Búra Tanácsadás – 2019 – Október

Tanácsadói Válaszok 2019. – Szőllősi Tibor válaszol

Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2019. Október

A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 


 

 

 

Szaboannamaria98 kérdése:

 

 

Több mint 2 éve pszichotikus tünetekkel küzdök, néha jobb , néha rosszabb. Tudom, hogy a pszichológus nem foglalkozik pszichotikus tünetekkel, kérem ne haragudjon ezért a kérdésért, de így is remélem , hogy tud segíteni. Kerestem az interneten pszichiátereket, pszichoterapeutákat, de a legtöbb esetben nem ez a fő profiljuk, hanem pánikbetegség, kényszerbetegség, depresszió, szorongás. Abban kérném segítségét, hogy hol találhatnék olyan pszichiátert, akinek ez a fő profilja. Félreértés ne essék, nem kérek személyes ajánlást, hanem esetleg egy keresőt, egy rendelő nevét, mely ezzel foglalkozik, esetleg ilyenfajta továbbképzések elérhetőségét, ahol név szerint is tudnak nekem valakit ajánlani. 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Szaboannamaria98 kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Szaboannamaria98!

Érdekes a kérdése. A pszichotikus tünete/tünetei mihez/mikhez kapcsolódnak, miben merül/merülnek ki pontosan? Diagnosztizált kórképe van-e?

Ennek ismerete alapján tudnék segíteni Önnek.

Válaszát várva!

 

Ajánlás:

Net

http://semmelweis.hu/pszichiatria/files/2016/10/gytk_hun_pszichozis_2015.pdf

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Nevemsenki kérdése:

 

 

 

Tisztelt Szőllőssi Úr! 

39 éves vagyok, depresszióval, szorongással, szociális fóbiával és borderline-al diagnosztizálva. Állandó munkám, párkapcsolatom, gyerekem nincs. Gyerekkorom óta fennállnak ezek a problémák, több pszichológus, pszichiáter és egy terápia sem segített. Egy túlféltő családban élek, jelenleg édesanyámmal. Teljesen kilátástalannak érzem a helyzetem, volt már több öngyilkossági kísérletem és jelenleg is azon gondolkodom, hogy megtegyem. A lustaságom és az önhibámon kívüli kudarcaim miatt sehol nem tartok az életben és kezdem már feladni. Nem tudom, mi lenne erre a megoldás. Jelenleg egy költözésen gondolkodom, de ez sem motivál már. Nincs bennem semmi kitartás, sok munkahelyet és egy egyetemet is hagytam már ott emiatt. Ami további probléma, hogy nem tudok beilleszkedni és félek az emberektől. Nem tudom, mi segítene ezen, én már szinte feladtam. Mit tud erre a helyzetre javasolni?

Várom válaszát! 

Köszönöm!

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Nevemsenki kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Nevemsenki!

A leírtak alapján egy elönállótlanodott ember képe jelent meg előttem. Amennyiben elköltözne anélkül, hogy lenne valamilyen támasza, elképzelhető, hogy képtelen lenne mit kezdeni a helyzettel. Az eddigi, már kialakult megküzdéseivel próbálná a kialakult helyzetet kezelni. Felerősödnének a tünetei, a szorongása, az egyedüllét, a tehetetlenség érzése. Esetleg pánikroham lépne fel. Egyszerűen megfogalmazva: „bepánikolna”.

 

Amennyire megterhelő, túlféltő a környezete, annyira képtelen nélküle élni jelenlegi állapotában.

Amennyiben amiket leírt, mind igazak, kérem mihamarabb keressen fel egy depresszióval, krízissel foglalkozó kollégát! Fontosnak tartanám, hogy egy gyermekpszichológust is keressen fel! Miért? Személyiségfejlődése, nagy valószínűséggel, megakadt.

Nem szeretnék belemenni terápiás fejtegetésbe. Egyrészről ebben az esetben nincs elég információm, másrészről etikátlan lenne Önnel szemben.

 

Ajánlás:

Könyv

Berta Judit:Szocializáció gyermek- és serdülőkorban

Augustus Y. Napier: A törékeny kapcsolat

Susan Forward: Mérgező szülők

Adam Grant – Sharyl Sandberg: B terv – Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk

örömöt az életben?

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Lévay Anikó – Borderline személyiségzavarom van

Film

https://www.mafab.hu/article/mentalis-betegsegeket-bemutato-filmek-5889

https://www.youtube.com/watch?v=LSMwh8gypQI – Dr. Ranschburg Jenő: Szülő és gyermek sorsdöntő találkozása. – Popper Péter (Mesterkurzus): Szülő és gyermek sorsdöntő találkazásai – Bagdy Emőke: Krízisek a Szülő Gyermek Kapcsolatban – Dr. Csernus Imre: Gyereknevelés

 

Net

http://lelkiegeszseg.antsz.hu/portal/Tartalmak/Tudastar/Onsegito-lehetosegek/Az-onsegites-szerepe-a-lelki-egeszseg-teruleten

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/senki_sem_foglalkozik_a_csalad_traumajaval

https://suicidprevencio.reblog.hu/mentalis-zavarok-es-csalad

https://folyoiratok.ofi.hu/uj-pedagogiai-szemle/a-kornyezet-befolyasolo-hatasa-a-szorongas-kialakulasaban-allandosulasaban

http://aszomorupillango.blogspot.com/2014/01/pengeelen-tancolok-avagy-borderline.html

https://ifightdepression.com/hu

 

 

 

 

 


 

 

 

kharzak kérdése:

 

 

 

Kedves Doktor út !

28 éves vagyok skizofréniám,depresszióm van. Csak azért írok mert szedem előírtan a gyógyszereket de még mindig vannak tüneteim. Zenéket hallok a fejemben mikor hogyan,nem mindig. Kényszergondolataim vannak például hogy én a 3 kerületbe lakom és az bűn,mert egy volt ismerősöm is ott lakik. és ez szorongást okoz,más nem nagyon ért meg ezekkel a problémákkal,főleg nem a normális emberek. főként délután lesznek kicsit hevesebbek a tüneteim. Azt mondta az orvosom hogy ezek elviselhetőek. Például ha valamire rá gondolok és rossz emlék akkor azt mondom „ez de szar ,nagyon rossz. és igy lenyugtatom magam. Nincs jelenleg munkám,de már dolgoznék valamit,csak ezt a meleget se viselem el nagyon. Mondja az illető ő ott lakik „én meg mondom jó lakjon” gondolatban. és feszültséget okoz,azt érzem olyankor valaki ártani akar nekem. Napom nagyrészét a gép elött töltöm,de mint mondtam 4-8 órába,tudnék dolgozni,ha igy marad az állapotom. elsősorban mindenféleképp 4 órát. Nincs párkapcsolatom,nem is igazán volt még,ez minek köszönhető? Hogy tudnék jobb lenni a nőknél? Esetleg valami technikát letudna írni? 5 gyógyszert szedek,ez így rendben van? Mennyire zavar be az kp idegrendszerembe? Szerintem nagyon sok. Félre értés ne essék,nem szeretném az orvos tudását felülbírálni csak leirtam.

üdvözlettel

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza kharzak kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Kharzak!

Köszönöm, hogy megosztotta a problémáját. Egyszer volt egy rádiós beszélgetésem, amelyben arra kerestük a választ, hogy a mentális problémákkal küzdők miként tudnak munkát keresni. A beszélgetés konklúziója, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy képes-e az általa elvállalt munkakört betölteni – a szerződésben vállalt, a munkakör elvárásainak teljes mértékben megfelelni. Munkavállalásnál a munkáltató a meghirdetett pozícióra (problémára) keresi a megoldást. Mindenképpen elvárja – a munkáltató sajátos elvárása, hogy a pozíció által lefedett feladatot 100%-os mértékben tudja elvégezni az, aki vállalja. Az egyén sajátos problémái ebből a szempontból lényegtelenek. Ez a munkavállalónak fontos csupán. Ezt a szempontot mindenképpen tartsa szem előtt, amikor munkát keres.

 

Egy korábbi válaszomban írtam arról, hogy mindennek a maga idejében kell megtörténnie. A tapasztalások, a készségek egymásra épülve fejlődnek. A párkapcsolat kialakításának „képessége” egy folyamatos fejlődés eredménye – ez nagyon sok területen van így, mely már az óvodás korban elkezdődik, majd folytatódik a fejlődés során. Folyamatosan és egymásra épülve történik a tapasztalatok, alapvető készségek megszerzése, birtokbavétele. Kérdés, mely fontos állomások – teljesítendő feladatok – maradtak ki az Ön életében, módosultak a problémája miatt eddig. Ezek hiányosságok, amelyeket meg kell még tanulnia, mielőtt sikeresen tudna párkapcsolatot kialakítani.

 

Az élettörténetét ismerni kell, hogy pontosabb választ tudjak adni a kérdéseire.

 

A gyógyszerekkel kapcsolatosan nem tudok szakszerű választ adni. Erről mindenképpen a kezelőorvosával beszéljen.

 

Ajánlás:

Könyv

Michael Cole – Sheila R. Cole – Fejlődéslélektan

Film

Ron Howard – Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind)2001

Martin Scorsese – Viharsziget (Shutter Island) 2010

Net

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/872/eletviteli-tanacsok-skizofren-betegeknek

http://www.vous.hu/hir/20160302-skizofrenia-hazaspar-hazassag-tortenet-szerelem-ereje – olvassa el a szívekig ható posztot is. A google lefordítja az oldalt! (https://www.yourtango.com/2016286578/im-paranoid-schizophrenic-great-marriage )

https://sarkanymese.blog.hu/2008/10/09/14_tanacs_skizofreniaban_szenvedok_hozzatartozoi_szamara

https://www.startlap.hu/kiemelt-hirek/csak-pszichest-ne-a-mentalis-okokbol-leszazalekoltak-tobb-tizezren-vannak-senkinek-se-kellenek/

 

 

 


 

 

 

 

Gica kérdése:

 

 

 

Jo estét Doktor úr

Szeretném megkérdezni hogy a szorongásos pánikbetegség Gyógyíthato vagy el kell fogadni es igy kell élni

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Gica kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Gica!

Gyógyítható. Ez ügyben kérem mindenképpen keressen fel egy kollégát.

 

Ajánlás:

Könyv

bor S. Pál – A pánikbetegség felismerése és kezelése

Sarah Wilson – Élet szorongás és pánik nélkül

Szendi Gábor – Pánik

Film

Till Attila – Pánik (2008)

Net

https://bura.hu/tesztek

http://www.szorongas.hu/panik.html

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző:

Belépett: 2 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést