Klonazepam (Rivotril)

A Rivotril a benzodiazepinek közé tartozó szorongásoldó, nyugtató. 0,5 mg-os és 2 mg-os tabletta kiszerelésben lehet kapni Magyarországon. Csak orvos írhatja fel, és csak az válthatja ki személyesen, akinek a nevére a vény szól -- ugyanis sokan visszaélnek vele, kábítószernek használják.

A közepes felezési idejű nyugtatók közé tartozik, tehát lassabban ürül ki a szervezetből, a hatása is tovább tart. A Rivotril erős függést okozhat, így nem szabad minden nap szedni hosszú időn át. 

A megvonási tünetei nem annyira kellemetlenek, mint a rövidebb felezési idejű, gyorsabban ható szereknél (pl. Xanax), de elég kellemetlenek ahhoz, hogy inkább rá se szokj!

Betegtájékoztató (rövidítve).

1. Milyen típusú gyógyszer a Rivotril és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rivotril hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.
A klonazepámnak görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatása van.
A Rivotril tablettát a következő betegségek kezelésére alkalmazzák:
Epilepszia (csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél).
Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek.
Pánikbetegség (önmagában vagy konkrét dologtól, helyzettől való irreális félelemmel kísérve).

2. Tudnivalók a Rivotril tabletta szedése előtt
Ne szedje a Rivotril tablettát
- ha allergiás a készítmény hatóanyagára, a klonazepámra, vagy egyéb benzodiazepin-származékra (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos légzési elégtelensége van.
- ha súlyos májelégtelenségben szenved.
- szoptatás ideje alatt.
- ha gyógyszer-, kábítószer- vagy alkoholfüggő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rivotril szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha tüdő-, máj-, vagy vesebetegsége van.
- ha korábban volt már alkohol- vagy drogfüggő.
- ha kisagyi vagy gerincvelői eredetű izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris vagy spinális ataxia), melynek következtében előfordulhat végtagremegés, egyensúlyvesztés, elmosódott, nehezen érthető beszéd, szemrángás.
- ha akut alkohol- vagy kábítószer mérgezése van
- ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete. Forduljon orvosához, ha öngyilkossági gondolatai vannak. Orvosa a megfelelő kezelést fogja alkalmazni és szoros megfigyelés alatt fogja tartani Önt.
- ha a porfíriának nevezett, ritka, örökletes vérképzőszervi betegségben szenved.
- ha légúti betegségben szenved.
- időseknél és legyengült betegeknél.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Rivotril-t.
A benzodiazepinek alkalmazása függőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneken. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat.

Egyéb gyógyszerek és a Rivotril tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez nagyon fontos, mert több gyógyszer együttes alkalmazásakor a gyógyszerek erősíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását.
Említse meg orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
- egy másik epilepszia elleni gyógyszer (pl. fenitoin, primidon, fenobarbitál, karbamazepin vagy nátrium-valproát).
- Ez a gyógyszer fokozhatja az ún. központi idegrendszeri depresszánsok (az idegrendszer működését lassító, kábultságot okozó szerek) hatását. Ilyen központi idegrendszeri depresszánsok pl. az antihisztaminok, azaz a szénanátha elleni és egyéb allergia elleni szerek, vagy a megfázás elleni gyógyszerek, a nyugtatók, az altatók, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, a csak vényre kapható fájdalomcsillapítók, vagy kábító fájdalomcsillapítók, az epilepszia elleni szerek, az izomlazítók, az érzéstelenítők, beleértve néhány fogászati érzéstelenítőt is.
Műtét
Ha műtétje lesz, amit altatásban fognak végezni, vagy ha egy fogászati kezelés során érzéstelenítőt kap, feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának, hogy Rivotril-t szed.
A Rivotril tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Rivotril-kezelés alatt nem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol epilepsziás görcsöket válthat ki.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával.
Ha Ön terhes vagy szoptat illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.. A kezelőorvos ezután eldönti, hogy kaphat-e Rivotril-kezelést. Ha a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Rivotril-kezelést kap, a baba alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet, fizikai függősége és elvonási tünetei is lehetnek.
Gondolni kell arra, hogy maga a terhesség és a kezelés hirtelen megszakítása az epilepszia súlyosbodását válthatja ki.
A klonazepám bejut az anyatejbe, ezért szoptatás idején a klonazepámot nem szabad szedni. Ha a Rivotril tablettát feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Beszéljen kezelőorvosával, ha a Rivotril-kezelés alatt gépjárművet szeretne vezetni vagy gépekkel dolgozni. A Rivotril - még akkor is, ha az orvosi előírásnak megfelelően szedik -, oly mértékben lassíthatja a reakcióidőt, hogy az károsan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha nem biztos benne, hogy bizonyos tevékenységeket végezhet-e vagy sem, beszélje meg kezelőorvosával.
A Rivotril tabletta laktózt tartalmaz
Laktóz (tejcukor)-érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a 0,5 mg-os tabletta 40 mg, a 2 mg-os tabletta pedig 90 mg laktózt (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Rivotril tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A felírt adag függ az Ön betegségétől, attól, hogy hogyan reagál a gyógyszerre, valamint a korától és a testsúlyától.
Orvosa a kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot.
Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot.
A kezelést nem szabad önként abbahagyni. A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.
A tablettát szétrágás nélkül, egy pohár folyadékkal vegye be.
Csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek ajánlatos az előírt tabletta mennyiséget egy teáskanálnyi folyadékban szétnyomva, vagy ételbe keverve beadni.

Ha az előírtnál több Rivotril tablettát vett be
Túl sok gyógyszer bevétele a következő tüneteket okozhatja: mozgászavar, álmosság, beszédzavar, szemrángás, eszméletlenség, légzés- és keringészavar. Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát is.
Ha elfelejtette bevenni a Rivotril tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Egyszerűen vegye be a következő adagot, amikor esedékes.
Mikor és hogyan kell a Rivotril-kezelést befejezni
A kezelőorvos meg fogja mondani Önnek, hogy mikor hagyja abba a gyógyszer szedését. A Rivotril-kezelés élethosszig szükséges lehet, ezért mindig meg kell mondania orvosának, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, vagy más gyógyszert szed, mert a kezelés hirtelen abbahagyása a görcsök visszatérését okozhatja és megvonási tüneteket válthat ki.
Egy bizonyos ideig történő szedés után tanácsos lehet az adag fokozatos csökkentése. Amennyiben Ön epilepsziában szenved, orvosa más epilepszia gyógyszert írhat fel Önnek. Néha megvonási tünetek fejlődnek ki, ha a gyógyszerszedést hirtelen hagyják abba. Ezek a következők lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, túlzott szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás és izgatottság. Súlyos esetben megvonási tünetként előfordulhat fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, zsibbadás és érzéketlenség, a realitásérzék elvesztése és irrealitás érzése. Az elvonási tünetek gyakoribbak lehetnek, ha Ön napközben nyugtatókat is szed.
 

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Különös figyelmet igénylő, komoly mellékhatások:
Allergiás reakciók és nagyon ritkán anafilaxiás sokk
Allergiás reakció kialakulása esetén azonnal forduljon orvoshoz.
Tünetei a következők lehetnek:
- Hirtelen torok-, arc-, ajak- és szájduzzanat. Ez nehezítheti a légzést vagy a nyelést.
- Hirtelen kézfej-, lábfej- és bokaduzzanat.
- Bőrkiütés vagy bőrviszketés.
Csecsemők és gyermekek
- Ha gyermeke Rivotril-kezelést kap, fokozottan figyeljen rá. Ennek az az oka, hogy a csecsemőknél és gyermekeknél légzési problémák, köhögés vagy fulladás alakulhat ki, amit a fokozott nyálképződés idézhet elő.
- Korai pubertást idéz elő gyermekekben, mely folyamat a Rivotril-kezelés befejezése után magától rendeződik.
Időskorúak
A benzodiazepint kapó betegek körében különösen, akik egyidejűleg egyéb nyugtatókat szednek (beleértve az alkoholt is) valamint idős korúak nagyobb az elesés és a csonttörés kockázata.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Pszichiátriai kórképek
- Nyugtalanság, koncentrálási zavar, zavartság és a tájékozódó-képesség zavara (orientációs zavar).
- Depresszió előfordulhat, de ez az alapbetegséggel is együtt járhat.
- Agresszív viselkedés, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, rosszindulat, szorongás
- Alvászavarok, rémálmok és élénk álmok
- Függőség és elvonási tünetek.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
- Aluszékonyság,
- Lelassult reakciók
- Izomgyengeség
- Szédülés,
- Memóriazavar.
- Fejfájás ritkán előfordulhat.
- Nagyon ritkán epilepsziás rohamok (generalizált rohamok) előfordulhatnak.
- A görcsök gyakrabban jelentkezhetnek (bizonyos epilepsziaforma esetén).
- Lassúbb, elmosódott, nehezen érthető beszéd.
- A mozgáskoordináció zavar, beleértve a bizonytalan járást is.
- Memóriazavar (amnézia), amely nem-helyénvaló viselkedéshez vezethet
Szembetegségek és szemészeti tünetek
- Látászavarok, pl. kettős látás.
- Szemtekerezgés (nisztagmus).
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
- Szívelégtelenség, beleértve a szívmegállást is.
Légzőrendszeri, mellkasi és mediasztinális betegségek és tünetek
- Légzési nehézség.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
- Ritkán előfordulhat hányinger és emésztőrendszeri problémák.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
- Ritkán előfordulhat csalánkiütés, viszketés, kiütés, átmeneti hajhullás, bőrszín elváltozás.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei:
- Izomgyengeség
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
- Ritkán vizelet-visszatartási képtelenség előfordulhat.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
- Ritkán előfordulhat libido csökkenés.
- Ritkán előfordulhat merevedési zavar.
Általános tünetek:
- Fáradtság, kimerültség.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
- Alacsony vérlemezkeszám ritkán előfordulhat.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Milyen a Rivotril tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Rivotril 0,5 mg tabletta: halvány narancssárga színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán mélynyomású "ROCHE 0,5" jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Rivotril 2 mg tabletta: fehér, illetve halvány sárgás színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán mélynyomású negyedelő vonallal, másik oldalán "ROCHE 2" jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Tabletták barna színű üvegben, garanciazáras, műanyag, fehér kupakkal lezárva, dobozban.
Rivotril 0,5 mg tabletta: 50 db tabletta
Rivotril 2 mg tabletta: 30 db, 100 db tabletta

2. A közösség a kommentekben (ld. alább) írta meg a saját tapasztalatait! A tiédet is várjuk! 

2.1 Mire írták fel? 

2.2 Mi a tapasztalatod, milyen hatása van rád?

2.3 Mi a tapasztalatod, milyen mellékhatásai vannak? Mikor, milyen adagnál, melyik a legrosszabb és melyik elviselhető.

2.4 Írd be ide, amit még gondolsz

Offline

sziasztok!

 

Én szedem a rivotrilt már vagy fél éve,de szerintem rá is szoktam.Sokszor volt probléma a szedésével, volt olyan hogy a nővérnek oda adták a rivoimat hogy rá bizza a dolgot,mert mindig többet szedtem be. Most jelenleg reggel 0,25 mg ot este 0,5 öt szedek,leszokóba vagyok. Az orvosom le akar szoktatni róla én nem akarok. De tudtommal nem kell szorongásoldó nekem mert már nagyjából kinőttem a szorongásos időszakokat,mellesleg szedek Amitrex, és kapok szuriba Risperdal Constát ezek is oldják a szorongást,teljesen felesleges nekem.Orvosom szerint rongálja a központi idegrendszert,nemcsoda hogy csak személyivel lehet ki váltani,kicsit be szigorítottak.

Offline

Szia Eszter!

Nekem 2015. decemberében írta fel a neurológus alvászavarok miatt 0,5 mg esténként, amitől tényleg jobban aludtam, mert nyugtatott és elűzte a szorongást. Az első beszedés után olyan jót aludtam, hogy reggel el se hittem, hogy nem ébredtem fel szinte 2 óránként.

2016. márciusában a pszichiáter, akihez szorongás és pánikbetegség miatt kerültem, 3x0,5 mg / nap mennyiséget javasolt és elkezdte szedetni velem az Escilatopram antidepresszánst, először napi 10, majd napi 20 mg.

Mivel Parkinsonos vagyok (amiknek része ezek a fentiek + remegés jobb lábban, jobb kar merevség, lelassult mozgás és gondolkodás stb.), ezért rájöttem, hogy ez segít az izomgörcsön és a merevségen is.

Szabadnapomon nem veszek be egyáltalán, munkanapokon reggel egyet és este egyet a 0,5mg-ból, Esetleg kora délután, de erre ritkán van szükség.

Amikor nem hat időben a Parkinsonra kapott Levodopa, akkor jön egy 0,5 mg Rivo, ez félórán belül megszünteti a jobb kar teljes merevséget, lecsökkenti a magas szorongást, megnyugszok, normalizálódik a gondolkodásom, és úgy érzem, újra önmagam vagyok.

Nekem egyelőre sokat segít és nem szedek akkora mennyiséget, hogy az már káros lenne.

Azt sem érzem, hogy rászoktam volna, mert szabadnapokon nem szedem, de nem is hiányzik, mert otthon nem vagyok olyan stresszhelyzetben, mint a munkahelyemen vagy vezetés közben, amikor jobban előjön a szorongás. Smile

Mondjuk a sok kritika miatt igyekszem én is minimumra csökkenteni, mert eléggé beparáztatott a sok negatívum amit mindenhol írnak róla, ezért elhatároztam, hogy nem szedem. Múlt pénteken és szombaton is dolgoztam, és láss csodát, nem igazán jöttek elő a Parkinsonos tünetek, ill. szombaton kijöttek ( a szorongás is), de nem volt olyan súlyos, hogy bevegyek rá.

Ma (hétfő) reggel megint nem vettem be a Rivot, a Parkinsonos gyógyszereket bevettem reggel 6-kor és 9-kor (3 óránként kell), és fél 10-ig nem volt semmi gond. Utána viszont  elkezdett remegni a jobb lábam, a jobb karom válltól ujjig teljesen merev lett, egy billentyűt nem tudtam vele leütni, a szorongás annyira előjött, hogy kénytelen voltam bevenni egy 0,5-öst. Erre fél órán belül elmúlt minden tünet, mondjuk, lehet hogy a Levodopa is elkezdett addigra hatni és most ezeket a sorokat vakon tíz ujjal írom nektek. Laughing out loud

Az ilyenkor a rossz, hogy ha előjön ez, akkor a szorongás, illetve a lelassult gondolkodás miatt, úgy érzem, mintha kívülről nézném magam, ahogy erőlködök ezzel megbírkozni, a Rivo bevétele után fél órán belül viszont úgy érzem, mintha a gondolkodásom visszatért volna belém és újra önmagamnak érzem magam, mintha az előző állapot csak egy rossz álom lett volna.

Offline

Én azért válaszolok.20éve szedem,évekig 0.25mg_ot esténként,pár évig elég volt,stresszes időszak kezdődött,felemeltem 0.5mg_ra.Csak este.Az elmúlt két évben már 1 mg este.

Ha nagyon feszult helyzetben vagyok,elrágok egy 0.25_öt,de ez nem jellemző.

A dokim elkezdett pánikolni,hogy hozzászoktam,kezdjem csökkenteni,mert idős koromban valszeg demens leszek tőle.

Nem ment a csökkentés,iszonyat belső feszültség jött rám,insomnia,stb.

Visszakönyörögtem,miután a xanax a rivo után nem vált be.

Nekem ez a gyógyszerem,s ennyi idő után az esti 1 mg-al nem érzem,hogy visszaélnék vele.

Hosszabb szorongás,mély depresszió során hajlamos lettem volna ,,dobálni,,többször is naponta,a felírt antipszicho viszont teljesen levitte a feszultséget,így nem kellett többször szednem egy nap.

Offline

szia Stich76!

Kösz a jogos megjegyzést. 

Elárulod, hogy mennnyi ideje szeded a Rivotrilt? Általában nem az aggodalmunk vele kapcsolatban, hogy nem hat, hanem hogy hosszú távon erős hozzászokás alakul ki, és akkor MÁR nem hat, lejönni viszont nehéz róla.

Offline

Sziasztok!

Azt elfelejtitek, hogy a Rivo nemcsak szorongásra jó nyugató, hanem görcsoldó és izomlazító is.

Sajnos én Parkinson kóros vagyok, ami együtt jár némi szorongással is, de nekem mind fizikai, mind pszichikai szinten segített, 0,5 mg szedek, max. 4 db-ot egy nap és egészen jól javítja az általános állapotomat.

Lazítja a begörcsölt izmokat és egyúttal gyorsan elűzi a szorongást. Smile

Offline

a legjobb nyugtató jobb mint a xanax engem be kábit napi 3x 0,5 öt szedek délben 0,25 imádok beállni rá

Offline

olvasgatom a hsz-eket, nagyon durva, hogy valaki napi 6-8-10 mg-on él. Engen nagyon erős szorongással kezelnek (pszichot-re is járok), és mivel az SSRI-ket nem bírom szedni, nappal benzon élek, este meg mizapinon. Fél évig szedtem 2x0.5 mg xanaxot, de gondoltuk a dokival, megnézzük a rivot, hátha jobb. Jobb, viszont míg a xanax mellett semmi mellékhatás nem volt, addig, a rivotriltól 3 hét után olyan vagyok mint egy agyhalott zombi, kb egész nap attól rettegek mikor esek össze a fáradtságtól, kb úgy érzem magam, mint aki fél éve nem aludt, pedig este simán megy 8-10 óra jó minőségű alvás. Azt hiszem inkább visszaváltok xanaxra, még ha nem is hatott annyit, de legalább nem voltam tőle zombi. a vicc az, hogy vagyok kb 100 kg, elég erős szervezetem van, mégis úgy kiüt ez a 2x0.5, hogy hihetetlen

Offline

Olvasgatom a hsz-eket, iszonyat durva, hogy van aki napi 6-8-10 mg-ot eszik belőle. Engen nagyon erős szorongás miatt gyógyszereznek (pszichoterápia mellett) és mivel az SSRI-ket nem bírom szedni, muszáj vagyok nappal benzon élni (estére évek óta mizapint szedek, attól jól alszom, mellékhatása semmi). Kb fél éve kezdtzem el a xanaxot, 2x0.5 mg, de gondoltam kiprbóálom a rivotrilt, hátha jobb vmivel. most ebből is 2x0.5-öt szedek, de olyan vagyok tőle mint egy agyhalott. 3 hete szedem, de olyan szinten ki vagyok ütve, hogy egész nap attól rettegek mikor esek össze a fáradtságtól. Pedig 100 kilós férfi vagyok... Amúgy szorongásra, rohamra vmivel jobb mint a xanax, de ilyen "mellékhatás" mellett inkább visszaváltok...

Offline

Kedves Melinda, Sara és mások --

a Rivotril nem arra való, hogy alkohollal szedd, tudatmódosítónak, kábítószernek.

Ha erre használod, arról nem a Rivo tehet és nem is az orvos tehet, aki felírta, hanem csakis te.

Semmilyen nyugtatót -- pláne benzót -- nem szabad hosszú távon rendszeresen, ráadásul emelkedő adagban szedni. Ez le van írva a használati utasításában. Ha az orvos elmulasztja ezt szóvá tenni, az elég nagy baj.

Elképzelhető, hogy egyéni biológiai érzékenységen is múlik, mennyire vagy fogékony arra, hogy ráfüggj a gyógyszerre, de ez személyiség-kérdés, sőt, döntés kérdése is. 

Ha gyakran van olyan vágyad, hogy kiüsd magad egy-két órára vagy napra, akkor nagy a veszélye annak, hogy valamilyen pszichoaktív cuccal vissza fogsz élni -- szerintem ilyenkor ennek a vágynak a gyökerét kéne megérteni, és azt, hogyan tudod kezelni másképp.

Offline

Szia! 

Amikor rendes adagot szedek, semmi gondom nincs vele, bár a hatását se nagyon érzem... annyi, hogy sokkal gyorsabban kezdek rászokni, mint a Frontinra. De ha épp nem vagyok bekattanva, nem szedem marékszámra. 

Úgyis hamarosan megyek vissza a dokihoz, elmondom neki, hogy szerintem az adag se elég, aztán kiderül. Valami nyugtató/szorongáscsökkentő tutira kelleni fog még, ha nem is a Rivo...

Offline

Szia!

Alkohollal együtt nagyon jó hatása van ideig-óráig. Saját tapasztalat.

Ennek ellenére jön a rebound, azaz a visszacsatolás. Régebben nálam előfordult, hogy egy nap alatt elfogyott egy doboz 0.5mg-os Rivotril. Semmi sem lett tőle jobb, csak a memóriámat "darálta" le.

Kitartás, én a helyedben kidobnám azt a szemetet, szenvednék pár napot és kész.

Offline

Frontin helyett kaptam, mert az nem hogy nem használt semmit, de kb elviselhetetlen mellékhatásai voltak. A Rivoval eddig nem volt semmi gondom, a szokásos adagot bevéve alkohollal együtt se. Péntek éjjel viszont túltoltam, elég sokat ittam és magamhoz képest sokszoros adag Rivot es Frontint vettem be. Azt hittem, kiütöm magam és átalszom a napot, ehhez képest semmi... Ma viszont iszonyúan rosszul vagyok, pedig ennyivel később már nem jöhetne ki a "túladagolás"... ezzel kapcsolatban van vkinek tapasztalata? 

Offline

   Mindenkit óva intek a Rivotriltól!!!!

    Én csak azt csodálom,hogy ezt a gyógyszernek nevezett narkotikumot hogy-hogy nem tiltották még be...!

 Kb.8 éve mentem el az orvosomhoz azzal,hogy írjon nekem valami nyugtatót,mert abban az időszakban olyan gallyon volt az életem hogy teljesen kikészültem idegileg. Nekem semmiféle szorongásos-vagy egyéb pszichotikus betegségem nincs,és nem is volt hálistennek,csak akkoriban kb egy év alatt töményen és egymás után történtek velem olyan nagyon rossz dolgok,amik miatt nem tudtam aludni,és nem igazán tudtam feldolgozni bizonyos eseményeket,ráadásul ittam,ezért gondoltam,hogy jó lesz erre lekezelésnek valamiféle nyugtató.Az orvosom fel is írta nekem a 0,5-ös Rivotrilt,elkezdtem szedni,és a várt hatás meglepően hamar el is jött! Bár nem egészen az a hatás amire én gondoltam,viszont mindenképp pozitív volt,ugyanis nagyon  lenyugtatott,mindamellett pedig sokkal lazább,gátlástalanabb és pörgősebb lettem tőle,és ez volt az,ami tulajdonképpen "megtetszett". Éppen ezért vérszemet kaptam,és a felírt adagot önkényesen duplázgattam,később már triplázgattam.....

Majd rádöbbentem valamire amire nem kellett volna,mert tulajdonképpen ezzel kezdődtek aztán a gondok: alkohollal együtt fogyasztva bizony igencsak erős tudatmódosító hatása van. Alhohol nélkül is,de azzal meg pláne! Na innentől nem volt megállás,dobáltam befelé a Rivót ha kellett ha nem,némi kis töménnyel kísérve. Ha kis feszültség volt,vagy le akartam lazulni-vagy épp felpörögni mert arra is jó volt- csak nyúltam a gyógyszeres és a piás üveghez. Nem kellett mellé sok pia, egy-két feles bőőőőven megtette a hatásást igy együtt.......

Ezen éltem,már a kaja sem kellett. Aztán a kezdeti "pozitívumokat" elkezdték felváltani a negativumok: Agresszív lettem,feledékeny,a memóriámat TOTÁL kinyírta. Volt,hogy napok kiestek az életemből. Felébredtem az ágyon keresztben feküdve,ruhástól,stb....azt sem tudtam milyen nap van,milyen napszak van,miért van most sötét,mert este van vagy mert hajnal van,mikor feküdtem le,mi történt, stb,stb.Olyan dolgokba mentem bele amikbe normál tudatállapotban nem mentem volna,és úgy viselkedtem mint egy megvadult elmebeteg állat. Ezeket inkább le sem irom,még magam előtt is szégyenlem.Estem keltem úton-útfélen,összevissza törtem magam mert már szinte állandósult Rivotrilkábulatban voltam.Kétszer vittek be a detoxba kimosni a gyomromat,mert olyan szinten hülyültem meg, hogy mentőt kellett rámhívni.Alvási zavaraim voltak,állandóan pörgött az agyam,mikor már épp elaludtam volna,elkezdtem rángatózni,úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. A végén már ott tartottam,hogy szó szerint remegtem a gyógyszerÉRT, és a gyógyszerTŐL. Rángatózott a kezem,a nyakam. Aztán mikor már megijedtem saját magamtól,és rádöbbentem hogy mit is csinálok,undorodtam a saját viselkedésemtől és ettől az egész függő állapottól mert már olyan dolgaim voltak hogy az nonszensz,akkor azt mondtam hogy itt elég volt!!!

Azt viszont tudtam,hogy hirtelen leáállni egyik pillanatról a másikra ezzel sem szabad,igy fokozatosan csökkentettem az adagokat. Szépen lassan,egyre kevesebbet. Nem mondom hogy 2 nap alatt,de hálistennek sikerült róla leszoknom. Utána évekig ki sem váltottam. Bár hazudnék ha azt mondanám hogy azóta egyszer sem,mert volt már,hogy kiírattam a receptet, de egy kezemen meg tudom számolni hogy azóta hányszor. Ráadásul,amikor utoljára kiírattam,az orvos megkérdezte hogy miért szedem,és nagyon nyomatékosan lebeszélt róla,azt mondta,nagyon veszélyes gyógyszer!!!!

Aljas,veszélyes NARKÓ,iszonyatosan könnyű rászokni,nagyon rövid időn belül komoly függőséget okoz. Nem véletlen van ott a mellékhatások közt az öngyilkossági hajlam,az agresszió,a memóriaromlás,stb.És nem véletlenül szeméyli igazolvánnyal adják csak ki. Ja,és a dutyiban börtöndrogként használják.

Senkinek nem ajánlom!

Offline

     Kedves Fauna! 

 Nem megoldás a Rivotril!!!! Nagyon de nagyon könnyű rászokni,rövid idő alatt iszonyatos függőséget okoz. Én is szedtem,az orvosom akkor írta fel amikor elmentem hozzá azzal,hogy írjon valami nyugtatót,mert akkoriban gallyon voltam,egy év leforgása alatt annyi minden rossz történt velem töményen és egymás utánjában, hogy azt hittem,erre jó lesz egy kis nyugitabi! 

Elkezdtem szedni,és a várt hatás meg is jött,csak aztán épp ezért vérszemet kaptam,és egyre több kellett.  Már ott tartottam hogy ha nem volt belőle,remegtem érte. Alvási problémákat,önkéntelen arcizomrángásokat okozott,éjszakánként úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. Agressziv lettem,a memóriámat totál kinyírta. Soroljam még?Hálistennek sikrült leszoknom róla,az orvosom is lebeszélt róla amikor legutoljára ki akartam váltani.

Én azt mondom,semmiképp ne akard kipróbálni,jó tanács!!!!!

 

Offline

Szia miriam!

Valószínűleg elmegyek a héten pszichiáterhez,aztán újra át kell gondolni ezeket a szereket.

Azt tudom,hogy a munkatársakon nem lehet változtatni,nem ez a fő problémám,hanem amikor valami szitu van,általában lefagyok.És ezek ez emberek szeretnek szitut csinálni.

Az hogy valamelyik büdös,igazából nem érdekel,legfeljebb később,kajálok,vagy az én műhelyemben.

Az a baj,amikor szitu van.Lefagyok!

Smile

Offline

Szia Róka!

Amit írtam a Rivóról,meg ami velem történt anno,az az én hülyeségem volt,és baromi hatalmas adagok voltak,ész nélküli önkábítás.Semmit sem tudtam akkor semmilyen gyógyszerről.Meg hát az az orvos is hibás,aki legelőször felírta.

Ettől én még nem gondolom,hogy biztosan ki van zárva egy kis adag szedése.

Meg hát ugye amit a szocfób rovatban írtam,az is rátesz a problémámra.Ezt Te olvastad.

Különben lehet,hogy egy olyan szocfóbos,akinek más szituban jönnek elő a tünetek,talán máshogy látja.Szocfóbok sem egyformák,tünetben,és erősségben sem.

 

Offline

Én 41 évesen kerültem csoportterápiára és nem késő.

A gyógyszer nem megoldás.

23 és fél évig szedtem.

Segíthet, de nem megoldás.

Bár nagyon sokan vannak, akiknek ez elég.

Kicsit csodálkozom, hogy még ebben gondolkozol, azok után amiket írtál a Rivóról.

De te tudod, mi a jó neked.

Én azt csináltam, hogy letettem a gyógyszert, aztán mikor újra nagyon rossz volt minden, akkor újra elkezdtem szedni és két hónap után megint abbahagytam.

Ez vált be nekem.

Összevissza bekapkodni nem túl jó.

 

András írta:

Sziasztok!

Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

Nekem is van egy történetem:

11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába Smile )

Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha "elmenekülnék" másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen...?

Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

Üdv.,András

Offline

Szia András, az még nem került szóba orvosnál, hogy valamilyen antidepresszánst kipróbálj? Mert vannak már olyan készítmények, amik a szorongást is csökkentik, de nem úgy, mint a szorongás oldók, és nem is lehet igazán rájuk szokni (értem ez alatt, hogy fokozatosan egy-két hét alatt le lehet ezeket már tenni). Egy ilyen megoldással könnyen meg lehetne oldani a problémádnak ezt a részét.

Az emberekkel nem nagyon lehet mit tenni; vagyunk, akik vagyunk. Te csak a saját hozzáállásodat tudod megváltoztatni; a kollégáidat azonban nem tudod más emberekké formálni. És mivel valahol dolgozni kell, muszáj alkalmazkadni. Azt próbáld meg átgondolni, hogy tudsz-e bármit változtatni magadon úgy, hogy ne fordulj ki önmagadból? (olvastam másik topicban is a bejgyezésed, most itt arra is reagálok) Valahogy úgy, hogy közben neked könnyebb legyen benne lenni a munkahlyi közegben, de ne kelljen a kollégák színvonaltalanságát átvenned.

Offline

Sziasztok!

Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

Nekem is van egy történetem:

11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába Smile )

Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha "elmenekülnék" másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen...?

Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

Üdv.,András

Offline

Nekem , mikor kezdetét vette a 2. depressziós-szorongásos időszakom, az orvos 1,5 mg-ot írt fel(3*0,5 mg Rivo). Azt mondta, ennyi nem sok, nem kevés.

 

Kb másfél hét alatt abba is hagyhattam, beütött a Ketilept.

törölt nick

akbar írta:

Mennyit lehet ebből egy nap max.bevenni? Szétvett az agresszió.

Ööööööööööööö, hát izé.............. exem szedett 6 mg-ot is belőle... De azért nem ajánlom ezt az adagot.

Én xanaxból 4,5 mg-ot szedtem, az már állítólag a maximumon felül van. Most "csak" 3 mg-ot. De szeretnék kevesebbet.

Online

Mennyit lehet ebből egy nap max.bevenni? Szétvett az agresszió.

törölt nick

parrot írta:

Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.

Ez elképesztő. Képesek még egy AP-t felírni, hogy kiváltsák a rivo-t? Mert az kábítószer? Hát ja, tényleg az, de a xanax is... 

Offline

Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.

Offline

Nem,mert még van egy hónapra való.Jövő héten kapom meg a xanax receptet,kipróbálom,bár mondom,anno nekem nem volt jó.De most biztos ok.lesz.Most szedem a rivo-t,nem csökkentettem,1 mg.

Offline

 Parrot! 

 Voltál iratni a háziorvosnál Rivitrilt végül is? 

törölt nick

Még a frontin és a xanax is más, van, aki szerint a frontin "jobb", "erősebb", van, aki szerint a xanax. 

Sőt, nekem a xanax nem is 1 mg-os kiszerelésben van felírva (xanax 2 mg-os csak sr-ben van), hanem 0,5 mg-osból szedek kettőt (háromszor egy nap). Nekem így sokkal jobb. Ezt eddig minden doki elhitte nekem vagy jó színészek. 

 

törölt nick

parrot írta:

Köszi!Valszeg túllihegem ezt a váltást.Hát,akkor jöjjön a xanax!Csak azt nem értettem,miért kell a tiapridál,este bevettem 100 mg-ot,nem érztem semmi különöset.Simán át lehet állni a xanax-ra,de azt még nem kaptam.Elvileg csökkentenem kellene a rivo-t,s ezzel párhuzamosan emelnem a kwentiax-ot.Felesleges köröknek tartom,mert a kwentiax-ról sem könnyű lejönni.

Hát nem igaz. Most már mindenen ideges leszek? A rivo-t nem lehet csak így elhagyatni valakivel!! És nem igaz, hogy a xanax helyettesíti. Teljesen más a kettő.

Marci

parrot írta:

Ja,s azért nem írja fel többé,mert kábszernek minősül,amit nyilván tudtam már,de azért így kicseszni velem.A tiapridált nem fogom szedni,tuti.

Nekem Tiapridal mellett csökkent a Rivotril szükségletem. Ahogy kivettem a pszichiáteremtől, nem antipszichotikumnak alkalmazzák mint ahogy a tájékoztatójában le van írva, inkább erősebb nyugtatónak. Ne félj annyira tőle.

Offline

parrot írta:

Tegnap voltam dokinál.Nem hajlandó többé felírni a rivotrilt.Kész,oldjam meg.Most lecsökkentette 1mg-ról 0.5mg-ra este,aztán váltás xanax-ra.Sajnálom,mert nekem a rivo volt jó.Teapridált írt fel,hogy a leszokás alatt azt szedjem.Közben a gyógyszertárban azt mondták,minden probléma nélkül lehet felírni receptre,nekik kell kitölteni plusz egy nyomtatványt.Most keressek egy másik dokit?Vagy ezt háziorvos is felírja?Segítsetek!Jelzem,soha nem éltem vissza a rivo-val,20 éve szedem,csak este.

 Ha szépen nézel rá biztos. A nővéremnek is felírja, minden problémázás nélkül.

Offline

Köszi!Valszeg túllihegem ezt a váltást.Hát,akkor jöjjön a xanax!Csak azt nem értettem,miért kell a tiapridál,este bevettem 100 mg-ot,nem érztem semmi különöset.Simán át lehet állni a xanax-ra,de azt még nem kaptam.Elvileg csökkentenem kellene a rivo-t,s ezzel párhuzamosan emelnem a kwentiax-ot.Felesleges köröknek tartom,mert a kwentiax-ról sem könnyű lejönni.

Offline

A Tiapridalt én régen Rivo (meg AD) mellett szedtem, és jó volt. Aztán amikor leégett a Rivo-gyár/raktár (ezt már nem tudom, melyik), átállítottak Frontinra, amit én átállítottam Xanaxra, Lényeg, hogy semmi problémát nem okozott az átállás.

Offline

Ja,s azért nem írja fel többé,mert kábszernek minősül,amit nyilván tudtam már,de azért így kicseszni velem.A tiapridált nem fogom szedni,tuti.

Offline

Tegnap voltam dokinál.Nem hajlandó többé felírni a rivotrilt.Kész,oldjam meg.Most lecsökkentette 1mg-ról 0.5mg-ra este,aztán váltás xanax-ra.Sajnálom,mert nekem a rivo volt jó.Teapridált írt fel,hogy a leszokás alatt azt szedjem.Közben a gyógyszertárban azt mondták,minden probléma nélkül lehet felírni receptre,nekik kell kitölteni plusz egy nyomtatványt.Most keressek egy másik dokit?Vagy ezt háziorvos is felírja?Segítsetek!Jelzem,soha nem éltem vissza a rivo-val,20 éve szedem,csak este.

Offline

Elhagytalak Rivotril és elhagytalak Xanax.

Rivotril, Te igazi társ voltál a bajban, hogy ne őrüljek meg!

De magadhoz akartál láncolni és károkat okozni bennem.

Ma már nem uralkodsz felettem.

georg77

MIért a Brintellix nem vált be?

Marci

Szia Fauna09!

Nekem sokat segít a rivotril a szorongásomra. Más gyógyszer nekem erre nem vált be.

Offline

Sziasztok! 

Átböngésztem a korábbi hozzászólásokat - nem mindet, az sok lett volna -, és kialakult egyfajta kép, de ha tudtok, kérlek, segítsetek! A közeljövőben felkeresem a pszichiáteremet, de addig is érdekelnének a személyes tapasztalatok, vélemények. 

Egyre erősödő generalizált szorongással küzdök, nagyon megkeseríti és megnehezíti az életemet, alig tudok kimozdulni a házból is. Nem akarok így élni. De gondolom, ez sokaknak ismerős itt. 

Xanax SR, Frontin volt eddig, amit kifejezetten szorongásra kaptam. Korábban, illetve jelenleg is, szorongásra ható antidepresszánsok. Semmi nem segít. Este Mirtazapint szedek, ettől könnyen elalszok, de az átalvás nem megy, durva szorongásra ébredek többször is. Reggel Brintellix, ami a depresszióra elég jó, de a szorongást nem csökkenti, illetve igen, de csak késő délutánra, estére. A Xanaxot, Frontint már nem nagyon szedem, nincs igazán értelme, mert valószínűleg hozzászokott a szervezetem. Nem akartam túl sokáig növelni az adagokat, 1 mg-tól nem mentem feljebb. Inkább elhagytam teljesen. Csak vészhelyzetben veszek be belőlük, de paradox módon mintha csak nagyobb feszültséget, szorongást okozna. Már szinte undorodom tőlük, mert korábban rendszeresen visszaéltem velük, túladagoltam őket, és felidézi azokat a szörnyű helyzeteket, nem akarom ezeket újra átélni. 

A lényeg, hogy nem akarok ezzel a szorongással élni, mert nagyon rossz, ez így nem élet. Sad Szerintetek megoldás lehet a Rivotril? 

Előre is köszönöm szépen a válasz(oka)t! 

Offline

Köszi, hát, jó lenne Smile
Az az egy előnye volt, hogy leálltam miatta a xanaxról végre.
Mondjuk kell szorongásoldás azért, de egyelőre nem tudom, hogy lesz. Majd a jövő héten kiderül.

Offline

zomebazam írta:Frissítés: le lettem róla állítva, most semmi szorongásoldóm nincs, mert mindegyik befuccsolt Sad

 

Akkor van rá esélyed, hogy pár nap múlva, "kitisztulva" meglepően jól fogod magad érezni. Smile

(Kívánom neked, hogy legyen úgy!)

Offline

Igen, köszi kérdésed, már nem akarok bútorokat aprítani, "csak" simán feszült vagyok, mint általában.

Frissítés: le lettem róla állítva, most semmi szorongásoldóm nincs, mert mindegyik befuccsolt Sad

Offline

Jobb már, elmúlt?

 

Offline

Aha... klassz Sad
Azért kösz.

Offline

Igen, létezik, csak egy egész kicsit kell túladagolni magadhoz képest, és jön az ingerültség. De hogy valami jó hírrel is szolgáljak, az sem biztos, hogy ez a feszkó holnapra elmúlik.

Mindig mondtam, hogy az Rivo meg az alkohol édestestvérek, valahogy ugyanúgy működnek.

Offline

Létezhet olyan, hogy a Rivo nem jól hat?
Én most napi 2×0,5 mg-ot kapok szorongásra ill. a Xanax letételére, de olvasom a mellékhatásokban, hogy idegesség, feszültség stb.
Nem annyira szorongok, helyette inkább ütnék-vágnék, olyan feszkó van bennem.
Amúgy is alapban agitált vagyok, bár nem agresszív típus.
Tegnap meggyújtottam az egyik aloe levelét Sad ez sem jellemző.
Help!

Offline

Még egy dolgot fontosnak tartok. A Rivo is addiktív, ha nem is olyan durván. Én csak kivételes esetben veszek be, illetve akkor, ha nem tudok elaludni (ami gyakran előfordul). Ha 4mg-mal alszom, az még elmegy, de ha a 4mg után még kóricálok a lakásban és beveszek még 2mg-ot, akkor másnap _mindig_ komoly depresszióval (azzal a bénult és szomorú formával) kelek. 

Szóval érdemes mérlegelni azt is, hogy a Rivo fokozza a depressziót.

Offline

Jajistenem Sad

Talán az valamit segít, nem tudom, ilyenkor nehéz értelmes dolgot mondani, hogy te látod a láncolatot, és tudod, hogy ha viszed is a terhet, nem determinál, egy másik ember vagy, nagyobb rálátással, talán jobb erőforrásokkal (remélem), és így az anya sorsa nem a lány sorsa mindig. De horrorisztikus ez a történet. Nagyon nehéz lehetett neked :-(

Szuciditásra egyáltalán nem jó a Xanax, sőt, amikor elkezdi produkálni az elvonási tüneteket (néhány óra után), még ingerültebb, kétségbeesettebb lesz az ember.

Öngyilkossági késztetésre antidepresszánst szoktad adni (és persze van terápia, ami sokaknak beválik). Én -- ha nem a megfelelő antidepresszánst szedem -- stabilan szuicid vagyok éveken át, ami elég megterhelő, és a Rivo nem segít rajta (sőt inkább ront, mert előfordult, hogy szépen összegyűjtögettem öngyilkossági céllal, aztán beszedtem belőle 500 mg-t...)

Azért kérnek igazolványt, mert van egy feketepiac, ahol a drogok mellett a Rivo is megy.

Eszter

Marci88

matiri írta:

látom, te elég tudatos vagy abban, mi a jó, mi hogy hat, és furcsálom, hogy így sem írja fel neked a doki, de hát én csak egy kibic vagyok.
mikor régebben napi 0,5 mg rivot kaptam, igazából teljesen ugyanúgy hatott akkor, mint a xanax, nem ütött ki, de szedált. akkor az az orvos azt találta ki, hogy egy nap xan., egy nap rivó, hogy ne legyen gyors hozzászokás (?), ettől a mostani dokimnak fennakadt a szeme.
a frontin sosem használt, valószínűleg azért, mert más a vivőanyaga.
memóriaromlásban és mozgáskoordinációs zavarokban elég soxar mellékhatást felmutattam a nem drabális adag quetiapine-nal is, de ott el volt fogadva.
kicsit off, de még gimnazista koromban kaptam Rudotelt, az akkor nagyon jól hatott, ma már semmi jó reakciót nem mutatok rá, csak bőgést csinál.
Nem igazán hat jól a szorongásomra az sem, hogy még látszólag esélyem sincs tőle kicsit elbúcsúzni egy pirulával :/

Már felírja a pszichiáterem.

Először frontint írt fel amit hónapokig szedtem. Nem nagyon akartam nyugtatót szedni ezért elhagytam. Akkor voltam olyan jó állapotban, hogy ezt megtehettem.

Ezután történt egy olyan esemény, ami után mindenhol rámjött a rosszullét. Kimentem a közeli boltba és már ott nagyon szorongtam. Ekkor újra elkezdtem szedni a frontint és ekkor tudatosult bennem, hogy ettől a gyógyszertől voltak azok a nagyon kellemetlen mellékhatások.

A pszichiáterem pont szabadságon volt ebben az időszakban. Elmentem a házi orvoshoz, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Ő írta fel nekem először a Rivotrilt. Mikor legközelebb mentem a pszichiáterhez és ezt elmeséltem neki, akkor valamiért nagyon kiakadt és nem írta fel nekem a Rivotrilt. Ekkor is a háziorvosommal irattam fel még a nyugtatómat.

Legközelebbi találkozásnál már nagyon kedves volt a pszichiáterem és azóta ő ír nekem Rivotrilt. Arról, hogy először miért nem akarta felírni arról fogalmam nincsen.

 

Nekem se volt egyszerű feliratni a gyógyszert, ezt csak azért írtam le. Leírok még egy-két dolgot ami nekem furcsa volt a gyógyszerrel kapcsolatban.

...

Egyszer elmentem egy csoportterápiára, ez olyan egy éve lehetett. Volt ott egy nő aki azt mondta, hogy a Rivotrilt semmi esetre se szedné, de azt nem mondta meg, hogy miért.

...

Ha Rivotrilt írnak fel neked és kiakarod váltani, akkor személyit kérnek tőled a gyógyszertárban. Ez is egy érdekes dolog, mert tudtommal más nyugtatónál nem kérnek személyi igazolványt, a frontinnál biztos, hogy nem.

Offline

Eszter, tényleg ijesztő, Anyukámat rosszul mérték fel, öngyilkos lett, sikeresen, mint ahogy annak idején a nagymamám is.... Nekem meggyőződésem, hogy a Rivotril többet segített volna Anyának Sad

Offline

Szia June07! Mi az, hogy rossz vége lett, amikor anyukádnak Xanaxot adtak? Ijesztően hangzik Sad Egyébként nekem se vált be a Xanax. Nagyon rövid ideig tart a hatása, és rögtön elvonási tüneteket produkál, amelyek nagyon kellemetlenek.

//