Élet Tündérhegyen.

 

 

339 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
Online

No de nem az a legszebb-e az emberi életben, hogy meggondolhatja magát? Azt hiheti, hogy .................................. és azt később rájöhet, hogy ...............................

Csak a szopogatós tablettákat szopogatom, a többit lenyelem. Smile

Offline

Értettem amit írtál! Azt hitted hogy az ördögtől valók. Ez önmagában kiakasztott. 

Mást kéne szopogatnod, nem a tablettákat Laughing out loud

Online

Értő olvasás: azt gondolTam, hogy a gyógyszerek... satöbbi. 

Legalább találtál valami jót is a gyógyszeres szekrényben?

Utoljára szerintem a Faringosept nevű szopogatós tabletta érdekelt, ami csokis ízű volt és torokgyulladásra kellett szedni. 

http://www.ezustkehely.hu/hatastan.php?id=1009168&hat=210011039

Offline

Azon akadtam fent, hogy a gyógyszerek az ördögtől valók. 

Én nem a fiókokban turkáltam, kit érdekel az? Sokkal érdekesebbnek talàltam, a gyógyszeres szekrényt Laughing out loud

Online

Te turkáltál a többiek fiókjában? 

Én azért "turkáltam", mert a szobatársnőm megkért, hogy segítsek neki összepakolni és közben kihúzta a fiókját, ami csordultig volt gyógyszerrel.

Szóval ne úgy képzeld el a szitut, hogy ahogy kitették a lábukat, én módszeres kutatásba fogtam keresőkutyával, hogy mit hagytak ott...

Online

Nem tudom, akkor mi a franc ellentmondás volt a korábbi hozzászólásomban, ti. kifejtettem, hogy ÉN nem szedtem gyógyszert, a többiek igen --- ergo nekik kellett volna képben lenniük, hogy mit szednek. 

Offline

Nekem nem tetszett se a Tündérhegy, se a Thalassa ház, de még a Balassa utcai klinika sem. Soroljam hogy még mi nem tetszett? 

Az hogy az embereknek fogalmuk sincs arról hogy mit szednek, elég nagy baj, azért van a szàm, hogy megkérdezzem, az internet meg azért, hogy utánanézzek. A fájdalomcsillapító Istentől való amúgy Laughing out loud

Nem szedte be az emberke a gyógyszereket, van ilyen... (Miért nem akkor turkáltál mikor ott volt még?) Laughing out loud

Nem szedek sok gyógyszert, de tudom mik ezek a gyógyszerek, nem vagyok hülyegyerek. 

Online

Amikor azt írtam, hogy azt hittem, hogy a pszicho gyógyszerek az ördögtől valók, AKKOR MÉG NEM SZEDTEM PSZICHO GYÓGYSZERT. 

Utólag azt gondolom, hogy egy csomó félelemet velük kapcsolatban pont a Tündérhegyen szedtem össze. 

Állandó téma volt, hogy ki mit szed, milyen mellékhatásai vannak, TÉNYLEG FOGALMUK SEM VOLT az embereknek, hogy mit szednek. 

Aztán amikor elment a két szobatársnőm, az egyikük fiókjában kilónyi gyógyszert találtam.

No comment, így kell viselkedni egy államilag finanszírozott gyógyító intézetben, ugye?

AMIÓTA szedek pszicho gyógyszert, azóta tudom, hogy mi a nyugtató, mi az antidepi és mi az antipszicho. 

 

Online

Miért baj az, ha valakinek nem tetszett Tündérhegy? 

Neked tetszett, klassz. 

Offline

Rettenetes, nem szólaltak meg a nagycsoporton, bezzeg amúgy meg sugdolóztak...azta basszus micsoda gondok...

Ti amúgy éltek is? Dolgoztatok valamerre? 

Ez nem csak egy kurva nagycsoporton vagy ilyen helyen van így, miért kell meglepődni? Hülyeségeken vitáztak... Nekik az volt a fontos. 

Online

az evolúció során állatból lettünk emberré

(az ember) félig isten félig állat (Madách)

csoportban éltek az őseink, együtt erősebbek, hatékonyabbak, könnyebben védhetőbbek voltak. a gének továbbörökítése szempontjából előnyösebb, ha a csoport együtt néz szembe pl. a mammuttal, nem pedig egyenként Smile ha beszól valaki senki sem ugrik ki a csoportból, neki rosszabb a túléklési esélye, génjeit nem tudja továbbörökíteni

Etológia mint tudomány

nem fóbia; a fóbia beteges félelem, iszony, irtózás.

nyisssatok erre egy külön topicot ez már nem Tündérhegy Smile

Offline

Mitől véd ez a nyájösztön? (Vagy fóbia) Miben segíti az életet?

Offline

írj róla egy novellát "a néma beteg" címmel

----------------------------------------------------------

Elég rövid novella volna. Inkább csak egy szösszenet. Olyat már írtam vagy ötvenet. Beteg társakról, magamról, főnökömről, szomszédról. Férjemről, anyámról, a családomról. Szenvedés naplónak elment. Uralta egy nagyon negatív szemlélet. 

Offline

Engem a férjem, a nővérem és a hugom _terelgetett_ a terápiába. Én csak amerikai filmekben láttam addig pszichiátert. Azt hittem, az ilyesmi a gazdagok luxusa. Fel sem merült bennem a gyógyító volta. Mondjuk rajtam látszódott a betegség. A kézfejemen igen komoly külső jelei voltak. Az utolsó pillanatban segítettek rajtam. Fel akartam hagyni az élettel. Annyira kivoltam.

Online

nem fóbia, természetes emberi nyájösztön

Online

írj róla egy novellát "a néma beteg" címmel

elolvastam az előzményeket, felmerült az, hogy kinek jön be és kinek nem a terápia.

a "pszichiátria magyar kézikönyvében" van egy frappáns táblázat a betegségekről és a terápiák hatékonyságáról

Offline

Miért húzódoznak attól az emberek, hogy bármi eseményre elsőnek jelentkezzenek? Ez valami fóbia? Mindenki engem néz..... Jujj, ...mi lesz?... "

Igen, ez egy fóbia, vannak, akik pont ezért ( is ) vannak ott a terápián.

 

 

Offline

Vajon magától ment terápiára? Vagy esetleg akarata ellenére valaki odairányította? Van nálunk kényszer kezelés? Úgy tudom már nincs. Mióta az OPNI-t bezárták.

Online

ez pl. jogos vita, mivel írott szabályt szegtek meg.

azonban valakit szidni nagycsoporton azért, mert a szerencsétlen a risperdaltól éjjelente többször megy WC-re; gusztustalan

Offline

Igen, tényleg, nálunk is volt ilyen. Az ebédlőben volt a TV. A vacsora alatt mindig ment jó hangosan. Engem pl zavart. Bár, ki volt írva az ajtóra, hogy mikor van a TV-zés időszaka. Na ezen folyt is később jó néhány vita!

Online

van ilyen legenda, a 20 percet végig csendben ülték le. 1 hónap után megtört, beszélt

Online

a nagycsoporton, máshol nem volt együtt az egész társaság.

mivel egy közösség volt, a tagok között mindíg volt több kisebb-nagyobb súrlódás, ezeket nagyították fel és elemezték. a többség számára ezek nevetséges problémák voltak (ki horkol, ki mászkál éjjel a WCre, stb.), csak a sértettnek, sértőnek és a terapeutáknak volt fontos.

amikor 2 sértett vitatkozni kezdett, 1-2 ember mindíg kellemetlenül érezte magát (pl. izgett-mozgott, hangosan sóhajtozott, ablakot akart nyitni-amit nem engedtek) s őket felszólították, hogy ugyan már szóljanak hozzá a témához, mivel látszik rajtuk a feszültség

 

Offline

Volt egy olyan lány is, aki egyáltalán nem szólalt meg soha. Már azt hittem, hogy néma. De nem, csak akkor éppen volt egy ilyen hallgatós korszaka. Mély depresszió, vagy mi a csuda. Az egyénin, ha némát játszik a páciens, mit csinál egy terapeuta? Hiszen ő nem kezdeményezhet - úgy tudom - soha.

Offline

......a terapeuták konfliktusokat generáltak a közösségben .....

--------------------------------------------------------------------------------

Ezt hogy csinálták? A nagycsopi alatt, előtt, vagy után?

Offline

Tényleg ez volt. Az udvaron ment a sugdolózás. De odabent hallgattak. A kaja jó, csak elég kevés. Ha későn ülsz a közös asztalhoz, a levesből csak az üres, híg legvége jut. A dohányosok külön kasztot alkotnak. Egymás között rendezik problémáikat. Pasizni, csajozni nem volt ajánlatos az én ottlétemkor, mert a szerelmespár egyik felét bizony kitették, hivatkozva arra, hogy az ilyesmi kedvezőtlenül hat a megkezdett terápia folyamatára. Persze a párocska másik fele sem hagyta annyiban, saját kezdeményezésre abbahagyta a terápiát, hogy odakint együtt lehessenek újra. A kórteremben 6-7 ágy van. Én mindkétszer olyan páciens mellett feküdtem, aki egész éjjel kislámpa fényénél tudott csak aludni. Folyton a takarómat húztam a fejemre. Alig vártam, hogy hétvégére hazamenjek és jól kialudjam magam. Az egyik csajnak nem jutott zárható szekrény, ezért aztán a bőröndjéből kellett mindent ki-be pakolgatnia. Annyit csörgött a neylon szatyorjai nyitogatásával (éjszaka is) hogy többen a szobából már majdnem nekiugrottak. Szintén egy szobatárs, a nővérke előtt kötelezően bevett gyógyszert a mellékhelyiségben két perc múlva mesterségesen kihányta. Iszonyú volt hallgatni. Minden alkalommal megcsinálta. Senki sem vette rá magát közülünk, hogy _beárulja_. 

Online

szerintem a nagycsoportnak semmi haszna. a terapeuták konfliktusokat generáltak a közösségben s azokat kellett megoldanunk. mikor egy csaj kőbunkó volt, nem moderálták le; senki sem szólt: a csaj nyert. udvaron persze ment a susmus

volt egy csávó, aki akart menni WC-re, nem engedték. persze majdnem becsinált, úgy futott ki. a csoport nevetett, szerencsétlen hazaszökött az első vonattal

ha a terapeutáknak nem tetszik valaki és véletlenül kimondja azt, hogy szeretne öngyilkos lenni, viszik is át a zártra, ahonnan 3 nap múlva kiengedték

a kaja egyébként jó de ez csak a ketrec aranyozására jó.

van egy csomó könyv pl tarzan összes Smile

kiscsoporton megy a hallgatás, s aki végigaludta, csendben végigülte a kiscsoportot 4 hónapig csodák-csodájára 4 hónap után távozhatott olyan zárójelentéssel, hogy "a kezelés során szorongása jelentősen javult, a közösségbe, terápiás térbe fokozatosan beilleszkedett azon résztvett, állapota jelentősen javult"

aki ráér 3-4 hónapra, s nem akar a téli hónapokban sok rezsit fizetni, nyugodtan feküdjön be.

lehet pasizni/nőzni, akit nem nyomnak tele gyógyszerrel Smile

ja és mindenki láncdohányos lett, mivel nem tudtak mit csinálni kínjukban

Offline

Persze a nagy csoporton van, aki azért nem szól, mert nincs mit mondania. Volt egy lány, aki 3 hónapig mindig, mindet végig aludta. Hacsak valaki meg nem szólította. De sok olyan volt, akinek volt mondanivalója! Csak arra várt, hogy ne elsőként mondja. Ha meg túl sokat várt, talán idő sem jutott rá, hogy elmondja. Amit esetleg tényleg fontos lett volna. Tehát: MI A NAGYcsoport foglalkozás feladata, oka, funkciója? Talán még ma sem tudom. Hiába olvastam könyveket róla.

Offline

Én kétszer voltam Thegyen. 2006,(6 hétig) 2009. (3 hónapig) Először a régi helyszínen, másodszor a mostani helyen. Nekem a csoportterápiával voltak gondjaim. Kis csoport is, nagy csoport is. Indul az 50perc, mindenki leül, elhelyezkedik. CSEND. Még mindig CSEND. Már 3-4 perc is eltelt. Na mi lesz? Senki nem kezd? Na jó, akkor majd én. És ez gyakorlat lett. Szinte minden csoportfoglalkozáson először én szólaltam meg. Végül rendre utasítottak, hogy fogjam vissza magam. Mert várni kell, míg a feszültség valakiből _kirobban_. És persze ez többnyire nem én voltam. Sosem értettem meg, hogy miért nem akar senki az első megszólaló lenni. Mikor a szóbeli érettségi volt, kérdezték: - na ki kezdi? ÉÉÉÉn! Bárhol, bármikor kérdezték: - na ki kezdi? Mindig jelentkeztem. Majd én! Soha sehol nem lett ebből semmi bajom. Miért húzódoznak attól az emberek, hogy bármi eseményre elsőnek jelentkezzenek? Ez valami fóbia? Mindenki engem néz..... Jujj, ...mi lesz?... Semmi. Abszolute de semmi. Szerintem. Mikor Kínában voltam, a shaolinok bemutatót tartottak a harcmodorukról a színpadon. Rengeteg turista néző eszeveszetten tombolt. Annyira klassz volt. Aztán egy kérdés a színpadról: - Jelentkezne valaki önként kipróbálni? Hát persze. ÉÉÉn!! Le is lettem filmezve. Ajándékot is kaptam. Egy DVD-t a shaolin életről, harcmodorról. Még ma is megvan. De vissza Tündérhegyhez. A művészetterápián mindig festeni, rajzolni kellett. Nagyon nem bírtam. Utáltam. Egy körzővel folyton köröket rajzoltam. Meg vonalzóval egyenes vonalakat. Semmi mást soha. 3 hónapig. A psz dráma tetszett. Azt szerettem. Az egyéni is jó volt, csak keveselltem. A csoport foglalkozásokon unatkoztam. Segíteni nem tudtam, a nagy hallgatásokba meg belealudtam. Mert ugye én _visszafogott_ voltam. Felsőbb utasításra. Ezek szerint van olyan, hogy valaki nem alkalmas csoport munkára? Mert folyton csak neki járna a szája? Hm... Nem tudom. Ezen el kéne gondolkodnom...

Online

Igen, én is jóképű férfi teraphoz szeretnék járni, aki keresztbe rakja a lábát és nyalogatja a száját kényes kérdéseknél. És ezért még fizetne is... 

Offline

Na, azért fizetnèk is Laughing out loud

De nem a Tündérhegy ellen vagyok, jó hely az Smile

Berbarnak címeztem a dolgot.

Online

kivéve, ha a mókus jó bőr és miniszoknyás lábait keresztbe rakva szája szélét nyalogatva teszi fel a kényes kérdéseit

megtörtént eset Smile

inkább maradjunk Tündérhegynél, Huligán

Online

Ezért gyűjtögeti Hekaté szorgosan az ingyenes terápiás lehetőségeket - igaz, csak Budapesten. 

 

Offline

Szerintem költsük az összes pénzünket pszichiáterekre meg hasonlókra, aztán hamár teljesen csődbe mentünk, csak segít feldolgozni hogy csöves vagy, művészetterápián meg lerajzolhatod, milyen a dokinéninèl 45 percet ülni alkalmankènt 8-10 ezer forintért. 

Offline

berbar2.0 írta:

Persze irtózatos a tudatlanság a betegek között, fogalmuk sincs, hogy mi a nyugtató, mi az antidepi, mi az antipszicho. Összevissza beszélnek, mindent ráfognak a gyógyszerre, szóval ... középkor. 

Mindenki hülye, csak te hiszed/hitted azt, hogy "a gyógyszerek az ördögtől valók" Laughing out loud

Na ez a nem semmi Laughing out loud

 

 

Online

"jobban járnál ha megteheted (pénz, budapest) heti 1szeri mókus + művészetterápia + havonta  1 egynapos pszichodráma"

Te jársz művészetterápiára? Milyen gyakran, milyen típusúra, hova? 

Online

Persze irtózatos a tudatlanság a betegek között, fogalmuk sincs, hogy mi a nyugtató, mi az antidepi, mi az antipszicho. Összevissza beszélnek, mindent ráfognak a gyógyszerre, szóval ... középkor. 

Online

Szerintem a gyógyszer megbeszélhető. Ha most nem szedsz, nem hinném, hogy rád erőltetnék. Én bementem, mondtam, hogy nem szedek gyógyszert (soha nem is szedtem előtte), ezt tudomásul vették és meg se próbálkoztak azzal, hogy adjanak. Utólag azt gondolom, hiba volt. Mert eltelt 5 év és bizony kell a gyógyszer. Legalábbis nekem. És ott ellenőrzött, kontrollált körülmények között szedhettem volna. Tudta a nyavalya, hogy az antidepik kábé vagy nem csinálnak semmit, vagy segítenek. Én azt hittem, hogy ördögtől való dolgok. 

Online

90 százalékon?

Amikor én bent voltam, szinte mindenki folyamatosan panaszkodott. 

Engedéllyel írtak egy listát a kimondatlan szabályokról, ami valami eszméletlen hosszú volt. Kíváncsi vagyok, megvan-e még a lista. Smile

Online

Mindenképp megpróbálom, aztán kiderül. Tény, hogy minden ember más, és sosem tudhatjuk, hogy kinél mi segít. Egy próbát megérhet. Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a gyógyszer kötelező-e, de ezek szerint szinte mindenki kap. Gondolom ebben sem a Thalassa-ház, sem a SOTE nem különbözik túlságosan. Köszi a válaszokat egyébként!

Online

90%-on segít, a többin nem

menj el interjúra, megszűrnek

azok kerülnek Tündérhegyre akik majdnem egészségesek, ők persze hogy lelkendeznek az örömtől

nekem nem jött be, miután kijöttem félév múlva már rokkant is lettem

Online

Valóban csak így derülhet ki. Mindenesetre szerintem megpróbálkozom vele, legrosszabb esetben idő előtt otthagyom. A kiszakadással nem hiszem, hogy gond lenne, már régóta pont erre vágyom. Magam sem tudom miért. Nincs motivációm, nincsenek valódi céljaim. Csak vegetálok a négy fal között és félek. Egyébként is össze vissza vagyok, vidéken élek szüleimnél, mert itt vagyok otthon, de közben van egy albérletem egy másik városban ahol főiskolára járok (amit persze egy ideje nem tudok csinálni). Ezért mindenképp segítség kell, hogy legalább annyira jól legyek, hogy eltudjam látni a feladataimat.

Online

Nehéz ügy, hogy érdemes-e/lehet-e a megszokott környezetedből kiszakadva gyógyulni. Hiszen előbb-utóbb haza kell menned és folytatnod kell az életedet ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazon a munkahelyen, satöbbi. 

De biztos vagyok abban, hogy van, akinek segít a Tündérhegy.

A puding próbája az evés, derítsd ki magadnak, hogy neked mit tud nyújtani. 

 

 

Online

Sajnálom, hogy ilyeneket írtok, eddig tényleg jókat olvastam a helyről. Amikor rosszabb passzban vagyok, akkor tényleg nehezemre esik egy pohár vízért is kimenni. Nem szeretném rokkantosítani magamat, az életemet szeretném visszakapni. Nem vagyok gyógyszerpárti, szerintem csak tüneti kezelés és többször rosszabb lesz tőle, mint eredetileg volt. Ettől függetlenül, ha a muszáj, akkor a gyógyulásom érdekében bevállalom. Csupán nem szeretném, ha nem muszáj. Úgy érzem, hogy egy időre befeküdni egy effajta helyre, ahol vannak csoportok és terápiák, jót tenne. Persze fogalmam sincs, hogy milyen valójában, ezért is kérdeztem itt. Csupán meglep, hogy ennyire rossz tapasztalataitok van róla, mert mindenki ajnározta és ajánlotta.

Online

Eredetileg nem akartam írni, de most elmondom én is, hogy mit tapasztaltam (igaz, 5 éve). 2 épület van, a mi épületünkből csak én nem kaptam gyógyszert, asszem a másik épületben is kábé egy ember nem kapott. 

Nagyon kevés foglalkozás van valóban. Heti 3 x 50 perc nagycsoport, amire még lázas betegen is el kell menned, ezen kívül kiscsoportok és 2 x 30 perc egyéni terápia. Nekem volt olyan napom, amikor az egy szem nagycsoporton kívül semmim nem volt, mert a két kiscsoportom ugyanarra a napra esett. 

Eszméletlen hülyeség, hogy nem lehet felmenni az OORI területére, csak kimenővel. Felsétálsz egy lépcsőn és ott az OORI főépülete, büfével, újságosstanddal, könyvesbolttal. Ha netán éhes lennél a szuper kórházi koszt mellett, netán kedved lenne egy kávét meginni, hát fityiszt neked. 

7 hét után egyszerre ment el a két szobatársnőm, sajnálom, hogy utána még maradtam, tök felesleges volt.

Ja, és semmivel nem lettem jobban. 

 

Szia Mather!

A Tündérhegy terápiás intézmény, nem gyógyszer-centrikus. Szerintem nyugodtan próbáld meg. Azt hiszem, sok csoport van, és némi egyéni.

Eszter

Online

az hogy Te mit akarsz, őket kicsit érdekli, ha a gyógyulásod érdekében úgy döntenek hogy pl. risperdalt szedsz, akkor azt fogsz.

kis elvonulás nem egyenlő a 3-4 hónapos átlag tündérhegyi kezeléssel.

most hogy jön a tél, a paciensek érzékelhetőbben depisebbek lesznek, keményebb sztorikat fogsz hallani kis- és nagycsoporton

a terápia kevés, sok szabadidőd lesz

menj el hozzájuk meghallgatásra, hogy felvesznek-e egyáltalán

jobban járnál ha megteheted (pénz, budapest) heti 1szeri mókus + művészetterápia + havonta  1 egynapos pszichodráma

ha tényleg nem tudsz felkelni vízért sem (ahogy az adatlapodon írtad), előbb-utóbb rokkantosítani szeretnéd magad,  akkor menj inkább zártra

Online

Pedig jókat hallottam róla. A terápiák jól jönnének, és egy kis elvonultság is. Viszont gyógyszert sosem szedtem (csak Xanaxot egy 10 hónapig). Nem szeretnék ezen változtatni.

Online

pár betegnél van csak gyógyszermentesség.

a szokásos agymosás, ál jó hangulat, stb.

akkor menj be ha van felesleges 4 hónapod

Online

Mit tudtok a hegyről mostanában? Végig lehet vinni gyógyszer nélkül, vagy már "alapfelszerelés"?

Offline

Fióna mi történt?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges