Skizofrénia 3.5

1091 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
Online

Korábban is féltél ezektől? 

Haloperidont sosem kaptam. Abilify nekem akatíziát (erős mozgáskényszer, egy helyben ülési képtelenség) és erős szorongast okozott. Necsak a kezem, a felsőtestem, fejem is remegett. Légszomjam is volt, erre 2 orvos is azt mondta, hogy valszeg gyszer allergia okozza. Ezek tünetek folyamatosan voltak, A szorongásos/remegòs mellékhatás olyan szitukban, ami korábban is okozott némi szorongast fokozottan jelentkezett, erősebben volt jelen.

14 v. 16 napig tartó kínlódás után állították le. Sokaknak okoz hasonló panaszt. Van aki viszont jól bírja. 

Akinetont milyen gyszer mellékhatásra kapod?

Ha esetleg azt gyanítod, hogy valamelyik gyszer (abilify v haloperidol) okozza vagy fokozza a szorongást, akkor beszélj erről az orvosnak. Hátha lehet csökkenteni vagy érdemes lecserélni. Esetleg növelni a nyugtatót.

Ha nem gyszer okozza/fokozza a szorongást, akkor terápiával mindenképpen érdemes lenne megpróbálkozni.

 

Offline

Ja igen emberektől is meg utazástól is 

Offline

Szia kiscsillag abilify maintena 400 mg haloperidol 1.5 mg ból naponta 3 akineton 2 mg 2 x1 frontin 0.5 mg 3 x1

Online

Szia kdani!

Üdv itt a fórumon. Smile

Mitől félsz kint? Emberektől? Utazástól? 

Gyakran jár együtt a skizó ilyen tünetekkel.

Szerencsére ezt terápiával is jól lehet kezelni. 

A skizóra/bipolra mit szedsz? Nem lehet, hogy az fokozza a szorongásodat?  (Azért kérdezem mert én már szedtem olyan antipszichotikumot, ami fokozta.)

Offline

Sziasztok én is skizofrén vagyok 2015 ben skizzoaffektív voltam vagyis azt állapították meg meg bipoláris affektív zavart leszázalékoltak 56% öek  jelenleg nem differenciálható szkizofréniám van meg kevert szorongásos és depressziós zavar vajon most mennyit adnak hány százalékot ?

Szedtem én már mindenféle gyógyszert a hangok megmaradtak ugyan ugy volt hogy halkabbak lettek volt hogy értelmetlenek 

Nos odáig fajult a helyzet hogy nem merek kimenni az útcára mert már hogy rágondolok hogy kimegyek hányok gyomoridegem van remegek meg izzadok de nagyon 

A pszihiátertől kértem szakvéleményt az van beleirva hogy izolációs tendencia jellemez meg hogy tartós javulás nem várható 

 

Online

hááát, a leírás szerint a Ketilept Prolong adható bipolra - aztán lehet, hogy drágább úgy.
Az Abilifyt én kapom, de Arisppa néven bipolra.

Az orvostudomány meg az OEP, ezek együtt fejlődnek.

Offline

francért kell krisztián törölni a postjaimat kapd már be

Offline

felírni lehet más betegségcsoportra is antipszichót, de csak olyan fajtát, amit arra is elfogadtak. bipolra, ha jól tudom, írhatnak fel például abilifyt, de van olyan, amit nem biztos. a számítógép ezt mind tudja, és néha muszáj olyan betegségeket is felvenni, amik egyszerűen nincsenek meg az illetőnek. éljen a modern orvostudomány! ill. az orvostudomány fejlődik... 1 lépést előre 2-t hátra...

Online

Kösz, ez lehet, mert az új dokija most gyógyszerezi át. 
Csak az mond ellent, hogy van bipol. affektív diagja is, és a kettő nem passzol, ill. arra is lehet antipszichókat fölírni.

Offline

a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy olyan antipszichot akarnak neki felírni, amit csak arra lehet, nekem pl muszáj volt valami szorongást is feltüntetni, hogy írjanak fel rivót, mert BNO kódokhoz vannak rendelve gyógyszerek, amiket enged a gép Laughing out loud

Online

Sziasztok!

Mit jelent az "egyéb skizofrénia" kifejezés?
Jó ismim kapta ezt a diagot - többek között -, az új dokijától. Nem érti, mert sosem volt skizofrén, erre utaló jel pl. halu sincs meg nála.

Offline

https://www.peticiok.com/jim_van_os_nem_letezik_szkizofrenia

 

tessék szépen elolvasni pszichotikus társaim és élvezni hogy nem létezik valójában skizofrénia nem beletörődni hanem tenni érte

Online

babarczyeszter írta:

Mi orvoshoz irányítunk Smile Kell, hogy legyen olyan ember a környezetedben mindig, aki érti, hogy mi a kockázat, és szól!

Köszönöm. Smile

Off: vigyázz magadra. Nélküled nincs Búra. Itt sokaknak hiányoznál.

Offline

Mi orvoshoz irányítunk Smile Kell, hogy legyen olyan ember a környezetedben mindig, aki érti, hogy mi a kockázat, és szól!

Online

Nagy dilemmám, hogy HA már nem fogok orvoshoz járni és TÉVESZMÉVEL is járó visszaesésem lesz, akkor hogyan fog alakulni a sorsom...hisz nem fogom tudni, hogy visszaestem. Ahogy a kezdetekkor sem tudtam, h beteg vagyok. Így orvoshoz sem fogok menni.

Családtagoknak fel sem tűnt, illetvr vt aki kb 5-6 évig azt gondolta, h munkakerülés céljából kitalálom, h beteg vagyok.

Egy barátnőm szólt, h szerinte skizofréniám van. Egy masik viszont spirituális dolgokban nagyon hitt. Ő azt gondolta, hogy a halum nem halu, valóban "figyel" valaki és "beszél" hozzám. Szerinte a szellem is igazi volt.

Most úgy gondolom, hogy vagy nagyon mélyre kellene ásni (pl feltaró terápia vagy séma stb) vagy hamarosan lezárni, ami épp van. Kerdes, h mi lesz, ha visszaesek. Ki irányít orvoshoz?

 

Online

roboman írta:

Mondom, szerintem az a taktika ilyen esetekben, hogy sokáig nem csinálnak semmit, és amikor elkövet valamit, ami kicsapja a biztosítékot, vagy közfelháborodást kelt, gyorsított eljárással elvitetik a francba. A műtét sikerült, a beteg meghalt. És mivel a beteg nincs mindig tudatában a cselekedeteinek, illetve téveszmék vezérlik azokat, előbb-utóbb el fog követni valami súlyos hibát, és megszabadulnak tőle. Más esetekben a pszichiátria végig játssza a meccset, amíg az ilyen beteg jobb belátásra tér, de ez nagyban függ a rokonság vagyoni státuszától, hozzáálásától és jóindulatától...

Ez is gyakori lehet. Akár még direkt provokálhatják is. 

A betegek egy része viszont NEM követ el semmit meg az akut szakaszban sem. Ilyenkor általában retteg, magába zárkózik, passzív. Kezeletlenül nagy teher lehet a betegség, a tünetek. 

Van amikor (ha a beteg viselkedese normális) kórház sem feltétlenül szükséges, ambulánsan is el lehet kezdeni a kezelést. Nálam is így volt. A párhuzamosan fennálló depresszió miatt szinte csak feküdtem. Kérték a családtagot, hogy ha halaszthatatlan dolgom van és emiatt hosszabb kimozdulás szükséges (pl MR vizsgálatra kellett mennem), akkor kísérjen el. Nehogy út közben veszítsem el a kapcsolatot a valósággal, esetleg haza se találjak zavart állapot miatt.

Kutatják, hogy ha valaki pszichózisban, a tünetek miatt hiszi azt, h életveszélyben van (üldözik, megfigyelik, mérgezik, bejárnak a lakásba, fenyegetik) és ez sokáig fennál (hónapok, évek) okozhat e PTSD-t annak ellenère, hogy nincs valódi veszély. 

 

 

Online

BigP!

Érthető, hogy megoldást szeretnétek találni a mostani tarthatatlan helyzetre.

Most szerintem valamilyen kompromisszumot kellene kötni. Pl ha nem megy dokihoz, nem támogatjak pénzzel stb

Fenyegetés, veszekedés olaj a tűzre, még jobban elmérgesíti a helyzezet.

A területileg illetékes pszichó dokival is lehetne beszélni vagy ön v közveszélyes állapot esetén mentőt hívni. Kötelesek bevinni.

Kórházban beállíthatnák gyógyszert. Ez jó esetben hatna és a viselkedés is változna, ha a téveszmék miatt jelentget fel, mérgez meg mást. Ha kialakul a betegségbelátás, akkor a gyszert is jobban elfogadja.

Fontos lenne, hogy olyat kapjon, aminek a mellékhatásai tolerálhatóak. Durva mellékhatás esetén cserélni szoktak. (Pl erős mozgáskényszer, inkontinencia, görcsök).

Sajnos sokan később (tünetmentesen) azt hiszik, h már meggyógyultak (nem lesz visszaesés), elhagyják a gyszert. Később nem veszik észre, ha tüneteik vannak. Ilyenkor a betegségbelátás elvész. 

Megoldást az jelenthet, ha gyógyszeres kezelést kap. Pszichoterápia is sokat segíthet, de NEM elég önmagában. 

Intézet nem segíti a felépülést. Az előttem szólók már leírták, hogy mi a baj ezzel. Egészséges ember is belebetegedne, ha ott kène laknia.

Gondnokság sem szerencsés. 

 

Offline

Mondom, szerintem az a taktika ilyen esetekben, hogy sokáig nem csinálnak semmit, és amikor elkövet valamit, ami kicsapja a biztosítékot, vagy közfelháborodást kelt, gyorsított eljárással elvitetik a francba. A műtét sikerült, a beteg meghalt. És mivel a beteg nincs mindig tudatában a cselekedeteinek, illetve téveszmék vezérlik azokat, előbb-utóbb el fog követni valami súlyos hibát, és megszabadulnak tőle. Más esetekben a pszichiátria végig játssza a meccset, amíg az ilyen beteg jobb belátásra tér, de ez nagyban függ a rokonság vagyoni státuszától, hozzáálásától és jóindulatától...

Online

Parrot! Az a gond, h a skizó egyik tünete az, h az ember nem észleli magán, h beteg. Nem tudja, h paranoid, hallucinál stb. Innentől fogva azt sem érti, h miért kellene neki gyszer, ellátás. Így nem csoda, hogy visszautasítja. 

Engem 3 év után látott először doki, mivel a hanghallasról nem tudtam, h tünet. Minek mentem volna dokihoz? 

Offline

Krisz,Roboman!Végülis nektek volt betegségbelátásotok,szedtétek a gyógyszert,s így a családnak talán könnyebb volt az adott helyzethez igazodni.Most ezt ok,lerövidítettem,mert nyilván az élet sokkal bonyolultabb,de BigP-nél a testvére nem akarja szedni a gyógyszert,valószínűleg manipulatív is lehet,ahogy a leírásból kijön...S veszélyes másokra.

Tehát megértem,ha intézetet keres neki.Hiszen kinek az élete?Vérnek kell folynia,hogy legyen valami....

Első lépésben jó lenne megtudni,miért nem akarja szedni a gyógyszert....Aztán passz...

A környezet,a család teljesen tönkre fog menni,ha így folytatódik.

 

Nálunk,más miatt,de anyámnak nincs betegségbelátása.Áh,mindenét elvesztette már,mi gyerekek tönkrementünk az évek alatt,s a helyzet nem változott.

Offline

Szia BigP!

Az elsődleges egy skizofrén betegnél az, hogy szedje a gyógyszert. Erre a húgod esetén a depo injekció tűnik a legjobb megoldásnak, ha magától nem venné be.

Én értelek teljesen, és ha a helyedbe képzelem magam, valószínűleg én is gondolkodnék egy intézeten. Felőlünk, sorstársak nézve az intézet a legrosszabb megoldás, mert ott véglegesen leépülhet, és ki tudja, mennyi erőszaknak és megalázásnak lesz kitéve. De ha egyébként veszélyes másokra -- amit a megfelelő procedúrával megállapítanak --, és nem lehet jobb belátásra téríteni, akkor nem ítélnék el senkit, aki így próbálja megvédeni saját magát. 

Nem tudom, mi történhetett a családodban, lehet-e javítani azon a helyzeten, hogy lényegében nincs szeretetteli kommunikáció, bizalom a húgod és közted, ill. a szüleid között. Erről egy pszichológussal vagy orvossal való beszélgetés során talán ki tudnál deríteni valamit, hátha ti is tudnátok ügyesebben kommunikálni.

Nagy terhet visz, aki pszichés beteggel él együtt, vagy pszichés betegről gondoskodik. Ezt a terhet maximálisan elismerem, és együttérzek, mert nagyon nehéz lehet.

Volt egy kis beszélgetésem. A lényeg, ha már tényleg nem bírja a család morálisan, erköcsileg -- sehogyse, a legvégső, a legvégső(!) megoldás kell legyen az intézet. Sajnos ma Magyarországon ezekben az intézetekben rettentő állapotok vannak. "NEM emberi" ... arról, hogy, hogyan kell beutaltatni intézetbe nem szívesen írok; a lényeg orvosi igazolás kell a kezeléséről, gondnokság kell. És akkor be lehet vitetni, ha tényleg olyan rossz állapotban van.

 

Sajnálom hogy intézetbe utalásról kell írnom, ez nekem életem fájdalma, ez az egész pszichiátria. Bár sose kerültem volna pszichiátriai kezelés alá. De visszafordítani már nem lehet.

 

Ambivalens érzelmek dúlnak bennem hiszen főleg arról "szoktunk beszélni", hogyan kerüljünk KI a gondnokság alól, stb.

 

Kissé szomorúan indul ez a mai nap nekem. De fogjuk az időjárásra, nálunk hajnalban 1 fok volt. Üdv zord idő!

 

 

Offline

BigP írta:

Nem szeretnék annak az embernek tűnni, aki midnenáron le szeretné rázni magáról a gondot, felelősséget. Nagyon boldog lennék, ha a hugom meggyógyulna. A pszichiátria elindította a gyúgyulás útján, de ő ebben nem volt partner, nem szedte a gyógyszereit. A torkán pedig nem lehet erőszakkal lenyomni, nem? Volt konténer injekció, amiből egyet kapott, de utána zaklató sms-eket írt a doktorának, nem volt hajlandó több kezelésre menni. Nem tudtuk kényszeríteni, trükkel vagy zsarolással rávenni arra, hogy elmenjen a dokihoz. Pedig viselkedése alapján nagyon is szüksége van az orvosi kezelésre.

Példa: szüleim azért adnak ki havi százerez forintot arra, hogy ne otthon lakjon, mert már próbálta őket megmérgezni. Egyszer hypót öntött az üditőjükbe, de ezt kiszagolták. Másszor valami intenzív hányást okozó szert (értsd: 2 dl üditő és 2 perc múlva azonnali hatás). Samponba fehérítő szert kever, ami maró hatású. És még sorolhatnám. De ezeket nem tudod a rendőrség előtt rábizonyítani. Ám ha én erőszakkal betuszkolom a kocsiba, feljelent. 

Ezért bíztam abban, hogy itt nem csak megértő vagy kritizáló hozzáállásra találok, de konkrét, hasznos tanácsot is kaphatok.

Oké, tanácsot nem adhatok, csak elmondhatom, amit láttam. Hogy egy ilyen beteg jobb belátásra térjen, az évekig tartó harcot jelent a kezelőorvossal és a környezettel. Az ügy előbb-utóbb jogi útra fog terelődni, vagy a pszichiátria, vagy a hozzátartozók révén. Ez is lehet egy hosszadalmas procedúra, nekem pl. az eljárás megkezdésétől számítva 1 évig jártam a bíróságot, mire kimondták rám a gondnokságot, aztán meg nem is nagyon igyekeztek felülvizsgálni, nekem kellett hőbörögnöm. Itt van az én esetem, nyilvános, súlyos visszaélések történtek a pszichiátriai és jogi eszközökkel a kezelésem során. Ez sok más emberrel is előfodul. Természetesen az orvosoknak egyre kevesebb eszközük van ennek a problémának a menedzselésére, pont azért, mert korábban súlyosan visszaéltek vele, és az európai jogharmonizáció miatt felügyelőbizottságok, és akármik járnak már a nyakukra Könnyebb áthárítani a felelősséget a családra, akiknek viszont nem tudják kezelni a problémát. Pont arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy erre már nincs varázsütésszerű megoldás, csak az, ha sűrűbben látja pszichiáter (vendégül is akár), és a gyógyszeres kezelés és pszichoterápia hatására lassan feltisztul annyira a tudata, hogy belátja a kezelés szükségszerűségét. Erre van például olyan lehetőség, hogy osztályos kezelés + rehabilitációs osztályra való felvétel, ami szintén nem nyújt azonnali megoldást, legjobb esetben hónapok kérdése, ameddig beáll a gyógyszer, és tisztul a tudat, van, hogy hónapokba kerül, amire kórházi osztályon általában nincs lehetőség. Bár már itt is könnyű elcsúszni, de talán még egy ilyen rehabos megoldás a leghumánusabb. Ha bekerül egy intézetbe, főleg ha renitenskedik, akár naponta is szívbaj nélkül leoltják, és akkor nem biztos, hogy sok virágvasárnapja lesz még hátra, ha meg igen, csak annyit mondok, hogy a betegség pusztítása semmiség ahhoz képest, amit egy ilyen kezelés kiválthat. Nekem volt egy festőművész ismerősöm, önként bement egy ilyen intézetbe, és fél év múlva már csak gesztikulálni tudott. (Tudtommal a betegség önmagában nem okoz ilyesmit.) A helyet, ahol ilyen jól szintre hozták, Hodásznak hívják. Szóval nem könnyű kérdések, nehéz kérdések, felvetnek néhány morális problémát is. A rehabon elvileg szem előtt van, olyan a bánásmód, amilyen, de elvileg jók az esélyei arra, hogy ne meglegyen az esély a visszatérésre is, ha felépül. Én így gondolom ma reggel, de hangsúlyozom, h nem vagyok szakember, és jelenleg a Búrán nincs is olyan, akinek ilyesmi szakmája volna, ezek puszta spekulációk.

Én annyit tudok hozzátenni BigP felvetéséhez, hogy van intézet ahol fogadnak ilyen betegeket, "be lehet juttatni", de ott szörnyű sors vár rá! Az nem élet! Ott pár év alatt rongyá mennek a fiatal életerős emberek is. "Megtörik őket", de pont azt nem tudják kiszűrni, hogy ha a család nem támogatja "erköcsileg", és néha haza viszik, akkor ugyanúgy "otthonról lop". Ezt személyesen - egy megnevezni nem kívánt - személyes ismerősömtől, és annak családjától tudom.

 

Szó mi szó, ha nem akarod 28 évesen "temetni" a húgodat, ne utaltasd be ilyen intézetbe, ezt a családnak kell megoldania.

 

Tudom nagyon nehéz, de "értelmes" hozzáállással, jogi-, pszichiátriai-, pszichológiai tanácsokat kérve, megoldható a dolog.

 

Személyes tapasztalat: én is csináltam "őrültségeket", de a családom "végig mellettem állt" ami óriási szó. Tudom nagyon nehéz megértő szavakat találni, bizonyos esetekben. De engem is be akartak utalni "ilyen intézetbe", és ezért hál' Istennek, hogy most nem ott vagyok! Ha hallgat a családom a dokik javaslatára, most ott vagyok, de a  családom "vállalt engem így is". És látod elég sokat próbálok hasznos tevékenységet végezni a magam módján. És nem bezárva idehaza, hanem még utaztam is sorstársakkal találkozni, mint más topikban kifejtettük.

 

Sőt igyekszem a hivatalos ügyeket önállóan intézni mostanában már.

 

Megértéssel, elfogadásssal, szelídülhet a személyiség.

 

Van egy nagyon jó cikkünk itt a Búrán, skizoid típusú krízis kezelésre:

Egyik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/hozzatartozoknak-baratok

Másik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/kriziskezelesi-otletek

Harmadik cikk:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/krizishelyzetben-a-bator

Itt megtalálod az összeset:

https://bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok

 

Sorstársi üdvözlettel,

Krisztián

 

Offline

Nem szeretnék annak az embernek tűnni, aki midnenáron le szeretné rázni magáról a gondot, felelősséget. Nagyon boldog lennék, ha a hugom meggyógyulna. A pszichiátria elindította a gyúgyulás útján, de ő ebben nem volt partner, nem szedte a gyógyszereit. A torkán pedig nem lehet erőszakkal lenyomni, nem? Volt konténer injekció, amiből egyet kapott, de utána zaklató sms-eket írt a doktorának, nem volt hajlandó több kezelésre menni. Nem tudtuk kényszeríteni, trükkel vagy zsarolással rávenni arra, hogy elmenjen a dokihoz. Pedig viselkedése alapján nagyon is szüksége van az orvosi kezelésre.

Példa: szüleim azért adnak ki havi százerez forintot arra, hogy ne otthon lakjon, mert már próbálta őket megmérgezni. Egyszer hypót öntött az üditőjükbe, de ezt kiszagolták. Másszor valami intenzív hányást okozó szert (értsd: 2 dl üditő és 2 perc múlva azonnali hatás). Samponba fehérítő szert kever, ami maró hatású. És még sorolhatnám. De ezeket nem tudod a rendőrség előtt rábizonyítani. Ám ha én erőszakkal betuszkolom a kocsiba, feljelent. 

Ezért bíztam abban, hogy itt nem csak megértő vagy kritizáló hozzáállásra találok, de konkrét, hasznos tanácsot is kaphatok.

Offline

Hát, ennek a vége általában injekció + korlátozó gondnokság. Ami elég rossz dolog, én most jövök ki belőle. Kifejthetném az ezzel kapcsolatos gondolataimat bővebben, de egyelőre nem teszem, mivel munkakörömnél és meglátásomnál fogva is a húgod pártjára kell, hogy álljak, mert itt az orvosok és a család szerepe is felmerül, sajnos nem csak az van, hogy ezt csinálta-azt csinálta, mivel nyilvánvalóan beszámíthatatlan, a környezetének kellene, hogy több esze legyen nála. Ja, hogy nincs? Akkor bocsánat. Hacsak nem arra várnak, mikor húzhatják rá a kizárót, és küldhetik intézetbe, akkor nem értem, mi van. Elvileg volt pszichiátrián, és a nagytekintetű pszichiátria megkapta az esélyt, hogy meggyógyítsa. Folytathatnám a gondolatsort, de nem teljesen ide tartozik.

Online

http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/az-uj-ptk-es-a-gondnoksag-ala-helyezes-1-resz

Ebben van leírva, h kik kerhetik a gondnokság alá helyezést.

Online

Én úgy tudom, hogy a hivatali gyám sem látogatja naponta, így igazan ellenőrizni sem tudja, hogy beveszi-e a gyógyszereket, ráerőltetni sem tudja.  De rossz állapot esetén tehet lépeseket. Pl mentőt hív, beszél az orvosával.

Tartós hatású injekcióra szokták átállítani azokat a betegeket, akik gyakran elfelejtik vagy szándékosan nem szedik a gyógyszert. Így az orvos nyomon tudja követni.

Sztem a legfontosabb most az lenne h lássa orvos es elkezdjék kezelni. Ez lehet, hogy minden problémat megoldana.

Ha van orvosa (van aki eljar, de a gyógyszereket nem szedi be vagy nem a felírt adagot) vele is lehetne beszélni. 

Van amikor a beteg azt mondja, hogy jól van, 5 percig megjátssza magát és így az orvos sem veszi észre h kevés a gyszer, esetleg nem is gyanítja h nem szedi be. Ilyenkor a családtagok jelezhetik, hogy nincs jól.

Offline

Kölcsön kér másoktól, lop. Anyám megsajnálja, küld neki 3-5000 forintot. 

Kérlek ne értsd félre, nem akadékoskodni szeretnék, ellenben nagyon szeretnék megoldást találni a dologra, és bízom abban, hogy itt talán olyan tanácsot kapok, amit még nem próbáltunk, és segíthet. Így minden lépésen végig mehetünk.

Online

Ha szép szó nem segít lehet, h valamilyen ésszerű kompromisszummal rá lehetne venni, hogy menjen el pszichiáterhez és működjön vele együtt. (Pl csak ebben az esetben támogatják pénzzel).

Offline

Biztos, hogy nem szedi a gyógyszerét, szerintem már közel egy éve. Én 500 km-re lakom, így nem tudok naponta hazaugrani, hogy ellenőrizzem, bevette-e a gyógyszer. Egy gyám ellenben gondodkodhatna erről, biztos megvannak a módszerek erre.

Hogy ön és közveszélyes-e? Ha az albérlőd lenne, és nem mernél elmenni az albérleti pénzért, csak tanuval, mert megrágalmaz erőszaktevéssel; ha a szomszéd 80 éves nénivel ordítozik, mert az leolvasta a villanyórát, ami az ajtó előtt van; ha 50, azaz ötven embert feljelentett, mert azok bejárnak hozzá az albérletbe; ha az utcán idegenekben ismerős embereket vél felfedezni, és kiabál/káromkodik velük, hogy ne kövessék, akkor ön és közveszélyesnek számít? És nem mellékesen apánkra is kihívta a rendőrséget, mert meg akarja erőszakolni. Egy 72 éves ember, akinek oxigén palack kell, és bot nélkül még a mosdóba sem tud kimenni.

Online

Szia!

Kórházba háziorvos vagy pszichó doki tudja beutalni. Legjobb lenne egy olyan hely, ahol egyéni vagy csoportos pszichoterápia is van. Ott a beilleszkedeshez, társadalmi normák betartásához is kaphat segítséget.

Ha veszélyeztető állapotban van (ön vagy közveszélyes) mentővel is bevitethető. 

Miért szeretnéd gyámság alá helyeztetni? 

Offline

Üdv Mindenkinek!

Segítségre, tanácsra lenne szükségem az alábbi helyzetben: hugomat immár 6 éve, hogy skizoid paranoiával diagnosztizálták (az ide vezető út is elég rögös volt, 2 öngyilkossági kísérlettel, stb.). Több gyógyszert kipróbáltak, míg megtalálták a megfelelőt. Eleinte szedte, majd nem. Borzalmas volt vele együtt élni, ép ésszel felfoghatatlan dolgokat művelt, és betegség tudata semmi. Azaz a világ hülye, ő tökéletes. Szüleim 65-72(Fenyegetve érzik magukat, testileg, lelkileg roppant nyomás nehezedik rájuk), hugom 28. Ismét kórház, zárt osztály... Önként nem megy orvoshoz, de mindenkinek megkeseríti az életét a környezetében. 2 év alatt 7 albérlet (a legutóbbi 7 napig tartott), mindenkit feljelent a rendőrségen, akinek tudja a nevét, és kapcsolatban áll vele, úgy beszél az emberekkel, hogy a tapasztalt kocsmatöltelékek is elszégyenlik magukat mellette. Házi orvosait negyed évente váltogatja. Első benyomásra kedves, rendezett életű lánynak tűnik, de egy hozzáértő pár perc alatt észleli a problémákat. A jelenlegi életvitele tarthatatlan: két nyugdíjas tartja el erejükön felül (albérlet, mert nem mernek vele együtt lakni), étkezés, utazés, fél milliós telefonszámla behajtó cégnek kiadva, ect. A háziorvosok vagy nem ismerik a törvényt, vagy kényelmes nekik nem segíteni, konfrontálódni. A korábbi pszichiátere is mintha örült volna, mikor megszabadult tőle (zaklató sms-ek, minősíthetetlen hangvétel hugom részéről). Nem lehet vele együtt élni, semmilyen laza közösségbe nem tud beilleszkedni.
Hogyan lehet akarata ellenére elvitetni kórházba, hogyan lehet gyógykezelésre kényszeríteni, hivatalos gyámot kijelöltetni neki? Van olyan bentlakásos intézmény az országban, ami hozzá hasonló betegek fogadására alkalmas? 

Kérem, segítsetek!

 MÁR "CSAK" HÚSZAT KELL ALUDNI! Laughing out loud

 

Offline
Pedig fontos lenne foglalkozni a skizó mellett a tarsbetegsegekkel. Sokaknak szóc fóbjuk, depressziójuk is van. Személyisegzavar is lehet mellette. Igaz néha nehéz elkülöníteni, hogy mi a skizó tünete és mi tartozik másik kórképhez. Pl skizofrénia negatív tünete hasonlíthat a depresszióhoz. 
Offline
Szia. Ez sajnos jellemző, ha megvan a skizo diag, akkor csak arra koncentrálnak.
Offline

De.Nagyon skizónak,és nagyon bordinak is,depapírom csak skizóról van.Folyamatosan haluzok,de mivel nem rossz( annyira),sőt vannak élvezetes(?! ),részei is elvagyok vele.A bordi viszont a bipolaritás,és a durva társfüggőség miatt nagyon szenvedős.Egyelőre ennyit  tudok írni,sajnos lépnemkell.Köszi a választ,szép napot, sziasztok.

Offline
És kicsit sem érzed magad skizofrénnek? Nem is érezted soha? Tőlem oda írsz, ahova akarsz, szerintem ha a borderline-ra jellemző tüneteidet akarod megbeszélni, oda írj, de ha mégis van (illetve volt a múltban) pszichotikus epizódod, vagy bármi, ami skizora utal, azt itt tedd témába. Nem ritka, ha valaki több helyre is ír. Smile
Offline

sziasztok,új vagyok itt,a diagom skizo,de inkább bordinak tartom magam.Melyik fórumba írjak?Köszi,ha válaszoltok.

Offline
Ma reggeli gondolataim a témához:

Nálam általában váltakozik, mennyire keresem az úgymond egészséges emberek társaságát. Érdekes, hogy ahogy visszakerültem a pszichotikusokhoz, az összes egészséges kontaktom kirúgott, mhelyen belül viszont asszem, fúrnak-faragnak (és itt nem a kézműveskedésre gondolok). Érdekel ez engem valamennyire? Nam.

Azt hiszem, nem gondoltam, hogy a betegségem felvállalásával egy állandó magyarázkodássá válik az életem (és még sok minden mást sem). Mind1. *sóhaj*

Azt hiszem, mint sok minden mást a nevem felvállalását skizóként is én tettem meg először. Vagy legalábbis az elsők között. Milyen eredménnyel? Még nem tudom. Talán annyi, hogy egyelőre még nem köptek le, ill. nem hánytak rám. Érzek egyfajta irigységgel vegyes utálkozást, amiben nem mondom, hogy lubickolok, de talán tudom kezelni.

Nem mondom, hogy csináljátok utánam, mert k.... jó, mindenki azt csinál, amit akar.

I did it my way.
Offline

Mahagóni írta:

 

Én MEGTANULTAM visszafogni magam,ez mutatja,hogy talán nem vagyok "annyira" beteg,illetve pontosabban:más a bajom inkább,de így is nehéz ez.

De ugyanígy ismertem olyan srácot(köbö 40 év közeli,vékony,kopaszodik szerencsétlen),akinek az egész élete penge-tánc volt,mert a betegségéből kifolyólag folyamatosan zaklatott,zsarolt,pénzt követelt,kompromittált,és végülis az én jószívem miatt nem került idő előtt zárt osztályra,vagy máshová.

Sok bennem az indulat,szíve, szerint széttépnék egy embert,főleg egy bizonyos embert,de ezeket MEGPRÓBÁLOM ÁTVEZETNI "KONSTRUKTÍV" CSELEKEDETEKKÉ,megpróbálok olya csinálni,ami az energiáimat nem agresszióba fekteti be.

Szerintem ez a helyes.

Szerintetek nem?

én szín izom vagyok, biztos nem gyúrt eleget a srác,hogy így járt:)

 

fedd már fel magad lucifer!!!!!

nem vagy sem fairy, sem fair! Smile

Offline

 

Én MEGTANULTAM visszafogni magam,ez mutatja,hogy talán nem vagyok "annyira" beteg,illetve pontosabban:más a bajom inkább,de így is nehéz ez.

De ugyanígy ismertem olyan srácot(köbö 40 év közeli,vékony,kopaszodik szerencsétlen),akinek az egész élete penge-tánc volt,mert a betegségéből kifolyólag folyamatosan zaklatott,zsarolt,pénzt követelt,kompromittált,és végülis az én jószívem miatt nem került idő előtt zárt osztályra,vagy máshová.

Sok bennem az indulat,szíve, szerint széttépnék egy embert,főleg egy bizonyos embert,de ezeket MEGPRÓBÁLOM ÁTVEZETNI "KONSTRUKTÍV" CSELEKEDETEKKÉ,megpróbálok olya csinálni,ami az energiáimat nem agresszióba fekteti be.

Szerintem ez a helyes.

Szerintetek nem?

Offline

meditálni sajnos gyógyszer mellett nekem mist szinte lehetetlen,gyászos dolog,de inkább zen mint jóga,és a csakrákkal is érdemes foglalkozni,de semmi humbug vallási köntösbe bújtatott misztikum,mert  jönnek a kékek aztán beszélgethetek a beszélőn

 

egy szóval: még egy "bolond"-nak is illik egészségesen élni,bármily hihetetlen

Offline

Van olyan skizofrén,akit egyszerűen nem lehet felépíteni,a társadalomhoz alkalmazkodóvá,terelhetővé tenni,tágabb értelemben van ilyen beteg.

De az utolsó válaszára utalván,még mindig kérheti az orvostól a páciens az elektrokonvolzív terápiát,szerintem elutasítják,mert ma már nemigen használják ezt,csak akire tényleg nem hat semmi sem.

Az,hogy bekerültél,annak nyilván megvolt az oka.

Vannak jó kórházak Pesten,például a Dél-Pesti kórház is jó kórház,ott felépítenek téged,hidd el,egy ismerősöm volt ott. De jó kórház a Honvéd is,ott is szuperül rád figyelnek.

van egy,az egyházban dolgozó ismerősöm: bekerült,"paranoiás lett",szedi a gyógyszereit,de amit elhagyja,és kap egy privát hívást,elkezd vonatkoztatni,és újra visszakerül. Sajnálom,kántor a srác,zenél,és komolyan nem lehet rá hatni.

EZ ilyen,neked van egy stigmád,és ha még idősebb is vagy,akkor sosem szabadulsz ez alól,csak ha NORMÁLIS életet élsz,ALKALMAZKODSZ,KONFORM leszel a társadalomhoz,ami eltart,és ad neked,mert gyengébb vagy,mint a többi.(szociális segélyek..stb)

Leaglábbis a legtöbb skizofrént lezászalékolják,és kötelezően be kell a betegségüket jelenteni a munkáltatónak.

 

Online

METHODZ írta:

az a lényeg,hogy jelenleg nincs jobb megoldás mint önmagát elpusztítani az embernek a környezet érdekében.Vagy szintetikusan vagy hagyományos szerekkel.

Törődjetek bele ebbe,aki skizofrénnek születik,annak mindent lehet ,és semmit sem szabad.

most mennem kell.

Harmadikon vagyok a kórházban.(leszek) este 8-ra kell vissza mennem,itthon f.szkodok,vagyis elment a kedvem szinte az egész élettől.

zenélek,vega vagyok,jól vagyok,csak sok volt ez már így a végére....

 

 

METHODZ!

Ha a lesz lehetőséged újra írni, akkor megírod a skizofrénia 3.5 topicba,hogy mi a helyzet?

 

Offline

az a lényeg,hogy jelenleg nincs jobb megoldás mint önmagát elpusztítani az embernek a környezet érdekében.Vagy szintetikusan vagy hagyományos szerekkel.

Törődjetek bele ebbe,aki skizofrénnek születik,annak mindent lehet ,és semmit sem szabad.

most mennem kell.

Harmadikon vagyok a kórházban.(leszek) este 8-ra kell vissza mennem,itthon f.szkodok,vagyis elment a kedvem szinte az egész élettől.

zenélek,vega vagyok,jól vagyok,csak sok volt ez már így a végére....

 

Offline

Columbo írta:

Pontosan mi történt,hogy bekerultél?Ugye augusztusban hagytad el a gyógyszereket?

Köszönöm,hogy szót kaptam!

igen,augusztusban.

ami nem is lenne baj,de helyette meg semmit nem kaptam,és erről papír született.hj írta,hogy ez így rendjén van,nem látja szükségesnek ,csak a terápiát, szóban.

Szóban arról beszélgettünk egyik  ilyen terápián,hogy mi a franc az a keresztény értékrend,erkölcs,meg hasonlók,teljesen divatját múlt valamit.A gyerekeknek nem szeretetre,hanem pénzre van szükségük,és lehetne több párja is egy embernek....Addig egyébként nem volt gondom,csak a bejárás viselt meg,de később mondtam is, a hj nek,hogy nehéz nekem megoldani,se pénzem, se energiám...Akkor ott éreztem,hogy baj lesz...

én meg egy hete vagy mikor,már nem is tudom,olyan szinten kattantam be,hogy sírva könyörögtem magam be az egyik legdurvább zártra a belvárosban ,mert már járni sem tudtam, az alapítványnál nem vettek komolyan,ott álldogálltam a várójukban,hogy baj van,de senki nem jött ki,öten voltak előttemés eljöttem....Olyan dolgok mentek ott,amitől nekem a gyomrom forog,ha lesz egyszer időm akkor elmesélem.

Találtam egy módszert,és ez elég jól is ment,csak egyedül vagyok,és szinte senki nem állt mellettem,és anyagi gondjaim is voltak már,de nem ez a lényeg,hanem az,hogy a hj tegnap telefonban azt mondta nekem,hogy nem tud arról,hogy engem kezelt volna.

kész vagyok. bekerültem az erzsébet kórházba, utána mentő vitt a jahn-ba,most is itt vagyok és jól érzem magam,csak lehetne kevesebb a gyógyszer,de tényleg semmi baj nincs,csak az,hogy ilyet hogy lehet megtenni,hogy valakit a halálba küldeni?

és utána mosom kezeimet?

na mindegy...

Offline

Pontosan mi történt,hogy bekerultél?Ugye augusztusban hagytad el a gyógyszereket?

Offline

igazából a a dühöngő topik-ba kéne írnom.

mindegy

alig bírok már írni.

kimenőn vagyok , pesten vagyok pszichiátrián,este vissza kell mennem..

szeretném ha megjellennének a soraim. a pert is vállalom.

csalódtam mindenkiben. 

az ébredések alapítvány,meg hogy nincs skizofrénia,az egy rossz vicc, egy nagyon rossz vicc gyerekek ,így higgyétek el...

kezelt engem a harangozó dr n ő,aztán egyszer gondol egyet ,hogy valaha is látott volna, mert írt egy papírt,hogy nekem nem kell gyógyszer,én bekatattantam , a cigányok autóját majdnem szétvertem a nagykörúton,meg hasonlók,és elzártoltak ilyen hannibal lecterek közé,.és mikor mesélem neki telefonba,akkor még azt is letagadja ,mikor látja,hogy baj van,hogy valaha látott is engem.

igen,látott,és ÉN IS LÁTTAM MI MEGY OTT A KÁLVÁRIA TÉREN.

KÁLVÁRIA MEGY OTT.

igen,baj van. zombi a zártra került. és nem is akárhogyan.

és még én el is hittem,hogy lehet tisztán meg gyógyszer nélkül..

 

gyerekek ,amit átáltem,az nem a pokol,hanem a poklok pokla...

egyet mondok,írok: milyen már az,mikor látod előre,hogy mi fog veled történni,képekben?

a rivotril ampulla 8 hónap gyógyszer mentes élet után volt a megváltás...

most még olanzapin-t kapok mellé,de semmi illúzióm nincsen.

ebből sosem fogok meggyógyulni,és ne hazudozzon nekem senki,hogy meg lehet gyógyulni a skizofréniából!!!!!

egyet lehet: kussolni,befogni a számat.

ja, és MINDENT TUDOK, VAGYIS SEMMIT,ÉS EZ MIRE ELÉG?

egyébként tényleg van egy jó módszer,egy method (z) z method

zombori method, mert ismerem a srácot,de

 "ki beszélt itt gyógyulásról???"""

SZEDJÉTEK A SZEREKET (SZAROKAT)

Kígyót,békát, akasztófa tövében éjfélkor szedett keresztes pókot, hernyót,réti héját, tücsköt ,bogarat,mert

ez nem gyerekjáték

 

(harangozó juditnak meg innnen üzenem,hogy örüljön,ha nem kerül börtönbe)

Offline

kharzak írta:

sajnos az vagyok , de ünnepek óta stabil vagyok

Ha ez nem amolyan "megnyugtatás" hanem a valóság, örülök! Egy hét múlva is jelenthetsz, drukkolok. Amúgy csodálkoznék ha most bárki jól lenne, ilyen időjárás hatások generálta meg az ünnepek utáni szokasos nyavajgas, mergelodes, huzavona a jellemző amerre én járok ???? szerencsére csak házon kívül.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
//