A szakember válaszol

32 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés

Offline
Csatlakozott: 2018 máj 23

babarczyeszter írta:

Sziasztok, mivel lilyb mégicsak visszariadt tőlünk

Mi volt a megriadás konkrét oka? Nem értem. Még csak be sem indultunk igazán, egyszerű szakmai kérdéseket tettünk fel, olyanokat, amilyenekre tankönyvi ismeretek alapján lehetett volna már válaszolni.

Eszter, számíthatunk a jövőben tapasztaltabb szakértő válaszaira, terveztek még újabb szakembereket meghívni a honlapra?


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Jobbulást!


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Hat igen. Ez jocskan tobb es osszetettebb mint a border/bipol kerdes amirol szo volt. Eloszor is sajnalom. Masodszor is, pszichotikus tuneteim nekem is voltak/ vannak AP mellett is.  Sok mindent nem csinalnak vele, diagok ide vagy oda szerintem meg az eg tudja mi okozza, atrian se feltetlen tudjak. Voltak beteg tarsak akiknel semmi se mulasztotta el egy napra sem, max enyhitette. De azert amit irtal az elso helyrol az dobbenet. Marmint hogy eszre se veszik ugy hogy bent vagy?! Olyanom meg nem volt, az hogy nem tudtak velem mit kezdeni annal inkabb- at lettem szallitva mint megoldas.  De akkor meg "oruljek" hogy megtalaltam a kh-t amiben nagyjabol bizom.

na nem offolok tovabb. hatha visszatalal a szakember. jobbakat. bye


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Kórhàzban nem tűnt fel senkinek, hogy hallucinálok és téveszmém van, így erre semmilyen diagot nem adtak. A halut valóságnak hittem, a betegségből adódóan téveszmém volt. Zárójelentésben az áll, hogy nincs pszichotikus tünetem.

Utána (máshol) skizót diagoltak és gyszert adtak rá.

Később (harmadik helyen) figyelmen kívül hagyták, hogy 3 évig (ebből 1 évig max adag antipszichotikum mellett) folyamatosan hallucináltam, skizó diagot elvették. Arra gondoltak, hogy ez border eredetű. Keresztmetszet alapján lehetett volna az, de a kórelőzményben egy 3 évig tartó epizód volt, amit nem teljes remisszió követett, azaz alkalmanként azóta is hallucinálok, de ez továbbra is skizó tünet. Illetve kérdéses hogy skizofrénia v skizoaffektív.

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

En meg nem mondanam igy hogy "rosszul" diagoltak, csak amiatt amit lentebb irtam, elegendo ido- es info hianyaban ugymond muszaj eloszor a border-t adjak kvazi mindenkinek aki bekerul a "latoterbe" eloszor es nem felhangoltan hanem pl ongyilkossagi kiserlet kapcsan. Sajat tapasztalat es az erre adott szakmai magyarazat. Aztan ha par nap utan kell adni egy zarot, mert tovabbi kezelest nem vallal az ember akkor kap ra egy border diagot, azt mar nem fogjak elvenni kesobb. Ha rakenyszerul az ember vagy vallal hosszabb kezelest, megkap(hat)ja a bipol-t is (es esetleg mast is) ha mar reg ota kepben vannak vele kapcs az aterek meg hogy hogy s mint hat a gyszer ra stb stb es kesz. Legalabbis velem es sok mas emberrel is igy tortent.

Az lepett meg ingencsak mikor forditva hallottam/olvastam mindezt. Az nem nyert ertelmet  megint az egesz. Igazabol az zavart ossze, meg amikor egyesek szerint a border a nagyobb korkep, holott a szakma szerint nem. Nekem mondjuk mar teljesen mindegy, csak esetleg masok (diagolas elottiek miatt) jok voltak ezek a kerdesek. En ha "ujrakezdhetnem" nem biztos hogy ennyire is megnyilnek nekik, bar igy se tulzottan tettem meg. Kar hogy a zart nem kivansag musor szoval valoszeg ugyanugy a sullyesztobe kotnek ki elobb utobb-- hopp elkalandoztam.
Nem szamit igazabol mi van velunk, meg semmi se szamit az egeszbol kulonosebben egy ido utan. Csak egy darabig. "Szepen karbantarthato a betegsege gyogyszerrel." Hanyinger az egesz, se szepen nem vagyok se karbantartva.
Rohadjon meg a nap is mikor "rajottem", hogy ez "betegseg", amivel emberek orvoshoz jarnak es "van ilyen". En eleg makacs voltam jooo sokaig elfogadni egy kicsit is. IRL most se megy tul jol. Elhetnenk vagy kinyirhatnank magunk abban a hitben, hogy ez megmagyarazhatatlan es "velem valamit csinaltak" es nincs mas ut mint menekulni innen. Igazabol nem is nagyon van es nem is vagyok teljesen meggyozve hogy nem volt igazam. Na mind1. Es milyen erdekes, hogy a szakember meg visszalepett az egesztol, hogy ide irjon barmit. No nem baj reszemrol vszeg holnap v holnaputan kh. Paradoxon. Tudom. 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Köszönjük, Eszter!

Bipol diagot előbb kaptam, mint hogy annak is nyilvánítottak volna. Épp azért, hogy gyógyszerezhessék (hangstab.) a kevert szem.-zavaromat. De minden alkalommal elmondta adrnő, hogy "maga NEM bipol". És utána jött a Klinikán, hogy "tipikus bipol" és érzelmileg labilis szem.zavar.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

A bipol-borde-skizoaffektív témával kapcsolatban ezeket talaltam Ratkóczi doktornő válaszai között.

(nem tudom, hogy mobilról, hogy lehet normálisan beilleszteni)


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

http://A legfontosabb különbség, hogy a bord. szem. zavarban többnyire az aktuális külső hatásokhoz kapcsolódó rövid idejű, szélsőségek közt mozgó hangulatingadozásról van szó, míg a bipoláris és a szkizoaffektív zavarban hosszabb ideig (heteki, hónapokog) tartó hangulati változásokról, amelyek nem feltétlen kapcsodnak külső kiváltó ténnyezőkhöz, mint stressz, konfliktus, veszteség stb. A szkizoaffektív zavarban emellett tartósabban fennálló u.n. pszichotikus tünetek, téveszmék és más gondolkodázi zavarok, valamamint hallucinációk is előfordulnak, míg a bord. zavarban ezek szintén csak stresszhatásra, ritkán és rövid ideig fordulnak elő. Nem tudom, segítettem-e, ha nem, kérdezzen, tovább, Éva


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

http://Szerintem a dg.-beli különbségeknek ott van jelentősége, ha az terápiás konzekvenciával jár, pl., hogy kell-e gyógyszert szedni vayg nem, milyet, állandóan vagy csak időszakosan, lehet-e pszichoanalízist vagy más stabilan integrált személyiséget igénylő pszichoterápiás módszert választani vagy nem, stb. Ezért lehet, hogy amikor a beállított kezelés valamiért nem látszik megnyugtatónak, vagy eredményesnek, vagy éppen feleslegesnek tűnik, akkor érdemes újragondolni a dg.-t is, esetleg óvatosan kipróbálni egy másik megközelítést a kezelés terén; néha diagnosztikus értékű lehet, hogy ez vagy az a gyógyszer használ-e, vagy hogy ez vagy az a gyógyszer elhagyható-e, vagy akár az is, hogy miként reagál valaki valamely pszichoterápiás módszerre.


Online
Csatlakozott: 2010 okt 12

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925492712001552

Eszerint a cikk szerint különbség van a két kórkép között.


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Ez nagyon érdekes!

Szerintem is valami rokonságban van egymással a két b betűs. Annyira szeretnék olyan okos lenni, hogy ezzel kapcsolatban valamire rájöjjek.

Az agyat vizsgáló eljárások mást mutatnak bipol és bordi pácienseknél?


Online
Csatlakozott: 2010 okt 12

Sziasztok, mivel lilyb mégicsak visszariadt tőlünk, én is elmondom, amit tudok a border-bipol viszonylagról. A 2000-es években volt egy Akiskal nevű amerikai pszichiáter, aki azt képviselte, hogy a kettő ugyanaz a dolog, de ő kisebbségben volt a szakma nagyjával szemben. Nekem annak idején azért adtak border diagnózist, mert sokféle tünetem volt életem során -- evészavar, depresszió, öngyilkossági késztetés, hipomániás tünetek --, és ez jobban illik a borderhez. Másfelől nekem a terápia nem igazán segített, a gyógyszernek viszont -- bár nem minden gyógyszernek -- jól megfogható hatása van. Ez vall inkább bipolra, meg az is, hogy jól megkülönböztethetők a fentek, a lentek és a kevert epizódok. Az, hogy mit írnak a papírodra, gyakran attól függ, hogy milyen gyógyszerrel próbálkoznak, mert egyes gyógyszerek csak bipolra írhatók TB támogatással.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Engem több helyen azért diagoltak rosszul mert a hosszmetszetet nem nézték csak az aktuális tünetet és nem nézték, hogy vannak olyan tüneteim, ami az aktuális érzelmi állapotomtól teljesen független.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

"Illetve szinten bentrol : mig az egyik erzelmi (border) hullamzason alapul inkabb, addig a masik hangulatin (bipol). " 
– na ezt írtam a múlkor én is. Ja, és nekem is úgy magyarázták, hogy a bipol hosszanti, a border keresztmetszeti hullámzás.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Ez a bipol- border kerdeskor engem is felettebb erdekelt regen, csak mar akkora a mindenhol errol fellelheto es altalaban rendszerint eltero velemeny- es informacio halmaz, hogy en is maradtam a "cimke nem szamit" hozza allasnal az utobbi idoben. Szerintem ahany beteg, annyi velemeny- ki mit hallott, olvasott stb.

En ezt feszegettem nem egy aternel esetemben regen. Megint mast lehet olvasni a neten. Az atriakon, tehat szakemberektol (en legalabbis) megegyezo valaszokat kaptam, miszerint: mig a borderline szemelyiseg zavar nem, a bipolaritas viszont un. nagy korkepnek szamit.

Illetve (mint aminek itt lentebb valaki mar ellent is mondott) "bent" azt nyilatkoztak, a border-t sokkal konnyebben es gyorsabban allapitjak meg, mig a bipolhoz "hosszmeteszeti?" remelem jol irom- megfigyeles szukseges, eleg info (es/vagy bent toltott ido) hianyaban azt nem is diagnosztizaljak/ diagnosztizalhatjak/ diagnosztizalhatnak. (mindenki helyettesitse be a neki tetszo szot)

Illetve szinten bentrol : mig az egyik erzelmi (border) hullamzason alapul inkabb, addig a masik hangulatin (bipol). 
Azt, hogy mit es mennyi mindent olvastam es hallottam sorstarsaktol (es hogy esetleg nekik mit mondtak) azt nem ecsetelem, mert az osszezavarodas ott kezdodik, mikor mar nem tudod hol az igazsag. Emelle bejon nyilvan a gyogyszer kerdes is, amit mar szinten felvetett valaki elottem. Nameg a hipomania, mania, depresszio, kevert fazis... Ezekrol meg egyenesen a hajam ledobom miket olvasok pl itt a forumon (pedig gondolom a delikvenseknek is mondta azokat valaki/szakember(?))... de nekem atrian teljesen mast mondtak pl!

Esetemben is erdekesen alakult a diagnosztizalas tortenete: 1.: Pszichologus szakvelemeny: is- is.
2. Pszichiater: border diag egyebek mellett vezeto diag.kent.
Pszichiater/ 2 : bipol diag- es ahogy azt itt mar szinten emlitette valaki, nekem is utobbiakban lenyegeben a bordert van hogy lehagytak papirokrol. Illetve azota bovult xy dontoen paranoid... a paletta.

A skizoaffektiv mar teljes homaly nekem. Amiket azzal kapcs. bent es kint hallottam, kb szinten ellentetben all.

Hallottam olyat is, hogyha valaki valaha vagott az marpedig borderline (is). Akkor az is. Akkor azt valoszinuleg azert kaptam anno. Aztan az mar nem (annyira) relevans mostanra. Gondolom. 

Ezt most leirtam, de sokszor ugy gondolom, ez a kerdeskor tenyleg homaly. Es az is marad. Jobb nem foglalkozni vele, elengedni. Erdekelnek a velemenyek, de rohadtul nem hatarozza meg a valos allapotom, mint ahogy senkiet sem, hogy neki melyiket irtak es mikor a papirjara. Vagy tevednek? 

Ja es meg valami, nekem szinten szakembertol elhangzott: a borderline-ra nincs gyogyszeres kezeles ill nem hasznal, a bipol-nak meg nem sokat er a pszichoterapia. Engem kezdettol gyogyszereltek. Az elso probalta a pszichoterapiat, abszolut eredmenytelen volt, sot kifejezetten felesleges. Es ez nem (csak) az en velemenyem.

Ha tul hosszu v off toroljetek ki nyugodtan


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Kieg:

Találtam pár szem altatót (régen szedtem és még maradt), bevettem 3db-ot, az segít vmennyit. Lehet ha falcolnék is jobban lennék (utána) , sörön is gondolkodok, annak is van nyugtató hatása, de félek az émelygést fokozná.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Kiegészítes :

Mivel szarul vagyok, teraphoz sem tudok elmenni, hiába fizetem...


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Érthető. 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Nem, mert nem célom most leszokni és elsősorban szakembertől várok választ.


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Nem írod be a "megvonási tünetek ... " és a "leszokás benzo-król" topikokba is?


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Nem tudtam elérni az áterem, így hirtelen álltam le a nyugtatóval. Elfogyott. Napi 1-3 mg-ot szedtem. 

Szédülök és úgy érzem kiugrik a szívem a helyéről. Ha ilyenkor gyors a pulzusom vagy magas a vérnyomásom, abból lehet baj? (egyszer hasonló szituban mind2-t magasnak találták, de csak hányasra adtak injekciót). 

Lehet bármi komoly bajom a hirtelen elhagyásból? Elképzelésem sincs hogy mikor tudom az orvosom elérni és gyszerhez jutni.

 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 23

Az én lógusom is az alapján állapította meg, hogy bipol vagyok-e, hogy konkrét, külső eseményekre reagálnak-e a belső érzelmeim. Mivel azt a választ kaptuk, hogy igen, mindig van az érzelmi vihar előtt egy megelőző konkrét esemény, ezért mondtuk ki azt, hogy nem vagyok bipol.

Mindenesetre halottam már olyan véleményt (sorstárstól, tehát nem lógustól), hogy a bipol a border kisöccse, olyan értelemben, hogy durvábbak és hevesebbek a hangulatingadozások a border esetében, attól függetlenül, hogy az "ingadozáshoz" egy külső konkrétum kell... én, mondjuk, ennek a véleménynek nem merek igazat adni, mert még sosem voltam bipol, így szerintem nem is tudom összehasonlítani, hogy melyik a "durvább". Smile

-------------

Liliyb2, milyen gyakorisággal lehet számítani a válaszaidra/jelenlétedre?

Az én kérdésem az lenne: én egyszerre kaptam borderline és nárcisztikus diagnózist. Te mint szakember nem látsz ebben esetleg ellentmondást? Lehetségesnek tartod a kettő együttes jelenlétét? Az én lógusom válasza az erre irányuló kérdésemre az volt, hogy "fiatal" vagyok még (28 éves), ilyen korban még jelen lehetnek ilyen kevert állapotok. Te erről mit gondolsz?


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Heimweh!

A gyszerhez igazítják néha a diagot gyakorlattól függetlenül IS érdekel a kérdéskör a bipol-border és skizo-border esetében, erre a Lilyb2-nek feltett kérdésben is utaltam. 

Sokan mondják, h nem a címke számít. Sztem néha számít, mert nem mindegy, hogy bordert, bipolt v skizót próbál valaki pszichoterápiával kezeltetni,  főleg ha nem szed gyszert. 

Emiatt IS fontos szerintem a pontos diag.


Offline
Csatlakozott: 2016 már 14

Csak írta:

Murray head, heimweh!

Tapasztalatom szerint időnként az orvos kiválasztja, hogy milyen gyógyszert szeretne adni és ad mellé egy olyan diagot, amire azt fel tudja írni.

ez a gyakorlat valóban létezik. de az én orvosom speciel gyógyszerfelírástól függetlenül is meg van róla győződve, hogy bipolar vagyok, a borderline-t meg a fontosabb egészségügyi dokumentumokról is rutinszerűen "lefelejti", holott ezt a diagnózist egy néhány perces elbeszélgetésnél vagy tesztnél lényegesen kimerítőbb, több hónapos tündérhegyi lélekbúvárkodás után kaptam, és ugyanott a bipolart meg egyenesen kizárták. nem mellesleg az ottani egyéni terapeutám nem variált sokat ezzel a kérdéssel, megbeszéltük, hogy nálam az esetek többségében, ha olykor nehezesen is, de kimutatható valami külső ok, vagy gondolati hullámzás, csapongás a sűrű hangulatváltozások hátterében, ezért nem vagyok bipolar, hanem ez inkább a borderline-al függ össze. ezzel együtt, ha jól emlékszem ezt az elméletet vagy gondolatmenetet, például itt a burán is cáfolták már egyesek, mármint azt, hogy ilyen módon lehetséges lenne szétválasztani a kettőt. mindenesetre ott, akkor ez így működött. ha esetleg helytelenül járt el így a terapeutám akkor szeretném tudni továbbra is, hogy mi a helyes gyakorlat ilyen esetekben.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Kedves Liliyb2!

Ez engem is érdekel. Ehhez hasonló a kérdésem. Pszichotikus tünetek esetén hogyan lehet eldönteni, hogy az border v skizó tünet?

Murray head, heimweh!

Tapasztalatom szerint időnként az orvos kiválasztja, hogy milyen gyógyszert szeretne adni és ad mellé egy olyan diagot, amire azt fel tudja írni.


Offline
Csatlakozott: 2016 már 14

murray head írta:

Akkor nekem máris lenne egy kérdésem. Honnan lehet tudni, hogy valaki bipol vagy borderline szem.zavara (továbbiakban bordi) van, esetleg mindkettő?

ez engem is módfelett érdekelne, mert világos választ eddig nem kaptam arra, hogy ha már egyszer oly fontos a kettőt szétválasztani, miképp teszik ezt meg azok akiknek ez volna a dolguk? létezik egyáltalán a kettő elkülönítésére bevett "módszer"? én eddig úgy tapasztaltam, hogy szakembere válogatja, hogyan viszonyul a kérdéshez... 


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Akkor nekem máris lenne egy kérdésem. Honnan lehet tudni, hogy valaki bipol vagy borderline szem.zavara (továbbiakban bordi) van, esetleg mindkettő?

Azt olvastam (valaki azt írta nekem), hogy e kettő kiváltó oka teljesen más. És mik a kiváltó okok?

2010. óta van bordi diagom, 2016. óta bipol2.

Bordi tesztet még soha nem csináltam. 

Bipol tesztet 2017. nyarán, ott nem bizonyultam annak. (Pont határértéken voltam.)

 


Offline
Csatlakozott: 2018 jan 15

babarczyeszter írta:

Kedves nr71!

Szoktak lenni kérdéseink gyógyszerekkel, diagnózisokkal kapcsolatban, és lily ezekben eligazíthatna minket.

Köszönöm Eszter! Már értem.

Kellemes napot!


Online
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kedves nr71!

Szoktak lenni kérdéseink gyógyszerekkel, diagnózisokkal kapcsolatban, és lily ezekben eligazíthatna minket.


Offline
Csatlakozott: 2018 jan 15

Hi!

És hogy gondolod a segítségnyújtást, tanácsokat? 

Szép napot!

Bocsánat a tegeződésért. De megszoktam. 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 2

Szeretettel üdvözlök mindenkit! Idèn fejezem be àltalànos orvosi tanulmànyaimat ès a pszichiàtriai szakiràny felè szeretnèk szakosodni. Koràbban pszichològiai tanulmànyokat is folytattam ami sokat segìtett a mentàlis betegsègek szèlesebb làtòtèrben valò èrtelmezèsèben. Igyekszem az eddig megszerzett ismeretek alapjàn vàlaszolni, plusz informàciòt nyùjtani ès ezzel hozzàjàrulni a segítsègnyùjtàshoz mind a hozzàtartozòknak mind az èrintetteknek egyarànt, ìgy bàtran kèrdezzetek!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen