Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Depresszió

Oldal 1 / 39Következő

BAZ megye, jelenleg reumatológia roncs vagyok, majd jó időben

Szia Bogi és Robo-san!

Örülök hogy vannak helybeliek.

Én most korházban vagyok, de ha kint leszek összefuthatnánk egy beszélgetésre.

Túrázással hogy álltok? Én nagyon szeretek és igazán jo stressszoldó. Azt is szervezhetnénk a környéken esetleg. Mit szóltok?

Szia.én is hasonlókkal küzdök(bár mostanság nagyon nem vagyok jól)Szintén Szabolcs megye

Szia. Ugyanezzel küzdök. Szabolcs megye.

Összefuthatnánk.

Sziasztok!

Depresszióval és szorongással küzdök hosszú ideje. Kb. egy éve vált csak világossá számomra, hogy valami nincs rendjén. Eddig úgy éltem az életem, hogy azt hittem a küzködés, a rossz közérzet normális.Mostanra jutottam el arra a pontra, hoggy kezdenem kell ezzel valamit. És fogok is. Nagyon nehéz, Ti is tudjátok, de nem akarok így élni tovább, mindent megteszek, hogy egyszer örömmel tudjak felkelni, végigvinni egy napot, élvezni az élet dolgait.

Ehhez keresek társakat, beszélgetni, programokat szervezni, ahol nincs tabu ebben a témában és elfogadjuk egymást. Szabolcs megyében élőket keresnék, hogy segítsük egymást.

Nos, írok neked privit.

Majd olvasd el.

Az üzenetekbe érkezik majd.

Ott válaszolok.

 

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__12021440-sulyos-depresszio-eros-antidepresszans-rendszeres-szedese-mellett

Ez az én kérdésem, és az én jelenlegi problémám...

Az utóbbi pár napban nagyon rossz hangulatom volt. Halálvágy. Úgy éreztem, hogy mindenkinek csak útban vagyok, gondot, problémát okozok. Alkalmatlan arra, hogy funkcionáljak a világban. Mentem dolgozni és rosszul lettem a "normális" emberektől.

Annak ellenére gpndoltam ezt, hogy több barátom is érezteti, hogy fontos vagyok neki. A két fizetős helyen is elégedettségüket fejezték ki. Az önkéntes munkahelyemen is. Szerencsére ott nincs bajom az emberekkel. A hajléktalanoktól nem vagyok rosszul.

Tegnap délelőtt önkénteskedtem. Sokat híztam, minden évszakban kell új ruha. Órákig plázáztam, mire mindent megvettem, amit szerettem volna. Addigra már agyvérzést kaptam, járni alig volt erőm. Utána mentem a másik helyre dolgozni. A pénteki munka áttolható hétvégére. Önkénteskedni 8:30-kor kezdtem, az esti munkával 8-kor végeztem. Hulla fáradt voltam. 

Most 4 rövid ébredéssel 9 órát aludtam. Még mindig ragad le a szemem. Nem aludtam ki magam.

Ez tényleg így van.. én 26 vagyok de a nagy "barátok" rögtön xarban hagyják az embert, ha látják rajta hogy beteg.. nagyon kevés az olyan, aki kitart a másik mellett akkor is, ha komolyabb mentális probléma kerül a felszínre. Én azt mondom 1 pillanatig ne legyél emiatt szomorú.. akik nincsenek melletted a rosszban, azok igazából nem voltak a barátaid. Szomorú hogy ennyire képmutató világban élünk.

Mit is mondjak ez szép.Az embernek baja lessz aztán úgy lépnek le mellőle a nagy "barátok" mintha mit se érne semmi.Oké...teher tudom.Tudom hogy nem könnyű elviselni,az állandó stresszt,aggódást.És talán meg tudom érteni hogy mekkora nyomás amit nem szabad másra terhelni.De őszintén én sose mondanék olyat senkinek,főleg aki hajlamos arra hogy gondolkodás nélkül cselekedjen."Meg akarsz halni? Oké menj
Senki nem tart vissza" 2 év barátság után kicsit ez megütött.De nem vészes.A másikkal meg úgy döntöttünk csak mérgezzük egymást és békében hagyjuk a másikat.És itt kimerültek a "barátaim" fogalma.egyszóval senkim se maradt.
Vissza a mély depibe,egésznapos alvásokkal és evéssel ami sokáig egyetlen boldogság forrás volt.A gyogyszer csak düht vált ki,amit nem tudok normálisan kezelni,vagy pont amiatt alszom.

tovább fűzve a gondolatmenetet, van-e olyan sorstársunk, aki magyar, magyarban leszázalékolt, magyar rokkant nyugdíjából + esetleg más jövedelem él és kint van, mik a tapsztalatok?

a kijutás, kötelező egészségbiztosítás, szállás, stb.

USA, New Hampshire-ban született és él, született amerikai állampolgár, fehér angolszász lány.

és hol százalékolták le MO-n vagy USA-ban?

Leszázalékolt amcsi isminek alábbi:

Ő New Hampshire-ben lakik, és jár neki nagyon sok állami jegy, melyet élelmiszerre költhet vagy más egyébre (75.000 HUF COVID előtt, azóta háromszor annyi), ill. 400.000 HUF segély lakhatás meg számlák meg ilyenek. 

Illetve van egy ilyen szolgálat, mely elviszi őt vizsgálatra kocsival meg még sok helyre (bolt, patika). 

És nem sokan ülnek kocsiban, csak ő meg még max. 1-2 másik, de legtöbbször csak ő.

Minden nap felhívja támogató szolgálat, és beszélhet vele.

Londonban hasonló támogatás mértéke.

A vicces, hogy még panaszkodott is, hogy de kevésnek gondolja, pedig van neki 8 macska, egy kutya, egy teknős és egy hörcsög háziállatnak, és nem hal egyik sem éhen, nekik is marad kaja, én meg felvilágosítottam magyar segélyek, támogatások áráról, amik 20.000 HUF és max 40.000 - 50.000 HUF között maximális itthon (utóbbi keveseknek, nagyon súlyos eseteknek).

Még 1 - 2 koncertre is elmegy.

 

 

 

 

 

több súlyos reumatológiai és pszichiátriai kórképem van, nem kell sokat várnom, mert egy NER kirakat kis városban lakom.

********************

írhatnál arról, milyen külföldön pszichiátria betegnek lenni = mennyi kültség, ezt valamikor már felvetettem, de a fórumtársak passzívak voltak, nem jött válasz.

AZ USA nagyon nagy ország, és nagyon sok ember lakja és területileg is hatalmas.

Nekem sok külföldi ismerősöm van, és még több USA-beli, és a nagy helyzet az alábbi területekre lebontva: 

- a sivatagi ún. Bible-belt (Biblia-övezet), ahol nevéhez híven sok bigott fundementalista, Szent Könyv parancsait 80%-ban betartó ember él, azaz Utah meg a többi sivatagi terület nagy részének van TB, ÁM ellátás siralmas

- a déli államokban szintén akad TB, de ellátás siralmas, kivételt képez ez alól Texas!

- ahol ellátás legjobb és legtöbb munkalehetőség is van, ÁM mivel nagy a populáció, sokat kell várni:

Florida, New Hampshire, New York, Washington és északi államok és északhoz közel lévő területek tenger mellett

 

- akiknek nagyon tré ellátása van vagy nem telik azok illegális bevándorlók, mélyszegény rétegek 

 

Itt Magyarban meg hiába lett hálapénzet megtiltó törvény, mégis tudom most sajnos beteg szomszédtól, hogy azért fű alatt sokan adnak nekik, és el is fogadják, és hogy nővér/asszisztens se köpje be őket, ő is kap.

És nyilván ha mielőbb meg akarsz gyógyulni vagy igényes, odaadó ellátást akarsz, ami azért nem 4  - 10 óra várakozás állami eü-ben, akkor bizony nem árt magánba beruházni..... pláne ha súlyos vagy halálos betegségekben szenvedsz.

 

 

mert csicskák az orvosok, nem érdekük a gyógyítás. Ez nem egzakt tudomány. Mint egy horgász, bedobnak pár AD molekulát, s lesik, jobb lesz-e.

USA adatot ne nézz, ott a polgárok felének nincs egészségbiztosítása, nem is tudják kifizetni a horror gyógyszerárakat. Későn jutnak el, stb.

Én itt röhögve kapom a 300 HUF-os Reagilát, ott 400ezer. Persze benne van a pakliban, hogy a rezsicsökkentés-csökkentés után piaci árasok lesznek a gyógyszerek, akkor 30ezer.

Namost nekem folyton depi van. Nem tudom ez minek tudható be (politikai, gazdasági problémák) vagy a szervezetem alapból így reagál ha nincs megfelelő gyógyszerem. Erre milyen és mekkora mennyiségű természetes anyagot tudna valaki javasolni? Végtelen pénztárca nyilván nincs erre, szóval a leghasznosabbak kellenének. Az a baj hogy mostanban fel se tudok kelni meg fürödni is kínszenvedés, ezen kéne dolgozni illetve a munka is megterhelő meg a házimunka is. Ez tuti depi. Ha a mániás depresszió egy skála a mánia és depresszió között, akkor én a depressziós oldalon vagyok, de miért? Az alap betegség, esetleg a rossz gyógyszer(ek) esetleg valami más (az említett külső okok)? Nem látok tisztán és nagyon zavaró mer így nem tudok működni.

Na, miket lehet találni tök véletlenül. 

"Kezelésre nem reagáló depresszió"

http://otszonline.hu/pszichiatria_neurologia_osszefoglalo_kozlemeny/cikk/kezelesre_nem_reagalo_depresszio

"A terápiarezisztens depresszióban szenvedő beteg ellátása"

http://image.otszonline.hu/original/107185.jpg

"A STAR*D vizsgálat válogatott eredményei"

http://image.otszonline.hu/original/107188.jpg

"Főbb gyakorlati ajánlások..."

http://image.otszonline.hu/original/107190.jpg

Kib.szottul örülök, hogy 10 hónapig voltam kórházban (két részletben) és a 8. hónapban adtak citalopramot (1. szint) és a 9. hónapban adtak citalopram + bupropion kombót (2. szint)... Miért vártak erre 8 ill. 9 hónapig??

46-65 kg között mozog a súlyom. 65 kg-nál azért állt meg mindig, mert akkor mindig le lett cserélve. (nem feltétlenül a hízás miatt). Nem tudom hol állt volna meg...

Idézet tőle: Roxy.

🙂

A lítium az anyagcserébe avatkozik bele (szerintem), mert amikor utoljára szedtem (1 éve) sokkal kevesebb evés mellett sem változott a súlyom semmit. Durva. (78 kilóról kb. 77 kilóra ment a súlyom úgy, hogy alig ettem. Azóta hogy nem szedem, megint kb. 60 kiló lehetek.)

Simán lehet! Amikor az egyik AP-val nem ettem sokat (a szedési idő második felében) ugyanúgy híztam tovább. Pedig akkor fizikailag nagyon le voltam terhelve. 

Ó, sajnálom. 🙁

🙂

A lítium az anyagcserébe avatkozik bele (szerintem), mert amikor utoljára szedtem (1 éve) sokkal kevesebb evés mellett sem változott a súlyom semmit. Durva. (78 kilóról kb. 77 kilóra ment le a súlyom úgy, hogy alig ettem. Azóta hogy nem szedem, megint kb. 60 kiló lehetek.)

Idézet tőle: Roxy.

Köszi a biztatást. 🙂 Utálom a lítiumot, de nem lehet megkockáztatni, hogy úgy szedjek antidepit, hogy nincs mellé hangulatstabilizáló. Megint nagy lesz a hasam... 🙁 Brühühü. 

Nekem is. A Pregabalintól. 

Lehet, hogy a lítium szedése mellett a 220v sem megráz, hanem feltölt. 😀 Szurkolok én is, egyébként mini szobabicikli? Én is most a gép előtt tekerek. 🙂

Köszi a biztatást. 🙂 Utálom a lítiumot, de nem lehet megkockáztatni, hogy úgy szedjek antidepit, hogy nincs mellé hangulatstabilizáló. Megint nagy lesz a hasam... 🙁 Brühühü. 

Idézet tőle: Roxy.

Nem. 

ld. lentebb

Még nem, majd egy hónap múlva.

Egyik AP-t sem bírom (ja, még reagliát nem próbáltam). Hangulatstabiból csak a lítiumot.

Ha neked eddig a legjobban a lítium vált be, akkor lehet az a legjobb döntés, hogy azt szedd.

Hatékonyságára azt mondják, h nagyon jó, kockázata van...de lehet nem olyan nagy ez, ha tényleg nézik a véred rendszeresen (vese, TSH, Li vérszint)

Reagila nem re-agilizál... de biztos van, akinek jó.

Nem. 

ld. lentebb

Még nem, majd egy hónap múlva.

Egyik AP-t sem bírom (ja, még reagliát nem próbáltam). Hangulatstabiból csak a lítiumot.

Idézet tőle: Roxy.

Brintellixet kaptam meg lítiumot. Ó jeeeeeeeeee. Kleó, örülünk? 

 

Brintit szedtél már? 

Lítium? Fúj...

Elontrilt el kell hagynod?

Mániára eddig melyik volt a legkevésbé szar antipszichód vagy hangulatstabilizálód?

Brintellixet kaptam meg lítiumot. Ó jeeeeeeeeee. Kleó, örülünk? 

 

Idézet tőle: Johnny Firpo

Ezt a gyógyszert neked köszönhetem. Mivel az FDA off labelre tette gad-ra így hiába kutakodtam, nem találtam rá. Te említetted és úgy néztem utána, aztán kiderült, hogy külföldön sok pszichiáter alkalmazza, ezért nem is értem, hogy itthon miért csak a neurológián írhatják fel emelt támogatással.

Ez is jó kérdés. Nem olcsó gyógyszer...

Nekem az sem túl logikus, hogy háziorvos által felírt nyugtatóért többet kell fizetbem, mintha áter írná.

Amúgy áter írja, de volt egy időszak, amikor a járvány miatt a régi orvosom nem tudta felírni, nen volt még EESZT kapcsolata. Postázta a recepteket, de elírta az irányítószámot, recept és gyszer nélkül maradtam.

Utána már nem mozdult ki. Háziorvosnak adott javaslatot. De ez sem működött jól mert antidepit, nyugtatót, Lamolepet fel tudta írni a házi, de antipszichotikumra nincs jogosultsága.

Azt ter illetékes átertől próbáltam beszerezni. De az új beteget nem fogad a járvány miatt alapon nem akarta a szokásos gyszert felírni én meg már 3 napja nem tudtam bevenni.

Végül kiírták és amint megkaptam az igazolást, hogy ezt szedem, elvittem a ter illetékes orcosnak. 

Ablakon keresztül rendelt. A beteg az utcán állt, az orvos a rendelőben.

Így mondjuk nem csoda, hogy új beteggel nehéz mit kezdeni.

 

Idézet tőle: Johnny Firpo

Ezt alátámaszthatom, pánikzavarra és agorára is működik. 🙂

Ez a hülye rendszer miatt kell GAD diaggal is gyarapodni ehhez a gyógyszerhez.

Lehet nekem olyan is van, de most pl Frontin megvonási tünetem volt + rémálom/rémreggel, erre kezdtem el szedni.

Szoc fóbom van amúgy. De nem minden társas helyzetben.

Ezt a gyógyszert neked köszönhetem. Mivel az FDA off labelre tette gad-ra így hiába kutakodtam, nem találtam rá. Te említetted és úgy néztem utána, aztán kiderült, hogy külföldön sok pszichiáter alkalmazza, ezért nem is értem, hogy itthon miért csak a neurológián írhatják fel emelt támogatással.

Ezt alátámaszthatom, pánikzavarra és agorára is működik. 🙂

Érdekes, hogy GAD-ra van, de gyakorlatilag sztem bármilyen más szorongásra is ugyanúgy hat.

Idézet tőle: Johnny Firpo

Nem ismerte, aztán kinézte a kis könyvecskéjéből, hogy jéé, tényleg van ilyen gyógyszer GAD-ra...

Ha nem írja fel az orvosom, én sem tudok róla, hogy van ilyen. 🙂

Ezer éve kezelnek, soha fel sem merült, hogy ilyet szedjek. Más betegtől sem hallottam, hogy ezt szedi.

Nem ismerte, aztán kinézte a kis könyvecskéjéből, hogy jéé, tényleg van ilyen gyógyszer GAD-ra...

Pregabról mondott valamit? 

Igen, azzal van inkább a baj.

A szakmai tudása a gond?

Én sokáig okyan helyre jártam, ahol időpontra mentek a betegek. 20 percenként fogadott új beteget.

Vokt 8:00 órás, 8:20-as, 8:40-es betege....

Új betegre 40 percet adott.

Az áterem nagyon empatikus és kedves, azzal semmi baj nincs, mint embert nagyon is bírom. Nem olyan aki kidobálja a betegeket, ha 3/4 órát vagyok nála akkor annyit, mert meg kell beszélni valamit. Több jó tanáccsal látott el eddig, mint a szakpszichológus, ami azért elég vicces.

Van olyan hely, ahol szó szerint utasítják a pszichológust, hogy max 10 alkalommal mehessen 1 beteg. Kivételes esetben az plusz 5-10 alkalom lehet.

Erről nem a lógus tehet.

Más oka is lehet. Kevés a lógus, sok a beteg. Ha tartósan vállalnának beteget, akkor az újaknak esélyük sem lenne eljutni a lógushoz mert nem lenne szabad kapacitása.

De biztos van olyan intézmény is, ahol megengedett tartósan járni lógushoz.

 

Sima áter lehet teljesen normális, de van közöttük sok bunkó. 

Terapeuta képzettségű áterekre nem jellemző, hogy nem megfelelő stílusban bánnak a beteggel.

 

Klinikai szakpszichológus nem terapeuta. Terapeuta képzést a klinikai szakpszich képzettség megszerzése után lehet elkezdeni. 

Pszichiáter vagy bármilyen más orvosi diplomával is elkezdhető a terapeuta képzés.

Általában kognitív viselkedésterápiás képzést tanul, aki terapeuta szeretne lenni. De van sok más is.

Igazad van. A magánrendeléssel az a célja az orvosnak, hogy többet keressen. De ezzel önmagában szerintem nincs baj. Arra sincs garancia, hogy többet tud. 

Abból a szempontból szerintem jobb, hogy ott 1 alkalom általában 50 perc. Van ideje rendesen felmérni a beteg állapotát, kérdésekre válaszolni. Belefér az időbe, hogy átgondolják, hogy a korábban szedett gyógyszerekből minek és mennyi hatása volt. Érdemes-e újra szedni. Áterként szupportív/támogató beszélgetést (betegvezetés) tarthat ez idő alatt. Van olyan beteg, akin ez sokat lendít. Pl kétségbeesert.

Van olyan beteg, akit 5 perc alatt jól lehet diagnosztizálni. De van olyan is, akinél nem egyértelmű, ilyenkor kellhet az, hogy akár 3x50 percet is rászánjon az orvos az állapotfelmérésre.

Ha valaki olyan áterhez jár magánban, akinek pszichoteraputa képzettsége is van, az szerintem sokkal jobb. Ha nem tart terápiát, nem e célból megy hozzá az ember, de van 50 perce betegellátásra, akkor az a "beszélgetés" szakmaibb, mint egy sima áter képzettségűnél.

Magánban olyan is lehet, h csak gyógyszert ír, erre elég 25 perc. Ilyenkor fele árat számol.

 

 

 

 

Igazán remek, hogy ez a fontos és nem a beteg. Majd ha most megyek az utolsó alkalommal akkor megköszönöm neki a semmit, mert hogy ez az autogén tráéning egy dekát se javított az állapotomon, csak azért mentem már el az utolsó pár alkalommal is, hogy kompletten megtanuljak egy technikát és ennyi. Egyébként kb az ötödik alkalom után szóltam neki, hogy ez nekem nem használ, le se szarta kb, még tőlem kérdezte, hogy oké és ha nem használ akkor mit csináljunk? Mondom a kognitív viselkedésterápia egy elég tág fogalom, de ne nekem kelljen már megmondani, hogy milyen kezelés hatásos egy pánikos/agorás/generalizált szorongásos betegnél. Aztán láttam a fején, hogy nem tetszett neki, hát kapja be.

