Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Szinesztézia

... kergetve...


          ...a naplementet kegetve....

 

Köszöntelek itt!

Nekem számos szinesztéziát súroló, vagy akár kimerítő élményem is volt.

 De ... Egyáltalán, mit jelent a szineztézia?

Szerintem nem lenne haszontalan, ha leírnád pontosan, hogy mit jelent a szinesztézia, és te hogyan ismerted fe magadonl, valamint hogy birkóztál meg a hátrányival...

Egyáltalán. Mik a tapasztalataid?

Katalin

Haliho;


 


Es peldaul a naplemente mint egy szimbolum az oregkorra. Vagy az oszi evszak, hogy az oregkor metaforaja vagy allegoriaja.


Erdekes dolgot lehet erzekelni amikor repulogeppen utazok nyugati iranyban, es eppen estefele van es megy le a nap. A repulogep helyzete mindig felzarkozik a fold fordulasaval egy kicsik, es azt lehet erzekelni, hogy a naplemente orakig tart.  Aztan amikor a repulogep leszall es megerkezik a vegcelhoz akkor egyszer csak hippsz-hoppsz lemegy a nap es sotet van , vege a nappali napszaknak.


Ha ezt hasznalnank egy allegoriakent az oregkorra, akkor hosszu elet, sokaig tart, es a vegcelkor puff vege.


Udv;


zsivany

A ter-ido szinesztezia az amikor pl. egy bizonyos idoszakot pl. egy evet, vagy honapot es grafikusan abrazolt mintanak latsz, pl. egy spiralnak - ezen helyezkednek el a napok, honapok stb... es amikor fel szeretnel beloluk idezni egy konkret idoszakot akkor ezt latod ezen a spiralon - az en esetemben.

Radiohead,mint a zene?!

Sziasztok!


Én csak most jöttem rá, hogy nekem lehet, hogy van ilyen! Vagyis inkább nem tudtam, hogy mások nem így látják a hangokat. Én zenékhez szoktam színeket látni, sötétkék, világoskék, jég, szalmasárga, csillogó szürke. De azt hiszem nem mindegyikhez társul szín. Legjobban a sötétkék zenéket szeretem, ami olyan, mint az éjszakai égbolt.


Bizonyos embereknek is látom a színét. Vagyis amikor eszembe jut pl, hogy na, felhívom a Beát, akkor megjelenik előttem valami sötétzöld. Vagy a tesóm pl barackvirág színű, a szomszéd fiú meg narancssárga. A volt szerelmem pedig valami sötétlila por volt, amit imádtam. 🙂 Nem tudom ezek a színek honnan jönnek, lehet hogy láttam őt egyszer sötétlila ingben, és azért? Mindenesetre a hangot nem láthattam semmilyen ruhában, szóval az elképzelhető, hogy belőlem jön. De azt ugye mindenki látja, hogy a legtöbb Radiohead mennyire kék?


Ez nem tudom, hogy ide tartozik e, de emberekhez néha tárgyat, vagy gyümölcsöt is asszociálok, mint rotring, vagy cseresznye héja.


A tér-idő szintesztézia az milyen?


 

Velem ez igazából csak "nyomokban" fordult elő. Kiskoromtól kezdve tudtam bizonyos színeket társítani bizonyos dallamokhoz, zenékhez (külön-külön hangokhoz nem igazán, színekre csak összetett dallamok emlékeztettek). Bizonyos zenékről tudtam például, hogy a dal eleje olyan élesebb, világosabb sárga, de volt összetettebb is, pl. egy számban a szaxofonszóló mindig egy szárazabb, vöröses, de még örökzöld fenyőfa színeire emlékeztetett. Nagyobb koromban ez már nem volt annyira erős, inkább a hangszínre (mármint amit valójában annak neveznek :D), a dallamra meg a hangszerekre koncentráltam, szívesen játszottam azzal, hogy egy számban megpróbáltam külön-külön kihallani a hangszerek dallamait.

Néha olyan is történt velem, hogy napok így egybefolytak, főleg nyári szünetben, mikor semmilyen külső tényező "nem mondta meg", hogy mikor van a most vagy mikor volt tegnap. Nekem borderline-osként ezek amúgy is inkább a hangulataimtól függtek, és a hangulatokat általában végtelenként szoktam érzékelni, nehéz elvonatkoztatni tőlük. Én kicsit az időt is a hangulataim alapján tájolom be, ha észreveszem magamon, hogy már megváltozott a hangulatom, akkor ezután jön a következő "időegység".

Ez gyönyörű zsivány:) Nem semmi:)

http://www.flickr.com/photos/31867087@N04/page8/


http://www.flickr.com/photos/31867087@N04/page7/


Haliho: szinesztezia: talalkoztam mar ezzel. LSD-t sose szedtem.


Ido-ter szinesztezia: egy meditacios kurzuson voltam ami 10 nap. Egy par nap utan kezdtek osszefolyni a napok az ejszakakkal. A nap-szak nem zarult le este, hanem a most ertelme tobb napon keresztul folytatodott.  A mat is manak ereztem es a tegnap reggelt is manak ereztem. Ugyan annak a manak folyamatosan tobb napon keresztul. Mint az Ekhart Tolle mondja, hogy a most az csak egy res a jovo es mult kozott. De azt lehet tagitani, es a mostban elni. Szerintem igaz. http://www.dhamma.org


Ez megmaradt bennem.  Es ez kulonosen akkor jelentkezik amikor repulok az USA-bol Magyarorszagra es vissza, mert a 9 oras idoeltolodas miatt felborul a ma es holnap jelentese, es a tegnap jelentese. Csak a most van.  Es ugyan igy jelentkezik ez az erzes akkor is amikor a skypon beszelgetek a rokonaimmal es latom peldaul, hogy nalam ejfel es ejszaka van, es ugyan abban a most pillanatban Magyarorszagon reggel 9 ora es vilagos nappal.  Es a tegnap-ma-holnap ertelme felborul megint. Csak a most letezik olyankor. Ez bennem egyre erosodik es ezt folyamatosan erzekelem.  Ez egy jo erzes nekem.


Hasonloan erzekeltem az ido megszuneset egyszer (2009 marcius) amikor elmentem taborozni az ugynevezett Ghost Mountain nevu helyre. Azon a helyen az Anza-Borrego sivatagban egy hazaspar elt harom gyerekkel es abbol eltek amit a sivatag adott nekik, es novellakat irtak, es verseket irtak. Es 16 evig igy eltek ott. Es a vallasos beallitottsaguk az az ugynevezett Rozsakeresztes hit volt. Es a Rozsakeresztes hit az egy ilyen ezoterikus hit, csillagjoslassal es reinkarnacioval, es stb...  es azt mondjak hogy nincs igazan ido, es az idopontok azok nem idopontok hanem csak viszonylagos helyzetek ahogyan az egitestek allnak egymashoz kepest.  Es pont a nap-ej egyenloseg ejszakajat toltottem ott, a Ghost Mountain = Szellem -Hegy -en egyedul. Tavasszal amikor a nap pontosan akkor nyugszik amikor a hold felkel. Es a kovetkezo reggel a hold pontosan akko nyugszik amikor a nap felkel. Es en csak egy halozsakban egy gumimatracon taboroztam ott es emlekszem hogy a ket esemeny szinte megkulonboztethetetlen volt nap-nyugta, nap-kelte, hold-nyugta hold-kelte. Az ido osszefolyt es megallt letezni. Csak az egitesteket lattam mozogni. Es vittem magammal nyomtatvanyokat amin azok az emberek versei es novellai voltak akik abban a hazban eltek. Es a haz romjai meg mindig ott vannak. Azok mellett taboroztam ejszaka. Van rola fenykep is. Ghost Mountain, Anza-Borrego Desert, California USA.


Tszitelettel;


 


zsivany


 

Mondjuk szerintem ez sem teljesen igaz, hogy látod a hangot, a zenében a dallamot, mert azért elkülöníthető a két érzés, de olyan mintha. Az "olyan mintha" a legjobb kifejezés rá, a hallucinációknál is. Bár attól függ mennyire pörög rá az ember, mert egy idő után képes akár teljesen is elhinni, valósnak érezni azt amit érzékel. Persze ettől még nem jelenti azt, hogy nem valós az érzékelés, csak egy teljesen más síkon, tudatállapotban:D

Szerintem az egész tudatosan irányítható, tanulható, stb.

Legalábbis mi ezzel szórakoztunk a tripjeink alatt.

Az idő-tér szineztézia érdekelne:D Szerintem azt is éltem már át.

LSD-vel tapasztaltam sokszor aha, láttam a hangokat meg ilyesmik, de tisztán nem fantáziálok ilyenekről:D