Megújult a gyógyszerek-szekció

Kedves Látogató és mai vagy egykori Búralakó! Sok kisebb és nagyobb újdonság van a Búrán — arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy teljesen felfrissítettük a gyógyszer-szekciót. Ha el tudod mondani, mi hogyan hatott rád (vagy egy hozzád közel álló emberre), akkor gyere, tedd meg, minden megjegyzésed végtelenül fontos információ valaki más számára!

Eszter

24 gondolat erről: “Megújult a gyógyszerek-szekció”

  1. Sziasztok, én depresszióra 2 fajta gyógyszert szedek: Rivotrilt és Yarocent.

    A Rivotril egy rendkivűl káros gyógyszer, ha elkezded szedni leszedál és egyre több kell belőle. Lejönni róla pedig szinte lehetetlen. Be kellene tíltani. Ne szedjétek.

    A Másik a Yarocen: 30 mg/napig álmosit, de ha a 45mg/nap mennyiséget szeded segít a lehangoltság ellen

  2. Üdv Mindenkinek!
    Tizenpár éve kezelnek pszichiátrián, számos gyógyszerrel kapcsolatban van tapasztalatom.
    Bipoláris depr., kevert személyiségzavar (borderline, szorongásos dolgok)… Együtt lehet élni ezzel. Nem vagyok egészséges, de a gyógyszer segít. Nem oldja meg, csak segít. Van egy 15 hós makk egészséges és boldog, kiegyensúlyozott babám. Jelenleg már csak Lamolepet és Olwexyát szedek.
    Két dolog, ami fontos:
    Rivotrilt, Xanaxot, Frontin abba lehet hagyni! Nyilván a kórkép súlyosságától is fgg, de nem lehetetlen!
    Másik: egy állapot sem tartós. Elmúlik. Minden. Idő kérdése. Nagyon nehéz, de ki kell várni a változást. Ha nem megy valami, lehet, hogy másnap majd sikerl. Csak addig ki kell bírni megőrlés nélkl. Csak egy percet aztán mégegyet. Ennyi. 🙂
     

  3. sziasztok!

    Sok mindent szedtem már, és az az igazság, hogy tudom, amikor nagyon rosszul voltam, akkor nagyon sokat vártam a gyógyszertől, mert annyira nem volt energiám, hogy sajnos akaraterővel se voltam semmire se képes. bipoláris depresszióm van. és nekem a depresszió az a kimerültségben nyilvánul meg, vagyis inkább az a leg letaglózóbb tünet.

     

    jelenleg ezeket szedem:

    XANAX, 2x 0,5mg

    OLWEXYA – 225 mg

     

    TEGRETOL-t szedtem még de arról most lejövök éppen.

    xanax: igazság szerint mivel amikor depresszív fázisom van, akkor eléggé szorongós vagyok, így úgy gondolom, hogy bár nyilván nem a legjobb megoldás, de nekem bevált a xanax. Igen, függőséget okozhat, igen, egyre több kellhet belőle stb. de úgy gondolom, hogy tejlesen alap, hogy pszichoterápiával, és önreflexióval rendelkezzen az ember, ha ilyen betegsége van, és ezért nekem nem kell emelgetni a xanaxot, teljesen elég a napi kettő nulla ötös tabletta. És mivel nem érzem, hogy többet kell bevennem, hogy ugyanazt a hatást elérjem, ezért nem gondolom magam függőnek. 
     

    Amikor jobb időszakom van, akkor kevesebbet, ennek a felét szoktam szedni. Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, persze néha egy kicsi, amikor kezd kimenni a hatása, akkor elálmosodok, de alapvetően nekem ez egy nagyon jól bevált gyógyszer, és nem jött ki semmilen káros hatása, pedig már közel egy éve szedem. 

    Úgy gondolom, hogy bipolaroknak kifejezetten jó gyógyszer, ha csak a hatást nézzük, és az én tapasztalataimat. A magasak ellen is jó, és a mélyek ellen is. csak figyelni kell az adagolásra. Nekem mikor kezdek átmenni a mániába, akkor nagyon jól tud csillapítani, de olyankor van, hogy feljebb kell vinni az adagolást, és persze ilyenkor hangulatstabilizálót is kell szedni mellé nagyobb adagban.

    OLWEXYA:

    rólam tudni kell, hogy alapvetően egyik antidepresszáns se ért el valami bámulatosan jó hatást. Sajnos olyan a testem, hogy valamiért nagyon erősen fizikai tünetek formájában jelentkezik a depresszió, és ilyenkor nagyonelenervált vagyok, nincs energiám. Az Olwexya a noradrenerg és a szerotonerg rendszerre is hat, így akinek ilyen típusú (energiahiányos) depressziója van, mindenképpen egy ilyen kevert hatású gyógyszert javaslok. Bár elsőre mindenkinek SSRI-t írnak, szerintem jobb egy SNRI. mint ez. 

    Elégedett vagyok vele, mondjuk híztam pár kilót, kb 5-6-ot de ez lehet a tegretol miatt volt inkább. 

    Egy dolog, hogy amikor erről lejössz, az nagyon nehéz. jöttem már le róla. SOKKAL lasabban kell csökkenteni, mint ahogy az orvos mondaná. 2 hónap alatt fokozatosan jöttem le róla, és úgy nem okozott borzalmas megvonási tüneteket. Főleg azért is fontos, hogy akik bipolarok, ne csökkentsék túl gyorsan a maniform tünetek kezdetekor SE, mert a megvonásos tünetek (insomnia, szorongás) felerősíthetik a hipomániát!! és pont, hogy minden orvos azt mondja, hogy ha kezdesz kicsit hipomán lenni, akkor AZONNAL abba kell ahgyni az antidepit. Na ez egy baromság. Igen, abba kell hagyni, de SEMMIKÉPP sem azonnal. inkább az antimániás szert kell növelni, és a szorongásoldót, de antidepit, főleg venlafaxine hatóanyagút, gyorsan elhagyni SEMMIKÉPP SE SZABAD!

    semmilyen esetben se.

    akármit is mond az orvos.

     

    TEGRETOL:

    a dokim nem szereti, mindig azt mondja róla viccesen, hogy „seggretol”

    szóva leüt, leszedál. De valójában annyira nem. Szóval ha szedned kell, akkor nem szedál le, akkor pont, hogy segít a normálishoz közelíteni, de ez csak a túlpörgés ellen jó. Depresszió ellen nekem nem tűnt fel, hogy bármit is érne. 

    Most ezért is hagyom abba, mert nincs túl sok energiám, ezért azt mondta az orvosom, hogy hagyjuk el. Aztán ha elkezdek jobban lenni, netán „túl jóL”, akkor újra el lehet kezdeni szedni.

    200-400 mg-t szedtem állapot függvényében.

    nagyon sok egyéb gyógyszert szedtem, ezekről most rövidebben írnék:

    OLANZAPIN: LEÜT! LESZEDÁL! csak nagyon indokolt esetben szedjétek! (akut mániás epizód esetén!!!) a legtöbb mellékhatással bíró gyógyszer. hízol tíz kilót, kirabolod a hűtőt, és napi 14 órát alszol. még kis dózisban is ez van. (5mg)

    QUETIAPINE: nekem pszichotikus mániás epizódom során hallucinációkat váltott ki. De igen nagy adagban szedtem, és igencsak meg voltam őrülve, szóval ez nem feltétlen reprezentatív 😀

    LITHIUM: hangulatstabilizáló, amelyről azt mondják, hogy azért hatékonyabb mint némelyik újabb cucc, mert szuicid-preventív hatása is van. Szóval mánia ellen nagyon jó, de tanulmányok szerint öngyilkos hajlamot csökkenti depresszió esetén. Napi 5 liter víz se lesz elég, annyira kiszárad a szád tőle, és garantált 5-6 kiló hízás. Kellemetlen mellékhatású szer, ha van olyan ami jobban hat, akkor inkább szedd azt. Viszont ha meg akarod ölni magad, akkor jó. (mármint nem fogod megölni magad, ha ezt szeded remélhetőleg ::D )

    DEPAKINE: NE! mánia ellen jó, depresszióba visz viszont kb. Szóval botrány. Szedálás, hízás alap dolgok.

    LAMOLEP: állítólag a legjobb gyógyszer bipolarra, mert a depressziós fázis ellen is jól hat. Sajnos én zt nem tudtam megtapasztalni, mert már kis adagban is viszkető kiütéseket okozott. 🙁 de próbáljátok ki, csak jót hallottam róla!

    REXETIN: sima ssri. amikor először szedtem mániás lettem egy idő után, de tulajdonképpen nem volt feltétlen korreláció az állapotom és a gyógszer között. Igazán mély depresszió ellen valójában hatástalan szerintem.

    CIPRALEX: nekem nem hatott semmit. mintha egy darab cukorkát szedtem volna

    VALDOXAN: felejtsd el!

    JUMEX: mao-gátló. 1 hét után abbahagytam a mellékhatások miatt. felejtős

    STRATTERA: nem jó. ADHD elleni gyógyszer amit off-label kaptam menthetetlen energiahiányos depressziómra. sajnos csak még jobban leszedált, nemvolt jó.

    RITALIN: nem működött nekem. szintén off label. adhd gyógyszer. olyan ideges lettem tőle, mintha 3 kávét megittam volna, de energiám nem lett több.

     

    na kábé ennyi. remélem segíthettem!

    Ja és van remény! mindig. De nagyon sok munkát is bele kell fektetni! változtatni kell az életmódon, életen. Ami zavar, azonváltoztatni kell. Ami nem megy, nem kell erőltetni. Érzékenyebb emberek vagyunk, szorongásra hajlamosak stb. Mindig merjétek azt csinálni, amit a szívetek diktál, és akkor nem lesz gond. a gyógyszerek jó esetben tudnak ebben egy segítő mankót nyújtani, de megoldani semmit se fognak helyetted.

    üdv

    Marci

     

  4. hali!

    cipralexről nehéz lejönni? nagyon sok mellékhatást tapasztalok ,elhíztam ,többek között még jobban , citalecet írtak helyette , szocfóbra kell , egyelőre mert a benzót szeretném elhagyni már 5 éve szedem ,teljesen füffő vagyok ,többet nem veszek be már belőle jó ideje, de ,0,25 el tudom max havonta csökkenteni , ezért kell még a cipralex ugye de nem vált be,tudtok tanácsolni valamit hogyan lhet egyik győgzerről a másiktra átváltani mert már nem bízom az orvosokban …sokat csalódtam ..sajnos …( citalopram hatóanyagú)

    egyébként anafranil – semmi jelentősége nem volt ha szedtem v ha nem 

    trittico – jó volt ,csak bebambulásnál növelte az étvágyat

    esprital – szi ntén kicsit mint a trittico , nem rossz , elég jól bevált

    neurol ( mint xanax – benzó -sk ban ) – jó gyógyszer , mert nem tapasztalatam mellékhtást csak nem tudtam , hogy 2 hónapnál tovább nem szabadn szedni ….így függő lettem .

    előre is thx ha vki tudna segíteni .pux

  5. Hali!

    Xanax SR 0,5. Tegnap kezdtem. (Szedtem már rengetegféle szorongásoldót levélszámra meg alkohollal is.)
    … úgyhogy van sajnos tapasztalatom, hogy milyen, amikor az ember elveszíti a tájékozódóképességét. 
    Na de ez! Az első szem bevétele után – úgy, hogy 1,5 hónapja nem iszom – kb. úgy volt, hogy kicsit eltévedtem, aztán felnéztem, végre megláttam egy ismerős utcanévtáblát: Hochstrasse. Rögtön tudtam, hol vagyok!
    Kíváncsi vagyok, elmúlik-e lassanként ez a mellékhatás…

    Tapasztalat?

  6. Abilify- 20kg-ot fogytam pár hónap alatt az amúgy ideális 60kg-ból ami 174 cm magasságomhoz társult. Szóval hónapokig 40 kilóval zörögtem a világban, már amikor volt erőm. Amire kellett nem hatott, SŐT! Ami mellékhatásokból nem csak 1-2 volt jelen, hanem az összes! Izomrángás, izomgörcs (a kézfejekben leginkább, ami lehetetlenné tett napokat), fáradtság, fokozott nyáltermelés,szédülés, alvászavar,nyugtalanság, szorongás, álmatlanság, remegés!, homályos látás,brutális étvágytalanság ami éhséggel párosult,de ezt az éhséget egy karika főtt répával tudtam elmulasztani (tele lettem tőle),beszédzavar, görcsroham,éjszakai izzadás, 1 percig nem bírtam meglenni egy helyen úgy,hogy nem mozgok, napokig föl alá mászkáltam a házban (éjjel is). fáradt vagy iszonyúan és nem tudsz aludni… és azt hiszem nem is jut eszembe minden amiket tapasztalzam akkor.

    Semmi jót nem mondhatok róla. Nagyon megrázó pár hónap volt az életemben, soha senkinek sem kívánnám. Amire pedig szedtem semmit nem hatott…

  7. zyprexa- 10 kilot hiztam. olyan voltam mint egy zombi. rangatozott a szemem es a szam. eltuntek az erzelmeim. ki uresedtem!! ez szerintem legveszelyesebb az egesz kozzul

    rispen /risperidon- konkretan nem emlekszem mar ra de tudom hogy ettol is rangatoztam es abbhagyas utan is megmardat a rangatozas egy jo ideig. ettol euforikus allpotba lettem.

    rivotril- ezt tenyleg megnyugtatott de meg is babultam tolle

    xanax/alparzolam- talan ez volt az egyetlen gyogyszer amit talan meg most is benvennek ha szoronganek mert megnyugtott ,el altatott es nem bambitott el…nem ereztem mellekhatasat 

    paroxetine/seroxat- hanyinger- derealizacio.. nagyon el lazitott de alomvilgba rakott.. egyfojtaba asitottam megha nem is voltam almos ..mar fajt az alkapcsom 

    kb ennyire emlekszem. de hozza teszem en mindegyik gyogyszert  kis dozisban szedtem … nekem elinte enyhe depresziot szorongasos panikot diagnosztizaltak mara mar ez eltunt de gyogyszer se szedem 4 eve.. de mostnra  jott elo egy telyesen mas szemelyiseg ontudat alappot megvaltozas erzes… es erzelmi uresseg megmardat perssze  ami A zyprexa szedese utan mar szinte sose jott hejre… merem allitani hogy Zyprexa olte ki belollem a legkisebb boldogsag erztetet is.

  8. Mivel ez 3 felé osztható, nekem 50 mg-al kezdték. 1 hétig szó szerint röhögtem. Második hét: 100 mg – semmi, 3. hét 150mg – 2x áztattam el a fürdőszobát 1 héten, mivel mostam, csak a csövet nem raktam a kádba. Simán kimentem a kertbe. Eszembe se jutott. Tojtam mindenre. Sík hülye voltam. wink Na de mikor majdnem elütöttek az utcán, mert nem figyeltem, akkor egy „józan” pillanatomban rájöttem, hogy ez így nem ok és kértem mást az orvosomtól. 

  9. Most Coaxilt szedek. De mivel a Wellbutrint és az Elontrilt felemelték 3.000,- Ft-al, ezt már lehetetlen kiváltani. És semmi ugyan ilyen hatóanyagú más nincs!!!!!!!! Pedig most valahogy szinten vagyok, de ezt is el kellet rontaniuk. 

    Ezért próbálkozom, mi lehet kb. azonos és hatásos hatóanyagú is. A Tritticóban az egyik összetevő ugyan az, de a másik nem. Ez a gyógyszer hatóanyag, vivőanyag kivesézése nálam egyrészt szakmai ártalom, másrészt sajnos tapasztalat. Nem vagyok hajlandó mindent bevenni. Pedig hányszor írnak fel olyat pl a rheumán, ami fullra üti a másikat. De akkor minek kérdezik meg, hogy mit szedek?….. Ha megkérdezik? 

    Na ettől kivagyok.angry

  10.  Szia! én nő vagyok, szóval ez módosítja a dolgokat.

     Szedtem Zyprexát. Nekem is teljesen leölte az érzelmi világomat, valami hihetetlen EQ vak lettem tőle. Csak azt tudtam kontrollálni, amit aggyal is lehet. Mindenesetre sokáig nem estem vissza.

     Semmilyen tesi problémát nem okozott nálam: nem híztam, nem merített le. Ilyen szempontból visszasírom, de nagyon.

     Ellenben dadogtam tőle, avagy, akadályozott a fogalmazásban. Leállította a gondolatmeneteimet, azokat csak akkor tudtam követni, ha írtam.

     Mivel lassította a gondolkodásomat, nem tudtam beszélgetni, csak akkor, ha a másik nem igazán várt tőlem reakciót.

     Megnehezítette a tanulást, az emlékezést.

     Nagyon durván betett a nemi életemnek.

     

     Most Leponexet és Convulexet szedek. Nem tudok egyszerre több dologra koncentrálni, de egyébbként nem tesz keresztbe a mentális képességeimnek.

     Ellenben 20 (vagy több) kilót híztam tőle, remegek, a szemem is szokott, hullik a hajam, gallyra ment az egyébként kidolgozott mozgáskoordinációm. Beleütközök dolgokba, megbotlok, nekimegyek embereknek, rálépek a sarkukra, surrolom őket, szóval az összeállítás egy katasztrófa.

     Fáj a hátam, romlanak a fogaim.

     Szinte állandóan aludnék.

     Arról álmodom, hogy valaki elfogadja azt az elméletet, hogy a mentális betegségek zöme a cukorintoleranciából fakad és ha azt rendben tartják, pszichózis sincs…

     De álmodik a nyomor. A gyógyszeripar üzlet és azt se tudják, mit adnak be. 

  11. Szia Érdeklődöm, hogy utána tudtál-e járni a cukorintoleranciának, hol vizsgálják, mert igen, ez is lehet a mentális bajok okozója.

    Viszont én csoki nélkül nem tudok meglenni, szóval candidám is biztos van.

  12. A Frontinhoz írtam mert abban van taasztalatom, valaki esetleg szedett közületek Pharnassant? Elvileg beszűköltésgi állapot megjelenését akadályozó gyógyszer, de itt nem találtam a gygyszerek menüpontban.

    Köszi előre is a válaszokat!

     

  13. Sziasztok!

    Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy tudtok -e új antipszichotikumokról, van -e olyan, amit nemrég vezettek be vagy fognak vagy valami. Régebben kipróbáltam többfélét, amire valamit reagáltam, az Amitrex volt, de 2 hónap alatt 8 kilót híztam úgy, hogy nem volt nagyobb az étvágyam, így leállított az orvos. Mindegyiktől brutálisan hízok, vagy mellékhatások miatt (akatízia pl.) nem is tudtam szedni. Eddig elvoltam viszonylag kevés bogyóval valahogy, téveszmék és extrém szorongás mellett, de már nagyon nehéz, egyre szarabb az egész. A hízás miatt nem merek semmit szedni, amúgy is elkezdtem hízni a klimax miatt, most ehhez még 20-30 kiló plusz a járulékos betegségek és mellékhatások garmadája…úgy érzem, hogy csak elásom magam velük. Így is utálom magam, úgy meg még jobban, csöbörből vödörbe, csak hogy valahogy elvegetáljak. Pszichoterápiára is rezisztens vagyok meg nagyjából gyógyszerekre is. Dulseviát, Lamolepet és 25 mg quetiapine-t szedek elalváshoz, de sztem semmit nem csinálnak semmit. A Lamolepet sem tudom terápiás adagban szedni, mert már 100 mg-nál is homályos a látásom és szar a memóriám. Szar az egész, úgy, ahogy van. A diagnózisom amúgy borderline és hisztrionikus szem. zav és bipoláris depi 2. Legtöbbször kevert epizóddal.

Vélemény, hozzászólás?