S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat:
 
116 - 123
 
 
Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes.
 

Gondolatok (?)

tnelis képe

Mostanában azon is gondolkozok, hogy valójában/közvetlenül az érzéseinkhez hasonlóan a gondolatainkat sem tudjuk teljesen irányítani. Persze ha most azt mondom, "egy fehér almára gondolok", akkor megjelenik előttem egy fehér alma, de ahogy nem tudom közvetlenül megmondani magamnak hogy mit érezzek (és milyen érzést hagyjak el), úgy valójában a gondolataimnak is csak egy külső megfigyelője vagyok. Tanulmányozhatom, megérthetem és cselekedhetek aszerint amit megértettem belőle, vagy formálhatom magamat, de valójában csak ez vagyok - a gondolataim és érzéseim külső megfigyelője és esetleges közvetett formálója.


Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Köszönöm, így már értem.
Én ritkán káromkodok, csak amikor nagyon odaillik. De a szar az szar.


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Igen, az empatikus, empata az együttérző, de én itt idézőjelben írtam.
Nyugodtan le lehet itt írni ronda szavakat, tényleg néha muszáj azokat használni, mert úgy kifejezőbb. Én szoktam az orvos előtt is néha szarozni, nem érdekel, ha az illik oda. Persze nem b.megolok meg ilyenek csak úgy. Néha kell.


Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Válaszoltam de úgy tűnik telefonról megint nem küldi el rendesen, gépnél meg csak esténként vagyok. Megpróbálom asztali nézetben telefonon. Gyógyszereket évekkel ezelőtt kaptam, de nem értek semmit úgyhogy gyorsan elhagytuk őket. Szerintem ilyen enyhe bevezető pakk volt amúgy, de nem is érzem szükségét nekik. Ez a "fogadd el" majdnem olyan mint a "gondolkodj pozitívan" meg "mozdulj ki", tudjuk mit kéne, csak nem megy. Vagyis általában nem. Kimozdulok én amúgy, meg sportolok meg dolgozok meg egészségesen táplálkozok meg sok vizet iszok meg ülök csendben az érzéseimmel meg az összes ilyen, aztán sokszor mégis borzasztó a fejemben lenni. Az empatikus alatt mit értesz? Rákerestem, ugyan az mint az empata? Az is vagyok erősen, hát elég szar dolog (a szar szót le lehet itt írni? Sokszor keresni kell valami virágszót helyette, pedig kifejezi amit kell).


3
Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

tnelis írta:

Az a sz.rossz amikor pontosan tudom a szorongás, depressziós epizód okát, csak rohadtul nem tudok mit tenni, ha megszakadok se. A veszteségek, hiány, magány, reménytelenség, összetört jövő stb. Ott vannak, és nem tudom megmondani hogy ne gondoljak erre, ne érezzem ezeket. Leszedálni nem akarom magam. Igen, ez ismerős sajnos. Nem működünk egyformán, de ha nekem nem lebegős a szorongásom éppen (nem csinált dolgok, hasonlók, mint neked, csak nem tudom, mikor és miben üthet ki), hanem tényleg akkor és ott baj van, akkor pl. hat a nyugtató érdekes módon, mert hogy valós helyzet, nem csak "para, mantra", ahogy az "empatikusok" ezt nevezik.
Könnyen dobálóznak a szakemberek a fogadd el, hogy szorongsz! mondatokkal. Az is biztos, ha nem akarok szorongani, még jobban fogok, de ugye ezt nem "csinálom", hanem így alakult ki.
Van egy ACT-terápia, ami a szorongás és az élet szarságának az elfogadásán alapul, Nem tudom, nálunk alkalmazzák-e. A Tények-tévhitek oldalon olvastam róla, egyszer linkeltem is.
Az is érdekes lehet.


Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Semmi sem az. Talán csak amiben teljes mértékben hiszünk. Vagy még az sem.


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Igen. De nem csodamódszer.


6
Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Igen, olvasgattam már utána, amolyan szokásos "jó lenne mégsem kezdek bele" dolog. Neked sikerült elérni vele eredményeket?


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Mindfulnessel (és biztos még mással is) érhető el, hogy rossz érzéseket okozó gondolatokról a figyelem fókuszát máshova helyezzük.


Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Szia Matiri, köszönöm a gondolataid és az idézetet is, ami különösen tetszik!

A(z elsőre) közvetlenül kiváltó ok nélküli(nek tűnő) szorongással szerintem sikerült leszámolnom, nem jön elő, vagy ha igen, elzavarom. A hasonlóképp oktalan depressziót meg ha jön, megölelem, üdvözlöm, megélem. Régi ismerős, fogok egy üveg sört vagy egy teát, kávét, kiülök az esőben éjszaka az erdőbe vagy fel valami magasnak a tetejére, zene vagy csend, aztán hadd fájjon. Elmúlik.

Az a sz.rossz amikor pontosan tudom a szorongás, depressziós epizód okát, csak rohadtul nem tudok mit tenni, ha megszakadok se. A veszteségek, hiány, magány, reménytelenség, összetört jövő stb. Ott vannak, és nem tudom megmondani hogy ne gondoljak erre, ne érezzem ezeket. Leszedálni nem akarom magam. 


9
Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Nagyjából egyszerre írtunk hasonlókat Smile
Kollektív tudatos? Laughing out loudOffline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Szia!
Két dolog ugrott be, nem csak saját.
Először: ha azt mondod magadnak, ne gondolj a fehér almára, csakis arra fogsz.
Például a szorongás is így működik sajnos. Farkába harapó kígyó.
A másik, hogy ha nem akarsz nagyon szorongani, figyelj arra, hogy a gondolatok csak azok, amik, jönnek-mennek, ezt már biztos te is sokszor megtapasztaltad magadon.
És a HIperkarma szövege: a gondolat a semmiből jön át, te meg letörlöd róla a hosszú út porát.
Felhozhatjuk Jungot is, hogy van egy kollektív tudatos, ahonnan lecsípünk bizonyos felhőket a fejünkbe, de nem igazán a mienk. Ki mit fogad el sajátjának.
Érdekes a témád. Erről szóban lehetne jobban inkább.


Online
Csatlakozott: 2018 szep 23

Olyan kifejezetten idegennek én sem, inkább csak nehezen (vagy egyáltalán nem) befolyásolhatónak. A legtöbb gondolatomon és érzésemen nem lepődök meg, meg felfogom hogy az enyémek. Csak most döbbentem rá hogy inkább csak megfigyelem őket mint tudatosan létrehozom.

Aztán ki tudja, lehet hogy egy antenna a fejem ami a semmiből jövő értelmetlen adások közül befog néhányat és saját maga számára értelmezhető formára alakítja.


12
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Érdekes...

Én nem érzem idegennek a gondolataimat, az érzéseimet is csak ritkán.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen