Atipikus antidepresszánsok

Az atipikus antidepresszánsokat azért nevezik atipikusnak, mert működési módjaik változatosak. Atipikus antidepresszáns tehát, ami nem TCA, SSRI vagy SNRI, de mégis hatékony a depresszió kezelésében. Pontosabban: olyan gyógyszer, amely bizonyos, a depresszióban szerepelő neurokémiai anyagok szintjét emeli a szinapszisokban (ahol az idegsejtek kommunikálnak egymással).

Atipikus antidepresszáns például a bupropion (Wellbutrin) és a trazodon (Depsan). A bupropion a dohányzásról való leszokáshoz is használt szer, és tanulmányozzák, hogy alkalmas-e a figyelemhiányos zavar kezelésére. A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris zavar kezelésében használnak.

Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak. Ezek a gyógyszerek hatékony hangulatkiegyenlítőnek is bizonyultak, ezért használják őket a bipoláris zavar terápiájában is, általában valamilyen másik antidepresszáns gyógyszerrel kombinálva.

törölt nick

"Atipikus antidepresszáns például ... a trazodon (Depsan)."

Itt valami hiba van, a Depsan nem trazodone hatóanyagú.

törölt nick

"Atipikus antidepresszáns például ... a trazodon (Depsan)."

A trittico is trazodone hatóanyagú. Valakinek valami tapasztalata van vele? 

Kéne neki egy külön oldal.

törölt nick

Eszter, akkor azt kéne írni, hogy atipikus antidepresszánsok ÉS depresszióra is alkalmazott gyógyszerek.

Offline

OK, vettem. 

A lényeg csak az, hogy ezek nem triciklikus/tetraciklukus/SSRI/SNRI/MAOI szerek, de írják őket depresszióra is.

Offline

értelmetlen ez a cikk

az antipszichotikumok menjenenek az antipszichotikumokhoz

lítium külön

wellbutrin maradjon

tegretol már 20 éve is elavult gyógyszer volt, mit keres itt a többi antikonvulzív szerekekkel

 

törölt nick

Ezt az oldalt kicsit át kéne szerkeszteni.

Ez a rész nem tudom, mit keres itt

"A lítium (Liticarb), a karbamazepin (Tegretol), a gabapentin (Neurontin) és a lamictal (Lamotrigine) hangulatkiegyenlítők, illetve antikonvulzív szerek, melyeket a bipoláris zavar kezelésében használnak.

Egyes antipszichotikumok, például a zipraszidon (Zeldox), a risperidon (Risperdal), a quetiapin (Seroquel), az aripiprazol (Abilify), a paliperidon (Invega) a pszichotikus depresszió kezelésére alkalmasak. Ezek a gyógyszerek hatékony hangulatkiegyenlítőnek is bizonyultak, ezért használják őket a bipoláris zavar terápiájában is, általában valamilyen másik antidepresszáns gyógyszerrel kombinálva."

 

törölt nick

.

törölt nick

//