A jó és a rossz trükkös álruhája

 

Van egy közismert kínai történet, ami arra világít rá, hogy valójában semmiről nem lehet racionális megközelítéssel megmondani, hogy jó-e, vagy rossz. Egy öregembernek a fia talált egy fiatal vadlovat a pusztában és hazavitte. A faluban mindenki az mondta, hogy milyen jó nekik, mert majd befoghatják szántani. Aztán a fiú megpróbálta betörni, de a ló ledobta a hátáról és eltört a lába. A faluban mindenki sajnálkozott és azt mondta, hogy ez nagyon rossz, mert az öregnek nincs a fiún kívül senkije és így nem lesz, aki gondoskodjon róla. Nemsokára kitört a háború és minden egészséges férfit elvittek katonának.

Vélhetően, befejezés nélkül is , tökéletesen értehető az embereknek mi volt a véleménye.

Ez a kis történet a jó-rossz kettősségének illogikus érvelésére hívja fel a figyelmet, hiszen racionális, ok-okozati gondolkodással nem lehet megállapítani semmiről az adott pillanatban, hogy jó-e vagy sem.

De nem is akarok felesleges köröket futni – mi is a célja – ennek a kis írásnak.

Idézem, Robert Adams amerikai bölcset, akinek tanításában, elsősorban: a „nem reagálás” játszik fontos szerepet.

Remélem, lesz akinek tud adni..

„Hogyan kezdjük?
Nos, először is fel kell ismerned, hogy az a hely, ahol most vagy, akár jónak vagy rossznak gondolod, az a megfelelő helyed, vagy ha önmagadat boldognak, szomorúnak, gazdagnak, szegénynek, betegnek, vagy egészségesnek hiszed, az a  megfelelő állapotod. Ez a kezdet. Nem próbálsz többé valaki más lenni. Ne próbáld megváltoztatni az életed. A megfelelő helyen vagy, most, úgy, ahogy vagy. Ha boldoggá és békéssé tudsz válni azon a helyen, ahol most vagy, hirtelen azt fogod tapasztalni, hogy a körülmények a te javadra változnak, és akkor ismét a megfelelő helyen leszel. Bármilyen változás is következik be a tested-elmédet illetően, a megfelelő helyen vagy. Minél inkább meglátjátok ezt, minél inkább intellektuálisan, intelligensen tudjátok nézni azt, amit az imént mondtam, annál békésebbek lesztek, annál inkább kezdenek a karmikus minták elszakadni, és kezdtek felébredni.” 

( Robert Adams )

Szerző:

Belépett: 4 hét

karakter78

Blog kommentek: 1Blog bejegyzések: 2Regisztráció: 25-08-2023

4 gondolat erről: “A jó és a rossz trükkös álruhája”

Írj megjegyzést