Nuda Veritas – Klimt kiállítás a Szépművészetiben

Imádom ezt a képet, egy reprója ki is van rakva a lakásunkban a falra.

Az én interpretációm a képről:

A képen egy meztelen nő látható, a kezében egy kör alakú tükörrel (vagy nagyítóval?) – a leírás szerint tükörrel.

A nő nagy vörös hajzuhataga eltakarja a mellét.

A bőre szinte világítóan fehér.

A csípője nőiesen széles.

A kép fölött egy Schiller idézet ami kb. arról szól, hogy a művésznek nem a közönséget kell kiszolgálnia, hanem önmagához kell hűnek lennie elsősorban.

A képnek már a mérete is rendkívül furcsa. Annyira hosszúkás, hogy az egy cseppet sem szokásos a festészetben. És ha a kép elé áll az ember, akkor rögtön még erősebb az asszociáció – hiszen ez a kép olyan, mint egy tükör! Mintha önmagát látná meg az ember benne!

Hát persze! a tükör – az igazság szimbóluma. Az igazságot ugyanis csak akkor tudod meglátni, ha meglátod – a tükörben – magadat (is)!!   – azaz: önismeret nélkül nem tudod meg, mi az igazság.

Filozófiai értelemben talán nincsen igazság a tények, a világot alkotó elemek világában.

De igenis van az erkölcsök világában.

Legalábbis Kant szerint – ha én jól értelmezem.

A vörös nő lábánál kígyó tekergőzik – és deréktól lefele a háttér kék – olyan, mintha vízben állna ez a nő. A hajzuhataga mögött klimtes kacskaringók. Akár az észtekervényei is lehetnének…

Mit jelnt a víz – a kígyó benne?  – megtermékenyülés – születés?

a feje már kinn van a vízből – először a felismerés, az intellektus?

utána jön a testi szintű felismerés, és transzformáció?

Az igazság feltárulása – olyan, mint a születés? egy más világba való átlépés? egy sokk? Felismerés? Katarzis?

tetszett a kiállítás, különösen ez a kép, és élveztem a gondolati kalandozást is, amit elindított bennem…

a Botero kiállításról és a 90 perces kőkemény Botero videorol most nem beszélek.

katartikus volt…

Szerző:

Belépett: 5 év

amarilla

Blog kommentek: 6898Blog bejegyzések: 381Regisztráció: 31-10-2010

5 gondolat erről: “Nuda Veritas – Klimt kiállítás a Szépművészetiben”

 1. A Klimt kiállítás nekem is nagyon tetszett,régóta szeretem a művészetét és a képeit,nem véletlenül az egyik kedvenc festőm.A képei mindig valami megfoghatatlan hangulatot árasztanak egyszerre meseszerű és erotikus,mégis bájos és lenyűgöző.Mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy nézze meg a kiállíást,ha még nem látta!

 2. Amarilla írta:
  „Hát persze! a tükör – az igazság szimbóluma. Az igazságot ugyanis csak akkor tudod meglátni, ha meglátod – a tükörben – magadat (is)!!   – azaz: önismeret nélkül nem tudod meg, mi az igazság.”

  Vagy inkább a kultusz kiállításokat megtöltő sznobok szimbóluma, akik magukat látják a festményeknek álcázott tükrökben! Az idézet fejtegetés azért sántikál kissé, mert a tükör kevésbé az – általában vett – igazság, hanem  inkább az önismeret (pontosabban: a saját magunkról alkotott kép és magunk objektiv vizsgálata konfliktusának a) szimbóluma. A tükörkép szó indirekten érzékelteti azt is, hogy létezik[nek] más (nem tükör-) kép[ek] is, ami[k] nem egyezik[nek] vele.  Persze hosszan lehetne fejtegetni, h mi is az igazság. Az igazság a teljességet fejezi ki v. annak csak egy részét? Írnám, h minden viszonylagos: igazság sincs igazságtalanság nélkül, objektivitás sincs szubjektivitás nélkül, de hát viszonylagosság sincs önállóság/függetlenség nélkül – tehát mégsem minden viszonylagos. 🙂
   
  Amarilla írta:
  „Filozófiai értelemben talán nincsen igazság a tények, a világot alkotó elemek világában. De igenis van az erkölcsök világában.”

  Talán nincsen, talán van. Most aztán okosabbak lettünk! Árulja már el kedves,  „a világot alkotó elemek világa” az micsoda?

  Ilyenkor érzi az ember a Ha egy képnek füle lenne! -projekt létjogosultságát. Nem is értem miért nem helyeznek el rejtett mikrofonokat, h titokban rögzíthessék amit látogatók mondanak egymásnak egy-egy kép láttán. Aztán múzeum honlapján a kiállításról szóló résznél megjeleníthetnék legépelt formában. Szerintem világbajnok ötlet, egyben -tartok tőle- lesújtó helyzetkép is lenne!
   

 3.  

  Szia, epicfail,

  Filozófusnak gondollak – természetesen fogalmam sincs, mert ha a nevedre kattintok, nem lehet megtudni semmit rólad.

  De akár filozófus vagy, akár nem, a logikus okfejtések és fogalmak tisztázása sajnos nem segíthed rajtad, ha lelkibeteg vagy, Derrida is marha okos volt, aztán mégis öngyilkos lett. Komolyan kellene ezt ám venned!

  Most akkor lehet azon gondolkodni, hogy milyen hülyeségeket írtam, de legalább boldogan, és te meg milyen okosakat, de milyen ingerülten és borzongva az én butaságomon.

  Tudod ,a világ tele van még nálam is sokkal butább, kevésbé intelligens és kevésbé segítőkész és szeretetreméltó emberekkel, mint én – és ha ennyire viszolyogsz tőlük, akkor napi sok órádat teheti ki a viszolygás. ami árt az egészségnek!

  Kívánok neked szebb napokat,

  üdv

  amarilla

 4. Nem csak Klimt kiallitas van a Szepmuvesziteben, hanem az emeleten van egy nagy Botero kiallitas is – kover embereket fest – es az egyik teremben vetitenek egy 90 perces oneletrajzi filmet a muveszrol. Megrazo, fantasztikus. Sajnos nem tudtam csak reszleteiben megnezni, mert gyerekkel voltam es ki kellett jonnunk, amikor az iraki fogolytaborokban elkovetett embertelensegekrol kezdtek mutatni kepeket… a bikaviadalos reszt meg vegigneztuk, de bizony mar azt sem kellett volna – egyszeruen meghipnotizalva ultem es nem birtam felallni…

  Gondoltam is ra, hogy szolni kellene a kiallitasszervezoknek, hogy azert egy korhatart kitehetnenek, vagy allhatna ott egy teremfelugyelo, aki nem engedi be a gyerekeket!!!

Írj megjegyzést