Rólunk -- küldetésnyilatkozat

Kedves Látogató!

A BÚRA lelki zavarokkal, problémákkal küzdő sorstársak, valamint hozzátartozóik közösségi segítő oldala. A Búra nem kínál terápiát vagy diagnosztikát -- feltétlenül forduljatok szakemberhez, ha szükség van erre. A Búra team ebben tud nektek segíteni.

Akármi szél hozott is, egy szóra kerestél az Interneten, megbeszélnéd, ami bánt, szakmai segítség után kutatsz, vagy egy régi Búra-lakó javaslatára kukkantottál ide, légy üdvözölve a közösségünkben!

A Búra olyan emberekhez szeretne szólni, akik találkoztak már kisebb vagy nagyobb lelki szenvedéssel, és van igényük arra, hogy beszéljenek róla.

Mi, a Búra létrehozói azt gondoljuk, hogy a kicsi vagy nagy szenvedés hajtóerő is a fejlődésben és az önismeret útján – aki nem szenved sosem, az nem is lép tovább. És azt is gondoljuk, hogy aki lépett egyet-kettőt előre, az tud segíteni másnak is. Mindannyian tudunk tenni egymásért, mert tudjuk fogni egymás kezét, meg tudjuk hallgatni a másikat, és el tudjuk neki mondani, amit tudunk vagy ami nekünk bevált.

Magyarországon is – miként a világ más fejlett tájain – nagyon sok ember szorong, pánikol, nyúl alkohol, drog vagy nyugtatók után, fogyókúrázik kényszeresen, hánytatja magát, idegeskedik állandóan, hogy még aludni sem tud, vagy képtelen kijönni a családjával vagy a munkatársaival. Sokkal, de sokkal több, mint ahányan elismerik, hogy bajuk van. Aki pedig szembe tudott már nézni a lélek mindennapi szenvedéseivel, akár személyesen, akár hozzátartozóin keresztül, akár az érdeklődése folytán, akár mert segítőként dolgozik, az gyakran fél beszélni erről vagy nem tudja megosztani mással a tapasztalatait. Azért vagyunk itt együtt, szakemberek, érintettek, szociális munkások, tanárok, orvosok, segítők, mert hiszünk benne, hogy tudunk egymásnak segíteni azzal, ha megosztjuk a tapasztalatainkat és félelem nélkül beszélünk minden élményünkről és érzésünkről.

A honlapot a közösség tartja életben, a közösség a szíve-lelke. Az admin feladatokat Babarczy Eszter látja el, aki 2000-ben, sorstársként, megalapította az első Búrát. A közösség azóta töretlenül működik, és örömmel látjuk, hogy aki meggyógyult és már nemérzi szükségét, hogy itt öntse ki a szívét, még most is gyakran a közösség tagjának érzi magát.

A Búra, tapasztalataink szerint, fontos periódus, fontos segítő hely lehet az életetekben, de feledjétek, hogy nem helyettesítheti az életeteket. Gyertek, ha vigaszra,tanácsra, információra van szükségeket, vagy szeretnétek egy csoportban dolgozni egy-egy probléma megoldásán. De ne váljatok függővé - gondoljatok arra, hogy az IRL (való életbeli) kapcsolataitok fontosak, és nem biztos, hogy jó néven veszik, ha mindig itt töltitek az időtöket.

A legfontosabb feladatunknak azt látjuk, hogy segítsünk egymásnak, miközben a szakmai információkat is igyekszünk napra készen tartani. Fontos az is, hogy aki a Búrára látogat,azon túl, hogy sorstársakat talál, és válaszokat kap a kérdéseire, érezze, hogy érdemesküzdenie, "dolgoznia magán", mert mindannyian felelősek vagyunk az életünkért, és minden problémánk ellenére meg kell próbálnunk a lehető legboldogabbá, legélhetőbbé tenni ezt az életet.

A Búra időről időre szakemberi tanácsadást is nyújt, 2010-2011-ben dr. Ratkóczi Éva segítette a munkákat. A fóruma jelenleg is olvasható. Sok kiváló szakember barátunk önzetlen segítséget nyújt, ha szakmai információkra van szükségünk.

Alapvető elvek
1. a netikett szabályai érvényesek. A nagyon durva, destruktív, másokra ártalmas hozzászólásokat kimoderáljuk, aki a rombolás szándékával érkezik, kitiltjuk a rendszerből. A közösségre, moderálásra vonatkozó szabályokat a Moderációs és a Szerkesztőségi fórumokban beszéljük meg. Kérjük, tartsátok magatokat a fórumok címében meghatározott témához.
2. különleges figyelmet kell fordítanotok a személyes adataitok védelmére. Amit egy fórumban vagy blogban leírtok, mindenki számára látható lesz. A hozzászólásaitokat törölhetitek, de tudnotok kell, hogy esetlegesen egy kereső (pl a Google) egy ideig archiválja őket.
3. bárki szabadon regisztrálhat, amíg a fenti szabályokat elfogadja. A fenti szabályok megszegése, vagy a Búra alapvető céljának veszélyeztetése, végleges letiltással jár. Ugyancsak tiltjuk azokat a felhasználókat, akik nem valós, hanem spammelésre használt email címmel lépnek be (olyan szolgáltatás használatával, ahol egyszerre több száz, egyszeri használatra szánt email címet lehet létrehozni).
4. a Búra, a küldetéséből eredően, tartalmazhat bántó, erőteljes kifejezéseket, szexuális problémákkal kapcsolatos bejegyzéseket, laikus számára ijesztő tartalmakat. Ha nem érzitek magatokat készen arra, hogy az ilyen bejegyzéseket a helyükön tudjátok kezelni, azt javasoljuk, ne regisztráljatok.

A rendszerben csinálhattok:
- képes profilt; érdemes használni a kulcsszavakat, hogy könnyebben egymásra találjanak, akiknek hasonló problémájuk van. A rendszer teljesen anonim, a levélcímeteket csak arra használjuk, hogy jelszó értesítést küldjünk. Az anonimitásotokra vigyázzatok, amikor a profiladataitokat megadjátok -- ne adjatok saját nevet, munkahelyet, stb. (a Segítőkre ez persze nem vonatkozik).
- csoportot, ahol meghatározzátok, ki lehet tag, ki lehet admin, fórumot csinálhattok a csoportnak, és üzenetet küldhettek mindenkinek. Egy csoport lehet zárt (az admin hív me gembereket, illetve bírálja el a csatlakozási kérelmeket), lehet teljesen titkos (egyáltalán nem látszik a csoportok között) és lehet nyitott, ahová bárki csatlakozhat.
-a "szakmai" fül alatt találjátok a szakmai anyagokat, betegségleírásokat, gyógyszerekkel kapcsolatos információkat, a terápiák összefoglaló ismertetéseit, és hozzájuk kapcsolódóérdekes híreket.
Ezeket az anyagokat is kommentálhatjátok, sőt, örülünk, ha kommentáljátok, hiszen a cél az, hogy a sorstársak tapasztalatai is megjelenjenek egy hivatalos szakmai szöveg mellett.
Tartsátok tiszteletben, hogy a Búrán sorstársak, sorstársi segítők vagyunk, nem az a cél, hogy a pszichiátriai szakma konszenzusos megállapításait felülírjuk -- az a fontos, hogy kiegészítsük őket a saját tapasztalatainkkal. Talán ez segíthet a legtöbbet azoknak a látogatóknak, akik információt keresnek.
- blogot; a blogbejegyéseket a menüfülön keresztül találjátok meg, de a "friss" tartalomban is megjelenik. A blogokban lehet keresni is. A blog egyéni sztori, bármit tehettek bele, képet, szavazást, linket, ami csak hozzáférhető a szerkesztő ablakban. Azért a copyrightra figyeljetek.
- tudtok küldeni privát üzenetet bármilyen regisztrált felhasználónak;
- bejelentkezve használhatjátok a chat funkciót egy-az-egyhez vagy csoportos beszélgetésre;
- a "segítők" fül alatt intézményeket, terapeutákat, offline csoportokat gyűjtünk;
- a "friss" doboz arra való, hogy követhessétek, hol folyik éppen beszélgetés --kommentekben, fórumokban, a legfrissebbek és a legaktívabbak szerint rendezve.
Tehát például ha egy gyógyszeres lapon valaki kérdez valamit, látni fogjátok, és válaszolhattok.
Minden oldalon látni fogjátok, hogy ki van bejelentkezve és mindenkinek tudtok privát üzenetet küldeni. Láthatjátok azt is, kik a legfrissebben regisztrált látogatók vagy Búralakók. Ahogy eddig is, kérem a régi Búralakókat, hogy segítsenek az újaknak eligazodni, a kérdéseikre válaszolni.

A Búra filozófiája az, hogy nemcsak panaszkodni szeretnénk, hanem szeretnénk megoldani a problémáinkat, amennyire erőnkből telik. Fontosnak tartjuk, hogy a nyafogás ne uralkodjék el rajtunk, ne váljunk még öndestruktívabbá a Búra használatával.

A Búra, ahogy mindig is, most is az önsegítés erejére támaszkodik, ennyiben a 12 lépéses programokhoz szeretne hasonlítani. A közösség tagjai vezetik, segítik egymást, akár csoportban, akár azzal, hogy válaszolnak mások kérdéseire, vagy anyagot gyűjtenek.
Itt szeretném megköszönni azoknak a tagoknak a heroikus erőfeszítéseit, akik rengeteg hasznos anyagot összeszedtek. Különösen memphisnek, parrotnak, krisznek és tigerlylinek:-)

Babarczy Eszter

//