SSRI - szelektív szerotonin visszavétel gátlók

Az SSRI-k az antidepresszánsok újabb nemzedékébe tartozó szerek, melyek a szerotonin nevű neurotranszmitter gyors felszívódását gátolják. Kevesebb mellékhatásuk van, biztonságosabbak, mint az első generációs antidepresszívumok  (TCA-k és MAO-bénítók).

Az SSRI-k a szerotonin mennyiségét növelik az agyban. Ahogy a gyűjtőnévből kiderül, az SSRI-k úgy működnek, hogy szelektíven gátolják (blokkolják) a szerotonin visszavételt a szinapszisokon (ahol az idegsejtek kapcsolódnak egymáshoz). A szerotonin az egyik ingerületátvivő anyag, ami a szinapszisokon keresztül szállítja az üzeneteket egyik idegsejtről a másikra.

Az SSRI-k segítségével a szerotonin magas koncentrációban marad jelen a szinapszisokban, mert megakadályozzák, hogy a „küldő” idegsejt visszavegye őket. A szerotonin visszavétele a felelős az új szerotonin termelésének kikapcsolásáért. Így, ha a visszavétel akadályba ütközik, a szerotonin által szállított üzenetek továbbra is keresztüljutnak. Azt gondolják, hogy ez aztán segít azoknak az idegsejteknek az aktiválásában, amelyek deaktiválódtak a depresszió miatt, így enyhítenek a depressziósok tünetein.

Kevesebb mellékhatásuk van, mint a TCA-knak és a MAO-bénítóknak. Az SSRI-k nem lépnek kölcsönhatásba az ételekben található tiraminnal, mint a MAO-bénítók, így étkezési korlátozások nélkül szedhetők. Nem okoznak ortosztatikus hipotóniát (hirtelen mozgásváltozásnál – felülés, felállás – leesik a vérnyomás) és szívritmus problémákat sem, mint a TCA-k. Ezért a depresszió kezelésekor általában az SSRI-kkel próbálkoznak először. Az SSRI-k körébe tartozik például a 

Néhány SSRI típusú szer: fluoxetine (Prozac), paroxetin (Seroxat), sertralin (Zoloft), citalopram (Seropram), fluvoxamine (Fevarin).

Az SSRI-kre töbnyire jól reagálnak a betegek, és a mellékhatások általában enyhék. A gyakoribb mellékhatások közé tartozik a hányinger, a hasmenés, az izgatottság, az álmatlanság és a fejfájás. Ezek a mellékhatások azonban általában elmúlnak a gyógyszer szedésének első hónapja alatt. Néhány betegnél szexuális mellékhatások jelentkeznek, például lecsökkent szexuális vágy, késleltetett orgazmus vagy orgazmusképtelenség. Néhány beteg remegésről számol be SSRI-k szedése mellett. Az ún. szerotonerg (szerotonin által okozott) szindróma az SSRI-k használatához kapcsolódó súlyos neurológiai állapot, jellemzői: magas láz, görcsrohamok és szívritmus zavarok. Nagyon ritka állapot, és csakolyan komoly pszichiátriai betegségben szenvedőknél találkoztak vele, akik többféle pszichiátriai gyógyszert szedtek párhuzamosan.

Biokémia szempontból minden páciens egyedi. Ezért, hogyha mellékhatások jelentkeznek, vagy valamelyik SSRI szer alkalmazása nem eredményes, az nem jelenti azt, hogy egy másik, ugyanebbe a csoportba tartozó gyógyszer sem fog működni. Azonban ha a beteg egy rokona szedte már valamelyik gyógyszert, és pozitívan reagált rá, akkor érdemes nála is azzal kezdeni a kezelést.

Offline

Remény: Kinek mennyi a hatásos adag az egyénfüggő. Én a helyedben nem emelném magamtól az adagot, lehet, hogy neked ez a gyógyszer nem válik be. Mindenképpen konzultálj az orvosoddal. Egyébként én az első két-három hétben borzasztóan rosszul voltam a nekem felírt antidepresszánstól, de mindemellett a világ egy kicsit meg is szépült.

Jobbulást és kitartást!

Offline

Szia!

Ha úgy érzed nem elég az 50mg lassan emeld 100-ra. De szerintem akár75 mg is mehet,ha az egyik tabit felezed. De a 2 hét még semmi,most kezd el majd lassan hatni:-). Ez egy türelemjáték:(((

Offline

Sertadepi 50mg-most szedek két hete,  mennyi a leghatásosabb adagja naponta, amivel tényleg kifejti a hatását, ha valaki szedi, irjon választ! Irja a betegtájékoztatója, hogy akár 4 szemet is be lehet venni, azért ezt soknak tartom, két hete kezdtem el szedni!

