Skizofrénia 3.5

1114 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
Online

Valaki van itt aki skizofrén és d kat ba van leszázalékolva ?

Offline

Kedves Eszter

Nem akarok úgy tünni, hogy üldözöm önt, de eddig még senki nem válaszolt nekem.

Mennyire működik ez a honlap? Mert ha senki nem jár ide, csak regisztrálnak és kész, akkor lehet tudnék előkotorni magamból néhány fejlesztési ötletet én is.

--------

egyik kedvenc filmem a Wall-E. Olyan ez a világ mintha egy szeméttelepen élnék egy növénypalántával, ami van is otthon.

Offline

nekem újabban felírjáka skizo diagot, bár tünetek nélkül, régen is csináltak ilyet, de ők azt mondták, hogy be van bizonyítva, hogy nekem más a bajom. így állandóan felülbíráskodás van, míg mások, meg direkt szivatásból már túlzóan sokat csalnak. nálam többször is előfordult, hogy illegálisan írtak fel gyógyszert stb... persze tesztek nélkül, míg mások güriznek, hogy valami eredményt csináljanak. a mostani dokinéni félig rendes volt mert adott kb. 15 percet, hogy a csalásait leírja, régen az 5 percet választottam. így nem csodálkozom, hogy a pszichiáterek egymással pereskednek évtizedeken át lassan, nálunk.

Kedves Eszter

Ön olvasta Karinthy Ferenc micimackóját? nekem a lelkemet és egészségemet ápolta 6 éves korom óta. Mert ugye önről olvasni lehetett, hogy az apjáé jobban tetszik önnek. Volt mellé egy hupikék törpikék játékom is, csak azt hamar lefejeztem.

 

Nem tudtok vidéki pszichiátriai közösséget? Mert régen voltam egyben, de az nagyon gáz volt. aztán voltam másfajta közösségi ellátásnál pár alkalommal, ahol egyénileg fogadtak, de az hamar megszünt, ma már más van helyette ott.

 

Offline

Szia gyurma! Szuper, nagyon örülök, hogy jól vagy! Én is jó véleménnyel vagyok az Ébredések Alapítványról, örülök, hogy ezt megerősítetted.

Offline

sziasztok! én most szedek Amitrex 800mg + Ripedon 1,5mg + Zoloft 125+ Rivo 0,5 öt és ilyen jól még nem voltam soha életembe mint most , legalábbis amióta beteg vagyok. én kapok pszichioterápiát,aki budapesti annak szeretném ajánlani az Ébredések Alapitványt azon belül Dr.Nemes Rozáliát,nagyon jó szakember érti nagyon a dolgát. Engem paranoid skizofréniával és OCD vel kezelnek. Nem könnyü együt élni vele de már régen elfogadtam a betegségem és együt élek vele. Járok dolgozni 1 hét múlva tesco nonfood árufeltöltőként és remek az életem most mondhatom el Smile

Offline

Sziasztok!

Valakinek a Sárvári pszihiátriával vannak tapasztalatai?

Offline

"

Nem hajlandó semmire,gyerekre anyu mos,főz,iskolába viszi-hozza,tehát hugom semmi nem érdekli csak a drogos hogy vele legyen és anyu szolgálja őt!

Annyit el értünk hogy el zavartuk őket ,menjenek el mert rendőrségi ügyet csinal édesanyám az élettárs miatt,gyámüggyel is megfenyegette őket !Elvitték a gyereket is,de a férfinek nincs hova mennie,roma származású ,nagyon rossz körülmények közt élnek!Edesanyam mindenképp gyámság alá akarja helyeztetni hugomat és a kisfiút ,mert fél hogy megint vissza esik teljesen a betegségbe főleg hogy az orvos is mondta h ettől a férfitól szabaduljon meg "

Csivi! Elég zavaros a leírásod...! Áruld már el akkor, ha tényleg tanács kellene, hogy MOST elzavartátok őket vagy hol élnek? Külön és úgy hordja anyud a gyermeket suliba, vagy elhelyezték a gyereket? Amíg ilyen zavaros az írásod, addig erre nem lehet érdemben reagálni, max veled együtt "bégetni" azon, amiről nem is tudunk pontosan semmit...

Offline

Reményke83 írta:

jajj ne, megint azt fogják hinni, hogy visszaestem, mert mindig befogják a számat, meg nem írhatok semmit soha, mert minden rossz amit írok, mert hogy mit szólnak hozzá mások... mindig el vagyok nyomva és a képességeim is!

Gyűlöletes az ezzel való visszaélés és hogy annyi embert szó szerint "megtörnek" ezzel a hozzáállással! crying 

Offline

Nagyon szépen köszi poisonkid... nem akarok rosszat írni a nevezett illetőről, csak annyit írok, hogy félek tőle. De majd megoldom. (Valahogyan). 

Offline

Bocs mi meghallgatunk ezt akartam irni csak kulfoldi a telom.....

Offline

Ha kiirod magadbol as is haladas no meghallgatunk en biztos ..es tuti hogy jobban leszel de kiaz as imre es miert felsz tole?

Offline

Elmenekülök inkább innen is... túl sokan bántottak engem!

Offline

jajj ne, megint azt fogják hinni, hogy visszaestem, mert mindig befogják a számat, meg nem írhatok semmit soha, mert minden rossz amit írok, mert hogy mit szólnak hozzá mások... mindig el vagyok nyomva és a képességeim is!

Offline

Én önmagam akarok lenni.

Offline

Én hála Istennek Lelki szinten kapcsolatban állok Reménykével, de a valóságban olyan elzártak vagyunk mint egy vasbetonfal köztöttünk, ami érthető, mert ez a küldetésünk, hogy kibírjuk testi érintkezés nélkül, mindenkivel, és ez jó mert... csak mert jó. Undorodom a szextől és fizikai testektől, a sajátomtól is, de Lelki szint az kell, és szerintem Reményke jelen van valahol itt a közelben (csak én gondolom ezt), persze nem ezer százalék ez, csak én ezt hiszem, meg a hírekben is néha benne vagyunk, rejtve, persze nem saját névvel, hanem mások élete szól a mi Lelki Kapcsolatunkról, de én ezt nem szoktam nézni, direkt, mert az negatív tevékenység a 3. szemes látás.

Offline

Fóbiás vagyok nagyon, nem merek kilépni az utcára, meg ha sikerül, akkor pedig mindig furán viselkedem, mert félek, hogy kinevetnek, már volt ilyenre sok példa, merthogy látszik rajtam, hogy valami nem oké belül, mivel furcsán megyek az utcán, mert nem merek senkire ránézni, nehogy nekemtámadjon vagy beszóljon.... így mindig a 4 fal a barátom, meg az elnyomás, hogy én nem írhatok ki olyat ami nem tökéletes...

Offline

Köszi szépen, rendezni rendben van, csak az emberek nem fogadják el a Szerelmemet Reménykével, ő most nincs jelen a Facebookon rendes névvel, azt nem tudom, hogy melyik az ő profilja, de Róla nem írok, hanem hogy nem vagyok jobban, de azért köszi, hogy így látod, csak legalább már képes vgayok az írásra, persze kissé lehet rendezetlen amiket írok, elnézést mindenkitől, ez ilyen injekció, ami bőbeszédűvé tesz, vagy valami miatt most kissé ingerült vagyok, félek Imrétől, el akarok bújni, meg félek az emberektől, de most sajnos olyan mintha veszélyben lennék, mert mindent kiírok, és ez nem jó, csakhát tényleg az ember nem tud csak úgy felfordulni, hogy akkor mostantól csak lebeg és meditál és nem szól senkihez, egyetértesz, ugye...?

Offline

Szia ugy veszem ki a szavaidbol hogy job ban vagy.....orulok Neki sok beirasodat olvastam remelem sikerult rendezni a kapcsolatodat es Mar nem bankodsz annyira..welcome back in business Remenyke

Offline

A visszatérésem 3891-ben lesz, mert 1983-ban születtem.

Offline

Korábban néztem pornóvideót, merthát kicsit nehéz úgy kibírni hogy nulla "valami", de nem is akarom hogy legyen, sőt már a pornó oldalakat is ignorálom, de most kapott a gép valamilyen vírust, amin állandóan szexvideók meg iphone nyerések jönnek be, és mindig automatikusan random megnyílik egy felugró ablak pornó videóval, komolyan, ezt ne velem, én aszkéta akarok lenni, mert Reményke a Szerelmem, de erről sem írhatok, akkor meg mit tegyek, hová meneküljek ahol nyugalmam van?

Offline

Sziasztok, Szerelmes Hercegnő névvel voltam itt, de azon sajna nem tudok többé avatart cserélni, ezért most így leszek ezzel a névvel. 3 havi injekciót kapok, a nevére nem emlékszem, de bátrabb lettem tőle a 4 fal között, ez megzavarja a lelki nyugalmamat, de legalább nem egy élőhalott leszek (???)

Online

Csivi írta:

Sziasztok

Lenne egy kérdésem!Van 1 hugom,aki nem differenciálható skizofrén..Kb 6 éve hoztuk ki zárt osztályról,8 hetes kezelés utan,abilifyt szed,2-3 havonta jár pszichiáterhez,akivel kb 10 percet beszél és megkapja a receptet,ennyi !

