Atipikus antidepresszánsok

Az atipikus antidepresszánsokat azért nevezik atipikusnak, mert működési módjaik változatosak. Atipikus antidepresszáns tehát, ami nem TCA, SSRI vagy SNRI, de mégis hatékony a depresszió kezelésében. Pontosabban: olyan gyógyszer, amely bizonyos, a depresszióban szerepelő neurokémiai anyagok szintjét emeli a szinapszisokban (ahol az idegsejtek kommunikálnak egymással).

Atipikus antidepresszáns például a bupropion (Wellbutrin) és a trazodon (Desyrel, Trittico). A bupropion a dohányzásról való leszokáshoz is használt szer, és tanulmányozzák, hogy alkalmas-e a figyelemhiányos zavar kezelésére. A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris zavar kezelésében használnak.

Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak. Ezek a gyógyszerek hatékony hangulatkiegyenlítőnek is bizonyultak, ezért használják őket a bipoláris zavar terápiájában is, általában valamilyen másik antidepresszáns gyógyszerrel kombinálva.

Offline

poisonkid írta:

Kedves búralakók a risperidonnak írtátok,hogy libidócsökkentő hatása lehet,illetve merevedési zavart okozhat.ez gyógyszerelhagyással visszafordítható?

Itt a risperdal topik: https://bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/antipszichotikumok/riszperidon-risperdal

Hátha itt válaszol valaki.

Offline

Kedves búralakók a risperidonnak írtátok,hogy libidócsökkentő hatása lehet,illetve merevedési zavart okozhat.ez gyógyszerelhagyással visszafordítható?

Offline

Kedves búralakók a risperidonnak írtátok,hogy libidócsökkentő hatása lehet,illetve merevedési zavart okozhat.ez gyógyszerelhagyással visszafordítható?

Offline

Köszönöm, én is pont ezért kaptam: gyerekkorom óta alvászavaros vagyok, mellé társult a hullámokban előjövő depreszió, vagy mi; és ennek volt a legkevesebb mellékhatása, és el tudtam hagyni az altatót.

MOST amitől nagyon FÉLEK, sőt RETTEGEK, hogy a  mellékhatások között le van írva a bélelhalás lehetősége, és azonnali beavatkozást írnak elő; nekem meg hónapok óta erre utaló tüneteim vannak, de nem merek orvoshoz menni, FÉLEK a műtéttől. Mit gondolsz, lehet a gyógyszertől? AZ átertől úgyis hiába kérdezek ilyet azok csak azt szajkózzák, hogy minden beleírnak a listába, de fele se igaz.

(Valóban, a kezdetekkor 300-at kaptam, aztán, hogy ne üssön ki annyira , le tudtam menni 150-200-ra)

 

Offline

Szia, én kb. 2 éve szedem (szintúgy mellé 2 mg Rivo-val). Decemberben abbahagytam, az ára miatt, de annyira kibuktam, hogy most állok rá vissza, most tartok 150 mg-nál. Korábban 300-ig vitték fel, de vissza tudtam állni 150-re; régebben engem is kiütött, piszok gyorsan, de most valahogy sokkal lassabban kezd el hatni.

Igen, 20 év alatt nekem is ez a legkevesebb mellékhatással bíró gyógyszerem. A reggeli "másnaposság" és a nátha szerű tünetek ami zavaró

 

Offline

Lost50 írta:

De szívesen cserélnék eszmét a még Trittico-t szedő szaktársakkal, például a mellékhatásiról (reggeli náthás tünetek), vagy arról, ki hogyan szedi, milyen adagban vált be.

 

 

Szia Lost 50!

Én 1 éve szedem a Tittico-t éjszakára,2 hónap bevezető 100mg ,majd ezt növelte a doki 150mg-ra.Ez volt az első gyógyszer, ahol semmi mellékhatást nem tapasztaltam,tapasztalok ,bár  nekem  0,5mg Xanax is járt/jár hozzá .Pillanatok alatt kiüt,de ezzel a koktéllal 1 éve végigalszom az éjszakát,előtte rémálom volt minden éjjel.

A drugs.com-on van sok személyes beszámoló. A legtöbben fejfájásra panaszkodnak (másnap), illetve egész napos kábaságra. Gyakori az eldugult orr is. Férfiaknál időnként priapizmus (hosszan tartó, fájdalmas merevedés). 

Alacsony adagban altatónak adják, és 200mg fölött antidepresszánsnak, egészen 800-ig.

Azok értékelik jóra a trazodone-t, akiknek a depi mellett komoly álmatlanságuk volt. Gyakran adják antidepresszáns kiegészítőjeként.

Offline

De szívesen cserélnék eszmét a még Trittico-t szedő szaktársakkal, például a mellékhatásiról (reggeli náthás tünetek), vagy arról, ki hogyan szedi, milyen adagban vált be.

 

köszi

Offline

Ez például egy érdekes cikk a trazodone-ról :

http://epa.oszk.hu/02400/02454/00040/pdf/EPA02454_neurohun_2010_477-482.pdf

(nem tudom, szabad-e ilyet feltenni, ha nem, töröljétek)

 

Offline

A Trittico-nak tényleg jó lenne egy külön oldal, igaz, lassan az ára miatt már csak arról lehetne (ami nem ártana) társalogni, hogy ki , mivel cserélte le. Pedig jó gyógyszer . Szerintem.

 

törölt nick

"Atipikus antidepresszáns például ... a trazodon (Depsan)."

Itt valami hiba van, a Depsan nem trazodone hatóanyagú.

törölt nick

"Atipikus antidepresszáns például ... a trazodon (Depsan)."

A trittico is trazodone hatóanyagú. Valakinek valami tapasztalata van vele? 

Kéne neki egy külön oldal.

törölt nick

Eszter, akkor azt kéne írni, hogy atipikus antidepresszánsok ÉS depresszióra is alkalmazott gyógyszerek.

OK, vettem. 

A lényeg csak az, hogy ezek nem triciklikus/tetraciklukus/SSRI/SNRI/MAOI szerek, de írják őket depresszióra is.

Offline

értelmetlen ez a cikk

az antipszichotikumok menjenenek az antipszichotikumokhoz

lítium külön

wellbutrin maradjon

tegretol már 20 éve is elavult gyógyszer volt, mit keres itt a többi antikonvulzív szerekekkel

 

törölt nick

Ezt az oldalt kicsit át kéne szerkeszteni.

Ez a rész nem tudom, mit keres itt

"A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris zavar kezelésében használnak.

Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak. Ezek a gyógyszerek hatékony hangulatkiegyenlítőnek is bizonyultak, ezért használják őket a bipoláris zavar terápiájában is, általában valamilyen másik antidepresszáns gyógyszerrel kombinálva."

 

törölt nick

.

törölt nick