Offline

köszi, én szarul...
transzmarginális inhibíció - most olvastam róla, amolyan idegi túlfeszítettség. a hangulatstabimat emelni kell, a nyugtató nem elég, ill. ennél többet fölösleges szednem. de én kispályás vagyok... majd alakulok.

Offline

matiri te hogy vagy mostanaban?

Offline

koszonom matiri Smile

Offline

Norika, ha fokozatosan emeled, nem hat olyan gyorsan (kitartás, türelem), de a mellékhatásait kevésbé érzed, és gondolom ezért javasolta így a doki.
Volt, hogy negyed-fél-egész ritmusban 2 hónap volt nekem, mire beállt igazán jól, de nem vagyunk egyformák.
Mark77, ne vedd zokon, de úgy jelentesz ki dolgokat tutifixre, könnyedén, mintha általánosak lennének.
Sajnos van, akinél ögyilkossági hajlamot erősít, pl. ha valakit unipolnak kezelnek, de mégis bipol és/vagy fiatal (18-23) stb. ez a papírján is rajta van.
De jó hír, hogy ilyen kis emeléssel ez a hatása sem érvényesül nagy eséllyel. 
Én speciel azonnal egy egész Seroxat-tal kezdtem 23 évesen és na, hát az nem tett jót akkor hirtelen, nem részletezem.
MIvel bipol vagyok, amit akkor nem tudott senki, nekem a mániát hozta elő, ami amúgy alapban nem jellemző, csak a felhangoltság. 

Offline

1-2 hét múlva kezd hatni, mint a legtöbb SSRI. És a tévhitekkel ellentétben nem leszel tőle öngyilkos.

Offline

hát én még csak ma vettem be először egy negyedet.....de amúgy sztem használni fog nekem.

crazy (nem ellenőrzött)

én úgy tudom, a zolofton nincs már támogatás, kivéve a folyadékot... a sertralint én is szedem.. eddig nem sok jó hatással...

Offline

vagy nem ilyen támogatásra gondoltál Laughing out loud ?

Offline

hát nem tudom de nekem 500 ftbol megvolt a 3 gyógyszerem köztök a sertralin is,

Offline

Hivatalosan nem támogatott gyógyszer. Elvileg a generikumai még kaphatók.

Offline

az mit jelent?

Offline

Zoloft hatóanyaga, a sok rémhírrel ellentétben nem rossz. Csak mára már levették róla a támogatást.

Offline

sertralinnal kapcsolatban tapasztalata van valakinek ?

Offline

matiri írta:

igen, akkor még nekem sem tudták, hogy van bennem bipol (2-es kevert depresszív) és felpörgetett, de nem hipo/mániáig, hanem olyan agitált szorongást csinált, hogy belül pörögtem és a robbanás határán álltam. nehéz ezt leírni, aki érzett ilyesmit, talán tudja milyen ez. amikor magadat eszed, egyfolytában pörög az agyad és sosem akar véget érni, ill. néha olyan is előfordult, hogy egész nap csak pakoltam stb. (ez mondjuk kifelé megélt hipománia is lehetett) és nem bírtam abbahagyni, még az ágyban fekve is gondolatban ruhákat hajtogattam Sad

de ismerős... a gondolatrohanás

Offline

.

Offline

.

Offline

igen, akkor még nekem sem tudták, hogy van bennem bipol (2-es kevert depresszív) és felpörgetett, de nem hipo/mániáig, hanem olyan agitált szorongást csinált, hogy belül pörögtem és a robbanás határán álltam. nehéz ezt leírni, aki érzett ilyesmit, talán tudja milyen ez. amikor magadat eszed, egyfolytában pörög az agyad és sosem akar véget érni, ill. néha olyan is előfordult, hogy egész nap csak pakoltam stb. (ez mondjuk kifelé megélt hipománia is lehetett) és nem bírtam abbahagyni, még az ágyban fekve is gondolatban ruhákat hajtogattam Sad

Offline

nekem mániám lett tőlük és kurvára zavarodott lettem

messzecsussz (nem ellenőrzött)

Smile

Offline

itt is változik gyakran a felhozatal, ki éppen az állatkert tagja, de leggyakrabban a törpehörik Smile

Offline

SNRI - rá fogok kérdezni, főleg, hogy ha lehet tőle aludni is.
Cymbaltát kaptam egy ideig, a gyomrom kikészült tőle, másra nem is emlékszem, hogy jól hatott volna. 

Offline

ah... nekem fordítva...

@messzecsusz, képzeld, olyankor igen, sőt Smile)) állatkert van itthon Laughing out loud nem a qtya az...