A gond azzal van,hogy neki van 1 élettársa aki kábítószer függő ,és van 1 közös 8 éves gyermekük!Édesanyammal élnek ,viszont anyukám rájött hogy ez a férfi drogozik szinte majdnem minden nap..Tűket,zacskókat,égetett kanalakat talált utána a házban !Emlitette húgomnak,és mondta hogy kirakja a szűrét,mert 8 éves kisfiú mellett és egy ilyen beteg nő mellett ennek az embernek nem lesz maradása !Innentől kezdve romlott meg a helyzet,az élettárs,és hugom össze fogott anya ellen ,és ahol tudnak,keresztbe tesznek neki..Gyereket anyával vitetik iskolába ,mert hugom nem mer az utcára menni,sőt a házból se nagyon meri kitenni a lábát,csak kísérettel (élettárs )Anyukàm házára rengeteg közmű tartozást halmoztak fel,1 éve nem hajlandók fizetni semmibe!Edesanyamat fenyegetik,van hogy meg is tépte hugom mert anyukám mert szólni hogy küldje el a férfit és a gyerekével foglalkozzon,hordja iskolába ,stb...Nem hajlandó semmire,gyerekre anyu mos,főz,iskolába viszi-hozza,tehát hugom semmi nem érdekli csak a drogos hogy vele legyen és anyu szolgálja őt!

Annyit el értünk hogy el zavartuk őket ,menjenek el mert rendőrségi ügyet csinal édesanyám az élettárs miatt,gyámüggyel is megfenyegette őket !Elvitték a gyereket is,de a férfinek nincs hova mennie,roma származású ,nagyon rossz körülmények közt élnek!Edesanyam mindenképp gyámság alá akarja helyeztetni hugomat és a kisfiút ,mert fél hogy megint vissza esik teljesen a betegségbe főleg hogy az orvos is mondta h ettől a férfitól szabaduljon meg ! Viszont ő hajthatatlan!Ez az ember teljes befolyás alatt tartja,fenyegeti hogy elveszi a gyereket tőle ,pálinkát hoz húgomnak hogy igyon holott ez tilos !!!Ebbol is latszik h a ferfi célja az h hugom teljesen begőzöljön megint minél előbb!Mit tudunk tenni ilyen esetben és ti mit javasoltok?

Előre is köszi!

Én teljesen tanácstalan vagyok. Illetve ahogy ezt leírtam, egy dolog eszembe jutott: nem tud odaköltözni anyukádhoz legalább 2-3 ember?? Sok lúd disznót győz. Egységben az erő. Satöbbi. Ha ott lenne még minimum két-három (lehetőleg erős férfi)(akár a földön alszanak), akkor faszikámnak nem lenne akkora a pofája.

A legfontosabb, hogy a gyerek ne sérüljön még tovább, a testvéred a gyógyszer és ezek szerint az ital miatt nem is biztos, hogy teljesen érti, tudja, hogy mi folyik.

Online

Nagyon jó.

 

Magyar felirattal.

Offline

Sziasztok

Lenne egy kérdésem!Van 1 hugom,aki nem differenciálható skizofrén..Kb 6 éve hoztuk ki zárt osztályról,8 hetes kezelés utan,abilifyt szed,2-3 havonta jár pszichiáterhez,akivel kb 10 percet beszél és megkapja a receptet,ennyi !

A gond azzal van,hogy neki van 1 élettársa aki kábítószer függő ,és van 1 közös 8 éves gyermekük!Édesanyammal élnek ,viszont anyukám rájött hogy ez a férfi drogozik szinte majdnem minden nap..Tűket,zacskókat,égetett kanalakat talált utána a házban !Emlitette húgomnak,és mondta hogy kirakja a szűrét,mert 8 éves kisfiú mellett és egy ilyen beteg nő mellett ennek az embernek nem lesz maradása !Innentől kezdve romlott meg a helyzet,az élettárs,és hugom össze fogott anya ellen ,és ahol tudnak,keresztbe tesznek neki..Gyereket anyával vitetik iskolába ,mert hugom nem mer az utcára menni,sőt a házból se nagyon meri kitenni a lábát,csak kísérettel (élettárs )Anyukàm házára rengeteg közmű tartozást halmoztak fel,1 éve nem hajlandók fizetni semmibe!Edesanyamat fenyegetik,van hogy meg is tépte hugom mert anyukám mert szólni hogy küldje el a férfit és a gyerekével foglalkozzon,hordja iskolába ,stb...Nem hajlandó semmire,gyerekre anyu mos,főz,iskolába viszi-hozza,tehát hugom semmi nem érdekli csak a drogos hogy vele legyen és anyu szolgálja őt!

Annyit el értünk hogy el zavartuk őket ,menjenek el mert rendőrségi ügyet csinal édesanyám az élettárs miatt,gyámüggyel is megfenyegette őket !Elvitték a gyereket is,de a férfinek nincs hova mennie,roma származású ,nagyon rossz körülmények közt élnek!Edesanyam mindenképp gyámság alá akarja helyeztetni hugomat és a kisfiút ,mert fél hogy megint vissza esik teljesen a betegségbe főleg hogy az orvos is mondta h ettől a férfitól szabaduljon meg ! Viszont ő hajthatatlan!Ez az ember teljes befolyás alatt tartja,fenyegeti hogy elveszi a gyereket tőle ,pálinkát hoz húgomnak hogy igyon holott ez tilos !!!Ebbol is latszik h a ferfi célja az h hugom teljesen begőzöljön megint minél előbb!Mit tudunk tenni ilyen esetben és ti mit javasoltok?

Előre is köszi!

Online

Korábban is féltél ezektől? 

Haloperidont sosem kaptam. Abilify nekem akatíziát (erős mozgáskényszer, egy helyben ülési képtelenség) és erős szorongast okozott. Necsak a kezem, a felsőtestem, fejem is remegett. Légszomjam is volt, erre 2 orvos is azt mondta, hogy valszeg gyszer allergia okozza. Ezek tünetek folyamatosan voltak, A szorongásos/remegòs mellékhatás olyan szitukban, ami korábban is okozott némi szorongast fokozottan jelentkezett, erősebben volt jelen.

14 v. 16 napig tartó kínlódás után állították le. Sokaknak okoz hasonló panaszt. Van aki viszont jól bírja. 

Akinetont milyen gyszer mellékhatásra kapod?

Ha esetleg azt gyanítod, hogy valamelyik gyszer (abilify v haloperidol) okozza vagy fokozza a szorongást, akkor beszélj erről az orvosnak. Hátha lehet csökkenteni vagy érdemes lecserélni. Esetleg növelni a nyugtatót.

Ha nem gyszer okozza/fokozza a szorongást, akkor terápiával mindenképpen érdemes lenne megpróbálkozni.

 

Online

Ja igen emberektől is meg utazástól is 

Online

Szia kiscsillag abilify maintena 400 mg haloperidol 1.5 mg ból naponta 3 akineton 2 mg 2 x1 frontin 0.5 mg 3 x1

Online

Szia kdani!

Üdv itt a fórumon. Smile

Mitől félsz kint? Emberektől? Utazástól? 

Gyakran jár együtt a skizó ilyen tünetekkel.

Szerencsére ezt terápiával is jól lehet kezelni. 

A skizóra/bipolra mit szedsz? Nem lehet, hogy az fokozza a szorongásodat?  (Azért kérdezem mert én már szedtem olyan antipszichotikumot, ami fokozta.)

Online

Sziasztok én is skizofrén vagyok 2015 ben skizzoaffektív voltam vagyis azt állapították meg meg bipoláris affektív zavart leszázalékoltak 56% öek  jelenleg nem differenciálható szkizofréniám van meg kevert szorongásos és depressziós zavar vajon most mennyit adnak hány százalékot ?

Szedtem én már mindenféle gyógyszert a hangok megmaradtak ugyan ugy volt hogy halkabbak lettek volt hogy értelmetlenek 

Nos odáig fajult a helyzet hogy nem merek kimenni az útcára mert már hogy rágondolok hogy kimegyek hányok gyomoridegem van remegek meg izzadok de nagyon 

A pszihiátertől kértem szakvéleményt az van beleirva hogy izolációs tendencia jellemez meg hogy tartós javulás nem várható 

 

Offline

hááát, a leírás szerint a Ketilept Prolong adható bipolra - aztán lehet, hogy drágább úgy.
Az Abilifyt én kapom, de Arisppa néven bipolra.

Az orvostudomány meg az OEP, ezek együtt fejlődnek.

Offline

felírni lehet más betegségcsoportra is antipszichót, de csak olyan fajtát, amit arra is elfogadtak. bipolra, ha jól tudom, írhatnak fel például abilifyt, de van olyan, amit nem biztos. a számítógép ezt mind tudja, és néha muszáj olyan betegségeket is felvenni, amik egyszerűen nincsenek meg az illetőnek. éljen a modern orvostudomány! ill. az orvostudomány fejlődik... 1 lépést előre 2-t hátra...

Offline

Kösz, ez lehet, mert az új dokija most gyógyszerezi át. 
Csak az mond ellent, hogy van bipol. affektív diagja is, és a kettő nem passzol, ill. arra is lehet antipszichókat fölírni.

Offline

a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy olyan antipszichot akarnak neki felírni, amit csak arra lehet, nekem pl muszáj volt valami szorongást is feltüntetni, hogy írjanak fel rivót, mert BNO kódokhoz vannak rendelve gyógyszerek, amiket enged a gép Laughing out loud

Offline

Sziasztok!

Mit jelent az "egyéb skizofrénia" kifejezés?
Jó ismim kapta ezt a diagot - többek között -, az új dokijától. Nem érti, mert sosem volt skizofrén, erre utaló jel pl. halu sincs meg nála.

Offline

https://www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

 

tessék szépen elolvasni pszichotikus társaim és élvezni hogy nem létezik valójában skizofrénia nem beletörődni hanem tenni érte

Online

babarczyeszter írta:

Mi orvoshoz irányítunk Smile Kell, hogy legyen olyan ember a környezetedben mindig, aki érti, hogy mi a kockázat, és szól!

Köszönöm. Smile

Off: vigyázz magadra. Nélküled nincs Búra. Itt sokaknak hiányoznál.

Offline

Mi orvoshoz irányítunk Smile Kell, hogy legyen olyan ember a környezetedben mindig, aki érti, hogy mi a kockázat, és szól!

Online

Nagy dilemmám, hogy HA már nem fogok orvoshoz járni és TÉVESZMÉVEL is járó visszaesésem lesz, akkor hogyan fog alakulni a sorsom...hisz nem fogom tudni, hogy visszaestem. Ahogy a kezdetekkor sem tudtam, h beteg vagyok. Így orvoshoz sem fogok menni.

Családtagoknak fel sem tűnt, illetvr vt aki kb 5-6 évig azt gondolta, h munkakerülés céljából kitalálom, h beteg vagyok.

Egy barátnőm szólt, h szerinte skizofréniám van. Egy masik viszont spirituális dolgokban nagyon hitt. Ő azt gondolta, hogy a halum nem halu, valóban "figyel" valaki és "beszél" hozzám. Szerinte a szellem is igazi volt.

Most úgy gondolom, hogy vagy nagyon mélyre kellene ásni (pl feltaró terápia vagy séma stb) vagy hamarosan lezárni, ami épp van. Kerdes, h mi lesz, ha visszaesek. Ki irányít orvoshoz?

 

Online

roboman írta:

Mondom, szerintem az a taktika ilyen esetekben, hogy sokáig nem csinálnak semmit, és amikor elkövet valamit, ami kicsapja a biztosítékot, vagy közfelháborodást kelt, gyorsított eljárással elvitetik a francba. A műtét sikerült, a beteg meghalt. És mivel a beteg nincs mindig tudatában a cselekedeteinek, illetve téveszmék vezérlik azokat, előbb-utóbb el fog követni valami súlyos hibát, és megszabadulnak tőle. Más esetekben a pszichiátria végig játssza a meccset, amíg az ilyen beteg jobb belátásra tér, de ez nagyban függ a rokonság vagyoni státuszától, hozzáálásától és jóindulatától...

Ez is gyakori lehet. Akár még direkt provokálhatják is. 

A betegek egy része viszont NEM követ el semmit meg az akut szakaszban sem. Ilyenkor általában retteg, magába zárkózik, passzív. Kezeletlenül nagy teher lehet a betegség, a tünetek. 

Van amikor (ha a beteg viselkedese normális) kórház sem feltétlenül szükséges, ambulánsan is el lehet kezdeni a kezelést. Nálam is így volt. A párhuzamosan fennálló depresszió miatt szinte csak feküdtem. Kérték a családtagot, hogy ha halaszthatatlan dolgom van és emiatt hosszabb kimozdulás szükséges (pl MR vizsgálatra kellett mennem), akkor kísérjen el. Nehogy út közben veszítsem el a kapcsolatot a valósággal, esetleg haza se találjak zavart állapot miatt.

Kutatják, hogy ha valaki pszichózisban, a tünetek miatt hiszi azt, h életveszélyben van (üldözik, megfigyelik, mérgezik, bejárnak a lakásba, fenyegetik) és ez sokáig fennál (hónapok, évek) okozhat e PTSD-t annak ellenère, hogy nincs valódi veszély. 

 

 

Online

BigP!

Érthető, hogy megoldást szeretnétek találni a mostani tarthatatlan helyzetre.

Most szerintem valamilyen kompromisszumot kellene kötni. Pl ha nem megy dokihoz, nem támogatjak pénzzel stb

Fenyegetés, veszekedés olaj a tűzre, még jobban elmérgesíti a helyzezet.

A területileg illetékes pszichó dokival is lehetne beszélni vagy ön v közveszélyes állapot esetén mentőt hívni. Kötelesek bevinni.

Kórházban beállíthatnák gyógyszert. Ez jó esetben hatna és a viselkedés is változna, ha a téveszmék miatt jelentget fel, mérgez meg mást. Ha kialakul a betegségbelátás, akkor a gyszert is jobban elfogadja.

Fontos lenne, hogy olyat kapjon, aminek a mellékhatásai tolerálhatóak. Durva mellékhatás esetén cserélni szoktak. (Pl erős mozgáskényszer, inkontinencia, görcsök).

Sajnos sokan később (tünetmentesen) azt hiszik, h már meggyógyultak (nem lesz visszaesés), elhagyják a gyszert. Később nem veszik észre, ha tüneteik vannak. Ilyenkor a betegségbelátás elvész. 

Megoldást az jelenthet, ha gyógyszeres kezelést kap. Pszichoterápia is sokat segíthet, de NEM elég önmagában. 

Intézet nem segíti a felépülést. Az előttem szólók már leírták, hogy mi a baj ezzel. Egészséges ember is belebetegedne, ha ott kène laknia.

Gondnokság sem szerencsés. 

 

Offline

Mondom, szerintem az a taktika ilyen esetekben, hogy sokáig nem csinálnak semmit, és amikor elkövet valamit, ami kicsapja a biztosítékot, vagy közfelháborodást kelt, gyorsított eljárással elvitetik a francba. A műtét sikerült, a beteg meghalt. És mivel a beteg nincs mindig tudatában a cselekedeteinek, illetve téveszmék vezérlik azokat, előbb-utóbb el fog követni valami súlyos hibát, és megszabadulnak tőle. Más esetekben a pszichiátria végig játssza a meccset, amíg az ilyen beteg jobb belátásra tér, de ez nagyban függ a rokonság vagyoni státuszától, hozzáálásától és jóindulatától...

Online

Parrot! Az a gond, h a skizó egyik tünete az, h az ember nem észleli magán, h beteg. Nem tudja, h paranoid, hallucinál stb. Innentől fogva azt sem érti, h miért kellene neki gyszer, ellátás. Így nem csoda, hogy visszautasítja. 

Engem 3 év után látott először doki, mivel a hanghallasról nem tudtam, h tünet. Minek mentem volna dokihoz? 

Offline

Krisz,Roboman!Végülis nektek volt betegségbelátásotok,szedtétek a gyógyszert,s így a családnak talán könnyebb volt az adott helyzethez igazodni.Most ezt ok,lerövidítettem,mert nyilván az élet sokkal bonyolultabb,de BigP-nél a testvére nem akarja szedni a gyógyszert,valószínűleg manipulatív is lehet,ahogy a leírásból kijön...S veszélyes másokra.

Tehát megértem,ha intézetet keres neki.Hiszen kinek az élete?Vérnek kell folynia,hogy legyen valami....

Első lépésben jó lenne megtudni,miért nem akarja szedni a gyógyszert....Aztán passz...

A környezet,a család teljesen tönkre fog menni,ha így folytatódik.

 

Nálunk,más miatt,de anyámnak nincs betegségbelátása.Áh,mindenét elvesztette már,mi gyerekek tönkrementünk az évek alatt,s a helyzet nem változott.

Offline

Szia BigP!

Az elsődleges egy skizofrén betegnél az, hogy szedje a gyógyszert. Erre a húgod esetén a depo injekció tűnik a legjobb megoldásnak, ha magától nem venné be.

Én értelek teljesen, és ha a helyedbe képzelem magam, valószínűleg én is gondolkodnék egy intézeten. Felőlünk, sorstársak nézve az intézet a legrosszabb megoldás, mert ott véglegesen leépülhet, és ki tudja, mennyi erőszaknak és megalázásnak lesz kitéve. De ha egyébként veszélyes másokra -- amit a megfelelő procedúrával megállapítanak --, és nem lehet jobb belátásra téríteni, akkor nem ítélnék el senkit, aki így próbálja megvédeni saját magát. 

Nem tudom, mi történhetett a családodban, lehet-e javítani azon a helyzeten, hogy lényegében nincs szeretetteli kommunikáció, bizalom a húgod és közted, ill. a szüleid között. Erről egy pszichológussal vagy orvossal való beszélgetés során talán ki tudnál deríteni valamit, hátha ti is tudnátok ügyesebben kommunikálni.

Nagy terhet visz, aki pszichés beteggel él együtt, vagy pszichés betegről gondoskodik. Ezt a terhet maximálisan elismerem, és együttérzek, mert nagyon nehéz lehet.

Offline

Volt egy kis beszélgetésem. A lényeg, ha már tényleg nem bírja a család morálisan, erköcsileg -- sehogyse, a legvégső, a legvégső(!) megoldás kell legyen az intézet. Sajnos ma Magyarországon ezekben az intézetekben rettentő állapotok vannak. "NEM emberi" ... arról, hogy, hogyan kell beutaltatni intézetbe nem szívesen írok; a lényeg orvosi igazolás kell a kezeléséről, gondnokság kell. És akkor be lehet vitetni, ha tényleg olyan rossz állapotban van.

 

Sajnálom hogy intézetbe utalásról kell írnom, ez nekem életem fájdalma, ez az egész pszichiátria. Bár sose kerültem volna pszichiátriai kezelés alá. De visszafordítani már nem lehet.

 

Ambivalens érzelmek dúlnak bennem hiszen főleg arról "szoktunk beszélni", hogyan kerüljünk KI a gondnokság alól, stb.

 

Kissé szomorúan indul ez a mai nap nekem. De fogjuk az időjárásra, nálunk hajnalban 1 fok volt. Üdv zord idő!

 

 

Offline

BigP írta:

Nem szeretnék annak az embernek tűnni, aki midnenáron le szeretné rázni magáról a gondot, felelősséget. Nagyon boldog lennék, ha a hugom meggyógyulna. A pszichiátria elindította a gyúgyulás útján, de ő ebben nem volt partner, nem szedte a gyógyszereit. A torkán pedig nem lehet erőszakkal lenyomni, nem? Volt konténer injekció, amiből egyet kapott, de utána zaklató sms-eket írt a doktorának, nem volt hajlandó több kezelésre menni. Nem tudtuk kényszeríteni, trükkel vagy zsarolással rávenni arra, hogy elmenjen a dokihoz. Pedig viselkedése alapján nagyon is szüksége van az orvosi kezelésre.

Példa: szüleim azért adnak ki havi százerez forintot arra, hogy ne otthon lakjon, mert már próbálta őket megmérgezni. Egyszer hypót öntött az üditőjükbe, de ezt kiszagolták. Másszor valami intenzív hányást okozó szert (értsd: 2 dl üditő és 2 perc múlva azonnali hatás). Samponba fehérítő szert kever, ami maró hatású. És még sorolhatnám. De ezeket nem tudod a rendőrség előtt rábizonyítani. Ám ha én erőszakkal betuszkolom a kocsiba, feljelent. 

Ezért bíztam abban, hogy itt nem csak megértő vagy kritizáló hozzáállásra találok, de konkrét, hasznos tanácsot is kaphatok.

Oké, tanácsot nem adhatok, csak elmondhatom, amit láttam. Hogy egy ilyen beteg jobb belátásra térjen, az évekig tartó harcot jelent a kezelőorvossal és a környezettel. Az ügy előbb-utóbb jogi útra fog terelődni, vagy a pszichiátria, vagy a hozzátartozók révén. Ez is lehet egy hosszadalmas procedúra, nekem pl. az eljárás megkezdésétől számítva 1 évig jártam a bíróságot, mire kimondták rám a gondnokságot, aztán meg nem is nagyon igyekeztek felülvizsgálni, nekem kellett hőbörögnöm. Itt van az én esetem, nyilvános, súlyos visszaélések történtek a pszichiátriai és jogi eszközökkel a kezelésem során. Ez sok más emberrel is előfodul. Természetesen az orvosoknak egyre kevesebb eszközük van ennek a problémának a menedzselésére, pont azért, mert korábban súlyosan visszaéltek vele, és az európai jogharmonizáció miatt felügyelőbizottságok, és akármik járnak már a nyakukra Könnyebb áthárítani a felelősséget a családra, akiknek viszont nem tudják kezelni a problémát. Pont arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy erre már nincs varázsütésszerű megoldás, csak az, ha sűrűbben látja pszichiáter (vendégül is akár), és a gyógyszeres kezelés és pszichoterápia hatására lassan feltisztul annyira a tudata, hogy belátja a kezelés szükségszerűségét. Erre van például olyan lehetőség, hogy osztályos kezelés + rehabilitációs osztályra való felvétel, ami szintén nem nyújt azonnali megoldást, legjobb esetben hónapok kérdése, ameddig beáll a gyógyszer, és tisztul a tudat, van, hogy hónapokba kerül, amire kórházi osztályon általában nincs lehetőség. Bár már itt is könnyű elcsúszni, de talán még egy ilyen rehabos megoldás a leghumánusabb. Ha bekerül egy intézetbe, főleg ha renitenskedik, akár naponta is szívbaj nélkül leoltják, és akkor nem biztos, hogy sok virágvasárnapja lesz még hátra, ha meg igen, csak annyit mondok, hogy a betegség pusztítása semmiség ahhoz képest, amit egy ilyen kezelés kiválthat. Nekem volt egy festőművész ismerősöm, önként bement egy ilyen intézetbe, és fél év múlva már csak gesztikulálni tudott. (Tudtommal a betegség önmagában nem okoz ilyesmit.) A helyet, ahol ilyen jól szintre hozták, Hodásznak hívják. Szóval nem könnyű kérdések, nehéz kérdések, felvetnek néhány morális problémát is. A rehabon elvileg szem előtt van, olyan a bánásmód, amilyen, de elvileg jók az esélyei arra, hogy ne meglegyen az esély a visszatérésre is, ha felépül. Én így gondolom ma reggel, de hangsúlyozom, h nem vagyok szakember, és jelenleg a Búrán nincs is olyan, akinek ilyesmi szakmája volna, ezek puszta spekulációk.

Offline

Én annyit tudok hozzátenni BigP felvetéséhez, hogy van intézet ahol fogadnak ilyen betegeket, "be lehet juttatni", de ott szörnyű sors vár rá! Az nem élet! Ott pár év alatt rongyá mennek a fiatal életerős emberek is. "Megtörik őket", de pont azt nem tudják kiszűrni, hogy ha a család nem támogatja "erköcsileg", és néha haza viszik, akkor ugyanúgy "otthonról lop". Ezt személyesen - egy megnevezni nem kívánt - személyes ismerősömtől, és annak családjától tudom.

 

Szó mi szó, ha nem akarod 28 évesen "temetni" a húgodat, ne utaltasd be ilyen intézetbe, ezt a családnak kell megoldania.

 

Tudom nagyon nehéz, de "értelmes" hozzáállással, jogi-, pszichiátriai-, pszichológiai tanácsokat kérve, megoldható a dolog.

 

Személyes tapasztalat: én is csináltam "őrültségeket", de a családom "végig mellettem állt" ami óriási szó. Tudom nagyon nehéz megértő szavakat találni, bizonyos esetekben. De engem is be akartak utalni "ilyen intézetbe", és ezért hál' Istennek, hogy most nem ott vagyok! Ha hallgat a családom a dokik javaslatára, most ott vagyok, de a  családom "vállalt engem így is". És látod elég sokat próbálok hasznos tevékenységet végezni a magam módján. És nem bezárva idehaza, hanem még utaztam is sorstársakkal találkozni, mint más topikban kifejtettük.

 

Sőt igyekszem a hivatalos ügyeket önállóan intézni mostanában már.

 

Megértéssel, elfogadásssal, szelídülhet a személyiség.

 

Van egy nagyon jó cikkünk itt a Búrán, skizoid típusú krízis kezelésre:

Egyik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/hozzatartozoknak-baratok

Másik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/kriziskezelesi-otletek

Harmadik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/krizishelyzetben-a-bator

Itt megtalálod az összeset:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok

 

Sorstársi üdvözlettel,

Krisztián

 

Offline

Nem szeretnék annak az embernek tűnni, aki midnenáron le szeretné rázni magáról a gondot, felelősséget. Nagyon boldog lennék, ha a hugom meggyógyulna. A pszichiátria elindította a gyúgyulás útján, de ő ebben nem volt partner, nem szedte a gyógyszereit. A torkán pedig nem lehet erőszakkal lenyomni, nem? Volt konténer injekció, amiből egyet kapott, de utána zaklató sms-eket írt a doktorának, nem volt hajlandó több kezelésre menni. Nem tudtuk kényszeríteni, trükkel vagy zsarolással rávenni arra, hogy elmenjen a dokihoz. Pedig viselkedése alapján nagyon is szüksége van az orvosi kezelésre.

Példa: szüleim azért adnak ki havi százerez forintot arra, hogy ne otthon lakjon, mert már próbálta őket megmérgezni. Egyszer hypót öntött az üditőjükbe, de ezt kiszagolták. Másszor valami intenzív hányást okozó szert (értsd: 2 dl üditő és 2 perc múlva azonnali hatás). Samponba fehérítő szert kever, ami maró hatású. És még sorolhatnám. De ezeket nem tudod a rendőrség előtt rábizonyítani. Ám ha én erőszakkal betuszkolom a kocsiba, feljelent. 

Ezért bíztam abban, hogy itt nem csak megértő vagy kritizáló hozzáállásra találok, de konkrét, hasznos tanácsot is kaphatok.

Offline

Hát, ennek a vége általában injekció + korlátozó gondnokság. Ami elég rossz dolog, én most jövök ki belőle. Kifejthetném az ezzel kapcsolatos gondolataimat bővebben, de egyelőre nem teszem, mivel munkakörömnél és meglátásomnál fogva is a húgod pártjára kell, hogy álljak, mert itt az orvosok és a család szerepe is felmerül, sajnos nem csak az van, hogy ezt csinálta-azt csinálta, mivel nyilvánvalóan beszámíthatatlan, a környezetének kellene, hogy több esze legyen nála. Ja, hogy nincs? Akkor bocsánat. Hacsak nem arra várnak, mikor húzhatják rá a kizárót, és küldhetik intézetbe, akkor nem értem, mi van. Elvileg volt pszichiátrián, és a nagytekintetű pszichiátria megkapta az esélyt, hogy meggyógyítsa. Folytathatnám a gondolatsort, de nem teljesen ide tartozik.

Online

http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/az-uj-ptk-es-a-gondnoksag-ala-helyezes-1-resz

Ebben van leírva, h kik kerhetik a gondnokság alá helyezést.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
//