volt áter, aki farmakológus is, kimondta, hogy mivel allergiás voltam a hang. stabira, nem vagyok bipol.

Idézet tőle: Roxy.

Mi a neve hivatalosan a bipol 1-nek és a bipol 2-nek?

Tudom, hogy bipoláris affektív anyámkínja (itt odaírják, hogy éppen melyik fázisban vagy). De ez most az 1? Vagy a 2? Vagy mindkettő? 

Jó kérdés. Nekem is ezt írják. B affektív zavar - jelenleg xy epizód.

Lehet, hogy muszáj lesz a lítiumot emelnem. 500 mg-ot szedek, azzal nem vagyok a terápijás tartományban. Jövő héten vérvétel = lebukás. Csak nem tudom, hogy most 750 mg-ot szedjek-e (amivel a terápiás t.ban szoktam lenni) vagy 1000 mg-ot (bepótlandó az eddig nem szedetteket).

Mi a neve hivatalosan a bipol 1-nek és a bipol 2-nek?

Tudom, hogy bipoláris affektív anyámkínja (itt odaírják, hogy éppen melyik fázisban vagy). De ez most az 1? Vagy a 2? Vagy mindkettő? 

Nekem 2 AD kellene. 1 nem eléggé hat.

Ez a mozgástól fogyhatok para nekem is volt.

Ja, meg mondjuk az is jó lenne, ha nem lenne az egy parám, hogyha 15 percet gyalogolok, akkor leadok akár egy grammot is.
Hónapok óta nem mértem magam, nem is igazán akarom.
Márciusban híztam, akkor viszont jó volt megmérni.

Remélem, nem lesz ilyened. Meg nekem is javul valahogy, Nem tudom, megint behozom talán a hálóba Jézus életét...
A patikás suiciduumaim valahogy mindig összefüggtek a kialvatlansággal, állandó agykattogással. 
De hát soha többet ilyeneket, az is biztos. Másfajtát sem.
Most viszont már az alkohol is elkezdett nem jól hatni. Kíváncsi vagyok, meddig bírom, hogy ne akarjam újra kipróbálni, hogy akkor talán mégis esetleg segíthet valamiben (mondjuk elfelejtsem, hogy pár napja hogy nem volt jó).
Próbálom a Xanaxot csökkenteni, mert nem hat (talán tényleg már paradox, toxikus) de nem gondolom annyira, hogy ez egy jó időszak erre most. Tettem már le, de valahogy visszakúszott mindig.
Ma egyébként nem pörgök annyira, inkább depis vagyok, pl. nem beszélek hangosan magamban valami konkrét emberre gondolva, mint az elmúlt napokban.
Meg azt is imádom, hogy a doki ezt alvás-parának hívja (meg az evésre is rá lehet akkor húzni). Hát, köszi...

Az a baj, hogy ez egy óriási ördögi kör. Ahhoz, hogy jobban legyünk, aludnunk és ennünk kell. De mivel nem vagyunk jól, ezért nem tudunk aludni és enni (vagy csak nagyon keveset). Mivel emiatt még rosszabbul leszünk, fixálódik, hogy "aludnom és ennem kell, mert ha nem, akkor ...". (Egyébként ez teljesen logikus gondolat.) Egyre nagyobb a kétségbeesés, egyre nagyobb a stressz, egyre kevésbé megy ez a két nagyon fontos dolog. 

Én most hogy jobban vagyok, egész nap eszem és sokat alszom (viszonylag, mert pörögök). Hol van ez ahhoz képest, mikor nem bírtam enni ill. mikor 4 órát aludtam éjjel és napközben egy szemhunyásnyit sem, pedig kifejezetten nagy az alvásigényem. 

Nem tudom, ha valaha megint lesz a nem-alvás, nem-evés, mit csinálok. Lehet, hogy kinyírom magam. 

Idézet tőle: Kleó

Egy kis pörgés, pl. kialvatlanságtól, nem evéstől, izgatottságtól azért van, mert ezzel bírja "munkára" magát a szervezet. Ez nem kóros.

 

Ja, értem is, hát csak az a bajom, hogy ez nem pár napja megy, és nem igazán lehet regenerálni már egy jó ideje. Ma is azért voltam kint, nem is röviden, de már mittomén, ez is segít-e. Valamikor a napi több kilóméter kifejezetten nem segített.
Eléggé zavarban vagyok most.
Az áternek van ez a jó dumája, hogy sokan nem alszanak eleget és akkor fáradtak, de majd akkor alszik holnap, vagy holnapután, vagy a jövő héten.
Na, hát ez a jövő hét már lassan 1,5 hónapja van így frissiben. Meg hát ugye évek óta altató, több szakaszos alvással, hiába adja az érezetet, hogy alszol, tudjuk, hogy nem természetesen pihentet. Tolja az ember maga előtt a galacsint, mint a ganajtúró 🙁

Hihi, ez a hipománság ismerős, volt múltkor itt egy lány, és ő is láncdohányzott + pörgött + állandóan beszélt (de nem kötekedett és veszekedett), tök ari volt. Később kérdezte, hogy nem volt-e túl izé, de mondtam, hogy felismertem a mániát és inkább érdekes volt.

Egy kis pörgés, pl. kialvatlanságtól, nem evéstől, izgatottságtól azért van, mert ezzel bírja "munkára" magát a szervezet. Ez nem kóros.

Szia!
Én örülök, ha nincsenek érdemeim ebben a témában 😉
A kialvatlanságtól rettenetesen elcsigázott és kimerült tudok lenni, de nem álmos sajnos, viszont friss semmiképpen sem, soha. Olyan sem nagyon volt, hogy le akarok azonnal feküdni. Nem rég volt ilyesmi, hogy éreztem estére, hogy túlpörögtem, kipukkadtam (napközben voltak konkrét események, nem csak virtuális vagy szellemi igénybevétel) és lefeküdtem, és nem tudtam már a szemem nyitva tartani, de az altató sem hatott.
A doki olyan helyen rendel, ahol még sosem voltam. Elég szar helyen. Előre kinéztem, hova is kell mennem. Igazából a lábaim vittek el odáig valahogy. Ott kábé 1,5 órát beszéltem, akkor abba belepörögtem, meg hogy történik valami éppen, új helyzet, új esélyek.
Én ugye sokat beszélek, ahogy tapasztalod te is, ez a magánytól is van.
De aztán valahogy hazaértem és akkor megint csak kipukkadtam, de nem ledőltem, hanem csak kóvályogtam még a nap folyamán estig. Mondjuk akkor éppen nem pörögtem már, emlékeim szerint. arra sem emlékszem, ezek után hogy aludtam.
Ahogy az új doki rámsütötte a bipol bélyeget, tapasztaltam egy olyan napot, hogy a pörgéstől nem tudtam sem enni, sem aludni, de nem is esett amúgy jól, talán még boroztam is közben. Ilyen sem volt még soha korábban.
Igaz, olyan volt már, hogy az exemmel (aki bulimiás is, és nem lehetett vele igazán rendesen együtt enni) sétáltunk, sportoltunk, de nem ettünk-ittunk és akkor így rám szólt délután, hogy be kellene már venni a Xanaxot, mert pörgök.
Szóval kiegészítem a sort, talán ha nem eszem rendesen, akkor is tudok pörögni valamennyire.
 

Szia!!

Hüm, hát nem akarom lebecsülni az érdemeidet, de amikor én először pörögtem és HIPOMÁN voltam (szóval hol volt a MÁNIA), akkor két doboz piros Marlborot toltam el esténként egy-két óra leforgása alatt, egész nap intézkedtem, veszekedtem, rohangáltam, kötekedtem, teljesen folyamatosan beszéltem (hülyeségeket), semennyire nem érzékeltem a környezetemet és persze roppant keveset aludtam (ahogy te) és olyan frissen ébredtem és keltem, mintha 20 órát aludtam volna. 

 "Akkor is úgy mentem hozzá, hogy 2 órát aludtam előtte (izgultam az első találkozótól) és tényleg pörögtem."

Leírnád, hogy pontosan mit éreztél?

Hali!
Jó lenne tudni, hogy vajon azért pörgök-e mostanság, mert már 1 hónapja nem alszom (ugye a közbeeső időben a fogfájások miatt, most meg csak egyszerűen nem megy újra, altatóval is alig), vagy azért nem alszom-eszem, mert tényleg bipol vagyok és pörgök. Pajzsmirigyem nemrég rendben volt, sőt, inkább az alsó határokhoz tendáltak a szintek.
Hangulatstabikat szedtem régebben, olyan "miért ne" alapon, nem volt pörgés éppen, de nem váltak be, sőt (van olyan még azért, amit nem szedtem).
Nem megyek magamnak ruhákat venni, nem olvasok ki háborús regényeket, nem flörtölök, nem rendezek nagytakarítást, nem hívok fel száz embert, szóval nem ez a mániás dolog, de egész nap szinte magamban beszélek egy ideje, már fáj a torkom tőle.
Persze nem beszéltünk tegnap erről az orvossal, mert így az elmúlt éjjel gondolkodtam el ezen.
Ő írta le a zárómra, hogy bipol kettő kevert felhangolt fázisban. Akkor is úgy mentem hozzá, hogy 2 órát aludtam előtte (izgultam az első találkozótól) és tényleg pörögtem. Tudok pörögni amúgy a fáradtságon kívül SSRI-tól, alkoholtól, néha valami felfokozott helyzetben (pl. vizsga), én szekunder biplonak hívom magam. Évtizedeken keresztül unipol major depressziósnak kezeltek.
Mondjuk térjünk vissza a kedvencemre, és fogjuk rá a keti-elvonásra 🙁

200 mg-os Lamolep adagomat 12,5 mg-al kell hetente emelnem. 8 hét alatt érem el a 300 mg-ot. Ez nagyon lassú. Nem tudom, h milyen adagnál kell megállnom. 

Mit tud kezdeni egy gondnok egy hajléktalannal, ha egyik városból a másikba császkál? (Nem vesz vonatjegyet)

Terheli a 3 gyszer. Önmagában kevés lenne a gyógynövényes.

Olanzapin 2,5 mg: nagyobb adag szétcsap, hiába oldana jól szorongást

Lamolep 200 mg: szorongást nem old, nagyobb adagnál jöttek a kiütések

Brinti 2x5 mg: több sem hatott jobban, szorongást alig old

Nyugtatót szedhetnék nappal, de nem akarok mégjobban rászokni, ráadásul álmosít.

Vannak olyan pszichiátriai otthonok, amik ingyenesek vagy 20-30 ezer Ft-ba kerülnek? Vajon mennyi a bekerülési idő? 

Ha ezekkel a "cukorkákkal" elvagy... minek is terhelnéd a májad?

Frontint teljesen elhagyom. Pontosabban végszükség esetire redukálom. (vizsga, fogászat stb) Most csak 0,5 mg-ot szedek, azt felezem. Januárban 1 mg-ról vittem le 0,5 mg-ra.

Élvezem, hogy szép, napos idő van. Nem minden nap mozdulok ki, de így is jól hat a hangulatomra. 

Jobb a csökkentett adag Brintivel (2x5 mg), nincs szédülés, émelygés. Előbbi nagyon zavaró volt, utóbbi gyakran csak abban nyilvánult meg, hogy hányingert okozott a cigi, ezért nem kívántam. 

Most is legszívesebben fexek, de képes vagyok felkelni. 

Tv, net leköt. 

A HOVÁ-nak kellemes hatása van, citromfű kapszulával veszem be. Nem tudom, h ez hat-e vagy csak a HOVA, amiben eléggé magas adagban van valeriána. (Más, kisebb hatóanyagú készítmény nem hatott). Csodát nem lehet várni tőle. Egy 0,25 mg-os Frontinnal nekem felér a hatása. (mivel nekem a Frontin a hosszú ideje tartó szedés miatt már gyengén hat). Relaxáció, meditáció is ennyit segít, de nem relaxálhatok bárhol, bármikor. 

Szerintetek 200 mg Lamolep és 2,5 mg Olanzapin mellett van esély arra, h ne alakuljon ki kevert epizód? Hipomán nekem enyhe tünetekkel jár, nem olyan nagy baj, ha előjön. 

Orvosom válaszolt.

Brintit csökkenthetem 10 mg-ra. 

Frontin helyett orvosom szerint nem érdemes másikra (seduxen, rilex) váltani. Mellékhatásuk is hasonló.

Átveszi a terápiámat.

Az nem sok.

Nekem régen 800 mg-ig emelték. 

Az nem sok.

Nekem régen 800 mg-ig emelték. 

Kitartást kívánok, mielőbbi jobbulást.

75 mg-ot szedek jelenleg belőle. Az elején 150 volt. 

Explemed nem álmosít. Sertralin sem, legrosszabb esetben is csak minimálisan. Ami engem nem álmosít, az mást sem...nekem nem okozott álmosságot. Hatása sem sok volt. 

Nekem csak estére jó álmosító gyszer, de csak olyan, ami másnap már nem szedál. Alvássegítőnek kell vmi.