Hogyan beszélgessünk egy önsegítő csoportban?

 

Fontosnak tartanám, hogy a hozzászólók ne minősítsék egymást. Lehet több féle vélemény, elképzelés, minden megosztható, amíg nem sértjük egymást. Szerintem nyugodtan bízhatunk abban, hogy az érdekelt ki fogja tudni választani a számára hasznos válaszokat.

Az lenne a javaslatom, hogy hozzunk egy olyan szabályt (ami más önsegítő rendszerekben is jól működik), hogy mindenki csak egyes szám első személyben (u.n. "énközléssel") beszéljen, aki hozzászól valakinek a kérdéséhez. Így bárki leírhatja a saját tapasztalatait, gondolatait és érzelmeit is a felvetett kérdéssel kapcsolatban, de senkit nem minősíthet vagy utasíthat, hogy tegye vagy ne tegye ezt vagy azt. Segít ebben,ha úgy kezdjük a mondatot, hogy "én azt gondolom errő, hogy...", "én hasonló helyzetben azt tapasztaltam, hogy...", "én ilyen helyzetben azt tenném, azt tettem, azt szoktam tenni , hogy...", "szerintem ez azt jelentheti, hogy..." , "belőlem ez ilyen, olyan érzelmeket váltott ki...".

További javaslatom, hogy egymás hozzászólásaihoz már ne szóljunk hozzá. Így több választ is kaphat a kérdező, viszont nem áll fenn az a veszély, hogy vita alakul ki, és a vita hevében eltérünk a témátől és főleg a céltól, hogy segítsünk a kérdezőnek!

Mindenkinek üdv, Éva

Megosztás Viberen