Offline

szia Kleó!
antipszichó nekem alapban van, egy minimális quetiapin a hullámzásokra, valszleg életem végéig, emellé kapok néha-néha antidepit, ha kibillen az egyensúly. Az antidepi magában nem elég, mert sajna bipol vagyok, főleg lent vagy éppen semlegesen, semmi ok nélkül is lezuhanok  simán.
bocs, az utolsó mondatodat nem egészen értem. túlpörgés sajnos nem jellemző, ha jól vagyok, akkor még hipomán sem vagyok, csak képes vagyok dolgozni, felkelni, mozogni, kimenni stb.
Messzecsussz, majdnem-állatkert meg van itthon Wink a mosás nem okoz örömöt, talán a vasalás, hogy aztán sehova ne vegyem fel azt, amit kivasalva beteszek a szekrénybe. Sad

messzecsussz (nem ellenőrzött)

akinek hipomániája van az mosson gyakrabban

 

vagy menjen állatkertbe

 

Tongue

Offline

Engem évtizedek után szedtek le az antidepikről, behülyültem. Amit most szedek, az SNRI, viszont a leállás utáni túlpörgésre antipszichót adtak, attól K. O. lettem. 

Azt ne szedd be! Nem nekünk való... Ha kibírod antidepi nélkül, akkor se engedd!!!

Offline

Sziasztok!
A jövő héten valószínűleg a paroxetine helyett kapok valami mást.
Már parázok az ssri-ktől.
Miben nyilvánulhat meg, ha valakinek ez a típus nem nyerő? Mivel csak kétfélét szedtem eddig (paroxetint többször is, elég sokáig, eleinte be is vált), nem nagyon tudok nyilatkozni. Meg persze a doki kapásból rá fogja vágni a választ, de addig is érdekel a ti tapasztalatotok, ha esetleg hasonló cipőben jártatok, hogy nem vált be az ssri, miből derült ki stb.
nekem egyszerűen nem hat, illetve maga a normál adag pörget, nem jó értelemben, ha meg csökkentjük, az elvonás katasztrófális.
Már nem szedem, de kínszenvedés volt a leállás, pedig a végén már tényleg lóf.. mennyiség volt, egy nyolcad kétnaponta.
Köszi előre is.

Offline

ugyan, nincs mit, természetes, ha esetleg tudok segíteni...

nekem csak a Kventiax tett be (nagyon), de azt orvosi hiba volt adni... hipomániára. Olyan szakaszban én abszolút gátlástalan és ánticuci vagyok...

Offline

köszi Kleó, hogy írtál.
nekem ez inkább csak a szexre hat gátlóan, a kvetiapin okoz renyheséget...

Offline

Norika, az a baj, hogy ez nem ennyire tudatos. de az tény, hogy ha már hipománia van kevés evéssel és alvással, az egy jel.
amikor már nem hat a szorongásoldó sem igazán, az is.
volt, hogy 0,75 mg xanaxtól 1,5 órát tudtam aludni, miközben régebben csak ritkán kellett és akkor is egész éjjel aludtam 0,125-től is.
most csökkentettük az adagot, csak ilyenkor meg félek, hogy a ló túloldalára esem és depis leszek. a hipománia jó, ha mellette tudnék enni és néha leállni is.

Offline

matiri írta:

Sziasztok!
Milyen tapasztalataitok vannak avval kapcsolatban, amikor a szerotonin sok?
Nem elsősorban a szerotonin-szindrómára gondolok, azt olvastam a betegtájékoztatón, hanem inkább egyéb, kisebb jelek arra, hogy csökkenteni kellene a bogyót.

nekem pl. szorulást okozott az emelt adag, visszafelezéskor ez megszűnt – mondjuk ez egy SNRI

Offline

ezt te erzed h szukseged van e ra vagy nem sztm...hogy erzed magad tole segit e stb

Offline

Sziasztok!
Milyen tapasztalataitok vannak avval kapcsolatban, amikor a szerotonin sok?
Nem elsősorban a szerotonin-szindrómára gondolok, azt olvastam a betegtájékoztatón, hanem inkább egyéb, kisebb jelek arra, hogy csökkenteni kellene a bogyót.

Offline

én olvastalak. de nem tudok hozzászólni.

 

Offline

tegnap voltam edzeni , aztán egy haveromnál beszivtunk... nem kellett volna rám ugyse hat annyira csak nagyobb dózisban a marcsi , a gyógyszerek miatt. Floxetet és xanaxot  szedek jelenleg. Elöször idegyenkedtem az ssri-ktől, de rájöttem ez segit egyenesbe tartani....munkában , kapcsolatban stb. ha nem szedném már rég kirúgtak volna, mert eluralkodik rajtam a sovárgás , a doktornőm úgy mondja a "szerek" iránt. egyébként ez hol jelenik meg amit irok? emberek hozzászólás!!!!!????Smile

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges