Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Ábránd pszichológus válaszol

Kedves Kiscsillag, 

miért? Miért nem csodálja?

Üdv
S.Zs. 

Idézet tőle: Mobid2

Kedves Ábránd!

elgondolkodtató, amit irt. Majd morfondirozom rajta, hogyan is érezheti magát a másik fél. talán elöbbre jutunk. Mert a bátyám nagyon hiányzik, és rendkivül rosszul esik, hogy nem akarja velem tartani a kapcsolatot. És azért, hogy ez helyrejöjjön, több kisérletet tettem, de süket fülekre találtam sajnos.

Talán évek múlva helyreáll a régi rend. Mindannyian változunk, én is, magamon észrevettem, hogy sokat változtam és mások is mondják.

Üdvözlettel,

Mobid2

Kedves Mobid2,

nagyon nehéz lehet a csládi kapcsolatok megromlása, a hiány érzése. Kifejezetten jó, ha úgy érzi tud változni, tudott változni. Sajnálom, hogy az eddigi kisérletei a helyzet rendezésére nem jártak sikerrel és remélem megtalálja azt a hangot, amit a testvére  meg tud hallani.

Üdv
S.Zs. 

Kedves Ábránd!

elgondolkodtató, amit irt. Majd morfondirozom rajta, hogyan is érezheti magát a másik fél. talán elöbbre jutunk. Mert a bátyám nagyon hiányzik, és rendkivül rosszul esik, hogy nem akarja velem tartani a kapcsolatot. És azért, hogy ez helyrejöjjön, több kisérletet tettem, de süket fülekre találtam sajnos.

Talán évek múlva helyreáll a régi rend. Mindannyian változunk, én is, magamon észrevettem, hogy sokat változtam és mások is mondják.

Üdvözlettel,

Mobid2

Idézet tőle: Mobid2

Kedves Ábránd!

Pöttöm hozzászólására reagálnék, Kiscsillag elmondása alapján én vagyok az, aki "zaklatom".

Nos, megnéztem az emailjeimet és 2012.április 4-e óta nem irtam neki emailt vagy üzenetet. Nem is telefonáltam. Amennyiben ö nem szól hozzám a neten, én sem szólok hozzá. 2010ben rengeteget irt rólam, amit bizonyos fórumokon megtaláltam és elég rosszul esett. Azért találtam meg, mert fényképpel együtt szerepel és ráismertem.

Megkeresett álnéven más fórumokon, elhitetve, hogy ö csak egy idegen és hónapokkal késöbb bukott csak le. A blogjában is sokat irt rólam. Idei évben 2x találkoztunk személyesen.

A férjének próbáltam telefonálni, akivel április óta nem találkoztam. Akkor is ö jött hozzánk egy órára és megkért, szakitsuk meg a kapcsolatot. Egyszer hivtam azóta, tegnap, de nem vette fel, mert úgy gondolom ez a vádaskodás teljesen alaptalan és igazságtalan.

Kérdem én akkor, melyikünk a pszihopata, az antiszociális vagy éppenséggel a zaklató, mert hivatalos "ügy" nem volt, ha tényleg rám gondolt ezzel a segélykéréssel.

Üdvözlettel,

Mobid2

Kedves Mobid2,

ez mindkettőjüknek nehéz helyzet lehet. Az ilyen tipusú nézeteltéréseknek mindig van valamennyi valóság alapja, de mindkét fél másképp látja és másképpen éli meg. Talán az segíthetne Önökön, ha mindketten megpróbálnák elképzelni, milyen lehet a másiknak, mit érezhet a másik. Az Ön esetében talán feltehetné magának a kérdést: hogyan érzem magam Pottomként. Ugyanez a kérdés a másik oldalon is: Hogyan érzem magam Mobid2ként?
Lehet, hogy a kedélyek megnyugodhatnának, esetleg talán még szóba is állnának egymással.
Innen úgy érzem valamiért nagyon haragszanak. Így nehéz kompromisszumokat kötni, megoldást, békességet találni. Vajon mi történne, ha nem egymás ellen, hanem egymás mellett lennének?

Üdv
S.Zs

Kiscsillag, nem, nem tudtam hogy velem kapcsolatban irt, mert ahogy alább emlitettem is, nem passzol rám a leirás. Azt hittem valaki komolyan zaklatja és nem csak úgy irogat valótlanságokat.

De tévedtem és ha te nem szólsz, a mai napig azt hinném veszélyben van valaki által. de nincs és erre te hivtad fel a figyelmem, amit köszönök.

szép napot kivánok és ne haragudj rám.

Kedves Ábránd!

Pöttöm hozzászólására reagálnék, Kiscsillag elmondása alapján én vagyok az, aki "zaklatom".

Nos, megnéztem az emailjeimet és 2012.április 4-e óta nem irtam neki emailt vagy üzenetet. Nem is telefonáltam. Amennyiben ö nem szól hozzám a neten, én sem szólok hozzá. 2010ben rengeteget irt rólam, amit bizonyos fórumokon megtaláltam és elég rosszul esett. Azért találtam meg, mert fényképpel együtt szerepel és ráismertem.

Megkeresett álnéven más fórumokon, elhitetve, hogy ö csak egy idegen és hónapokkal késöbb bukott csak le. A blogjában is sokat irt rólam. Idei évben 2x találkoztunk személyesen.

A férjének próbáltam telefonálni, akivel április óta nem találkoztam. Akkor is ö jött hozzánk egy órára és megkért, szakitsuk meg a kapcsolatot. Egyszer hivtam azóta, tegnap, de nem vette fel, mert úgy gondolom ez a vádaskodás teljesen alaptalan és igazságtalan.

Kérdem én akkor, melyikünk a pszihopata, az antiszociális vagy éppenséggel a zaklató, mert hivatalos "ügy" nem volt, ha tényleg rám gondolt ezzel a segélykéréssel.

Üdvözlettel,

Mobid2

Kedves Kiscsillag,

remélem az ereje kitart.

Üdv
S.Zs.

Idézet tőle: akbar

Köszi Ábránd, majd utána érdeklődöm...

Kedves Akbar,

nagyon sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni.

Üdv
S.Zs.

Idézet tőle: hascsikaras

Kedves Ábránd!

Tud esetleg ajánlani olyan szakembert, akihez fordulhatok? Maga vállal aspergeres pacienseket?

Kedves Hascsikaras,

én még nem dolgoztam aspergeres pácienssel, nincsenek speciális ismereteim velük kapcsolatban. Sajnos nem is tudok speciálisan evvel foglalkozó szakembereket, helyeket, azon kívül, amit ajánlottam, és az is csak egy blog volt. Adok egy linket, ahol utána tud érdeklődni:

http://www.nap-kor.hu/ujhonlap/cimlap.html

és egy email címet: napkoralapitvany kukacka gmail pont kom

Örülnék, ha adna hírt magáról a későbbiekben is.

Üdv
S.Zs.

Kedves Kiscsillag,

a gratuláció annak szólt, ahogyan fel tudta fogni, hozzá tudott állni. A pozitívizmusának.

Üdv
S.Zs.

Érdekes interjú Dr. Szondy Mátéval.

"Genetikailag meghatározott agyi struktúrával születünk, de még néhány életév, mire agyunk neurális kapcsolatai megszilárdulnak. Ezeket a neurális kapcsolatokat pedig az első pár életév történései befolyásolják, tehát ebből a szempontból Freudnak igaza volt, aki az első pár életév fontosságát hangsúlyozta.... Ami különösen izgalmas, hogy ma már azt is tudjuk, hogy pszichoterápiával, azaz mindenféle gyógyszeres terápia nélkül, beszélgetős és egyéb módszerekkel, ha nem is újrahuzalozhatjuk, de mindenképpen alakíthatjuk az agyunk működését."

Köszi Ábránd, majd utána érdeklődöm...

Kedves Ábránd!

Tud esetleg ajánlani olyan szakembert, akihez fordulhatok? Maga vállal aspergeres pacienseket?

Szivesen.

köszönöm a beszélgetést. remélem  lesz lehetőségem egy pszichológussal élőben majd hangosan gondolkodni hamarosan.  sokszor úgyérzem vannak dolgok amit egyszerűen abból fakadnak,h oyg ne mondhatom ki őket, holott nekem ez az egyik megküzdési technikám.

mára jóéjt! köszömöm a válaszait

Idézet tőle: Pottom

nem tudom. igazából én azt gondoltam, hogy legalább végighevehetjük a tröténetet, és rálátásom lesz ettől , jobban át bírom lépni a nehézségeket, vagy a nem rajtam múlo dolgokkal szembenézni.

valamit tuti rosszul csinálok, ha így rám bírtak akaszkodni. volt már előtte is zaklatóm, de avval volt távolság, két év alatt vége lett. és javarészt kimerült telefonos zaklatásban. azt még tudtam hogy kezeljem.

szóval igazából én gyakorlatilag elsőre azt gondoltam, hogy beszélgetek egy emberrel, és én magam "dolgozom" azon, hogy mit tegyek. csak fontos lenne már, hogy egy teljesen kívülállónak meséljek, azt gondolom.és biztonságot adna a hangos dogondolkkodásban, hogy egy olyan ember hallgatja, aki lehet látott már ciffrábbakat is.

Én úgy érzem ez eddig stimmel.

nem tudom. igazából én azt gondoltam, hogy legalább végighevehetjük a tröténetet, és rálátásom lesz ettől , jobban át bírom lépni a nehézségeket, vagy a nem rajtam múlo dolgokkal szembenézni.

valamit tuti rosszul csinálok, ha így rám bírtak akaszkodni. volt már előtte is zaklatóm, de avval volt távolság, két év alatt vége lett. és javarészt kimerült telefonos zaklatásban. azt még tudtam hogy kezeljem.

szóval igazából én gyakorlatilag elsőre azt gondoltam, hogy beszélgetek egy emberrel, és én magam "dolgozom" azon, hogy mit tegyek. csak fontos lenne már, hogy egy teljesen kívülállónak meséljek, azt gondolom.és biztonságot adna a hangos dogondolkkodásban, hogy egy olyan ember hallgatja, aki lehet látott már ciffrábbakat is.

Egy terápiának általában nem a tanácsadás a feladata, csak kivételes esetekben. A terápia feladata pontosabb önismeret, a viselkedés változás illetve a tünetek csökkentése, mindez a terápia fajtájától is függ és a terápiás céltól is. Lehet, hogy nem csak az adott probléma kezelése miatt lenne érdemes terápiába járnia, esetleg vannak más feldolgozatlan traumatikus élményei is.

korrekt volt.  közölte, hogy ebben én adhatnék neki tanácsot ha járnék hozzá, mert abból amit elmondtam oylan jól kezelem.

hát fene tudja, én nem látom ezt a jól kezelést magamon már egy ideje. a másk oldallal meg nem tudok mit kezdeni, az nem rajtam múlik. utólag kiderült, eleve hátránnyal indultam a "kérdésben".

most kicsit átbillentem megint a majd elsz valahogyba. ha már eddig mindig  sikerült.

kedves ábránd

muiután elmeséltem dióhéjban a történetet,  az első nagyon komolyan hárított....  és igen a fórum nem alklamas sajnos. viszont most más stratégiával fogok keresni.

Kedves Pottom,

sajnálom, ha az első pszichológus, akihez fordult nem érezte magát elég felkésztültnek az Ön problémájához, de ebben az esetben az a korrekt, ha ezt közli Önnel. Remélem az új stratégiája sikeres lesz.

Üdv
S.Zs.

kedves ábránd

muiután elmeséltem dióhéjban a történetet,  az első nagyon komolyan hárított....  és igen a fórum nem alklamas sajnos. viszont most más stratégiával fogok keresni.

Kedves Dumbo,

szívesen.

Üdv
S.Zs.

Kedves Ábránd!

köszönöm a választ. akkor azthiszem tovább kell keresgélnem. hátha találok bátor pszichológust, aki nem íjed meg az esetemtől.

Kedves Pottom,

biztosan nem kell ahhoz bátor pszichológus, hogy segítsen Önnek. Számomra sem ijesztő, csak a fórum nem alkalmas ezen dolgok megbeszélésére. Amit nem tettem még hozzá, hogy elsősorban a zaklatónak lenne szüksége segítségre szerintem.

Üdv
S.Zs.

Idézet tőle: Ábránd

Idézet tőle: Dumbo

Jóreggelt Ábránd,

azt szeretném kérdezni, hogy a Disszociatív Személyiséget lehet e kezelni, és / vagy kell e? Valamint azt, hogy mások hogyan viszonyulnak a "betegséghez", milyen okok játszhatnak közre a kialakulásában, és milyen a lefolyása a betegségnek. Válaszát köszönöm!

Kedves Dumbo,

igen, lehet. Az, hogy kell-e, attól is függ, hogyan nyilvánul meg. Nem egészen értem, mire gondol evvel: "mások hogyan viszonyulnak a "betegséghez" ".
Kialakulásában gyerekkori súlyos traumatikus események játszanak szerepet, amikor is a személy saját tudata elől menekülve létrehoz egy másik világot, ugyanis azt, amiben ilyen mértékben bánthatták nem tudja elfogadni. Gyakori tünete a fejfájás és az emlékezetkiesés személyiségváltáskor, amikor a személyiségek nem tudnak egymásról. Van olyan eset is, amikor ismerik egymást és jól megvannak így. A személyiségek 2-től akár száz felettig is lehetnek a sérülés mértékétől függően. A keletkezésük idején a túlélést szolgálják.
A szakemberek szerint nem könnyű a kezelésük. Gyakran az összeolvasztásukon munkálkodnak (pl hipnózis segítségével), s ha ez valamilyen okból nem tud létrejönni, akkor a harmonikus együttélésük a cél.
A betegség lefolyása a milyenségétől függ. Pl. ha az egyik alszemélyiség öngyilkos hajlamú, kábítószer/alkohol függő, vagy nagyon agresszív ez könnyen végzetes lehet. Amennyiben az alszemélyiség(ek) önmagukra vagy a környezetre veszélytelenek, akkor viszonylag "átlagos" is lehet az élet többszörösen.

Egy nagyon érdekes könyv, jó bepillantást nyújthat ebbe a világba: Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Üdv
S.Zs.

Kedves Ábránd,

értem és köszönöm! Lehetséges, hogy mégsincs ilyen betegségem, csak beképzeltem. Köszönöm a könyvajánlót is!

Üdvözlettel: Dumbo

Kedves Ábránd!

köszönöm a választ. akkor azthiszem tovább kell keresgélnem. hátha találok bátor pszichológust, aki nem íjed meg az esetemtől.

Idézet tőle: akbar

Kedves Ábránd!

Mániás depis vagyok és az elmúlt évek alatt szinte minden gyógyszert kipróbáltam már. Legfőbb gondom az a hiheteltlen agresszió, ami bennem van. Egyre nehezebben tudom féken tartani a dührohamaimat. Milyen terápia tudna segíteni ha már a gyógyik csődöt mondtak? Pécsi vagyok,tudnál egy jó terapeutát ajánlani?

Köszönöm!

Ági

Kedves Akbar,

boldogan ajánlanék egy jó terapeutát Pécsett, de sajnos nem ismerek onnan senkit személyesen. Az agresszió kezelésének kétféle módja van. Először megérteni miért, másodszor kontrollálni és átalakítani az impulzust. Az okok megértése csökkentheti az impulzust, egy viselkedésterápia pedig segíthet konstruktívvá formálni az agresszív energiákat s a nem kívánt cselekedeteket elkerülhetővé teheti. Azt gondolom, ha a gyógyszerek csődöt mondtak, akkor az okok nem szüntek meg. Minden terápiának megvan a maga erőssége és gyengéje is.  Talán első kőrben egy kognitív viselkedésterápia megfelelő lenne, amit esetleg az egyetem keretein belül még TB-re is kaphatsz??? Sajnos ezt nem tudom, de lehetségesnek tartom. (PTE AOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika)

Üdv
S.Zs.

kedves ábránd!

Én már nem tudom van e bajom azt se. De a rendszeres módszeres zaklatást hogy lehet túlélni lelkileg?  Erre van pszichológus aki enm csak annyit mond: dehát maga olyan jól viseli, ön adhatna nekem tanácsokat?

évwek óta húzódik egy nagyon csúnya ügy. már hvatalos szerveknél hamis vádak, midnenen túlvagyunk. csak a vége nem jön el. a holdra ha tudnék se költöznék el. vagy tényleg csak ez lehet a megoldás iylenkor, mint a dokumentumfilmekben? midnen eddig ismert emberrel megszakítani a kapcsolatot, barátokkal is, és úgy elköltözni, eltűnni?

természetesen azon is túlvagyunk, hogy már engem vásolnak zaklatással. szerencsére ez egyetlen egyszer se állt meg, a hivatalos váűd se. de azért ez igazolgatni állandóan....

elszökni nemfogok, meg nem is tehetem, és nem is akarok.  de tényleg ennyi , hogy hát bírd ki a pszichológia válasza?

Kedves Pottom,

én nem gondolom, hogy a pszichológia válasza csak ennyi lenne. Az, hogy hogyan lehet kibírni sok mindentől függ. A zaklatónak pont a zaklatás a célja, pont az, hogy Önt minél inkább idegesítse és tönkre tegye. Mélységesen együtt érzek Önnel, ez nagyon nehéz és küzdelmes része az életének, láthatóan a közeléi események kétségbeeséssel, csalódással, reménytelenséggel töltötték el.  Talán érdemes lenne megnéznie egy szakember segítségével hogyan védhetné lelkileg magát jobban, s mit tehetne jogilag is ez ellen. Remélem kap olyan segítséget, mely hatékonyan megakadályozza a zaklatást vagy segíti elviselni és orvosolni a problémát.

Üdv
S.Zs.

Idézet tőle: Dumbo

Jóreggelt Ábránd,

azt szeretném kérdezni, hogy a Disszociatív Személyiséget lehet e kezelni, és / vagy kell e? Valamint azt, hogy mások hogyan viszonyulnak a "betegséghez", milyen okok játszhatnak közre a kialakulásában, és milyen a lefolyása a betegségnek. Válaszát köszönöm!

Kedves Dumbo,

igen, lehet. Az, hogy kell-e, attól is függ, hogyan nyilvánul meg. Nem egészen értem, mire gondol evvel: "mások hogyan viszonyulnak a "betegséghez" ".
Kialakulásában gyerekkori súlyos traumatikus események játszanak szerepet, amikor is a személy saját tudata elől menekülve létrehoz egy másik világot, ugyanis azt, amiben ilyen mértékben bánthatták nem tudja elfogadni. Gyakori tünete a fejfájás és az emlékezetkiesés személyiségváltáskor, amikor a személyiségek nem tudnak egymásról. Van olyan eset is, amikor ismerik egymást és jól megvannak így. A személyiségek 2-től akár száz felettig is lehetnek a sérülés mértékétől függően. A keletkezésük idején a túlélést szolgálják.
A szakemberek szerint nem könnyű a kezelésük. Gyakran az összeolvasztásukon munkálkodnak (pl hipnózis segítségével), s ha ez valamilyen okból nem tud létrejönni, akkor a harmonikus együttélésük a cél.
A betegség lefolyása a milyenségétől függ. Pl. ha az egyik alszemélyiség öngyilkos hajlamú, kábítószer/alkohol függő, vagy nagyon agresszív ez könnyen végzetes lehet. Amennyiben az alszemélyiség(ek) önmagukra vagy a környezetre veszélytelenek, akkor viszonylag "átlagos" is lehet az élet többszörösen.

Egy nagyon érdekes könyv, jó bepillantást nyújthat ebbe a világba: Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Üdv
S.Zs.

Kedves Kiscsillag,

ahogy elnézem, szépen halad az önismeretben. Nehéz lehetett zene nélkül, ha ez ennyire sokat jelent Önnek. Talán érdemes lenne valamilyen kompromisszumos megoldást keresniük a barátnőjével, megbeszélni, hogyan tudna legalább napi szinten zenét hallgatni. Szerintem ez is egyfajta önmegnyugtatás, vagy olykor öningerlés is, amire szüksége lehet. Sírni jó. Feszültség levezető, érzelemkifejtő. Nem véletlen van ez a képességünk. Erőltetni? Hogyan lehet? Azt el tudom képzelni, hogy rásegíteni lehetséges egy szomorú emlékeket felidéző zeneszámmal például, de eröltetni? Jön az magától, ha tud jönni.
Örülök, hogy az exével sikerült tisztázni a dolgokat.

Kiscsillag,

a terápia mindenkit megvisel általában. Ahol túl könnyű, ott valami baj lehet. A feszültség kell a lelki változásokhoz. A problémás, feszítő dolgok motiválják a változásra. A szervezet jelzése a szenvedés, a fájdalom arról, hogy valamit helyre kellene hozni. Ahogy a testi fájdalom jelez, hogy baj van, úgy igaz ez a lélekre is. Egyszer egy ismerősömnek azt mondta a terapeutája, hogy aki egy terápiát kibír, az már sok mindent kibír. Lehet, hogy sarkított egy kicsit, de olyan terápia nincs, ami nem jár felkavaró élményekkel és még hat is. Megértem, hogy nehezen éli meg. Remélem mostanra már jobban érzi magát!

Üdv
S.Zs.

Idézet tőle: lola

Nem csalódtam benned.:)

átgondoltam 🙂

Nem csalódtam benned.:)

-

Kedves Ábránd!

Mániás depis vagyok és az elmúlt évek alatt szinte minden gyógyszert kipróbáltam már. Legfőbb gondom az a hiheteltlen agresszió, ami bennem van. Egyre nehezebben tudom féken tartani a dührohamaimat. Milyen terápia tudna segíteni ha már a gyógyik csődöt mondtak? Pécsi vagyok,tudnál egy jó terapeutát ajánlani?

Köszönöm!

Ági

kedves ábránd!

Én már nem tudom van e bajom azt se. De a rendszeres módszeres zaklatást hogy lehet túlélni lelkileg?  Erre van pszichológus aki enm csak annyit mond: dehát maga olyan jól viseli, ön adhatna nekem tanácsokat?

évwek óta húzódik egy nagyon csúnya ügy. már hvatalos szerveknél hamis vádak, midnenen túlvagyunk. csak a vége nem jön el. a holdra ha tudnék se költöznék el. vagy tényleg csak ez lehet a megoldás iylenkor, mint a dokumentumfilmekben? midnen eddig ismert emberrel megszakítani a kapcsolatot, barátokkal is, és úgy elköltözni, eltűnni?

természetesen azon is túlvagyunk, hogy már engem vásolnak zaklatással. szerencsére ez egyetlen egyszer se állt meg, a hivatalos váűd se. de azért ez igazolgatni állandóan....

elszökni nemfogok, meg nem is tehetem, és nem is akarok.  de tényleg ennyi , hogy hát bírd ki a pszichológia válasza?

Jóreggelt Ábránd,

állítólag a gyógyszerrel tudsz dolgozni.... a jóga nem meditáció 🙂 gondolom arra gondolsz hogy az evszélyes lehet.

olvastam valahol olyasmit hogy régen a 19 század fordulóján egy nő a halálán volt vagy valaqmi ilyesmi, túlélte felébredt és nem tudta hogy hol van és nem magyarul beszélt hanem spanyolul, és tudta a nevét és minden egyebet hogy hol lakik spanyolországban , egy ujságiró ennek utána járt később nyugdijasan, teli volt vele akkor az ujság, később megtanitották magyarul, és Mo.on is élt, visszaakart menni a családjához Spanyolországba ahol volt gyereke, de de nem ment hanem beilleszkedet, segitettek neki , talán az uj, azaz eredeti családjanal élt, talán élete végéig normális életet.Aztán az az ujságiró mikor nyugdijas lett elment Spanyolországba és tényle lakott ott egy olyan nő azon a helyen ahol volt, ugy nézett ki minden ahogy leirta, és az a nevü nő meg eltünt vagy meghalt, és tényleg volt egy gyereke, fogalam sincs hol olvastam.érdekességképpen elmeséltem.

Kiscsillag, mi a legnagyobb vágyad vele kapcsolatban?

Köszönöm a megértését!

Kedves Kiscsillag, most sajnos erre nincs módom.

Üdv

Kedves Kiscsillag,

megértem, hogy mostanában úgy érzi jobban szenved, mint ennek előtte. Azt is megértem, hogy emiatt gyakoribbak az önsértései. Van egy szabály a DBT csoportban, ami arról szól, hogy nem beszélnek a csoport tagjai az öndestruktív késztetéseikről és cselekedeteikről. Azt gondolom, hogy nem hasznos a Bura közösségének naponta olvasnia erről. Talán lehetne csak annyit írnia, hogy ismét öndestruktív voltam, vagy ilyen késztetéseim vannak. Kérem mindezt azért, mert sajnos a példa ragadós lehet, más is kedvet kaphat rá. Engem nem zavar ha erről ír, de akkor tegye priviben ezt, bár azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne ennek átbeszélése is a pszichológusával.
A barátnőjével kapcsolatban azt gondolom, hogy a veszteségnek (amennyiben ez Önnek annak számítana) van érzés oldala, amit meg lehet osztania vele. Ha nincs, akkor én tévedtem. Mást nem tudok mondani, csak annyit, hogy akinek ennyire nehéz, mint neki, annak talán további kezelésre lenne szüksége, persze, csak akkor van értelme, ha ő maga akar változni.

.
Üdv
S.Zs. 

Kedves Kiscsillag,

én igazán nem szeretném megmondani Önnek, kell-e bűntudatot éreznie az önsértés miatt. Vajon, ha érez, akkor az segít valamiben? Néhányan, akik önsértenek éreznek bűntudatot miatta, mások kevésbé, megint mások talán még büszkék is rá. Talán nem is az önsértés miatt érez bűntudatot, hanem inkább az igéret szegés miatt?

A másik levelét nem vettem észre, sajnálom, és köszönöm, hogy emlékeztetett rá.

Akinek erős öngyilkossági késztetése van, annak leginkább kórházban van a helye. Ha kevésbé erős, akkor segíthet neki megnyugtatni, és elmondhatja, hogy milyen érzés Önnek, amikor a barátnője ezt a megoldást választja. Talán leginkább neki is terápiába lenne érdemes megértenie saját működését?
Örömömre szolgál, hogy úgy érzi használ a terápia. Természetesen a 10 alkalom elég korlátozott lehetőségeket biztosít, de azt gondolom ezekből is sokat kamatoztathat. Az, hogy hozzá járulhat-e az ismét elkezdett önsértéshez, elképzelhető. A terápiában a páciens regresszív állapotba kerülhet, amikor is már a korábban meghaladott viselkedéseket mutathatja. Ez azt jelenti, hogy a feszültséget, a törődésre, támogatásra való nagyobb igényt, így próbálja megmutatni, illetve egyfajta acting out is ez. Ez esetben mintha így akarná megmutatni, milyen fájdalmat él át (a terapeutának is). Kérem kezelje ezt részemről csak egy hipotézisnek, hiszen én nem vagyok része a terápiájának, és ahogy korábban jeleztem, sokkal sokkal kevesebb információm van Önről, mint a magát kezelő szakembernek.

Üdv
S.Zs.

Kedves Kiscsillag,

- érdemes lenne keresni más feszültség csökkentő módszert a vágás és a szúrás helyett. Megértem, hogy felkavart a lelkiállapota, hogy ez nagyon nehéz, hogy ebből valahogy menekülnie kell. Azt gondolom, hogy például kereshetne egy erős gumit, amit a csuklójára tesz és jól kihúzza, majd elengedi. Ez is elég kellemetlen érzés, de nem marad utána heg. Vagy jeget szorongatni sokáig is lehet fizikailag kellemetlen. Esetleg szexelhet, vagy sportolhat, hogy elterelje a figyelmét, csökkentse a feszültségét.

Bizonyára valami igen felzaklatta, ha megnyugtatásra vágyik. Az önmegnyugtatást is csecsemő korban kezdjük el tanulni, s ha ez sérül, bizony nehéz lehet felnőtt korban visszanyerni az egyensúlyt.

Üdv
S.Zs

(Engem néha azok a fránya "idegen" kényszergondolatok kínoznak, szerencsére nem egész nap. )

Idézet tőle: lola

Ön praktizál valahol Ábránd?

Kedves Lola,

igen.

Üdv
S.Zs. 

Ön praktizál valahol Ábránd?

Köszönöm,sajnos ez már sosem derül ki...érdekes amit írt egyébként..

akkor leírom.

Kedves Lola,

még az is előfordulhatna, hogy nem így történne. De természetesen a döntés az Öné.

Üdv
S.Zs.

Inkább nem.égnek állna a haja..azért köszönöm..