Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Könyvajánló

Oké, akkor add vissza neki és vedd ki a könyvtárból. Életem egyik legjobb könyve (pedig rengeteget olvastam). 

Hónapok óta nálam van kölcsönben. Nem volt kedvem neki kezdeni, mikor kolléganőmtől megkaptam. Azóta őt eléggé megutáltam. Lehetne szépíteni, de leszarja a munkát, én meg nem. És butaság persze, de mikor ránézek a könyvre, ő jut eszembe. Vissza kellene adni neki. Jobbkor elolvasni majd könyvtárból.

Nem tudom, hogy már ajánlotta-e valaki. 

Joanne Greenberg: Nem ígértem rózsakertet. Zseniális.

 

Daniel Quinn - Izmael

A tartalom: https://hu.wikipedia.org/wiki/Izmael_(k%C3%B6nyv)

Nemrég olvastam. Izmael az kérte adjuk tovább 100 embernek amit tanultunk.

Szeretném itt továbbadni mindenkinek.

" Határozott vágy a világ megmentésére elengedhetetlen. "

A könyv: http://www.kodaly-bp.sulinet.hu/pefele/E-k%C3%B6nyvek/Daniel%20Quinn%20-%20Izmael%20(HUN).pdf

 

Szia Marci!

Jó könyv! Szeretem...

Vámos Miklós: Anya csak egy van (Most értem a végére). sad (Szomorú smiley a regény vége miatt, és azért is, mert a végére értem).

Most vettem meg a Prozac Nation-t, vonaton olvastam és igéretesnek tűnik. Most 70% kedvezménnyel (így 985 Ft) megvehető az alexandra.hu-n. Prozac-ország a magyar címe.

Kis ízelítő belőle:

   "Kezdem azt érezni, hogy valami komoly baj van. Mintha az összes gyógyszer - a lítium, a Prozac, a desipramine meg az altatóként bevett Desyrel - együttvéve sem tudna megbírkózni azzal, ami eredetileg a bajom volt, bármi legyen az. Úgy érzem magam, mint a selejtes áru, ami hibásan került le a szerelőszalagról, és mintha a szüleimnek rég vissza kellett volna vinniük a szervizbe, még mielőtt lejárt a garancia. De ez már nagyon régen volt.

   Kezdem azt gondolni, hogy igazából nincs is orvosság a depresszióra, hogy a boldogság szüntelen küzdelem, és alighanem folyton-folyvást küzdenem kell majd érte, amíg csak élek. Kérdés, hogy egyáltalán megéri-e.

  Kezdem azt érezni, hogy nem tudom tovább fenntartani a látszatot, és félő, hogy előbb-utóbb átsejlik, ami mögötte van. És bárcsak tudnám, hogy mi a baj."

Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország (Zentai Éva fordítása)

https://www.libri.hu/konyv/dan_millman.a-bekes-harcos-utja.html

https://www.libri.hu/konyv/lou_marinoff.a-tao-ereje.html

Én már nem olvsok, mert a kísérletező pszichiáterek megfosztottak ezen képességemtől. Valamikor azt gondoltam, amikor még olvastam, hogy ha nem lehetne olvasni, nem is lenne értelme az életnek. Ez így van, szóval már biztosan felakasztom magam. Majd rákötöm a vastagabb köteteket a lábamra, hogy valami hasznuk legyen.Alávaló gazemberek.

 
 

Kedves almakid,

bevallom nem szívesen olvasnék "háborús" jellegű könyveket. De azért köszi, hogy megosztottad velünk ennek a könyvnek a címét. 🙂 Szerintem mindig olyat olvasson az ember amilyen a hangulata. 🙂

Gert Hoffmann - Meghódításunk

Ez nem depressziós könyv, de teli van szörnyűségekkel(szólok előre).Kifejezetten nagy emberség kell hozzá mikor olvassuk.Egyébként mivel nagyon érdekes mindenkinek tudom ajánlani mert jó élménnyel párosul az ember ha ezt a könyvet a kezébe veszi. Németországban a második világháború végét taglalja.

József Attila, Ady Endre és Radnóti Miklos összes műve, mind a három több néven létezik gyűjteményes munkában.

József Attila és Ady Endre esetén ha az első kiadás ~1950 és ~1970 közé esik, "lehet" cenzúrázot (sajnos).

John Caldwell (Nemes István): A Káosz Szava - ha már ponyva és nekünk magyar (ajkú) "bolondoknak". 😉

Vámpírakadémia

világhírű sorozat, a @szom tudja ki írta, de nem is számít.

Nekem ez volt az első könyv az életemben, gondoltam hátha másnak is segít.

Szerintem teljesen pozitív történet, mert a kis, kocsiban ülő, rémülten néző bábu, hiába néz ilyen rémülten, a két kutya nem akarja megcsócsálni, inkább barátságosan szemléli. Mindenkinek ajánlom, innen el lehet jutni egészen Dosztojevszkijig is egy kis igyekezettel. Az már néha ijesztő, mert baltás gyilkos is van benne, de akkor az már nem zavarja az embert.

 

ééédes!

-

Üdv.!

Mi akarsz lenni? Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu? (Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét, de úgyis tudod...)

A lányomnak? Hogy használja ki a képességeit, ne úgy, mint az anyja... Foglalkozzon azzal, ami érdekli!

A férfiakkal amúgy mindig "kifogja"... Sosem lesz tűsarkús ribi. Ahogy a barátnőm fogalmaz: – Nincs meg hozzá a kellő intelligenciahiánya.

Tisztességesebb dolog Gyugyunak lenni... Biztos ezért vagyok hülye.

 

Ez a neten van, és tekintsünk el a szerző egyéb dolgaitól, meg h a rendszerváltás előtt írta, ezért a "vörös farok"...
Dr. Czeizel Endre: HÁTRÁNY-E A KIVÉTELES SZELLEMI KÉPESSÉG?
"Malraux megfogalmazta: “A tehetség nem jótéti adomány, a tehetség természeti csapás, jellempróba, átok, anabaptista keresztelés jeges vízben, átkelés égő, roskadozó hídon, kolonc a nyakban és száguldás hegynek fölfelé, kísértés, hogy rábeszéld az oroszlánt, harapná  le a fejedet, ha már olyan szépen, mosolyogva bedugtad a tátott szájába.” Tehát az oroszlánt kellene jobban idomítani, hogy mégse…"

Mantak Chia - Michael Winn - Taoista szerelmi titok

- Ősi kinai tanitasok a férfi szexuális energiájának gondozásához, fejlesztéséhez és finomitásához.

Ma jött meg az ezoboltbol.Kitanulmányozom.:)

Benedek István - Bolond világ

Viktor E. Frankl

(1905-1997), orvos, filozófus, a harmadik bécsi pszichoterápiás irányzatnak, a logoterápiának és egzisztenciaanalízisnek megalapítója.

 

...mégis mondj igent az életre!

(Egy pszichológus megéli a koncentrációs tábort)

 

Az ember az értelemre irányuló kérdésekkel szemben

"Manapság az ember már nem annyira szexuálisan, mint Sigmund Freud idejében, inkább egzisztenciálisan frusztrált. És kevésbé szenved ma a kisebbrendűségi érzéstől, mint Alfred Adler idejében, hanem éppen attól az értelmetlenségérzéstől, amely ürességérzéssel, egzisztenciális vákuummal jár."

"Az értelem tehát mindenkor egy konkrét szituáció konkrét értelme. Mindig a pillanat követelménye, ami azonban mindenkor konkrét személyhez szól. S ahogy minden egyes szituáció egyszeri, ugyanúgy minden egyes személy egyedülálló.

Minen nap, minden óra egy új értelemmel szolgál és miden ember egy másik értelemre vár (...) Nincs olyan helyzet, melyben az élet ne kínálna fel egy értelemlehetőséget, s nincs olyan személy, akinek az élet ne tartogatna egy feladatot."

Viktor Frankl

Illyés Gyula - Szellem és erőszak

Terebess Gábor - Folyik a hid

volt benne egy szál cigi is, én kicsréltem,mert eltörtem véletlen.

Katus László: A középkor története - tényleg szívből ajánlom mindenkinek aki utálja a középkort, vagy történész diploma nélkül azt hiszi tudja mi volt az. 😉 

P. Didon (domonkos rendi áldozópap) Jézus élete

forditotta Zigány Árpád

Régen olvsgattam, most újra elővettem, nagyon szép grafikák vannak benne

elméletileg ez egy hires könyv

Idézet tőle: Rakéta

Szerintem (talán) annyi, hogy semmi baja, csak azt akarják hinni, hogy baja van, mert talán más vagy még az sem, csak bele került a rendszerbe valahogy és akkor természetesen jön a standard reakció. - de én csak a részletből ítélek, a könyvet nem olvastam.

Szerintem azt az ember maga érzi, hogy baja van, mert nem jó neki, és azt is érzi, hogy beteg-e vagy nem. Hogy ítéli meg, mert azért betegség az van. Az nem mindegy, hogy hogy tekintenek rá, illetve Ő magára, hogy ő csak a betegsége, vagy azért annál több. Szerintem mindenki több, és ez a nézőpont amit itt idéztél durván leegyszerűsítve azonosítja a beteget a betegséggel. Azt az idézetet amit Neked az élet értelméhez tettem hogy:

"külön jelenlét közös

fényébe visszaalszunk"

Abból semmi nem valósul meg, nincs külön jelenlét közös fénye (amit akár nagy merészen emberszeretetnek is nevezhetnénk). A külön jelenlét igen, de nincs semmi közös. Ez hatalom pozíciója. A megmondó ember pozíciója, aki tárgynak tekinti a másik embert. Valójában sajnálatra méltó hozzáállás, mert az ilyen nem csak a "beteggel" nem érez közösséget, hanem valószínűleg a kollégájával sem, és ez minden párbeszédet lehetetlenné tesz. Az ilyen ember rendszerben gondolkozik, hatalomban, és nem igazságkeresésben.

Rendszerrel nem lehet közösséget vállalni csak élő emberrel. Az igazságkereső gondolkozásnál az igazság elérése a cél, a hatalmi gondolkozásnál az, hogy a hatalom a maga által hozott döntést szentesítse.

Szerintem ez lehet a nagy különbség ezek között a szakemberek között, hogy vajon hova lehet őket ez szerint sorolni. És valószínűleg ezt mindenki pontosan érzi, hogy kivel áll szemben a kettő közül. Mert ahogy a Feldmár írta, valahogy úgy, hogy hiába mondod Te nekem hogy nem szeretsz, ha én jól érzem magam veled, és hiába mondod hogy szeretsz ha én rosszul érzem magam veled. Tehát ha rám valaki mézesmázosan mosolyog és biztosít arról hogy mindent megtesz értem és közben nekem k@rva rossz, akkor az valószínűleg a hatalmi pozíció, míg ha mondjuk esetleg nem néz szépen,de én jól érzem magam vele, akkor az a másik. Hát valahogy így lehet, habár én élőben nagyon rövid ideig voltam együtt szakemberre, és semmi terápiában nem vettem részt, de ez igaz a mindennapi életben is.

És itt nem úgy gondolom, hogy nem lehetnek rossz érzései egy terápia alatt, mert azt nem lehet, de azt érzi-e hogy emberrel van dolga akiben megbízhat, vagy azt érzi, hogy egy gyári futószalagon buzerálják.

És mivel reálisan gondolkozom, azt gondolom, hogy ez nem könnyű, tehát mondjuk a közegészségügyben, ami egy rendszer, ahol nem lehet másként, mert ez egy ilyen dolog, ezt tudni kell, ott nem lehet ezt kibontani, ezt az emberszeretetet. De azért talán ott is lehet emberi gesztusokat tenni. Tehát azért vannak fokozatok. És nagyon el tudom képzelni, hogy k@urva sok pénzt legomboló magánpszichiáter vagy lógus pedig ilyen hatlomizé. Tehát azért ez nem egyszerű, mert nem mindenkinek telik Feldmárra és hasonlókra, de mindenki hálás egy gépezetben akár egyetlen emberi gesztusért is, talán ott leginkább.

Szerintem (talán) annyi, hogy semmi baja, csak azt akarják hinni, hogy baja van, mert talán más vagy még az sem, csak bele került a rendszerbe valahogy és akkor természetesen jön a standard reakció. - de én csak a részletből ítélek, a könyvet nem olvastam.

Idézet tőle: Rakéta

"Valami biztosan nem stimmel vele
különben nem viselkedne úgy ahogy viselkedik
tehát azért viselkedik úgy ahogy viselkedik
mert valami nem stimmel vele

Nem hiszi, hogy valami nem stimmel vele
mert
többek között pont az
nem stimmel vele
hogy nem hiszi hogy valami
nem stimmel vele
tehát
segítenünk kell neki hogy megértse
az hogy nem hiszi hogy valami
nem stimmel vele
szintén olyasvalami
ami nem stimmel vele

nem stimmel vele valami
mert azt hiszi
hogy biztosan nem stimmel velünk valami
ha segíteni akarunk neki hogy megértse
hogy biztosan nem stimmel vele valami
ha azt hiszi hogy nem stimmel velünk valami
ha segíteni akarunk neki megérteni hogy
mi segítünk neki
megérteni hogy
mi nem üldözzük őt
ha segítünk neki
megérteni hogy nem üldözzük
ha segítünk neki
megérteni hogy
vonakodik megérteni
hogy nem stimmel vele valami
mivel nem érti meg hogy nem stimmel vele valami
ha nem hálás nekünk
hogy legalább segítünk neki
megérteni hogy nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy biztosan nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy biztosan nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy nem stimmel vele valami

ha nem hálás azért

hogy mi sohasem akartuk arra kényszeríteni
hogy hálás legyen nekünk" (R. D. Laing) - egy kis idézettel szólgálok hozzá. :S

Nem könnyű értelmezni, de érdemes.

Megpróbáltam, ha jól értem ez a gondolat menet:

 Nem normális mert:

  • másként viselkedik              
  • nem hiszi el, hogy ez azt jelenti, hogy hülye
  • azt hiszi, mi nem vagyunk normálisak, mert hülyének nevezzük
  • nem érzi, hogy ez segítség, hogy hülyének neveztük
  • üldözésnek érzi a segítséget
  • nem érez hálát a segítségért (üldözésért)
  • nem hálás, ezért hülye
  • hülye mert nem érti, hogy mi nem kényszerítjük hálára

Az ilyen hozzáállás erőszakos, és hülye aki ezt nem érzi, mert olyan dolgok közé tesz egyenlőség jelet, ami között nincs. Egy viselkedés az viselkedés, és nem maga a teljes ember. Ez lehet durván kirívó, nagyon szélsőséges, ott könnyebb ezt elhitetni, sőt ezt könnyen elhiszi bárki, mondjuk egy gyilkos esetében, hogy a legszélsőségesebbet vegyem.
De mi van akkor, ha csak kicsit furcsa. Amikor már igen nehéz eldönteni, hogy az aki furcsa, vajon nem ő viselkedik-e normáisan a furcsa körülmények között. Na az a baj, hogy ott is ezt a gondolatmenetet viszi végig.

És akkor látszik ennek a gondolkozásnak a duván erőszakos elnyomó jellege, ha azt vesszük, hogy ezért:

"Gyakran sorolják az anti-pszichiátria mozgalom képviselői közé, noha ő maga határozottan visszautasította ezt"

Na érdekes ezt végigvinni, hogy egy ekkor egziszteniánál is lehet nem odaillőnek nevezni a viselkedést, és ezzel kvázi azt mondani hogy ellenes. Itt látszik igazán, hogy ez a nézőpont nem egyenrangú, még ilyen szintű szellemi térben sem.

Hát tetszett, köszi Rakéta 🙂

Még talán annyit, én még azt is érteni vélem, hogy miért ilyen nehez értelmezhatően fogalmaz, feltételezve, hogy az eredeti szöveg is ilyen. Talán azért, mert ez ilyen alattomosan rejtőzködő magatartás, ilyen nehezen érthető, aztán az ember könnyen hálás lesz, hogy hülyének nevezik, és még fizet is érte, és nem keres magának olyan szakembert, aki nem ezt a gondlatmenetet alkalmazza.

Egy nagyon érdekes dologra jöttem rá, az emberi felelősséggel kapcsolatban. Ugyanis furcsa módon, ez a fenti gondolatmenet, ami az embert azonossá teszi a viselkedésével, kvázi a tettével, az leveszi róla a terhét, akármilyen furcsa így van, azt monja Te gyári hibás vagy, csak szerelés kérdése a dolog, és vagy megjavulsz, vagy majd elfogadhatóan tusz viselkedni.

De viszont, ha az ember nem azonos a viselkedésével, a tettével, akkor viszont több nála, és így felelős. Így nem vész el a betegség kapcsán az egyéni felelősség, akár a bűntudat, de nem vész el a környezet felelőssége sem, habár ez szokott a legritkábban bűntudatot érezni. De elég ha a "beteg" legalább tisztában van mi az ő felelőssége, és hol van az a határ, amiért már nem felelős, kvázi bűnt követnek el ellene kollektívan. Talán ézért nem szeretik ezt, mert a felelősség az egy nehéz dolog.

Repo Men: Eric Garcia - olvasatlanul is csak ajánlani tudom. 😉 Igaz én csak a filmet láttam.

 

grat.

"Valami biztosan nem stimmel vele
különben nem viselkedne úgy ahogy viselkedik
tehát azért viselkedik úgy ahogy viselkedik
mert valami nem stimmel vele

Nem hiszi, hogy valami nem stimmel vele
mert
többek között pont az
nem stimmel vele
hogy nem hiszi hogy valami
nem stimmel vele
tehát
segítenünk kell neki hogy megértse
az hogy nem hiszi hogy valami
nem stimmel vele
szintén olyasvalami
ami nem stimmel vele

nem stimmel vele valami
mert azt hiszi
hogy biztosan nem stimmel velünk valami
ha segíteni akarunk neki hogy megértse
hogy biztosan nem stimmel vele valami
ha azt hiszi hogy nem stimmel velünk valami
ha segíteni akarunk neki megérteni hogy
mi segítünk neki
megérteni hogy
mi nem üldözzük őt
ha segítünk neki
megérteni hogy nem üldözzük
ha segítünk neki
megérteni hogy
vonakodik megérteni
hogy nem stimmel vele valami
mivel nem érti meg hogy nem stimmel vele valami
ha nem hálás nekünk
hogy legalább segítünk neki
megérteni hogy nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy biztosan nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy biztosan nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy nem stimmel vele valami
mert nem látja hogy nem stimmel vele valami

ha nem hálás azért

hogy mi sohasem akartuk arra kényszeríteni
hogy hálás legyen nekünk" (R. D. Laing) - egy kis idézettel szólgálok hozzá. :S

Ronald David Laing : Tényleg szeretsz?

                                  Gubancok

Konrad Lorenz: Az agresszió

A sport világnapjává nyilvánitom ezt a könyvet.

Judith Herman: Trauma és gyógyulás

"Ez a könyv olyan eseményekről szól, melyeket milliónyi magyar átélt: háborúkról, holokausztról, az elnyomó (akár jobb-, akár baloldali) politikai rezsimek általi üldöztetésről - a közszférában zajló erőszakról. Ez a könyv olyan eseményekről szól, melyeket napjainkban is százezrek élnek meg: partnerbántalmazásról, incesztusról, gyerekbántalmazásról- a magánszféra rejtettségében zajló erőszakról. Az olvasó megismerheti az erőszakélményekre adott emberi rekakciókat és a trauma hosszú távú hatásait, s minedenek előtt a túlélés és a feldolgozás eszközeit, melyekkel leküzdhető az erőszak okozta sérülések és veszteségek, és újra kezünkbe vehető életünk irányítása. A neves amerikai pszichiáter könyve sorsfordító önsegytő könyv azoknak a túlélőknek, akik szembe kívánnak nézni múltjuk fájdalmas emlékével, é selengedhetetlen szakkönyv azoknak a pszichoterapeutáknak, akik szakszerű kezelést kívánnak nyújtani pácienseiknek."

Sri Chinmoy - Love

tök jó, mert a magyar kiadásban az egyik oldal angolul van mig a másik magyarul, a forditása

Alexendr Szolzsenyicin - Ivan Gyeszinovics egy napja

Ezt korházban olvastam, olyan 1-2 napos könyv.Egy Gulag(orosz fogoly-munkatábor-tajga)-ban lévő politkai elitélt ember egy napjáról szólt. A szerző szintén megjárta azt a helyet tudomásom szerint.A név betüegyezése nem biztos.Ajánlani tudom mindenkinek, kellett egy könyv aminek felmondom a tartalmát, ezt választottam, egyébként jógáról olvastam bent.

Sánta Ferenc - Ötödik pecsét

de meglehet nézni filmen is

Sven Hassel - Kivégzőosztag

Kölcsönbe van már nálam évek őta.Tőle 9 könyvet olvastam gimiben.Szeretem a stilusát, Rejtő Jenőhöz szokták hasonlitani az alakjait.Dán iró, aki azthiszem katona volt és fogolytáborba került, majd megszökött vagy kiengedték és II. világháborús könyveket ir(ha még ir ilyeneket).Szórakoztató, érdekes, izgalmas, a 'történelmiségét' is jól leirja a maga módján a kornak, helyzetnek(szerintem), tanulságos talán.Ezt a könyvet még nem olvastam tőle csak belekezdtem, de lehet mostanság elkezdem majd olvasni.Ezt az irót szivesen ajánlom bárkinek akinek az ilyen tipusú könyvek tetszenek vagy ez az érdeklődési témája.

Edgar Kupfer - Koberwitz - Testvéreink az állatok (Elmélkedés az etikus életről)

'Az olvasó nem minddennapi könyvet tart a kezében, hiszen tartalma társadalmi és lelki feszültségekhez vezethet.

De ki győz? Az értelem, érzelem vagy a vágyak?

A mai rohanó értelmetlen világunkban egy pillanatra megállitani és meghökkenteni szeretném az olvasót.

A könyv egy más szemszögből nézve az állatok meggyilkolásáról szól és joggal kell feltennünk a kérdést, miről van itt szó?

Azonnal jön a válasz, én nem teszem, de azért megeszem.

Jómagam húst 14 éve nem eszek.

A könyvben választ kaphatunk arra, hogyan jut az asztalra a "hús" és mindenkinek el kell döntenie, valójában az ember-e a legmagasabb rendű fejlett lény?

Hol kezdődik a szeretet és hol fejeződik be?

Aki teljessé szeretné tenni az életét, az a könyvben sokmindenre választ kap.

Szeretettel:A forditó

'

weepingwillow, nagyon jó a könyv részlet! A többit majd hamarosan...

Szepes Mária - A mindennapi élet mágiája

http://terebess.hu/keletkultinfo/szepes1.html

hozzalnekembirafingat

rejtozol

ozzykam a devinme megis mitcsainl

na szóval a zsivany baratom nem meri elhinni hog az isten tokeltesnek teremtte meg az mebert, hát azberugott mint zallat

kezdem a kezelesedet, annaert nagyo aggodom, szivesen lenne tole gyerekem,szeretnek velelenni sokat,veledlehetritkantalakozokminteddigisenallomapenztcsakvanakiszeretneélniismegtobbnapotebbenagyorouvilágbaoshibakatsosetevesszgyereketemegkellbeszlenemveletekmertajancsitutiembereshaomondvalamitakkoraztmegfogajuk,,sot

kedves eszterem, idejossz és mesélsz ahugodrol,majd magadrol, ajánlasz nekem konyvelket, kozbe rakjál be Ozzy-t olvasasodgyetraszemuvegedkaka

gecispuri

nemszeretekbulizne