Pszichiáter is össze vissza beszél, először együtt akarta velem szedettetni a Scippát a Paroxattal (ez lett volna a 20mg Scippa mellé a kiegészítés), következő alkalommal mentem hozzá, mondtam neki, hogy akkor legyen ez, erre: ez mekkora hülyeség már, minek szednék két ssri-t együtt? Akkor kereszttitrálásal inkább váltsuk le az egyiket a másikra, saját magát hazudtolja meg, a tudása meg erősen hiányos ahogy írtam is. Na most ezekben az orvosokban kéne akkor megbíznom? És ő a gondozó vezető főorvos... Persze ott van az az opció, hogy ha nem tetszik akkor menjek magánba mind a két esetben, de azért erre nem fogok tízezreket kidobni úgy, hogy semmi garancia nincs arra, hogy ott egyáltalán érdemben jobban foglalkoznának velem vagy nagyobb szaktudással rendelkeznének az orvosok. Csak azért, mert magán ez nálam még nem egyenlő ezzel, nálam a magánrendelés inkább a pénzéhességgel egyenlő, mivel ott a sokszorosát megkeresi annak, mintha állami foglalkoztatásban lenne és lényegében nem kell hozzá semmi, hogy így rendeljen valaki.

Az sztk-s pszichológusoknak nem éri meg hosszú távon vállalni egy beteget. Pontosabban a sztk-nak nem éri meg.

OEP/NEAK pontot kapnak az intézmények betegellátásra. Az intézmény ebből tartja fenn magát + emellé kap az önkormányzattól pénzt. 

Az állapotfelmérésre (keresztmetszeti kép, pszichodinamikai elemzés vagy vmi hasonló szó) SOK pontot kap. Utána már csak nagyon KEVESET. Ezért sok helyen pszichológushoz csak 3-10 alkalommal lehet menni. 

Érdemes (NEAK pontok miatt) utána új beteget vállalni. Arra kezdésnek SOK pontot kap.

SZTK-ban jellemző gyakorlat:

Receptfelíró automata pszichiáter óránként 5 beteget el tud látni. Gyakran be sem hívja a beteget, a szokásos receptet kiadja a nővér.

Egy betegre keveset kap (kivéve az elején az állapotfelmérésre). Utána végig keveset. Ő turbó üzemmódban elláthat a fenti módon 5 beteget/óra.

Még ezzel sem gyűjt sok pontot. 

A pszichológusok ezt nem tudják megtenni, hisz 50 percesek általában a terápiák. Esélyük sincs annyi pontot gyűjteni, hogy ne legyen ráfizetés az SZTK-nak őt alkalmazni.

Ők egy 50 perces terápiával gyűjtenek kb annyi pontot, mint egy pszichiáter 10 perces receptírással.

 

 

A doki feladata...erről csak annyi jut eszembe, hogy én javasoltam neki az ssri váltást, én mondtam neki a Lyricát, amit még hírből se ismert, az adaolását is, korábban a Loranxilt is, amit szintén nem ismert, ergo magamat gyógyítom.

A "nagy" sztk-s klinikai szakpszichológus meg megmondta konkrétan, hogy ő nem fog velem tovább foglalkozni, a következő lesz az utolsó alkalom, akkor megtanítja teljesen az autogén tréninget, egyébként menjek a soté-ra csoportterápiára meg blablabla, ennyiben merül ki a tudása, pedig nem hiszem, hogy egy agorafóbiás pánikbetegnek csak az autogén tréningre lenne szüksége és azt is biztosan tudom, hogy lenne számos más technika amit alkalmazhatna, mert tanulnia kellett, hiszen klinikai szakpszichológus, mégsem teszi.

Úgyhogy én a magyar pszichiátirai kezeléshez köthető orvosokban ilyen téren egyáltalán nem bízom, ezért olvasok folyamatosan külföldi tanulmányokat és az alapján próbálok előrehaladni. Ilyen külföldi tanulmány volt a xanax adagolása az esetemben, a paroxat+xanax+pregabalin kombinálása is, illetve ezért megyek holnap overnight teszt kortizol méréses vérvételre is.

Én annyira nem gondolkozom semmin. 🙂 Úgy vagyok vele, hogy alapjában véve a doki feladata, hogy kitaláljon vmit. Plusz a rexetintől ugye hipomán (majd mániás) lettem, szóval nem tudom, hogy az SSRI-k biztonságosak-e nekem. 

Oldal 1 / 39Következő